Forside * Featured

TEST: Rotel RA-1592 Klassisk integreret forstærker med moderne tvist

-

HIFI Review: Rotel RA-1592 – Klassisk allrounder

Klassisk Rotel med nem og overskuelig betjening. Den fås også i sølv finish!

Dette er et “snack-size” uddrag fra vores stortest af integrerede forstærkere i 20-30.000 kroners klassen.  10 forstærkere blev testet.

  Du kan læse hele testen, og hvordan den foregik her. 

Annonce:

Klassisk troværdighed i integreret version

Japanske Rotel RP-1592 er reelt en kombination af Rotel pre-amp`en RC-1590 og effektforstærkeren RB-1582 samlet i en kasse. Den er opbygget omkring en stor ringkerne trafo der medvirker til den imponerende effekt på 200 watt i 4 ohm, hvilket pris/effektmæssigt gør den til den forstærker i testen der leverer flest “watt pr. krone” med en pris lige under 20k. Det er en umiddelbart klassisk opbygget forstærker, der er forsøgt gjort tidssvarende med tilføjelse af digitale inputs, bluetooth og lidt IP kontrol muligheder via netværk (som desværre er det eneste netværksporten bruges til i skrivende stund!).

“Det er en umiddelbart klassisk opbygget forstærker, der er forsøgt gjort tidssvarende”

Lugter det lidt af gymnastiksal herinde?

Det er forstærkere der prøver at være alt for alle, men glemmer lidt den emotionelle del. Når man betjener dem, føler man at der når som helst kan dukke en pedel op, for at sætte en gul “må ikke betjenes af eleverne!” dymolabel på. 😜.

To sæt højttalere kan tilsluttes

RP-1592 byder også på RIAA input og er testens eneste med to sæt højttalerterminaler. Vi finder alt i balanceret og ubalancerede analoge inputs, hele 3 digitale coax inputs, optiske samt USB inputs. USB inputtet giver os problemer, og fungerer bare ikke med Cocktail audio X45 afspilleren da vi tester det.

Forstærkeren er også udstyret med et pre out for tilslutning af en anden effektforstærker og to mono subwoofer outputs med fast crossover.

Her er både IP kontrol via netværksporten og RS-232 seriel kontrol ud over alt i ind og udgange.

Tarvelig app

Så behøver vi vist ikke at skrive mere om Rotel Appen. Der er plads til forbedring!

Som en af de få, har Rotel faktisk en APP.  Imidlertid er den virkelig grinagtig tarvelig for nuværende, og hjælper ikke brugeren med nogle af de lidt mere avancerede funktioner, der er svære at komme til gennem menusystemet på forstærkeren! Rotel har ikke WIFI, så det kræver et LAN kabel at kunne bruge denne app, som vi vidst ikke behøver at skrive mere om… Se den…

Streaming via Bluetooth

Bluetooth gør det enkelt bare at spille noget musik fra en hvilken som helst telefon, computer eller tablet, men det er lydmæssigt ikke den fede måde at gøre det på.  Rotel er den eneste af de 10 forstærkere der har bluetooth muligheden.  Der er også et USB stik til direkte, tabsfri afspilning via USB på fronten.

“Rotel er den eneste af de 10 forstærkere der har bluetooth muligheden.  Der er også et USB stik til direkte, tabsfri afspilning via USB på fronten”

Lyd oplevelsen

Lydmæssigt er der ikke meget at sætte fingeren på.

Det blev en af de forstærkere vi lyttede mest på, da den ikke rigtig har nogen stor personlighed, eller noget der stikker i den forkerte retninger!  Derfor måtte man lytte til den meget længe for overhovedet at kunne danne et indtryk af den.

Den har god levering, rytmisk timing, neutralt perspektiv og en meget neutral klang. Den er sådan lidt hvad man hælder i den. Det er på alle måder en forstærker der er “tilpas” i de fleste situationer, hvor det eneste Morten savner til prisen er raffinement i den dynamiske levering i direkte sammenligning med vores 10 gange dyrere reference hvor Rotel forstærkeren lidt mere tilbagelænet uden det samme display af mikro dynamiske detaljer i lydbilledet.

“Det er på alle måder en forstærker der er “tilpas” i de fleste situationer”

Bedste lyd er via de analoge inputs

Bedste lyd var via de balancerede analoge inputs med SU-R1 som DAC, der i direkte sammenligning med RP-1592`s indbyggede DAC gav en mere raffineret og sød lyd der var helt uden den lidt hårde, faste kant der produceres via de indbyggede digitale COAX inputs. Det kan uden tvivl godt betale sig at benytte en fremragende extern DAC med Rotel forstærkeren.  Når jeg spiller “I wanna be with you” med Vanessa Fernandez på DSD minder den om NADs udgåede M3 forstærker som vi også havde lejlighed til at lytte på et par dage.

Karsten tilføjer, at han elsker den! Det er en pleaser, der lusker lidt langs panelet ved ikke rigtigt at skille sig ud, hverken positivt eller negativt.  Jack bemærker på lydsiden at den er behagelig og velafbalanceret.  Klangsignaturen er “professionel” , på den måde at den ikke rigtig bidrager med fortolkning, men snarere er på neutral grund, på en måde hvor man føler sig hel tryg ved formidlingen, uanset genre.

“Karsten tilføjer, at han elsker den! Det er en pleaser, der lusker lidt langs panelet ved ikke rigtigt at skille sig ud, hverken positivt eller negativt.”

Kan være næsten alt til alle

Som med Parasound HINT 6, er Rotel RP-1592 næsten alt til alle, men fejler lidt i tilpasningen til det 20 århundrede, hvor langt de fleste ikke har 10 kilder, men ønsker en ophøjet digital eller analog lyd oplevelse der bringer dem tættere på musikken. Det ændrer ikke ved, at Rotel er et godt, solidt valg der kan drive hvad som helst, kan imødekomme næsten alle behov og ikke vil skræmme nogen hverken i klangkarakter eller pris i klassen.

Værd at fremhæve:

Mange inputs, mulighed for 2 sæt højttalere, kan integreres med kontrol systemer, har bluetooth, RIAA (MM) indgang, subwoofer outputs samt stor effekt.

Lyd karakter:

Stor forskel i oplevelsen af digital og analog inputs. Musikalsk og neutral på en lidt tilbagelænet måde. Der er godt med saft og kraft på lager, og der kan spilles højt, ubesværet. Klangkarakteren går igen på RIAA, der er nøgtern og neutral på en kompetent, men måske lidt kedelig måde.

Et gigantisk orgel af en fjernbetjening. Den er tyk, men meget nem at finde rundt i.

Særlige særheder:

Mini jack hovedtelefonudgang er bare så lidt HIFI, lidt fantasiløst design, ingen indstillingsmuligheder for sub outputs, knapper føles lidt billigt i berøringen, let sus uanset input selv på digitale inputs. USB fungerer ikke med vores cocktail audio X45 player.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Vi tildeler Rotel RP-1592 “allrounder prisen”

samt følgende medaljer:

  • Mest effekt for pengene
  • Eneste med Bluetooth
  • Mindst actionprægede brug af en LAN Port

Mere information:

Vejledende pris: Kr. 19.749.-

Distributør: Scandinavian Audio Systems anviser nærmeste forhandler

Mere info og tekniske specs fra Rotel


Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Rotel RA-1592
STJERNHOLM REVIEW POINTS
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Neutral lyd der holder i længden
Kan system integreres via IP
Mange Inputs
Subwoofer outputs
Indbygget RIAA
Bluetooth
Nem Remote
Stor effekt til prisen
Minus
USB virker ikke med alt
Design og feel
Sørgelig app (i skrivende stund)
4.5
Karakter

Denne artikel er en del af serien: Premium HIFI Forstærkere

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.