Forside Nyheder

Bang & Olufsen mangler stumper

-

B&O er hårdt ramt af forsyningskrise med mangel på komponenter

Engang var det sådan at når der blev talt om krise i den danske elektronikproducent Bang & Olufsen, så handlede det om at de ikke solgte nok samt at nogle af produkterne på hylderne var for dyre at udvikle og producere, så de efterfølgende gav tab.

Annonce:

I dag er krisen en anden. B&O sælger bedre og bedre og omsætningen forventes at nå 2,9 milliarder kroner i seneste regnskabsår.

Havde det ikke været for corona, med kinesiske lockdowns til følge og høje fragtpriser, efterfulgt af krigen i Ukraine, så kunne det have været historien om et Bang & Olufsen i fremgang.

Men ud af de 2,9 milliarder kroner i omsætning forventer B&O nu at forsyningskrise og komponentmangel koster 200 millioner på bundlinjen. Det skriver Finans.

“Det har været et vildt år. Der er sket utrolig meget på den globale scene, og året blev ændret fuldstændigt i forhold til normalt”, fortæller Nikolaj Wendelboe, finansdirektør i Bang & Olufsen til Finans, og han fortsætter:

“Det er svært for os at skaffe komponenter nok til, at vi kan møde den efterspørgsel, der er på vores produkter. Så vi har købt komponenter på spotmarkedet, hvor man betaler en ganske høj pris”.

Finansdirektøren mener dog ikke der kun er ulemper ved at være lille, sammenlignet med eksempelvis giganter som Apple og Samsung. For de store kan godt nok købe stort ind og til bedre priser, men som lille kan man få fat i mindre partier.

“Vi har ikke samme indkøbspower, og det er en ulempe. Men vi køber måske 10.000 styk ad gangen, og de skal købe millioner, så vi kan være mere agile. Vi har en task force, der hver dag afsøger markedet for komponenter”, fortæller Nikolaj Wendelboe til Finans.

B&O har været vant til at sejle komponenter og færdige produkter rundt i verden, især ud fra Kina. Men uforudsigeligheden på skibsfragt gjorde at mere måtte transporteres med dyrere fly.

På et tidspunkt forsøgte de at sende med tog fra Kina til Europa, men så kom krigen i Ukraine og pludselig var det heller ikke muligt at sende den vej eller gennem Rusland.

Sidst men ikke mindst har Bang & Olufsen været hæmmet af nedlukningerne i Kina, som er deres største enkeltmarked. Fordi butikker har været lukket og varer ikke har kunnet køres ud under lockdowns, så har salget dér været halveret de sidste par måneder af regnskabsåret.

B&O havde også et stort lager i Kina som de ikke havde adgang til i 2 måneder, hvilket også har givet økonomiske panderynker.

Midt i alle de mange benspænd for en sund forretning for den hårdt plagede danske elektronikproducent så ser de dog ét lyspunkt. Nu er de trænet i hurtige omstillinger og har flere spådomme om fremtiden i værktøjskassen.

 

Annonce:
Forrige artikelSnart kan Alexa tale ligesom din afdøde bedstemor
Næste artikelOdense skal være Danmarks førende tech medieby
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.