Forside Produkter Mobil

Avis: Apple-konsulenter hører regelmæssigt fortrolige oplysninger på Siri-optagelser

-
Foto: Graziella Bassini / Pixabay

Whistleblower: Dem der arbejder for Apple her, hører om narkotikahandler, personlige doktorsamtaler og folk der har sex.

Det er kun få uger siden, at det kom frem at Google-konsulenter lytter med på en lille procentdel af optagelserne fra taleassistenten Google Assistant, og der ind imellem hører fortrolige og private oplysinger, der aldrig burde have været optaget.

Dette fordi der ikke kun optages kommandoer og spørgsmål til assistenten, men ind imellem er der optagelser i blandt, hvor Assistant fejlagtigt har troet at den hørte et af de trigger-ord, der indleder en henvendelse til assistenten.

Annonce:

Hos Google er det sætninger som “Hej, Google” og “Ok, Google” der vækker Assistant – og starter optagelsen af hvad der følger efter. Optagelser der benyttes til at forbedre talegenkendelsen. Så der sidder konsulenter og lytter med på en lille del af optagelserne, for at fortælle Assistant hvad der bliver sagt.

Se også: Google-ansatte lytter til optagelser fra Google Home og Assistant

 

Konsulenter lytter også til Apple Siri og diktafon

Nu er det kommet frem at Apple gør det samme med taleassistenten Siri samt den diktafon, der bl.a. er i iPhone, som kan oversætte tale til tekst.

En person med kendskab til forholdene har kontaktet avisen The Guardian, og her fortalt at der også er konsulenter, hyret af Apple, som lytter til optagelser fra Siri.

Ligesom hos Google, så er der også optagelser i blandt der aldrig burde være endt som en optagelse. Dem der arbejder for Apple med gennemlytninger af disse optagelser, hører om narkotikahandler, personlige doktorsamtaler og personer der har sex, lyder det fra whistlebloweren.

Formålet hos Apple er det samme: At forbedre talegenkendelsen i Siri. Men hidtil har det ikke været kendt at det er sådan det foregår, og netop Apple gør meget ud af at fortælle at de beskytter privatlivets fred i produkterne.

Avisens kilde, der ønsker at være anonym, er dog bekymret over frekvensen hvormed de får optagelser ind af noget, der aldrig burde være endt som en optagelse. Altså hvor Siri tror at det var noget til den, selvom det ikke var, og efterfølgende ender optagelsen måske hos konsulenterne, for at se om de kan få noget ud af det, og det er her at der kan være fortrolige og private oplysninger og informationer i blandt.

 

Apple bekræfter gennemlytningerne

Apple bekræfter at der sidder folk og analyserer på en del af Siri-optagelserne.

“En lille del af Siri-anmodninger analyseres for at forbedre Siri og diktafon. Brugeranmodninger er ikke knyttet til brugerens Apple ID. Siri-svar analyseres i sikre faciliteter, og alle korrekturlæsere er forpligtet til at overholde Apples strenge fortrolighedskrav”, fortæller Apple til The Guardian, og tilføjer:

“En meget lille tilfældig udvalgt gruppe, mindre end 1% af de daglige Siri-aktiveringer, bruges til forbedring af Siri, og de optagelser der benyttes her er typisk kun et par sekunder lange”.

 

Optagelser er startet på lyden fra en lynlås

Siri vækkes med sætningen “Hej Siri”, men taleassistenten kan også vækkes hvor det er uønsket, og her fortæller avisens kilde at det kan være BBC der bringer et interview om Syrien – Syria – der vækker Siri og starter optagelsen hos Apple, fordi Syria kan lyde som Siri.

En anden, og mere uforklarlig kilde til fejloptagelser, er lynlåse. Lyden fra en lynlås kan også starte en Siri-optagelse, fortæller avisens kilde.

Apple-produkterne kan også have funktioner indbygget som trigger Siri og dermed optagelserne hos Apple. Hvis et Apple ur løftes op og der efterfølgende høres tale, så tænder Siri for at se om det var noget til den.

“Der har været utallige tilfælde af optagelser med private samtaler mellem læger og patienter, forretningsaftaler, tilsyneladende kriminel handler, seksuelle møder osv”, fortæller whistlebloweren til avisen, og fortsætter:

“Disse optagelser ledsages af brugerdata, der viser placering, kontaktoplysninger og app-data”

 

Apple Watch er kilde til mange fejloptagelser

Selvom der er Siri indbygget i alle Apples smart-produkter, så er det ofte Apple Watch og HomePod (Apples smart-højttaler der endnu ikke sælges i Danmark, red.) der giver anledning til de fejlagtige optagelser, fortæller avisens kilde.

Især Apple-uret er kilde til mange ‘fejl-optagelser’. Uret kan optage 30 sekunders lyd hvergang det mener at der er ‘en chance’ for at der var noget til Siri-assistenten. Så konsulenterne hører ikke hele samtaler her, men nok til at få en idé om hvad der foregår.

 

Bekymring over forholdene

Whistlebloweren udtrykker overfor avisen sin bekymring med mængden af optagelser som konsulenterne frit kan lytte igennem.

“Der er ikke meget kontrol med hvem der arbejder her, og den mængde data, som vi frit kan lytte igennem, synes ganske bred. Det ville ikke være vanskeligt at identificere den person, du lytter til, især med utilsigtede triggere – adresser, navn og så videre”, fortæller avisens kilde.

Han/hun fortæller at konsulenterne ikke arbejder direkte hos Apple, men hos underleverandører hyret af Apple til opgaven med at gennemlytte optagelserne.

Der hvor kilden selv arbejder er der en stor udskiftning blandt medarbejderne, og de opfordres ikke ligefrem til at tage særligt hensyn til privatlivets fred. Så han frygter at nogen med onde hensigter en dag kan misbruge informationerne og kæde optagelser sammen med navne, adresser osv.

 

Apple-brugere har ingen kontrol med egne optagelser

Hvor Amazon og Google giver brugerne en vis kontrol over de optagelser deres assistenter foretager, med mulighed for at slette optagelser og delvist bestemme hvad optagelserne kan benyttes til, så har Apple ikke noget tilsvarende.

Eneste mulighed for at stoppe optagelserne er at slå Siri fra på alle Apple-enhederne, og der er ingen mulighed for at se/høre hvad der allerede ligger af optagelser hos Apple.

Ved CES-udstillingen, tilbage i januar, der havde Apple en stor reklame hængende nær konferencecentret med ordlyden “What happens on your iPhone, stays on your iPhone”.

“Hvad der sker på din iPhone, forbliver på din iPhone”

 

Det som sker på din iPhone burde blive på din iPhone (foto: recordere.dk)

 

Annonce:
KILDEThe Guardian
Forrige artikelBose tilbagekalder højttalere
Næste artikelPlayStation 4 får HDR-tuning
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.