Forside * Featured

LEGOs meteorstøv-klodser hjælper med byggeprojekt på månen

-
(Foto: LEGO/ESA)

LEGO-klodser 3D-printet ud af meteorstøv kan nu ses udstillet i LEGO-butikker rundt om i verden – og så i Billund, naturligvis.

Et eller andet sted i LEGO-koncernen sidder der et geni med en krøllet hjerne, der kommer op med vilde idéer (og som formentlig har verdens sjoveste job). LEGO i de senere år har præsenteret klods-koncepter, der breder sig fra Gaming PC-kabinetter udformet i Halloween-stil til versioner af klassiske spilkonsoller og arkademaskiner.

Men i samarbejde med det europæiske rumagentur ESA har LEGO nu taget et skridt i en retning, de fleste næppe havde forventet. LEGO bidrager nemlig nu en lille smule til rumudforskningen. Og nej, det er ikke i form af de LEGO Space-rumjagere, mange af os legede med, da vi var små og som blev relanceret i 2022.

Annonce:

Hos rumagenturer rundt om i verden drømmes der om at etablere en fast base på månen, der f.eks. kan bruges som affyringsrampe til når astronauter skal retur til Jorden, men også, når de skal videre til Mars.

Forskere drømmer også om de mange muligheder, der er for at foretage eksperimenter med knap så meget påvirkning af tyngdekraften, når ISS om få år ikke længere kan bruges som rumlaboratorium. Problemet er, at det er møgdyrt at sende byggematerialer derop. Men hvad nu, hvis man kunne bygge med store LEGO-klodser, 3D-printet med forhåndenværende materialer?

Kan ses i KBH og Billund frem til september

Det sidste er et forskerhold hos ESA i gang med at undersøge mulighederne for i samarbejde med LEGO. Som en del af projektet har de produceret en lille serie af LEGO-klodser i et materiale, Billund-virksomheden ikke er vant til at arbejde i: Meteorstøv.

(Foto: LEGO/ESA)

Månens overflade er dækket af en blanding af sten og mineraler, der kaldes måne-regolit. Hvis denne form for regolit kunne bruges til at lave LEGO-klodser i bygningskonstruktions-størrelse, ville det kun være udstyret til at lave klodserne med, man skulle fragte. Det er dog begrænset, hvor meget måne-regolit, vi har på Jorden, så forskerne var nødt til at bruge et lignende materiale til deres forsøg.

Her faldt valget på en 4,5 milliarder år gammel meteorit, der blev fundet i det nordvestlige Afrika i 2000. Denne blev knust til støv og derefter stoppet i en 3D-printer. Ud af det kom der så nogle eksemplarer af en version af den klassiske 8’er-klods, som forskerne så kunne eksperimentere med.

Rumklodserne bliver lige nu vist frem for offentligheden rundt om i verden, i LEGO-butikker fra New York til London og flere andre steder i Europa, USA og Australien. Du kan naturligvis også se et par rumklodser i Danmark, nærmere betegnet i LEGO-butikken på Strøget i København og i LEGO House i Billund. De er udstillet frem til 24. september.

Som ESA bemærker i en udmelding til pressen, så kommer disse LEGO-klodser kun i én farve: Space grey.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.