Forside Indhold og distribution Film

Hollywood bakker op om Scarlett Johansson i kampen mod Disney

-

Debatten raser om Disneys svar på Scarlett Johanssons søgsmål over streaming-strategien for ’Black Widow’.

Scarlett Johansson har antændt en mindre ildebrand under Hollywood med sin beslutning om at sagsøge Disney over mediegigantens streaming-strategi. Som vi rapporterede forleden, handler søgsmålet om, at Disney har brudt sin aftale med Johansson, da de valgte at lægge ’Black Widow’ ud på Disney+ samtidigt med biografpremieren.

Scarlett Johansson selv og hendes advokater siger, at hendes honorar baseret på flere bonus’er fra biograf-billetsalget, som Disney har nedbragt ved lade ’Black Widow’ få premiere på biograflærredet og de mindre skærme samtidigt. Johansson var ifølge sagsakterne også blevet lovet en genforhandling ved ændringer i distributionsplanerne. Men en sådan genforhandling skete aldrig. Det kostede angiveligt Scarlett Johansson op mod 50 millioner dollar.

Annonce:

Filmstjernen er dermed den første til at gøre noget aktivt ved en debat, der har raset, lige siden især Warner Bros. og Disney valgte en strategi, hvor biograffilm blev tilgængelige på firmaernes streamingtjenester på biografpremieredagen. Det er en debat, hvor de kreative filmskabere stort set sidder på den ene side og filmselskaberne og -distributørerne sidder på den anden.

Således får Scarlett Johansson nu opbakning fra flere sider i Hollywood. Ikke mindst fordi, Disneys officielle svar på søgsmålet anses for at være en opvisning i klodset PR-strategi. Mediegiganten gik til modangreb og beskrev mellem linjerne Johansson som grådig ved at afsløre, at hun allerede havde tjent 20 millioner dollar på filmen.

Diskriminerende personangreb

Derudover blev hendes moralske karakter også beklikket, da Disney anklagede hende for at være ufølsom overfor konsekvenserne af COVID-19-pandemien. Det har fået de tre primære organisationer, der kæmper for ligeberettigelse for kvinder i Hollywood, til at reagere. Times Up, ReFrame og Women in Film har udsendt en samlet, officiel udtalelse, der kritiserer Disneys reaktion.

Organisationerne ”tager kraftigt afstand” fra Disneys udtalelse og anklager firmaet for at gå efter personen i stedet for fakta i sin udtalelse. De peger på, at Disneys svar ”bidrager til at fastholde et arbejdsmiljø, hvor kvinder og piger i mindre grad end mænd kan beskytte sine egne interesser uden at skulle blive udsat for personangreb.”

Blandt skuespillerne, der overvejer at slippe hundene løs på Disney over tabte indtægter på grund af firmaets streamingstrategi, er Emma Stone. Hun spiller titelrollen i ‘Cruella’ (bill.), der undergik samme skæbne som ‘Black Widow’ (Foto: Disney)

Johanssons agent Bryan Lourd har svaret igen på Disneys modangreb i en udtalelse, hvor han anklager Disney for at bruge Johanssons ”succes som kunstner og forretningskvinde som et våben” imod hende ved at offentliggøre hendes foreløbige indtjening, ”som om succesen var noget, hun skulle skamme sig over”.

En undersøgelse fra London School of Economics viser at kvindelige Hollywood-stjerner tjener gennemsnitligt 25% mindre pr. film end mandlige skuespillere i sammenlignelige roller. Forskellen mere end fordobles, når skuespillerne når en alder over 50.

Kevin Feige er ”flov og rasende”

Men det er ikke kun ligestillingsorganisationerne, der bakker op. Ifølge et nyhedsbrev fra The Hollywood Reporters redaktør, Matt Belloni, har Johansson massiv opbakning fra sine kolleger, og alle venter spændt på, hvilken stjerne, der anlægger det næste, lignende søgsmål. Emma Stone overvejer ifølge Belloni at lægge sag an over ’Cruella’, der undergik samme skæbne som ’Black Widow’.

Dertil kommer, at Marvel-bossen Kevin Feige angiveligt er ”flov og rasende” over hele forløbet. Men det er ikke Scarlett Johansson, manden bag MCU er sur på. Det er Disney. Feige har ikke udtalt sig offentligt endnu, men ifølge Matt Bellonis nyhedsbrev pressede han på for at få Disney til at ordne sagerne med Johansson længe før retssagen blev anlagt.

Feige mener, at Disney har håndteret sagen helt forkert, og han var angiveligt helt generelt imod simultanrelease-strategien fra begyndelsen. Feige anses for at være Hollywoods måske mest magtfulde producer lige nu, så det er ikke godt for Disney, hvis han på et tidspunkt udtaler sig officielt i sagen og melder strategien ned.

Annonce:
Forrige artikelScarlett Johansson sagsøger Disney over ’Black Widow’-premiere på Disney+
Næste artikelSeneste beta af Playstation 5 software tillader intern M.2 SSD
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.