Forside * Featured

Sikkerhedsstyrelse advarer om mange opladere med fejl – 6 gode råd til sikker opladning

-
Foto: Shutterstock.com

Sikkerhedsstyrelsen tester løbende USB-opladere på det danske marked, og advarer om mange fejl og mangler.

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer hvert år en del af de usb-opladere, der sælges til danske forbrugere, og hver gang er der problemer med en væsentlig del af opladerne. I år er ingen undtagelse.

Derfor anbefaler de at se sig godt for, når der købes mobiloplader.

Annonce:

 

Kun hver fjerde var helt ok

I seneste kontrol af usb-opladere, solgt på det danske marked i 2020, der fandt de fejl og mangler på de fleste.

Ud af 40 usb-opladere var det blot 5 som gik igennem uden anmærkninger om fejl eller mangler.

Ved 9 af opladerne måtte styrelsen give påbud om at produkterne blev tilbagekaldt, mens yderligere en forhandler valgte frivilligt at tilbagekalde en oplader.

Ved yderligere 7 opladere blev salget krævet stoppet, mens yderligere en forhandler selv valgte at stoppet salget af sit produkt.

Så ud af de 40 USB-opladere udtaget til kontrol blev de 18 efterfølgende fjernet fra markedet.

“Det er alt for mange produkter med alvorlige fejl, når det drejer sig om et produkt, som stort set alle danskere har i hjemmet og som kan være skyld i både stød og brand”, fortæller vicedirektør Christian Thorhauge i Sikkerhedsstyrelsen i en udmelding.

I 2019 blev der kontrolleret 37 USB-opladere. Dengang var der 8 opladere helt uden fejl og mangler, mens i alt 10 blev tilbagekaldt, heraf 2 frivilligt.

 

Råd: Kig efter afsenderen

Sikkerhedsstyrelsen fortæller at det kan være vanskeligt for en forbruger at gennemskue, om en usb-oplader er i orden. Men erfaringen fra deres kontrol er, at man skal se efter opladere, der er korrekt CE-mærkede og har kontaktoplysninger på fabrikanten og evt. importøren.

“Når en fabrikant CE-mærker et produkt, skal der være dokumentation for, at produktet lever op til reglerne på området. Derudover har vores kontrol vist, at hvis mærkningen på en oplader er mangelfuld, er der to en halv gang større sandsynlighed for, at produktet heller ikke er i orden”, udtaler Christian Thorhauge.

Ud over at kontrollere mærkningen og handle hos en forhandler, man har tillid til, opfordres børn og voksne også til at følge nogle enkle råd, når telefonen skal lades op.

“Man skal undgå at placere telefonen på et underlag, der kan brænde, og man skal holde øje med opladeren, når den er i brug. Så har man gjort, hvad man kunne for at undgå alvorlige skader, hvis opladeren skulle fejle”, lyder rådet fra Christian Thorhauge.

 

Tip Sikkerhedsstyrelsen

Hvis en oplader overopheder eller i øvrigt svigter, vil Sikkerhedsstyrelsen gerne have information om det.

“Vi kan ikke kontrollere samtlige produkter på markedet, men anmeldelser giver os mulighed for at se nærmere på produkter, der ikke lever op til kravene”, slutter Christian Thorhauge.

 

Farlige el-produkter

Sikkerhedsstyrelsen opdaterer løbende deres oversigt over farlige el-produkter. Den oversigt kan ses her.

 

6 gode råd før du sætter opladeren i stikkontakten

1. Brug en oplader der passer til produktet. Både stik og teknik skal passe sammen.

2. Hold øje med opladeren. Oplad ikke mens du for eksempel sover.

3. Ledning og stik må ikke have synlige skader.

4. Oplad ikke på brandbart materiale som for eksempel en sofa eller en seng.

5. Opladeren må gerne blive lun men ikke meget varm.

6. Dæk ikke opladeren til så den ikke kan komme af med varmen.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.