Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Panasonic DP-UB9000 – den ukronede HDR konge?

-

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, hvor han b.la har arbejdet som DJ, musik producer, studieteknikker, tv & film audio designer og mixer, teknisk chef, dolby broadcast konsulent, underviser, pro audio/video konsulent, system designer, Pro AV konsulent, salg/marketing dude, film producer m.m.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche. 

På recordere.dk anmelder han især premium HiFi og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Produkt: Panasonic DP-UB9000
Pris: 8.999
Set hos: Tape Connection, Topsound, KT Radio

Annonce:

Vil du gerne opleve film i den bedst mulige kvalitet derhjemme?…….Så er UB9000 måske noget for dig!

I en tid hvor flere og flere udelukkende konsumerer film via streaming tjenester, hvorfor er der så stadig er mennesker der køber film og serier på DVD, Bluray og UHD Bluray?

Her er måske nogle af grundene (tilføj gerne flere i kommentarsporet!)

Mange filmnørder og samlere giver ikke meget for streaming tjenesternes kvalitet, udvalg og tilgængelighed fordi:

 • Titler kommer og går, og der er utroligt mange titler, der bare ikke er tilgængelige som streaming. Film fra andre steder end hollywood er virkelig sparsomt på streaming tjenesterne.
 • Kvaliteten kan svinge med kvaliteten af internet båndbredden og belastningen på serverne. Ergo, man kan ikke altid regne med kvaliteten.
 • Tilgængelighed: Når internet ikke virker – er du afskåret fra dine film
 • Film kan blive opdateret og ændret uden dit vidende. Det fysiske medie er “frosset” i tiden.
 • Lyd og billedkvalitet er bare bedre på de bedste disk medier med langt højere bitrates (bluray, UHD bluray)
 • Ofte er der ikke noget ekstramateriale på streaming.
 • Fysiske medier har samlerværdi, forskellige udgaver af samme film fra forskellige territorier, special udgaver, glæden ved at kunne “kramme sine film”.
 • Ikke mindst, når man EJER filmen på disk, så ser den ud som da den blev købt, og kan ses når som helst (bare der er strøm, naturligvis).
 • Man er sikret mod rettighedsballade selskaberne imellem.

Mød Panasonics flagskibsmodel, DP-UB9000

For de, hvor disse ting har betydning, er disk mediet bestemt ikke dødt, og det ved Panasonic, der med DP-UB9000 kommer med deres bud på en reference UHD afspiller som belejligt er landet i din anmelders rack.

Min reference er de hedengangne Oppo UDP-203 og UDP-205 afspillere, der har trukket sig ud af markedet for HIFI og disk afspillere for at koncentrere sig som deres mobiltelefoner.

Design

Det er tydeligt at Panasonic har ville lave et statement med DP-UB9000, der vejer imponerende 8 kilo, nærmest skriger “high-end!” fra det øjeblik den kommer ud af kassen, og brillerer med et stilrent, simpelt design uden nogen form på båtten og blinken der kan forstyrre i hjemmebiografen. Man kommer dog til at skulle undvære diverse informationer i selve displayet (kan kaldes frem på skærmen i stedet), men det er naturligt prisen for det stilrene look.
På fronten finder man ud over de basale betjeningsknapper, en USB indgang for tilslutning af en USB stick.

Adskilt elektronik design, der bærer tydeligt præg af sund OCD hos ingenørerne 🙂 Lækkert!

UB9000 er lækkert skruet sammen, inderst såvel som yderst. Det er sådan et produkt man både vil kigge lidt efter og være stolt over at eje hvis man har en holdning til den oplevede kvalitet.

“Det er tydeligt at Panasonic har ville lave et statement med DP-UB9000!”

Fjernbetjeningen har en god størrelse, med store og nemt betjente knapper. Desværre leverer den ikke helt det samme lækre feel som selve afspilleren, da Panasonic har valgt at lave den i plast.

Teknikken

Lad os få det på det rene med det samme: DP-UB9000 er IKKE en universel afspiller. Den kan således ikke gøre sig ud for at være den sidste endegyldige multi-disk afspiller du nogensinde vil eje. Den er faktisk heller ikke så god til at afspille brændte diske, og har ikke support for SACD, DVD-Audio og den slags. Den er faktisk heller ikke en særlig god som netværks eller USB afspiller, og f.eks heller ikke vise netflix film i 24p frame rate fra de indbyggede apps. For filmentusiasten er det bare ikke i orden og gør muligheden ubrugelig… Så er det sagt :-).

TIL GENGÆLD, er den en reference kvalitets UHD Bluray, Bluray og DVD afspiller med helt særlige evner inden for håndtering af HDR, tone mapping og upscaling.
Jeg kan ikke undgå at tænke, at Panasonic blot burde have været det lade blive ved det, da den kvalitetsbevidste kunde alligevel vil foretrække nogle andre produkter der gør det bedre med de andre ting…. “Less is more”, som man siger

Nits, tone mapping, HDR og dit TV – den korte(`ish) forklaring..

Antallet af nits er et udtryk for din skærm eller projektors peak luminans (kraftigste peak lysstyrke).  (gå i fuld nerd mode her)

Et par eksempler for perspektiv:

En typisk god projektor: 350 nits
Et nyt, HDR TV ca 1.000 nits. (OLED TV typisk lidt mindre)
Professionel grading reference monitor: 4.000 nits

De fleste hollywood film mastereres på en 4000 nits reference monitor, hvilket er godt nok, da teknologien jo hele tiden flytter sig, og fremtidens TV måske kan lave lys som solen. Så ved at master efter højeste fællesnævner, får du det bedste fra HDR også i fremtiden.

Problemet er blot, at dit TV eller projektor skal være i stand til at “skrue ned” og tilpasse dynamik området i billedet, så du får det bedst mulige ud af HDR (high dynamic range), efter hvad din skærm/projektor altså kan levere af lys. Det gøres typisk ved hjælp af en funktion der hedder “tone mapping”.

Hvis TVet modtager 4000 nits, vil billedet “klippe” og du får højlys detaljer (billedet af solen, solens refleksioner i havet, projektøren, eksplosionerne) der udvaskes og forsvinder i “overeksponering”, hvis der ikke sker en form for skalering af den maximale luminans. De fleste moderne TV har derfor en “tone mapping” eller “dynamisk tone mapping” funktion der tilpasser den maximale brightness ved at “skrue ned” for lys-niveauet så der ikke sker denne kedelige “over eksponering” eller “clipping”.

Problemet er bare, at det ofte sker ved at skrue generelt ned for lys-niveauet i hele billedet, hvilket kan medføre mørke billeder, et problem som mange der ser HDR har oplevet på forskellige titler når de f.eks ses på en projektor.

Brugbar dynamisk tone mapping

DP-UB9000 kan lave tone mapping / HDR tilpasning ved udelukkende at håndtere de problematiske highlights der overstyrer, og derved søge at bevare lysniveauet i resten af billedet. Det sker ved hjælp af en genial dynamisk “HDR Optimizer” funktion, hvor man blot fortæller afspilleren hvilken type display man har, og så sker resten automatisk (med forskellige manuelle justeringsmuligheder, hvor man kan tilpasse efter forholdene).

Resultatet er HDR der brillerer med mere generelt lys og highlights der ikke lider så voldsomt under “clipping” på grund af skærmens lysstyrke evner. Super brugbart for alle, og især dem med OLED TV og projektorer med relativ lav peak brightness.

Dette har jeg ikke set på andre afspillere, og er for entusiasten og din anmelder alene grund nok til at investere i DP-UB9000 med dens HCX video processor.

Afspilleren kan også vise de metadata der viser hvordan disken er mastered (når filmselskaberne ellers husker det..). Der er således rigeligt at tage sig til for dig der elsker at sidde og nørde med den slags.

Kompetent lyddel

Alt i audio outputs – og i en super kvalitet.

UB9000 er udstyret et separat HDMI audio output, der kan bruges hvis du f.eks har et HDR TV med seneste teknik, men en AVR (AudioVideoReceiver) med HDMI indgange der ikke understøtter 4K, HDR, Dolby Vision og så videre. Med det separate lyd HDMI output, kan du således køre et HDMI kabel til det nye TV, og lyden til en ældre AVR uden problemer, og på den måde få det bedste ud af begge dele.

Hertil er der:

Optisk audio (TOSLink) output
Coaxial audio (SP/DIF) output
7.1 analog RCA output
Stereo output med XLR og RCA

Man kan godt mærke, at Panasonic ikke er et decideret audio firma i den meget “japanske” håndtering af lyden, og måden de har gjort sig umage for at gøre det godt lydmæssigt med UB9000. Det er f.eks muligt at slå det ene og det andet output fra (efter sigende for at sikre endnu bedre lyd), hvilket nok skal få nogle brugere i fedtefadet når man glemmer at man f.eks har slået de analoge output fra, og et halvt år senere ikke kan forstå hvorfor der ikke er “hul igennem”. 🙂

Jeg havde desværre ikke mulighed for at lytte grundigt til de analoge outputs, og oplevede derfor kun UB9000 via de digitale outputs. Det er en hæderlig CD afspiller, men igen – CD afspilning er ikke det som UB9000 er sat i verden for, det er der dedikerede afspillere og transports der gør meget bedre i dette tilfælde. Jeg oplevede film med blændende dynamik og lydkvalitet, og Pure Audio Blurays med ligeledes eminent kvalitet. Der er ingen tvivl om, at lydkvaliteten grundlæggende er absolut godkendt.

Billeddel:

UB9000 har support for både HDR10+ og dolby vision. Afspilleren leverer med HCX billedprocessoren et klart løft til HDR diske med HDR optimizer funktionen, men også til f.eks upscaling af gode, gamle DVD`er. Da jeg eksempelvis så HULU serien Catch-22 på DVD oplevede jeg en klar visuel forbedring i forhold til afspilning på OPPO UDP-203, der ellers ikke er at kimse af i opskalerings-disciplinen.

Ved afspilning af UHD HDR diske er der en stor fordel i at kunne bruge HDR optimizer funktionen til at tilpasse outputtet til en projektor (jeg testede med en JVC DLA-X7900), der ikke altid er optimal at køre i “high lamp” mode, da blæserne begynder at forstyrre og sort niveauet udfordres. Her er det smart at anvende HDR Optimizeren der giver mulighed for at tilpasse dynamikområdet og stadig bevare den større color gamut. Det er meget raffineret, og helt klart noget der giver DP-UB9000 meget høj brugsværdi i de situationer.

Dolby Vision mystik?

Med Dolby Vision oplevede jeg en tendens til at let klippede highlights i materiale jeg kender godt og testede straks med min Oppo UHD-205 reference. Det virker som om, at UB9000 præsenterer Dolby Vision en tand lysere med lidt clipping i højlyset, hvilket er ret uforklarligt, da Dolby Vision jo netop skulle være et “lukket kredsløb” med Dolbys teknologi til at sikre et præcist output på enhver skærm med support for Dolby Vision. (Kommenter gerne i kommentarsporet, hvis du har en ide om hvad grunden kan være!)

Generelt, var jeg dog yderst imponeret over billedkvaliteten, og HDR optimizer funktionen er nærmest hele afspillerens pris værd.

“HDR optimizer funktionen er nærmest hele afspillerens pris værd”

Justerbare undertekster – en genial underrated funktion

En anden feature der er på mange Panasonic afspillere er noget jeg savner på andre afspillere, ISÆR med HDR diske…og det er muligheden for at indstille luminans på undertekster. Ofte står underteksterne med en meget høj lysstyrke på HDR film, teksterne genereres af afspilleren, og her er det genialt af Panasonic at de lader brugeren bestemme hvor kraftigt man ønsker underteksterne lyser op. I mørke scener har det stor betydning, så tak for det, Panasonic! I min bog er det en feature marketingafdelingen burde sætte på forsiden, men det er den nok ikke sexet nok til, på trods af den store virkning. 😉

“I min bog er det en feature marketingafdelingen burde sætte på forsiden!”

Mediehub

Som mediehub,  virker UB9000 som lidt af en “hovsaløsning”

Jeg har aldrig været fan af Panasonics internet apps i deres afspillere, det er besværligt og langsommeligt at bruge, og outputtet fra f.eks netflix kan ikke køre i native frame rate. Det er ikke godt nok i en reference afspiller. Afspilning af indhold fra netværksdrev virker også noget tungt, og det er hurtigt tydeligt at det også kniber med support for mange video-filformater, og især lyden. Jeg tester også med diverse filer på en USB stick, og her præsenteres filerne nogen gange “dobbelt” fordi man også ser alle de filer, der normalt skjules af filsystemet. Det er heller ikke fedt.

Daglig betjening

Såfremt man ikke bruger UB9000 til andet end at spille diske, er den daglige betjening en sand fornøjelse. Der er ikke så meget der kan gå galt med de store, tydelige knapper på fjernbetjeningen og de få knapper på fronten. Hertil et enkelt og informativt OCD Display.

“Der er ikke så meget der kan gå galt med de store, tydelige knapper på fjernbetjeningen og de få knapper på fronten”

Panasonic har indbygget support for Control 4 systemer, der er benyttet af mange integratorer, men kan sikkert også styres via andre systemer.  Desværre er der ikke meget information om dette.

Konklusion

Panasonic UB9000 er en forfriskende kvalitetsoplevelse når det kommer til afspilning i absolut optimal kvalitet af DVD/Bluray og UHD Bluray. De særlige dynamiske tone mapping features er for mig afspillerens pris værd. For alle med et kvalitets TV/ projektor og en dertilhørende samling diske de kaster kærlige blikke til, er UB9000 alt hvad du kan ønske dig af en dedikeret film afspiller.

Alt i alt, står det klart for mig, at UB9000 havde været endnu skarpere og fokuseret, hvis Panasonic havde valgt at udelade alt det “gøgl” som afspilleren alligevel ikke gør særlig godt. Marketing afdelingen elsker det, men i praksis bidrager det bare til at trække det generelle indtryk ned. Min anbefaling er, at lade være med at købe UB9000 for andet end sine eminente evner som seriøs DVD/Bluray/UHD Bluray afspiller og lige nu, en ukronet HDR konge til en ganske fair pris, kvaliteten taget i betragtning.

Din filmsamling vil være i de bedste hænder med UB9000, og jeg giver den mine varmeste anbefalinger.

“Din filmsamling vil være i de bedste hænder med UB9000”

Konkurrenter / Runner-ups

I klassen for flagskibs UHD afspillere er der temmelig øde efter at Oppo trak sig ud af markedet. Såvidt jeg kan se, er der kun Pioneer med deres UDP-LX500 (kr. 7.999) og flagskibet UDP-LX800, (kr. 17.995) Disse er til gengæld Universal afspillere med support for SACD og DVD-Audio. (Vi arbejder på at få et eksemplar til review).

Mere info og tekniske specs Panasonic DP-UP9000

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Panasonic DP-UB9000

Kr. 8999
7.7

Setup

8.0/10

Fleksibilitet

3.0/10

Design

10.0/10

Daglig Betjening

8.0/10

AV Oplevelse

10.0/10

Value for Money

7.0/10

Plus

 • Design
 • Feel
 • Billedkvalitet
 • Lydkvalitet
 • HDR Optimizer
 • Nem fjernbetjening

Minus

 • Ikke Universial disk afspiller
 • Ikke god med brændte media
 • Streaming & fil support
 • Ingen app
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.