Forside Produkter Connected Home

Først i Danmark: Vi har testet Apple HomePod

-

Recordere.dk har testet den nye smart-højttaler HomePod fra Apple. Den er officielt ikke kommet til Danmark, og derfor har den kun engelsk Siri, men det skulle da ikke forhindre os i at prøve den,

Apple er kommet lidt sent ud af starthullerne, når det gælder smarthøjttalere, men nu er deres HomePod klar til det amerikanske og engelske marked. Recordere.dk har været en tur i London og skaffet sig en HomePod til test.

Annonce:

Inden jeg fortsætter, er det vigtigt at fortælle at jeg er Apple bruger på både Mac og iPhone / iPad, og også Apple Music bruger, og derfor kan jeg få den fulde glæde af HomePod, når det gælder Musik Assistent delen. Har man alle andre musiktjenester, er Siri ikke meget værd når det gælder valg af musik.

 

Der er ikke plads til meget mere end HomePod i kassen.

 

Udpakning og installation.

Der er ikke meget hokus pokus i udpakning og installation. Kassen indeholder kun HomePod højttaleren med det indbyggede strømkabel, og så en meget lille manual, der fortæller at man skal holde sin iPhone / iPad tæt på højttaleren for at starte installationen.

Har man ingen iPhone eller iPad, så er der ingen grund til at købe en HomePod, da installationen ikke kan laves uden dem. Og har du en iOS enhed, skal den minimum køre iOS 11.2.5 for at virke, men gør du det er installationen lige så let som Apples AirPod, og efter et lille minut er højttaleren installeret og klar.

 

De få trin i installationen

 

Det eneste man skal er at overføre sine Apple oplysninger fra telefonen og over til HomePod højttaleren, og så er den klar til brug.

Højttaleren er en flot stofbeklædt tønde lidt ala deres Mac Pro, og så har den nogle dioder på toppen under glas, der giver en Siri animation, ligesom der er touchknapper til lydstyrke, eller ved håndspålæggelse kan man få Siri’s opmærksomhed, hvis man ikke orker at sige “Hey Siri”. Du kan også trykke på toppen for at starte, pause eller springe frem og tilbage i musikken.

Samlekvaliteten af højttaleren er høj, og det er vægten også. Apple HomePod vejer hele 2.5 kg., og det til trods for at den ikke fylder særlig meget. HomePod er 17.2 cm. høj og er 14.2 cm bred.

Der er ikke noget display som viser hvad du spiller, så hvis du vil vide hvad du spiller kan du sige “Hey Siri, what are you playing?”.

 

Indmaden i Apple HomePod

 

Inden i HomePod er der 7 tweeter horn, der danner en 360 graders cirkel, og hver tweeter har sin egen forstærker. Inde i højttaleren gemmer der sig en woofer som også har sin egen forstærker. Der er 6 mikrofoner som Siri bruger til at høre hvad du siger, og så har højttaleren sin egen mikrofon som den bruger til at kalibrere lyden mens den spiller.

Højttaleren drives af en Apple A8 chip, som også drev iPhone 6 i sin tid, så der er saft og kraft nok til at trække Siri og den musik du måtte ønske at høre.

Strømkablet til Apple HomePod går direkte ind i højttaleren, og mange troede det var fast, men det kan trækkes ud. Men der er p.t. ikke mulighed for at købe et europæisk kabel løst. Så køber du en HomePod højttaler i England, så skal du enten have en adapter, eller modet på at klippe ledningen over og skifte den ud med et dansk strømstik. Vi havde ikke modet, så vi brugte en rejseadapter.

Læs også: Apples HomePod er solid – men både dyr og svær at reparere

 

 

Hvordan er Siri sammenlignet med Alexa og Google Assistant

Jeg har både Alexa og Google Assistant i hjemmet, og indtil nu har min kærlighed været mest imod Alexa, som i min optik er stærkere på sine “evner”, end f.eks. Google Home.

Derfor var jeg selvfølgelig spændt på hvor meget Siri kunne svare mig på, og om jeg var presset til at acceptere amerikanske måleenheder når jeg nu havde valgt amerikansk Siri.

Siri’s svar er meget korte og præcise, og jeg føler ikke den samme varme fra Siri som jeg gør med f.eks. Alexa. Nærmest alt hvad jeg spurgte om blev besvaret med “The answer I found is”, og så et meget kort svar. F.eks. når man spørger om hvem der er dronning af Danmark, er svaret bare kort “Margrethe the second”.

 

 

I videoen ovenfor kan i se nogle af de kommandoer som Siri forstår. Ventetiden ved vejret er ikke så lang hver gang, men nogle gange, så skal Siri lige have et øjeblik til at tænke sig om. Hvad  det skyldes ved jeg ikke.

Men hun forstår hvad jeg siger, dog går det ikke så godt med dansk musik, som oftest bliver et “Sorry, I couldn’t find something with…” og så et helt uforståeligt udtryk. Det gælder uanset om det er Rasmus Seebach eller Nanna. Men som i kan se i videoen, forstod hun da “Lis Sørensen”. Men integrationen til Apple Music er fantastisk. Hun kan fortælle alt om musikken, og hvornår den var udgivet.

Men naturligvis er der begrænsninger lige nu. Feks. kan du ikke få Siri til at læse de seneste nyheder. Så selvom man bruger den kommando som Apple skriver man skal bruge, så får man ingen nyheder, når man bor i Danmark. Det er naturligvis OK, når vi nu har købt den inden den officielt er understøttet her.

Men alt det må man lære at leve med, men i det mindste kan den vejrudsigten for Hvidovre, og lave radiostationer via Apple Music. Den bruger også mine internationale indstillinger så temperatur er i celcius og klokken er i 24 timer.

Har du Apple Home Kit, kan du også styre f.eks. HUE og andre Home Kit enheder via stemmestyrring.

Men jeg er sikker på at når Siri til HomePod kommer til Danmark og forhåbentligt kan dansk, så vil hun have lettere ved at forstå dansk musik også. For lige nu er man nødt til at bruge Apple Music betjeningen hvis man vil høre danske kunstnere, eller have en meget stor tålmodighed mens hun gætter på hvad du siger.

 

Oversigten over hvad du spiller på HomePod på en iPhone.

 

Hey Siri, hvad “#€#”€”# spiller du?

Til dagligt er jeg Sonos bruger, med alt hvad det indebærer. Det gør bl.a. at jeg er vandt til at vide hvad musik jeg spiller ved enten at kigge på Sonos appen på min telefon, mit Apple Watch eller iPad.

Men HomePod bruger Apple Music, og har du startet musikken på højttaleren med Siri, så skal du først “fange” din HomePod i Music appen, før du kan se hvad den spiller.

Du kan heller ikke se hvad din HomePod spiller på dit Apple Watch. Det virker i det hele taget for dumt, når selv Sonos viser hvad du spiller på dit ur. Ja du kan sågar bruge Apple Watch til at skrue op og ned på Sonos, men du skal bede Siri om at skrue op og ned, tænde din telefon og starte Music appen, eller rejse dig op fra sofaen for selv at trykke på +/- på displayet på højttaleren. Men mon ikke en opdatering til Apple Watch får løst den mangel i en kommende version.

 

 

Det er Apple hele vejen, ellers er HomePod ligemeget

Du skal træffe nogle valg inden du render ud og køber en Apple HomePod. Hvis du vil have fuld glæde af dens funktioner, så hedder det iPhone eller iPad, Apple Music og/eller et eget omfattende bibliotek i iTunes.

Bruger du Spotify, Tidal, Amazon eller Google Music, eller nogen som helst anden musiktjeneste, så er du ilde stedt. For ingen af dem kan bruges med Siri. Du kan naturligvis afspille dem via AirPlay. Og så er vi tilbage til økosystemet. Du kan ikke bruge bluetooth, og er der nogen i husholdningen der har en Android telefon, så skal man lave ninjatricks for at bruge højttaleren via AirPlay emulering.

Så inden du farer ud og bruger de knap 2.700 kr. (319 GBP), som den koster i England, så vær opmærksom på at er du ikke “Apple hele vejen”, så er det så som så med hvor smart HomePod er hjemme i stuen.

Men har du iPhone, kan du bruge HomePod til at sende SMS’er og oprette nye noter, og HomePod kan også bruges til konference-opkald.

 

 

Hvordan lyder den som højttaler?

Apple HomePod er en rigtigt god højttaler, og så har den den har et fantastisk 360 graders sweetspot, så uanset hvor du hører den fra, så lyder den godt. Husk at HomePod ikke er en stereo-højttaler, så det skal tages med i vurderingen. Der kommer dog en firmware-opdatering inden længe, der gør det muligt at sætte to HomePod op i Stereo-par.

“Soldier of Love” med Sade kom flot igennem med både blød stemme og hår bas. Det samme gælder Bella Donna med Andreas Vollenweider, og både ved lav og høj afspilning var lyden ren og fyldig.

Uanset om det er hård rock, blødt R&B, klassisk eller dance-music, så var lyden ren og uden over/understyrring af både bas og diskant.

I det hele taget må jeg sige at lyden imponerer voldsomt. Højttaleren afspiller rent og fyldigt uanset hvad jeg smed efter den. Og det helt uden nogen som helst ændringer i nogen som helst indstillinger.

Som tidligere skrevet så optimerer Apple HomePod hele tiden sin lyd, så den er optimeret til den musik du spiller. Den har en dedikeret mikrofon som ikke gør andet end at kalibrere lyden til sine omgivelser og den musik du spiller. Det gør at alt slags musik lyder godt uanset lydniveau. Dette naturligvis sat i sammenhæng med højttalerens størelse.

Læs også: HomePod tuner automatisk lyden for hvert musiknummer

Sammenligner man HomePod med Amazon Echo og Google Home, så er der ingen tvivl – Apple har klart den bedste lyd af nogen Smarthøjttaler på markedet lige nu. Ja, den slår også Sonos One, men jeg deler ikke opfattelsen af at den kan slå en Sonos PLAY:5. Der syntes jeg stadig at Sonos har mere bredde i sit lydbillede, men både PLAY One, PLAY:1 og PLAY:3 skal kigge sig over skulderen. Til gengæld kan Sonos stereo parring og flere rum, og der er Apple HomePod ikke endnu. Der kommer dog en firmware opdatering på et tidspunkt, som både skulle give stereo-par og multi-rum.

 

 

Konklusion

Jeg er meget imponeret over lyden i Apple HomePod. Af alle de smarthøjttalere vi har testet, så er den klart den bedste når det gælder lydkvalitet. Men Siri er bagefter både Amazon Alexa og Google Assistant, når det gælder at være den kvikke assistent man gerne vil have.

Men er du til Apple over hele linien, så er HomePod et kig værd når du engang skal have en smarthøjttaler, men vær opmærksom på at du lige nu skal tale engelsk til Siri, og hun vil give dig mange ubrugelige svar. Hun er heller ikke meget for at handle på dårlig engelsk grammatik.

Men jeg er Apple bruger og fanget i deres øko-system, og så er det faktisk den bedste smarthøjttaler til mig lige nu. Men det er ikke den bedste smart assistent på markedet lige nu.

Skal du købe HomePod, er op til dig selv – Bruger du Apple Music, og elsker du Apple så er HomePod et godt valg, ellers findes der andre højttalere derude der ikke er smarte, men med AirPlay kan lyde lige så godt og så have Bluetooth eller DLNA til Android også.

Men en ting er sikker – HomePod’en beholder jeg som højttaler – Men jeg farer ikke ud og erstatter mit Sonos setup… endnu!

 

Apple HomePod

ca. 2.700 kr.
7.9

Ydelse (lyd)

9.0/10

Brugervenlighed

9.0/10

Design

9.0/10

Trådløse features

5.0/10

Pris

7.5/10

Plus

  • Fantastisk lyd
  • God Apple integration

Minus

  • Et meget lukket økosystem
  • Manglende bluetooth
Annonce:
Forrige artikelSlut med Plenti – Kunderne flyttes til Telmore
Næste artikelHTCs mobil-topchef forlader firmaet
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.