Forside Nyheder

Tidligere rettighedsadvokater får nedsat fængselsstraf

-
Daværende hovedsæde for Johan Schlüter i København

To advokater fra Johan Schlüter, der stod bag Antipiratgruppen og Rettighedsalliancen, har fået nedsat straf i landsretten.

Advokatfirmaet Johan Schlüter var i årevis var kendt som advokaten, der jagede brugere af piratindhold fra film- og tv-branchen, for at hente midler tilbage til producenterne.

Erstatninger for brud på copyright blev sendt til Producentforeningen, og advokatfirmaet stod bag Antipiratgruppen og Rettighedsalliancen dengang.

Annonce:

Dette stod på i flere år, indtil Producentforeningen i 2015 lod en bombe falde: Rettighedsadvokaterne havde haft fingrene nede i kagedåsen, og blev beskyldt for at have svindlet for ikke under 100 millioner kroner. Penge der skulle have været kommet producenterne tilgode, men istedet endte i andre lommer.

Advokatfirmaet gik konkurs samme år, og i 2018 blev tre advokater fra det daværende Johan Schlüter dømt ved byretten. Johan Schlüter selv fik dengang 4 års fængsel, Susanne Fryland der styrede pengekassen med rettighedsmidlerne fik 5,5 års fængsel, mens en tredje tiltalt fik 9 måneders fængsel.

Susanne Fryland og den tredje dømte advokat ankede dommen til landsretten, og det er den sag der nu er afgjort.

 

Anklagemyndigheden er tilfreds med dagens dom

Landsretten fandt det kun bevist at Producentforeningen var blevet overfaktureret for ikke under 85 mio. kroner, og endte med at give ‘rabat’ på straffen i forhold til byretten.

Den tidligere advokat Susanne Fryland blev i Østre Landsret i dømt 4,5 års fængsel for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og forsøg på skyldnersvig. Anklagemyndigheden er dog tilfreds med strafudmålingen.

“Det er en hård straf, men der er også tale om svindel for et meget stort millionbeløb og en grov overtrædelse af straffeloven. Sagen er udtryk for et alvorligt brud på den tillid, der skal være mellem advokater og klienter, og derfor er vi i SØIK tilfredse med dagens dom fra Østre Landsret”, fortæller senioranklager Andreas Laursen, fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Tidl. Bagmandspolitiet) i en udmelding.

Susanne Fryland blev endvidere fundet skyldig et yderligere et forhold af mandatsvig for godt fem mio. kroner og blev derudover frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed indtil videre.

Desuden blev en tredje advokat idømt seks måneders betinget fængsel af Østre Landsret for sin rolle i sagen. Dommen fra byretten lød på 9 måneders fængsel, så også ‘rabat’ i landsretten her.

Denne advokat blev dømt for forsøg på skyldnersvig, sammen med de to øvrige, samt for at have givet urigtige og vildledende oplysninger i advokatfirmaets og Registrering Danmarks regnskaber. Han blev endvidere frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed i et år.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.