Forside Baggrund

Feature: Sådan fik vi biograf i stuen DEL 5 – KAOS eller Custom Remote?

-

“Skat, det handler jo om respekt må du forstå…. Respekt for kunsten!” … Morten Stjernholm deler historien om hvordan han fik “listet” en seriøs hjemmebiograf ind i stuen i parcelhuset  (og vel og mærke stadig er lykkeligt gift), kravene til den, løsningerne, udstyret, overvejelserne bag og meget, meget mere i denne feature-serie i flere dele.

Et syn de fleste entusiaster nok kan genkende i stuen…heldigvis kan det fikses!

Feature: Sådan fik vi biograf i stuen DEL 5 – KAOS eller Custom Remote!

DEL 1: Krav og visioner for hjemmebiografen defineres.
DEL 2: Overvejelser og valg af højttalere og forstærkere.
DEL 3: Overvejelserne bag kilder, surround processor og placering
DEL 4: Overvejelser og valg af Projektor, lærred & TV

Annonce:

DEL 5: KAOS eller Custom Remote?

Fra kravslisten i del 1 til hjemmebiografen:

  • Det skal være nemt at betjene fra en enkelt fjernbetjening

Ikke nok harmoni med harmony

Da vi skrev “Det skal være nemt at betjene fra en enkelt fjernbetjening” på listen, havde jeg en logitech harmony elite remote i tankerne, og vi købte også en… Det stod imidlertid klart, at jeg aldrig ville blive tilfreds med den funktionalitet og begrænsninger der er i softwaren med sådan et system, der vist er lavet med et helt andet mindset, end det jeg har for hjemmebiografen.  Så for at slippe af med bunken af fjernbetjeninger og ikke mindst få feedback fra udstyret er der brug for noget andet til dette setup.

Hvad er alternativet?

Med næsten al hardware stående i et rack i et tilstødende rum, er robust betjening blevet et absolut must. Da man jo ikke kan se hvad udstyret laver når man sidder i stuen, er det derfor en nødvendighed at der er 2 vejs kommunikation med især surround processoren, og at systemet kan finde ud af at håndtere både projektor, TV, og skifte mellem dem. Alternativet til at få løst betjeningen intelligent, er at vi skal leve med en kombination af remotes, IR blastere, RF, bluetooth og diverse Apps for at betjene biografen….  En påmindelse om hvor galt det kan gå…:

“En påmindelse om hvor galt det kan gå”

(FØR CSN) Skat, hvor lagde du remoten til CD afspilleren?  Hvilken app er det lige til bluray afspilleren?  Hvor slår man “Nightmode” til? Hvor skifter man fokus position?
(Efter CSN) “Skat, husk nu at sætte RCI`en i laderen!”

Forskellige typer kontrol

Meget moderne udstyr kan kontrolleres via netværk, også kaldet IP kontrol. Andet udstyr via klassisk RS-232 seriel kontrol, der altid har været en stabil havn. Sidst, men ikke mindst er der IR kontrol, hvor man benytter et IR øje til at simulere fjernbetjening. Problemet med IR, er imidlertid at det kun kommunikerer en vej, hvilket betyder at man f.eks ikke kan få en status om et apparat er tændt eller slukket, er i gang med at spille o.s.v. Hvis det kan undgås, er det derfor bedst IKKE at benytte IR.

“problemet med IR, er imidlertid at det kun kommunikerer en vej, hvilket betyder at man f.eks ikke kan få en status om et apparat er tændt eller slukket, er i gang med at spille o.s.v.”

Desværre er der ikke så mange faste standarder for IP kontrol, og det er derfor ret forskelligt hvordan det implementeres, – vel og mærke HVIS det implementeres.

Tjek om der er en IP kontrol protokol

Det er min erfaring, at de mest seriøse producenter gør en del ud af at udvikle og dokumentere en “IP CONTROL PROTOCOL”, der gør det muligt for andre at udvikle drivere til de forskellige kontrolsystemer på markedet og komme helt ned i dybden med kontrol og feedback fra apparatet. Eksempel: MP-50-External-Control-Manual.

“Det er min erfaring, at de mest seriøse producenter gør en del ud af at udvikle og dokumentere en “IP CONTROL PROTOCOL”

Hvis man ved hvilke kommandoer der kan sendes via IP, kan man customisere fuldstændigt de funktioner man ved man bruger med RTI systemet. Her tillader RTI en stor grad af personlig tilpasning.  Jeg testede med et terminal program inden RoomAV implementerede de ønskede knapper.

Kaos eller CUSTOM

Vi rådfører os igen med CSN teknik, der præsenterer os for amerikanske RTI som en løsning der kan leve op til vores ønsker, der var:

  • Nej tak til glasplader
  • 2 vejs kommunikation til vigtigste enheder
  • Mulighed for at tilpasse betjening/layout til vores unikke ønsker

Nej tak til glasplader

Jeg ved ikke med jer, men jeg er IKKE til glasplader til daglig betjening af AV udstyr. Selve formfaktoren på en iPad eller lign, er bare ikke fed at sidde med i en hånd, og det gøres kun værre af, at man også skal fjerne øjnene fra lærredet for at betjene selv simple ting, låse enheder op, o.s.v.

“Selve formfaktoren på en iPad eller lign, er bare ikke fed at sidde med i en hånd”

Prøv at betjene en iPad med en hånd… og prøv så hvis du har fået 2 glas vin!

Kombination af hardware knapper og touch display er fedt!

Med en rigtig remote, kan alle de vigtige knapper som menu, back, exit, ok, volumen, kanal skift m.v. være konstant tilgængelige som let genkendelige hardware-knapper, med alle sekundære funktioner tilgængelige på touch display. Det er sådan at en Logitech Harmony remote fungerer, men som desværre ikke kan levere når ønskerne til kontrol, timing, kontrol snitflader og customisering bliver mere komplekst.

2 vejs kommunikation

Afhænger i høj grad af IP control mulighederne i apparatet der styres og hvilket interface (IP, Seriel, IR) der benyttes. Vi lærer dog, at MP50 surround processoren har en ret omfattende ekstern kontrol protokol se eksempel her! , og det samme gælder for projektoren. Det er altid hyggeligt at kunne have terminal-samtaler med sin surround processor mens man venter på nye film med posten 😳🤪

Tilpasning af brugerflade

Det er vigtigt for os at kunne tilpasse grafikken & layout til egen logik og prioriteringer.
Dette er især vigtigt for mig i forbindelse med betjening af Surround Processoren og for min bedre halvdel i forbindelse med radiolytning og flow TV. Vi har ikke nogen krav om smart-hjem integrationer, andet end det kunne være fedt at kunne tænde og slukke lyset i stuen fra remote systemet.

Custom Control Løsning – RTI

CSN teknik præsenterer os for en løsning fra Amerikanske RTI, der består af følgende:

Systemet består af:

Komponent Funktion Kommentar
RTI RP-6 processor Al kontrol. Indeholder programmeringen, og kontrollerer IR “øjer”, Seriel kontrol og IP.  Er “hjertet” i systemet Monteret i siden på rack
RTI Dual RF antenne Kommunikerer med håndremoten, og sørger for stabil forbindelse til remote processor i hele huset Monteret bag skænk
RTI T3-V+, håndholdt remote Fjernbetjening med custom knapper og display Står i lader i stuen til dagligt.
CSN Teknik & RoomAV Programmering og tilpasning

 

RP-6 controlleren er monteret på siden af rack
RF antenne til kommunikation med remote er diskret monteret bag skænken.

Kun certificerede installere

RTI arbejder kun med certificerede custom installere, og tillader ikke at brugerne selv ændrer i systemet. Det er selvfølgelig for mig der hele tiden gerne vil udvikle og forbedre en stor irritation, at jeg ikke selv kan få lov til at rette en fejl, eller eksperimentere med at gøre systemet smartere, men på den anden side er det også en af de ting der gør at RTI bare virker og sikrer en kontinuerlig god brugeroplevelse.

God forberedelse er det halve arbejde

Det betød også, at vi skulle tænke grundigt over, hvad vi egentlig ønskede og hvad der var “nice to have” og “need to have”. CSN var gode til at oversætte de konkrete ønsker til et layout der harmonerede med vores logik.

Vi skraber kun lidt i overfladen af hvad der er muligt med systemet

Vi bruger kun remote delen i RTI systemet, der dog også har mulighed for at bruge en tablet og diverse custom paneler til betjening. Der kan altså udbygges på forskellig vis i fremtiden, eller tilføjes flere remotes hvis det måtte ønskes. Fedt at systemet har så stor fleksibilitet!

Få en fornemmelse af hvordan det virker i denne lille lyn gennemgang:

Pris

Prisen på et custom remote system var naturligvis noget helt andet end at købe en harmony remote. Hardwaren er en ting, og så er der custom installerens tid, hvor der hurtigt kan gå en dag eller dage med programmering, layout, afprøvning afhængigt af hvad der er af udfordringer. Samlet endte vi med at betale ca 25-30.000.- for den endelige løsning, hvoraf selve remoten  koster ca 13.000.-. Efterfølgende tilpasninger som f.eks skift af processor eller tilføjelse af en ny source, har været enkle at få ændret på et par timer. Ændring af processor blev udført af en anden RTI certificeret CI, nemlig RoomAV, der kunne bruge alt det arbejde CSN havde lavet, så det har fungeret fint.

Driftstabilitet

Vi har haft remote systemet i en del år nu, og synes det har været hver en krone værd. Det er en af de ting der er stærkt vanedannende på samme måde som smart funktioner i en bil.

Ud over at skifte batteri i selve fjernbetjeningen, har der intet bøvl været. Det betyder så meget for glæden ved at bruge et komplekst system, at det “bare virker” i praksis, og at alle i familien føler sig trygge ved at bruge det. Vi skal aldrig til at rode med en fjernbetjening eller en app for at kunne bruge alle de features vi selv har bestemt er vigtige og lagt ud med vores egen logik.

Integrerede enheder i systemet:

Apparat Kontrol interface valgt kommentar
LG TV IR via remote lokalt Skal blot tændes/slukkes.  Vil dog gerne kunne betjene billed indstillinger. 
JVC Projektor Seriel Kontrol  Skal blot tændes/slukkes.  Vil dog gerne kunne betjene billed indstillinger. 
Lyngdorf MP-50 Processor IP Kontrol, fast IP Custom betjenings sider af fokus positioner, dekoder modes, LFE og Center gain, Zone 2 on/off, fixede reference levels m.v.  2 vejs status kommunikation skal være tilgængelig så man kan se hvad forstærkeren laver. 
Oppo UHD-205 IP Kontrol, fast IP
Oppo UHD-203 IP Kontrol, fast IP
Apple TV 4 IR Kontrol Der var ikke en god IP driver til RTI på programmerings tidspunktet, så vi valgte IR og det fungerer fint.
Sony HAP-Z1ES IR kontrol Sony har faktisk en avanceret IP control protokol til HAP-Z1, men den er aldrig gjort rigtig færdig eller almindeligt tilgængelig.  Derfor nøjes vi med simpel IR kontrol af transport og power/on/off. Browsing sker alligevel via Sony HDD Audio app der er fantastisk. 
Panasonic DMR-BCT84 IR kontrol Kabel TV boks
Sony PCM-R700 IR Kontrol Prof. DAT maskine, transport kontrol og recording. 
Tascam DA-3000 IR Kontrol Prof. High Res recorder.  Bruges mest til 1:1 transfer af især vinyl, DAT bånd og lyd fra film. Transport og recording skal kunne styres. 
Marantz SA-7001KI IR via remote lokalt Transport kontrol
Lys i stuen IR kontrol via FUGA touch dåse. Tænd/sluk/dæmp

Næste gang skal der kalibreres, ses og lyttes!

Med en tilfredsstillende kontrol over systemet skal vi “bare” kalibrere det hele og se en masse film!   Kalibrering og biograf review i sidste del af denne feature: DEL 6

Har du en hjemmebiograf der kan inspirere andre?

Det handler ikke om hvor fancy den er, – det handler om at inspirere andre! Fortæl om den og lad os teste din biograf.  Start med at skrive til os!

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.