Forside * Featured

TEST: Marantz KI Ruby – Den sidste hyldest til en musikalsk legende

-

HIFI Review: Marantz KI Ruby – Den sidste hyldest til en musikalsk legende

Enkelt, stilrent design med det klassiske Marantz “koøje”.

Dette er et “snack-size” uddrag fra vores stortest af integrerede forstærkere i 20-30.000 kroners klassen.  10 forstærkere blev testet.

  Du kan læse hele testen, og hvordan den foregik her. 

Annonce:

Testens dyreste

Testens dyreste deltager med en vejledende pris på kr.32.999 er Marantz KI Ruby, der er lavet som en hyldest og 40 års jubilæums fejring af den legendariske Marantz ingeniør Ken Ishiwata Ken har sat sit aftryk på mange ikoniske Marantz produkter igennem tiderne, og hans ekspertise er blevet manifesteret mange gange gennem særlige “KI Editions” af udvalgte Marantz produkter, der har modtaget ekstra forbedringer fra mesteren selv. Ken Ishikawa døde desværre i slutningen af 2019, hvilket bidrager til at gøre KI Ruby til noget specielt.  KI Ruby er baseret på kredsløbsdesign fra high-end forstærkeren PM-10.

“Ken Ishiwata døde desværre i slutningen af 2019, hvilket bidrager til at gøre KI Ruby til noget specielt”

Et flot diplom med rubin detalje og individuelt serienummer medfølger den eksklusive limited edition serie af KI Ruby.

KI Ruby fremstilles i 1000 eksemplarer sammen med en tilhørende SACD afspiller/DAC, – og kommer med en laser indgraveret signatur med en lille rød rubin og et A4 certifikat, ligeledes med signatur og en lille rubin. Meget eksklusivt! I lighed med andre high-end marantz produkter, er kabinettet udført meget lækkert i kobberbelagt aluminum med nikkelbelagte RCA terminaler m.m. Det indirekte blå lys i de to “riller” i fronten (kan slukkes hvis det ønskes) bidrager yderligere til en eksklusiv fornemmelse.

afdøde Ken Ishiwata, med KI Ruby sættet, der i øvrigt også findes i sort.

KI Ruby er en 100% analog forstærker med digital kontrol. Fjernbetjeningen er helt oppe på niveau med Hegels i betjeningsforfærdelighed og er et studie for enhver UI designer i hvordan man IKKE skal lave en fjernbetjening. Sjovt nok, konstaterer vi tilfældigvis at Marantz og Hegel deler remote koder, – hvilket tilfælde 😜

en af de værste fjernbetjeninger i testen, med dobbelt konfekt af u-intuitiv betjening. Giver nok bedre mening hvis man også har KI Ruby SACD afspilleren?

Lyd oplevelse

KI Ruby har sin helt egen distinkte, varme lyd karakter. Der er musikalsk autoritet, og en stor, punchy bund der ikke rigtig overgås af nogen af de andre forstærkere i testen.

“I førstehåndsindtrykket måtte vi lige tjekke om tonekontrollen var slået til!”

Ordentlig syg bas!

I førstehåndsindtrykket måtte vi lige tjekke om tonekontrollen var slået til med ekstra bas!  Karsten tilføjer at der er tale om “ordentlig syg bas” og Jack er helt enig. Klangkarakteren trækker R1 højttalerne helt væk fra det neutrale, lidt analytiske og KI Ruby demonstrerer masser af power der virkelig har fat. Den varme mellemtone føles ikke helt så intim som f.eks Hegel, Technics, og R1 referencesystemet. Det er som om at de fineste detaljer byttes til gengæld for et raffineret, musikalsk engagement som testholdet vendte tilbage til igen og igen med vippende fod.  Man kan ikke undgå at spekulere over hvilke højttalere KI Ruby teamet mon har brugt da de tunede lyden på denne limited edition forstærker? 😄. Ki Ruby byder på musikalsk kompetence og et meget roligt lydbillede med god dybde og højde.

Meget kompetent RIAA indbygget.

RIAA indgangen til pladespiller viser sig at være fremragende og kan skiftes i mellem MC eller MM i forstærkerens betjeningsfjendtlige fnidrede menu.
Det er en forstærker der kræver gode kilder. Det er selvfølgelig oplagt at parre den med den tilhørende KI Ruby SACD/DAC og få en samlet bid af Ken Ishiwata legendariske HIFI historie ind i stuen.

 

Lækker orden, gode terminaler. Bemærk særligt isolerede inputs for pladespiller og CD

Særlig værd at fremhæve

Rå musik nydelse, eksklusivitet og en bid af historien. Et must for enhver Marantz fan!

Lyd karakter:

RIAA (MM), Fyldig, mikrodetaljeret klang, med en fin velopløst top. Måske testens bedste RIAA når lyttet til på denne måde. Stor autoritet, meget varm, musikalsk, “punchy” lyd. Mere bund end nogen af de andre forstærkere.  Leverer ikke helt den realisme som referencen præsterer med klassisk musik. Hovedtelefon udgangen begejstrer ikke på samme niveau som selve forstærkeren og kan opleves lidt kold uinspirerende.

Særlige særheder:

Frygtelig rodebutik af en fjernbetjening, digitalt micro display med fnidret menu. Skal have lov til at varme lidt op før den yder sit allerbedste.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Vi giver KI Ruby V.I.P Prisen for sin ekslusive oplevelse.

og medaljer for:

 • Værste fjernbetjening
 • Største ordentlig syge bas!

Mere information:

Vejledende pris: Kr. 32.999.-

Mere info og tekniske specs 

Oplysning af nærmeste forhandler hos distributørenMorten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: Premium HIFI Forstærkere

Marantz KI Ruby

DKK 32.999
8.5

STJERNHOLM REVIEW POINTS

8.5/10

Plus

 • Dejlig, saftig musikalsk lyd
 • Godt kraftoverskud
 • Fremragende RIAA (MM/MC)
 • Separat effektdel
 • Eksklusiv limited edition
 • Vil nok kunne holde værdien fint

Minus

 • Dyr i forhold til features
 • Du vil ikke undvære SACD/DAC
 • Hovedtelefon udgang ikke på samme niveau
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.