Forside Baggrund

Privatkopiering: Afgifter på smartphones og tv-harddiske vurderes af udvalg

-
Foto: recordere.dk

Nyt udvalg skal se på blankmedieordningen, om der skal afgifter på eksempelvis smartphones og harddiske til TV.

Afgifterne på “tomme medier”, der kan benyttes til at lagre musik og video ved privat kopiering, står foran en modernisering.

Blankmedieordningen, som den kaldes, beskriver hvilke lagringsmedier der er omfattet af en ekstra afgift. Penge som benyttes som kompensation til rettighedshaverne, for at deres værker kan være blevet kopieret.

Annonce:

I dag er der afgifter på eksempelvis brændbare CD- og DVD-skiver og USB-sticks. Men det salg er i dag blot en skygge af hvad det tidligere.

 

Afgift på smartphones og tablets?

Så nu skal et udvalg se på hvad der kan lægges afgifter på istedet, for at kompensere kunstnere, musikere mm.

“Rettighedshaverne får eksempelvis i dag ingen kompensation for privatkopiering på mobiltelefoner og tablets. Ordningen stammer fra den en tid, da man kopierede på løse lagringsmedier som blanke cd’er, USB-sticks osv”, fortæller Kulturminister Mette Bock, og fortsætter:

“Jeg har nu valgt at nedsætte et udvalg, der skal se nærmere på ordningen”.

Udvalgets arbejde skal være afsluttet inden september.

 

Copydan: Ikke en afgift

Hos Copydan er der glæde over at blankmedieordningen står overfor en modernisering, og understreger at der er tale om en kompensation og ikke en afgift.

“Betaling for privatkopiering er en lovpligtig kompensation til kunstnere og kulturproducenter, fordi danskerne lovligt kan privatkopiere deres indhold. Der er ikke tale om en skat eller afgift, men et vederlag mellem rettighedshaverne og forbrugerne/brancheorganisationerne”, fortæller Jacob Graff Hedebrink, adm. direktør for Copydan KulturPlus, som varetager kunstneres og øvrige rettighedshaveres interesser i Blankmedieordningen.

Han fortæller at kopiering i dag foregår på tv-harddiske, computere og smartphones, men disse medier indgår ikke i ordningen i dag og giver derfor ingen kompensation til kunstnerne.

 

Fakta

Arbejdet i blankmedieordningens udvalg skal være afsluttet 1. september 2017.

Udvalgets medlemmer er:

– Caroline Heide-Jørgensen, formand (professor, Københavns Universitet)
– Søren Sandfeld Jakobsen (professor, Aalborg Universitet)
– Morten Remmer (Chief Growth Officer, LEO Innovation Lab)
– Anders Thomsen (Government Affairs Director Denmark and Sweden, Microsoft)
– Louise Lykkegaard Hoppe (jurachef, Copydan KulturPlus)

 

Annonce:
Forrige artikelPirat TV: 50.000 danskere er på kortdeling
Næste artikelNy firmware til Libratone ZIPP
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.