Forside Produkter Connected Home

Privatlivs-vagthund: Googles gennemlytning af Assistant-optagelser er suspenderet i EU

-

Vagthund for databeskyttelse og informationsfrihed er gået ind i sagen om gennemlytninger af optagelser fra Google Assistant.

Tidligere på sommeren kom det frem at Google benytter konsulenter til at gennemlytte en mindre del af optagelser fra Assistant. Assistant er Googles taleassistent, der er en del af Google Home smarthjem, smartphones, tablets mv.

Annonce:

Formålet med at lytte til lyden fra enheder med Google Assistant, og hjem med Google Home, er at forbedre taleforståelsen. Google benytter konsulenter at lytte optagelser igennem, for at forbedre taleassistentens forståelse af udtalelser.

En kilde kunne dog fortælle til den belgiske tv-station VRT NWS, at det ikke kun var kommandoer og spørgsmål til Assistant som de lyttede til. TV-stationen lyttede med på 1.000 optagelser, og heraf var der 153 optagelser af noget der aldrig burde være endt som en optagelse til gennemlytning.

Årsagen til dette er at Assistant lytter efter trigger-ord som “Hey, Google”, “Ok, Google” eller lokale versioner som herhjemme “Hej, Google”. Men ofte sker det at der foretages fejl-optagelser, hvor systemet bare troede at det hørte en af de sætninger der indleder et spørgsmål eller en kommando til Assistant.

 

Privatlivs-vagthund er gået ind i sagen

Hamborgs kommisær for databeskyttelse og informationsfrihed er nu gået ind i sagen, og indledt en administrativ procedure til beskyttelse af borgerne under GDPR (General Data Protection Regulation).

Reaktionen kommer ovenpå rapporterne om at Googles konsulenter har kunnet lytte til private samtaler der ikke vedrørte selve Assistant.

“Brugen af taleassistenter i EU skal være i overensstemmelse med databeskyttelseskravene i GDPR. I Google Assistants tilfælde er der i øjeblikket betydelig tvivl om dette”, fortæller Johannes Caspar, Hamborgs kommisær for databeskyttelse og informationsfrihed, i en udmelding og fortsætter:

“Brugen af talehjælpssystemer skal være gennemsigtig, så en informeret samtykke kan indhentes fra brugerne. Navnlig involverer dette tilstrækkelig og gennemsigtig information til dem, der er bekymrede for behandlingen af stemmekommandoer, men også om hyppigheden og risikoen for forkert aktivering”.

Databeskyttelsesmyndighederne går efter at sikre de nødvendige foranstaltninger, til beskyttelse af privatlivets fred ved brugen af taleassistenter, og første skridt er at Google skal besvare yderligere spørgsmål om hvordan Assistent fungerer bag facaden og hvordan data håndteres.

Som led i sagen må Google ikke foretage gennemlytninger af Assistant-optagelser i 3 måneder (august, september og oktober). Et forbud der gælder hele EU.

 

Google: Vi er allerede igang

En talsmand fra Google fortæller til magasinet The Verge at de allerede selv havde suspenderet gennemlytninger af Assistent-optagelser.

Dette mens de selv efterforsker de oplysninger der er kommet frem i medierne, om at der er en stor andel af fejl-optagelser i blandt det der ligger til gennemlytning hos konsulenterne.

“Vi er i kontakt med Hamborgs databeskyttelsesmyndighed og vurderer, hvordan vi foretager disse gennemlytninger og hjælper vores brugere med at forstå, hvordan data benyttes”, fortæller Googles talsmand, og fortsætter:

“Disse gennemlytninger hjælper med at gøre stemmegenkendelsessystemer bedre til at forstå forskellige udtalelser og dialekter på tværs af sprog. Vi kæder ikke lydklip sammen med brugerkonti under gennemgangsprocessen og udfører kun gennemlytninger af omkring 0,2% af alle optagelser”.

 

Se også

Google-ansatte lytter til optagelser fra Google Home og Assistant

Avis: Apple-konsulenter hører regelmæssigt fortrolige oplysninger på Siri-optagelser

Apple suspenderer gennemlytning af Siri-optagelser

 

Annonce:
Forrige artikelIKEA Norge: De elektriske rullegardiner forsinkes yderligere
Næste artikelVilde priser på Sony MicroLED
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.