Forside * Featured

Apple vil tillade alternative app-butikker og browsere i iOS

-
Foto: recordere.dk

Fra og med næste iOS 17.4 vil Apple åbne for at installere apps udenom App Store og vælge en anden system browser end Safari

Fra marts vil Apple tillade brug af alternative app-butikker på deres enheder solgt i EU. Indtil nu har iPhone-brugere kunnet downloade apps udelukkende gennem Apples App Store. Det skriver Apple i en udmelding.

Apple har hævdet, at deres regler sikrer brugernes sikkerhed, men kritikere anklager dem for at skabe et monopol, der tvinger udviklere til at bruge deres platform og betale op til 30% i gebyrer.

Annonce:

Udviklere, der ikke opfylder Apples krav eller ikke vil betale gebyrerne, har ikke adgang til Apples store brugerbase. Dette inkluderer Epic Games, som fjernede deres populære spil Fortnite fra App Store i 2020 på grund af uenighed med Apples politik. Fortnite har siden ikke været tilgængeligt på App Store, men kan spilles online.

Denne kommende ændring kan muliggøre, at iPhone-brugere i Europa kan geninstallere Fortnite gennem alternative app-markedspladser. Ændringen falder sammen med EU’s Digital Markets Act, som sigter mod at regulere store virksomheder og skabe et mere retfærdigt marked for alle virksomheder.

Apple har også planer om at give EU-brugere flere valgmuligheder for browsere, så de kan fravælge Safari. Dog advarer Apple om, at alternative apps og butikker kan øge risikoen for malware, svindel og bedrageri. Hidtil har andre browsere under iOS været tvunget til at bruge WebKit, som Safari kører på, og det har været kritiseret for at gøre 3.parts browsere langsommere og mere begrænset. Kravet om WebKit forsvinder også.

Apple understreger, at deres annoncerede ændringer overholder EU’s Digital Markets Act og beskytter brugernes privatliv og sikkerhed mod de risici, loven medfører. Apple, kendt for sine premium-produkter og sikkerhed, påpeger, at Androids bredere udvalg af app-butikker har ført til mere malware sammenlignet med Apple-enheder.

EU’s regler har til formål at sikre åbne og konkurrencedygtige markeder, hvor flere virksomheder kan operere side om side.

En anden nyhed er at Apple også kommer med de funktioner som åbner for at 3.parts betalingsapps kan tilgå NFC-chippen i Apple-produkterne, som vi skrev om forleden.

Ændringerne kommer med iOS og iPadOS 17.4, som udgives i begyndelsen af marts måned.

 

Ændringer til iOS

I EU foretager Apple en række ændringer i iOS for at overholde DMA. For udviklere omfatter disse ændringer nye muligheder for at distribuere apps. De kommende ændringer af iOS i EU omfatter:

Nye muligheder for at distribuere iOS-apps fra alternative app-markedspladser – herunder nye API’er og værktøjer, der gør det muligt for udviklere at tilbyde deres iOS-apps til download fra alternative app-markedspladser.

Nye rammer og API’er til at skabe alternative app-markedspladser – så markedspladsudviklere kan installere apps og administrere opdateringer på vegne af andre udviklere fra deres dedikerede markedsplads-app.

Nye frameworks og API’er til alternative browsermotorer – gør det muligt for udviklere at bruge andre browsermotorer end WebKit til browserapps og apps med in-app browsing-oplevelser.

Formular til anmodning om interoperabilitet – hvor udviklere kan indsende yderligere anmodninger om interoperabilitet med iPhone- og iOS-hardware- og softwarefunktioner.

Som annonceret af Europa-Kommissionen deler Apple også DMA-kompatible ændringer, der påvirker kontaktløse betalinger. Det omfatter nye API’er, der gør det muligt for udviklere at bruge NFC-teknologi i deres bank- og wallet-apps i hele Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Og i EU introducerer Apple nye kontroller, der giver brugerne mulighed for at vælge en tredjeparts kontaktløs betalingsapp – eller en alternativ app-markedsplads – som deres standard.

Kilde: Apple

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.