Forside * Featured

TEST: Arcam SA30 – Integreret superforstærker pakket med features!

-

HIFI Review: Arcam SA30 – Pakket med features

Tonsvis af features, men udseendet er holdet enige om, ikke er en af dem!

Dette er et “snack-size” uddrag fra vores stortest af integrerede forstærkere i 20-30.000 kroners klassen.  10 forstærkere blev testet.

  Du kan læse hele testen, og hvordan den foregik her. 

Annonce:

Engelske Arcam har med SA30 begået en integreret forstærker, der tjekker alle de rigtige bokse som den moderne musikelsker måtte efterspørge. Her er endelig et produkt, hvor man i feature sættet rent faktisk lader til at have kigget på hvordan den moderne musik/hifi entusiast bruger sin lyd anno 2020.  SA30 prøver at kombinere det hele.

“Her er endelig et produkt, hvor man i feature sættet rent faktisk lader til at have kigget på hvordan den moderne musik/hifi entusiast bruger sin lyd anno 2020”

En integreret forstærker anno 2020 med det hele (næsten)

SA30 henvender sig umiddelbart til de knap så nostalgiske (og formentlig også YNGRE 😜kunder) der ønsker en kompakt integreret forstærker med WIFI (og LAN) streaming, HDMI ARC input til TV`et, pladespiller indgang til hipster-hyggen, airplay og blæret ROON endpoint support til den seriøse lytning. Hertil er der også digitale og analoge inputs til andre apparater.  SA30 disker også op med Dirac rum korrektion, der med sine justerbare “target curves”, kan korrigere frekvensgangen efter egen præference hvis det ønskes.  Med alle de rigtige features på papiret, synes jeg dog at det er virkelig ærgeligt, at Arcam bestemt ikke har ramt et homerun med designet af denne nye serie, der på en god dag mest af alt ligner designarbejde af et seksårigt barn.

“Med alle de rigtige features på papiret, synes jeg dog at det er virkelig ærgeligt, at Arcam bestemt ikke har ramt et homerun med designet”

Hæderlig måle mikrofon uden stativ

Der medfølger en hæderlig målemikrofon og et langt USB kabel, der kan tilsluttes direkte til forstærkeren.  Dog medfølger der ikke et stativ, hvilket man faktisk skal bruge for at gennemføre en 9 punkts måling nogenlunde som Dirac foreskriver det!  Et stativ skal altså købes ved siden af!  Dirac kalibreringen kan herefter foregå via en Dirac app.   Jeg vælger dog at bruge en laptop med Dirac Live software og tilslutter mikrofonen her, hvorefter jeg laver profiler på begge højttaler systemer med Arcam SA30, der kan gemmes i de 3 forskellige Dirac profil slots i hukommelsen på SA30 så de er lige til at skifte mellem.

En klar vinder er remoten til SA30. Intuitiv, logisk og med baggrundsbelysning!

Class G forstærker.

Feature listen er lang, og omfatter også en analog direct mode. På papiret er der altså næsten tale om den “perfekte storm”, der tilmed benytter Arcams klasse G teknologi, der vist bedst kan betegnes som en “Hybrid”,  der sætter en turbolader på den traditionelle klasse A/B opbygning for højere effektivitet. Er du interesseret i teknikken er der et whitepaper her.

På papiret perfekt – men blev Arcam bare for hurtigt færdige?

Man sidder lidt med fornemmelsen af, at Arcam havde mange gode ideer og en stærk vision for SA30….  og så besluttede de,  at NU skulle den bare være færdig!

“Det bidrager sammen med den lidt håbløse betjening til følelsen af, at SA30 er en lidt for tidligt født baby, der stadig ligger i kuvøsen..”

Det ultimative center produkt til den moderne musik elsker, burde altså også have spotify connect og en internetradio tjeneste bygget ind. Der er også kun en primitiv control APP til forstærkeren, der slet ikke udnytter muligheden for at gøre betjeningen af de dybere indstillinger lettere for brugeren, hvilket ellers ville være oplagt til testens mest networkede produkt. De sædvanlige ankepunkter med ikke at kunne slå ubrugte inputs fra og navngive sine kilder gælder også her. Roon understøttelsen fungerer, men er ustabil og rapporterer ikke status rigtigt til Roon.   Det bidrager sammen med den lidt håbløse betjening til følelsen af, at SA30 er en lidt for tidligt født baby, der stadig ligger i kuvøsen..

“Der er også kun en primitiv control APP til forstærkeren, der slet ikke udnytter muligheden for at gøre betjeningen af de dybere indstillinger lettere for brugeren, hvilket ellers ville være oplagt til testens mest networkede produkt!”

Bruger interface:

Når det kommer til bruger interfacet, er det en decideret øjebæ, med input +/- knapper, og et besværligt menu system. Vi oplever også at streaming kan crashe til et punkt hvor forstærkeren skal “genstartes” og at den smider Dirac profilerne hvis den har stået uden strøm på eller har crashet. Til gengæld, hører den til i den billigere ende af feltet, og matches kun af Lyngdorf i forhold til at have rumkorrektion indbygget.  I forhold til daglig betjening og brugervenlighed er Arcam dog langt efter Lyngdorf.

Lyd oplevelse

Heldigvis lyder den dejlig åbent, med en stor soundstage med luft omkring instrumenterne. Selv komplekse stykker musik, står med en god skarpt tegnet definition. Testholdet brød sig ikke om standard resultaterne med Dirac (der blev udmålt efter alle kunstens regler med stativ, opgraderet udmålt UMIK-1 mikrofon i 9 positioner m.v.). Uafhængigt af hinanden var vi enige om, at det ikke rigtig løftede musikoplevelsen i rummet på R1 sættet. Derimod, oplevede jeg en stor hjælp til L100 setuppet, der blev hjulpet ud af den lidt nasale og basløse klang med Dirac. Jeg kunne efter at have tilpasset target kurverne med mindre basløft godt lide den korrigerede frekvensrespons på L100 systemet og synes det var et bedre resultat end med Room Perfect.

“Jeg kunne efter at have tilpasset target kurverne med mindre basløft godt lide den korrigerede frekvensrespons på L100 systemet og synes det var et bedre resultat end med Room Perfect”

De grundlæggende evner er en voksen, sød lyd med en stor soundstage. Forstærkeren gør sig godt med de lidt mere komprimerede, moderne ting, men faldt helt sammen under vægten af Beethovens femte, der slet ikke kunne leveres med det liv, luft, dynamik og finesse der præsteres af det 10 gange dyrere reference system. Dette på trods af, at Arcam SA30 faktisk bryster sig af at være næsten lige så kraftig som den 56 kilo tunge Technics effektforstærker.

“De grundlæggende evner er en voksen, sød lyd med en stor soundstage.”

Til prisen, ændrer det dog ikke ved, at Arcam SA30 er forbandet meget integreret forstærker for pengene, og den bør kunne tilfredsstille næsten alle moderne behov og leverer stor effekt i en lille krop. Giv den et sæt effektive højttalere, leg med dirac og betjen den med den gode hånd remote der tilmed er baggrundsbelyst… Så kører det…. og mon ikke der kommer nogle software updates?

“Arcam SA30 er forbandet meget integreret forstærker for pengene”

Her er langt de fleste dækket ind! Der er også en HDMI ARC port.

Særligt værd at fremhæve:

HDMI ARC (ikke testet) , RIAA med MM og MC inputs, Dirac rum korrektion med 3 profil slots, Airplay 2 Streaming, Roon Endpoint,  meget kompakt, fuld MQA dekoder, testens bedste fjernbetjening, aux stik på fronten, avancerede integrations muligheder…og man kan fjerne ubrugte inputs fra step-igennem listen!

Ikke nogen HDMI switch her. Det holdes helt simpelt med en enkelt HDMI ARC Port.

Lyd karakter:

RIAA (MM) lytteindtryk: mere åben og varm klang i forhold til f.eks Lyngdorf. Fri, god dynamik, stor bredde. Ikke så fløjls- lækker som Naim og ikke samme krop som Marantz.  Forstærker:  Stor soundstage, åben og fri lyd.  Kan være lidt “astmatisk” med store dynamiske komplekse ting sammenlignet med referencen og de bedste i testen på det punkt.   Dirac introducerer nogen gange noget der fornemmes som filter artefakter der blev bemærket af både Jack og Morten.  Det er som om at filtrene der benyttes måske er for stejle, så der opstår lidt “ringing”.

Særlige særheder:

Ingen spotify Connect, ingen subwoofer outputs, skrækkeligt menu system, har i skrivende stund ikke helt stabil software, ufærdig Roon support, uheldigt design?, hovedtelefon udgang med minijack, UPnP streaming via håbløs app.

Stjernholm reviews medaljer & priser

 

Vi tildeler “2020 prisen” til SA30, for sin friske, gentænkte approach til audio anno 2020, omend den måske er kommet for hurtigt ud af døren.

Medaljer:

 • Bedste fjernbetjening
 • Mest kompakte
 • Værste GUI
 • Mest ufærdige
 • Mest håbløse app (Juli 2020)
 • Mest tvivlsomme design anno 2020

Mere Information:

Vejledende pris: Kr. 19.995.-

Distributør Bülow Steensen.  Se forhandlerliste her

Tekniske specs og mere info fra Arcam

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: Premium HIFI Forstærkere

Arcam SA-30

DKK 19.995
9.2

Stjernholm Review Points

9.2/10

Plus

 • Kan det hele!
 • Indbygget WIFI
 • ROON Support
 • Rumkorrektion
 • HDMI
 • Stor, åben lyd
 • Kompakt
 • Fjernbetjening

Minus

 • Ufærdig software
 • Design
 • App
 • Uelegant betjening
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.