Forside Tests

Anmeldelse af Apple iPad 2


iPad 2 kan også kobles til dit fladskærms TV via HDMI adapteren


 


Indledning


iPad 2 er et herligt stykke legetøj. Apple har forbedret på en allerede god ide med iPad, og det tyndere og lettere design gør maskinen mere indbydende.


Men den har mere eller mindre de samme styrker og svagheder som originalen…


Inden jeg kommer alt for godt i gang med denne anmeldelse, så synes jeg det er vigtigt at give lidt kontekst. Jeg købte nemlig også et eksemplar af den originale iPad, da den udkom i USA, men solgte den et par uger efter igen. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg skulle bruge den til.


Sådan står det ikke helt til med den nye iPad 2. Jeg har nu spenderet en lille uge i selskab med maskinen, og jeg er godt tilfreds med den, har brugt den en del, og den er ved at blive en fast del af min digitale hverdag.


Da jeg fik fingrene i den originale iPad i april sidste år blev jeg hurtigt irriteret over, at den ikke kunne dansk, eller multitaske, eller havde indbygget 3G. Med lidt tålmodighed kunne jeg få fikset alle de mangler, men, men var også lidt tung, ikke rigtig nem at slæbe med omkring, og så var der ikke særligt mange gode apps til den på daværende tidspunkt.


Sidenhen har jeg leget med lånte iPads og rodet med vennernes eksemplarer, og jeg fulgt platformen udvikle sig dramatisk over det seneste års tid.


Med iPad 2 virker det som om, ar Apple endelig har lavet den maskine, de oprindeligt havde i tankerne.


 Recordere.dk loader fint – lige bortset fra flash indhold som iPad 2 heller ikke kan vise


 


Mindre er bedre


Det tyndere design på blot 8,8 millimeter og den lavere vægt på lidt over 600 gram har større betydning end man umiddelbart skulle tro. Ikke kun når man har maskinen med på farten, men også når du roder med den i sofaen, surfer på nettet, læser magasiner eller e-bøger, eller bruger den som fjernbetjening til underholdnings- eller musikanlægget.


Det er ikke et problem at holde iPad 2 i en hånd, og man bliver ikke træt i finger eller hænder at bruge den igennem længere tid.


Men ud over, at designet har fået en overhaling, så minder iPad 2 stadigvæk meget om originalen. Jo, indmaden er hurtigere og maskinen har fået mere hukommelse, men der er tale om en stille og rolig udvikling af det oprindelige design. Ellers om andre ville sige, det er en evolution, ikke en revolution.


Nåh jo, Apple har også smidt kameraer i maskinen, noget som der ærligt talt burde have været i originalen. Du kan nu videohatte via FaceTime, hvis du da har familie, venner og bekendte med Apple-udstyr.  De fleste af mine kontakter er på Google Talk eller Skype, så jeg glæde mig til, at der kommer nogle gode iPad-apps, der muliggør videochat via de netværk.


 Wired er et af de mest populære magasiner til iPad.


 Kameraerne i iPad 2 er af skuffende kvalitet.


 


Kameraerne skuffer


Kameraet på fronten skyder video i 640 x 480-pixel opløsning og er rimelig elendigt. Bevares, det er da fint til videochat, men det er en skam, at der ikke sidder en højkvalitetssensor, der kan skyde flot 720p video, hvis din bredbåndsforbindelse alligevel kan levere den fornødne hastighed.


Skærmen nærmest tigger om video i flot kvalitet, så det er ærgerligt at vi skal finde os i sådan en omgang pixeleret gryn.
Kameraet på bagsiden kan faktisk skyde video i 720p HD-opløsning, men det virker lidt kejtet at stå med iPad og forsøge at fange motiverne. Det giver meget bedre mening, at hive din smartphone op af lommen og bruge den til at skyde video med i stedet.


iPad 2 har meget hurtigere indmad end originalen. Hjertet er nu blevet opgraderet til en hurtigere dualcore-processor, og grafikchippen er nu mange gange hurtigere. Men betyder det noget?


Ikke lige nu, nej, men på sigt, ja. Det korte af det lange er, at iPad 2 reagerer hurtigt, ja næsten øjeblikkeligt, på dine kommandoer. Apps starter hurtigt op, og selv store, komplicerede websider loader hurtigt frem på skærmen. Sidstnævnte skyldes ikke mindst, at Apple har fintunet Safari-browseren i seneste iOS 4.3-opdatering, så ejere af den originale iPad skulle også opleve, at websider loader hurtigere.


 iPad er efterhånden gået hen og blevet en halvseriøs spillemaskine


 Infinity Blade gør sig fremragende på iPad 2. Grafikken er flot og flydende.


 


Flotte spil på vej


Vil du afspille filmformater, der ikke er understøttet af Apples egen QuickTime-afspiller, så skal du stadigvæk have fat i en apps om eksempelvis OPlayer HD, men den klarer kun film i standardopløsning. Prøver du at afspille en AVI eller MKV-film i 720p-opløsning, så får du en hakkende oplevelse. Måske kan udviklerne snart hive mere saft og kraft ud af chippen i iPad, men om det ser ud nu, så skal du holde dig fra film i HD-format med mindre de er optimeret til afspilning på iPad.


Vi er så småt ved at se spil, der udnytter den mullerne i iPad 2, eksempelvis har EA været hurtigt ude med opdateringer til spillene Infinity Blade og Dead Space, der udnytter den hurtigere hardware ved at bruge teksturer i ekstra høj opløsning, samt anti-aliasing, der minimerer hårde kanter og skaber et blødere og mere naturligt billede. Apple udnytter også hastigheden med iMovie og Garage Band, men der går nok et rum stykke tid før ejere af den originale iPad virkelig begynder at føle sig diskrimineret hvad angår apps og spil.


 Apples eget cover fås i 10 farver.


 Apples eget cover fungerer fremragende som holder.


 


Tilbehør på godt og ondt


Apple har gjort et stort nummer ud af sine nye magnetiske covers, der er lavet specielt til iPad 2, og de er da også ret smarte. Denne anmelder nappede et eksemplar af det sorte cover i læder, og det er lækkert, at det selv er i stand til at koble sig fast i venstre side af iPad.


Det gør et fremragende arbejde af, at beskytte skærmen, men maskinens underflade kommer i direkte kontakt med alverdens skidt, og den bliver altså nemt ridset hvis man ikke passer på. Man kan lægge iPad 2 fra sig med coveret nedad eller folde coveret om på bagsiden. Her skal man bare passe på, for hvis skarpe partikler sætter sig fast på indersiden af coveret, så bliver skærmen ridset når du lukker det igen.


Hvis du virkelig vil passe på din iPad 2, så skaf et cover, der beskytter både for og bagside eller investér i en usynlig folie til bagsiden, så du ikke behøver bekymre dig om ridser.


Apples eget cover er rigtig smart, når du folder det sammen og laver det om til en stander. Jeg har faktisk brugt funktionen flere gange over de sidste par dage, eksempelvis når der skal skrives e-mails, spilles spil eller ses en film.


iPad 2 kan også kobles til et flad-tv eller en projektor via Apples nye Digital AV-adapter, og på den måde vise, hvad du har gang i på skærmen, men vi har ikke testet funktionaliteten. Det er smart til præsentationer, men skærmformatet på 4:3 betyder, at du ikke udnytter hele skærmen på dit stuealter.


Adapteren virker også med den originale iPad og iPhone 4, men de to gadgets er kun i stand til at sende video ud igennem HDMI-kablet.


 Når Apple TV 2 kommer på markedet i Danmark kan der også streames trådløst til TV’et


 Home Sharing og AirPlay i fuld funktion på iPad 2. 


 


Flot batterilevetid


Vi har testet den sorte model med Wi-Fi+3G, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at 3G-forbindelsen har været flittigt brugt i testperioden. Det tynder og lettere design appellerer til, at maskinen kommer med omkring, og her er det lækkert ikke at skulle lede efter et ledigt Wi-Fi-hotspot.


Har du en nyere smartphone i lommen, så kan du selvfølgelig skabe et Wi-Fi-hotspot, men det føles faktisk også lidt bøvlet når man lige vil tjekke en adresse på Google Maps, downloade en app eller lige skal finde noget på nettet.


 Bagsiden bliver nemt ridset hvis du ikke passer på.


 Coveret sidder fast via magneter i venstre side af iPad 2. Systemet fungerer godt. 


 


Godt tilfreds


Den oprindelige iPad fik ros for sin fremragende batterilevetid, og iPad 2 leverer samme oplevelse inden batteriet løber tør. Apple lover omkring 10 timers videoafspilning på en fuld opladning, og det passer meget godt med vores oplevelser.


Med rimelig intensivt brug så var der omkring 30-40 procent strøm tilbage på batteriet sidst på dagen, men går du virkelig i krig med 3D-spil og intensivt brug af 3G- og/eller Wi-Fi-forbindelsen, så skal du nok finde en oplader i løbet af dagen. Er du ude efter en gadget til tidsfordriv på den lange flyvetur, så er iPad 2 et rigtig godt bud.


Denne iPad 2 lider nok ikke samme skæbne som originalen og bliver videresolgt. Jeg er ganske godt tilfreds med maskinen, og føler at leverer en god helheldsoplevelse. Designet er lækkert, kameraerne er fine at have til videochat, og den ekstra hastighed giver mulighed for nogle imponerende apps ude i fremtiden.


Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er det, det velfungerende økosystem omkring iPad, der gør hele forskellen. De mange tilbehørsprodukter og de mange iPad-optimerede apps giver utrolig merværdi.


Min iPad er ikke blot en maskine til websurf, e-mail og internet, den fungerer også som fjernbetjening til mit Sonos-anlæg, til at styre mediecentret koblet til stuealtret, og jeg bruger den til at læse magasiner og bøger. Det findes efterhånden gode og velpolerede apps til alle de tjenester og løsninger, jeg bruger, eksempelvis Kayak, Fandango, Plex, Netflix, Evernote, og Dropbox for bare at nævne et par stykker.


 Recordere.dk som websiden tager sig ud i Atomic-webbrowseren på iPad 2. Siden loader hurtigere end du kan nå at blive utålmodig. 


 


Kan altid blive bedre


Det er dog blot et spørgsmål om tid før vi vil se apps til Googles Android 3.0 i samme kvantitet og kvalitet, og iPad har da også sine mangler og begrænsninger.


Det er stadigvæk irriterende, at den ikke afspiller Flash-indhold og at Safari-browseren ikke kan åbne nye websider i baggrunden. Og hvor bliver mine faneblade af, Hr. Jobs?


Man kan selvfølgelig vælge at downloade en tredjepartsbrowser fra App Store, for eksempel Atomic, Mercury eller Skyfire, men disse kan desværre ikke konfigureres til helt at erstatte Safari på systemniveau.


Vi savner også et bedre system til orienteringer á la det som Google har implementeret i Android, og mulighed for synkronisering af data med iTunes via Wi-Fi i stedet for at skulle finde et kabel frem hver gang.


For langt de fleste er iPad stadigvæk mere “nice to have,” end “need to have.” En bærbar computer er ofte at foretrække, hvis du hurtigt skalsvare uddybende på en e-mail eller have det store overblik på nettet, men har du pengene, så er iPad 2 et fantastisk stykke elektronisk legetøj, der ofte virker mere naturlig og knap så anmassende at hive frem, når du skal slå tid ihjel i flyet, i toget eller venteværelset. 


 Sådan gør iPad 2 og cover sig når du skal se film. Det er godt tænkt.


 iPad 2 er tynd – herligt tynd. Det betyder meget for brugsoplevelsen.


 


Find flere billeder af iPad 2 i:  Første weekend med iPad 2  (Hvor den også kan ses sammen med konkurrenten Motorola Xoom)


 

Annonce:
Forrige artikelKommentar: Et kig på Panasonic VT30 serien
Næste artikelAnmeldelse af Panasonic plasma GT30
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.