Forside Nyheder

“Pinligt” Google-dokument afsløret under retssag

-
(Foto: AI-genereret med Imagine.art)

Googles finansdirektør havde det helt fint med at firmaets søge-baserede annoncer kunne sammenlignes med afhængighed af ”cigaretter og narko” ifølge et nyligt offentliggjort dokument.

USAs føderale regering er langt om længe ved at komme efter de konkurrenceretslige søgsmål mod tech-giganterne, som EU har kørt i flere år, særligt under Margrethe Vestagers tid som konkurrence-kommissær.

Således lagde USAs justitsministerium i 2020 sag an mod Google for brud på konkurrencelovgivningen, som ministeriet påstår har brudt reglerne for fri konkurrence i forbindelse med sin søgebaserede annonceforretning.

Annonce:

Som bekendt er søgebaserede annoncer en kæmpeforretning for Google, og kan anses for værende den motor, der driver hele Google-imperiet. Men det har naturligvis også været en kontroversiel forretningsmodel, bl.a. fordi den er baseret på indsamling af en hel masse private data, der så bruges til at skræddersy annoncerne.

Derudover er Google så tæt på at være et monopol på søgning, at USAs justitsministerium i forbindelse med sagen vil kigge på, om f.eks. Googles magt over søgemarkedet skal brydes op. Det har imidlertid taget tre år for sagen at komme for en dommer, dels på grund af den store mængde dokumenter, der skulle gennemtrevles, og på grund af COVID-pandemien.

”Ulovlig business”

Men nu er sagen i gang, og Googles topdirektør, Sundar Pichai, skal f.eks. i vidneboksen i næste uge. Og det er i den anledning, at et dokument er kommet for en dag, som er ganske pinligt for Google.

Der er tale om et dokument med noter, som Googles finansdirektør tilsyneladende skrev i 2017. Her skriver finansdirektøren, Michael Roszak, at Googles annonceforretning er så fordelagtig for firmaet, at den nærmest kun kan sammenlignes med ”ulovlig business” såsom ”cigaretter eller narko”.

Eftersom der ikke er noget ulovligt i at sælge cigaretter som sådan, fortolker anklagemyndigheden Roszaks noter som at han mente, at Google-søgning var lige så afhængighedsskabende som ”cigaretter eller narko”. Dette er ikke mindst fordi Roszak følger op med at den fordelagtige forretningsmodel gør det muligt at gøre annonceforretningen til et envejs-forehavende.

”Vi kan i princippet smide halvdelen af økonomi-lærebogen ud”, skriver Roszak, for ”vi kan fuldstændig glemme alt om udbud og efterspørgel og blot koncentrere os om udbuddet”, altså ”annoncører, annonceformater og salg”. Det er her, anklagemyndigheden læser mellem linjerne, at Rozsak mener, at Googles brugere er så afhængige af søgning, at de slet ikke behøver at servicere dem for at holde efterspørgslen oppe.

Glem brugerne, fokus på annoncørerne

Det er ikke noget godt signal at sende for virksomheden, der normalt portrætterer sig selv som udbyder af brugbare, gratis-tjenester og -apps, mod at brugerne blot udholder lidt annoncering. Med Rozsaks notater ser det ud som om, virksomheden var helt klar over sin monopol-agtige position og ønskede at malke den så meget som muligt.

Googles advokater har naturligvis gjort alt, hvad de kunne for at forhindre at dokumentet blev offentliggjort. Men da dommeren i sagen, Amit Mehta, konkluderede at dokumentet var ”pinligt”, men at det ikke indeholdt nogle forretningshemmeligheder, gav han USAs justitsministerium lov til at offentliggøre det.

Michael Roszak forsvarer sig ifølge Bloomberg med, at noterne blev skrevet i forbindelse med et ”kursus i kommunikation”, hvor han skulle præsentere de studerende for ”noget, han ikke selv troede på”, men som var opsigtsvækkende og overdrevet.

Dokumentet ender dog med nogle strategi-forslag fra Roszak, ligner i det hele taget mere en udmelding til ledelsen fra Roszak, der blandt andet henviser til en samtale han havde under en middag med én, der hedder Christian, og som alle tilsyneladende forventes at vide, hvem er. Det kan naturligvis være læreren i det pågældende kommunikationsfag.

Men du kan selv vurdere, om Roszaks kommunikationskursus-forklaring holder vand. Notaterne kan læses her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.