Forside * Nyheder

EU sætter NVIDIAs køb af Arm under lup

-

Fordi Arm ser ud til at blive en dominerende arkitektur i den nære fremtid, stoler Margrethe Vestager ikke på NVIDIAs løfter om god opførsel.

Der er en grund til at Santa Clara-dalen syd for San Francisco er bedre kendt som Silicon Valley. Ud over udviklingen af den moderne mikrochip, der foregik der i 1950’erne og 1960’erne, er Silicon Valley stadig hjemsted for fem ud af verdens 15 største chip-producenter.

Således ligger verdens 8. største chipproducent også i Silicon Valley, og det er såmænd NVIDIA. Men firmaet, der oprindeligt var mest kendt for sine GPU’er, har længe bredt sig ind på andre markeder og var smarte nok til at købe chip-designfirmaet Arm for hele 40 mia. dollar for lidt over et år siden.

Annonce:

Det var et smart træk, fordi Arm er hjemsted for den arkitektur, der ser ud til at komme til at dominere laptops, tablets med mere i den nære fremtid. Arm er allerede fundamentet for de fleste mobile CPU’er, og med Apples overgang til egenproducerede, Arm-baserede chips i sine laptops, blev der sat en bølge i gang.

Således er Microsoft, Samsung og Google nu også begyndt at producere sine egne Arm-chips, og Microsoft har sat en hel del ind på en Arm-version af Windows. Men EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tror at dette kan blive problematisk, fordi NVIDIA er i gang med at overtage Arm.

På vej mod et monopol?

Det sætter nemlig NVIDIA i en position, hvor firmaet i teorien kan gøre det sværere for visse firmaer at producere Arm-baserede chips. NVIDIA kan for eksempel beslutte sig for at gøre det besværligt for nogle chipproducenter at licensere Arm-teknologien, mens andre, som NVIDIA har et bedre forhold til, får lettere adgang. Og så kan NVIDIA naturligvis også vælge at differentiere på prisen.

Det er reelt set udnyttelse af en monopoltilstand, og det er naturligvis i strid med EU’s konkurrenceregler. Af samme grund har EU’s konkurrencemyndigheder nu sat en officiel undersøgelse af NVIDIAs overtagelse af Arm i gang. Det meddeler EU’s pressetjeneste i en pressemeddelelse.

Lige nu har Arm en åben licensmodel, der reelt set giver alle lige adgang til at licensere teknologien. NVIDIAs CEO, Jensen Huang, har ad flere omgange lovet både offentligheden og EU-Kommisionen, at der ikke bliver pillet ved denne model. Men det er ikke nok for Vestager, der ikke stoler på, at NVIDIA kan lade være med at gøre forskel, når først de overtager Arm helt og holdent.

De britiske konkurrencemyndigheder har ifølge Financial Times anbefalet, at en undersøgelse sættes i gang i Arms hjemland. En separat undersøgelse af salget er i gang, der handler om, hvorvidt det er en national sikkerhedsrisiko, at Arm kommer på amerikanske hænder.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.