Forside * Featured

TEST: Nuprime-X MCX2 – effektforstærker med power og personlighed

-


HIFI Review:

Annonce:

Produkt: Nuprime-X MCX2, hybrid Class A/ Class D effektforstærker

Land: Designet i USA, produceret i Taiwan

Dansk pris: Kr. 13.875.-


Design

På din anmelders reviewbænk er landet en Nuprime-X MCX-2 effektforstærker, der er en kompakt, men ekstremt kraftig klasse D-effektforstærker, der fangede min interesse, da den kombinerer klasse A teknik med Klasse D teknik, hvilket skulle give denne forstærker en distinkt lyd, kombineret med stor effekt. 

Målet for den amerikanske/taiwanesiske producent har været at lave en effektforstærker der er perfekt til både hjemmebiograf og HIFI, hvilket vil sige kraftig nok til at levere al den effekt en THX godkendt biograf kalder på, og detaljeret og hurtig nok til intimt at kunne præsentere alle former for musik til perfektion. 

Nuprime-X MCX2 og Lyngdorf SDA-2400 på “bænken”.

Kabinettet er ikke specielt prangende, i direkte sammenligning med Lyngdorf SDA-2400 er der tydelig klasseforskel i finish.  

Som audio input kan man vælge i mellem ubalanceret RCA eller balanceret XLR, der omskiftes ved hjælp af en lille switch for hvert input.   Hertil 12v trigger, således at man ikke skal tænke på at tænde og slukke forstærkeren hvis man benytter en forforstærker med triggerudgang. 

overskueligt og enkelt. Skrueterminalerne er fine til bananstik, men får det svært med meget kraftige kabler.
Trigger inputs med pass-through hvis man skal have en stak MCX kørende.

Konkurrenter i prisklassen

De nærmeste umiddelbart sammenlignelige konkurrenter i segmentet (som jeg kender) kunne være produkter som NAD M22.2 til kr 24.995.- og Lyngdorf SDA-2400 (der tilføjer digitale inputs for en 100% digital løsning) til kr. 16.995.-

Klasse D er blevet mainstream

Jeg oplever stadig, at Klasse D stadig betragtes som mindre stuerent i HIFI miljøet, og det er derfor altid interessant at teste nye digitale teknologier for at høre hvor langt vi er kommet.

Hvad man ikke gør for læserne! 60 kilo SE-R1 bakset op på øverste hylde for et foto der viser forskellen i størrelse 🙂

I testen sammenligner jeg  Nuprime-X MCX2 direkte med Lyngdorf SDA-2400 og min nuværende digitale reference, den 10 gange dyrere Technics SE-R1

 Læs mere om teknikken og forskellen på klasse D og Digitale forstærkere i denne test. 

Fordelene ved Klasse D er åbenlyse på papiret:

Den ca. 13.000 kroner dyre Nuprime-X MCX2 vejer 6,5 kilo, fylder ikke meget og genererer et minimum af varme.  På trods af det meget uskyldige exteriør leveres 2 x 550 watt RMS i 8 ohm!   De grundlæggende tal står i skrarp kontrast til den 150W (300W i 4 ohm) kraftige “state of the art” SE-R1.

Strømmen ender i højttalerne

Årsagen til, at en traditionel klasse A- eller A / B-forstærker bliver så varm, er fordi den “spilder” så meget energi, lidt ligesom en benzindrevet bil, hvor en stor del af energien i benzinen blot ender som varme i motoren.  En digital forstærker er mere som en elektrisk motor, hvor langt det meste af den energi, der går ind, ender som strøm ude i højttalerne.  Nogle er ganske enkelt så effektive at de,  som f.eks den digitale, 2 x 400 Watts Lyngdorf SDA-2400 ikke engang har luft-gennemstrømningshuller i kabinettet!  Det finder man dog i MCX2. 

En lille smule varme skal Nuprime-X MCX2 kunne komme af med, men der er ingen store køleplader eller lign.

Fraværet af store kølekomponenter gør det altså  muligt at designe meget kompakte og lette forstærkere med stor effekt.  I den professionelle verden var dette det bedste, der nogensinde er sket for roadies, og teknologien bruges i dag i alt fra bilstereo, aktive højttalere og alt der ikke decideret står “Ultra High-end” HIFI på. 

MCX får tilsat et skud ekstra personlighed

Det der virkelig får Nuprime-X MCX-2 til at skille sig ud fra mængden, er at den bruger NuPrimes klasse A + D-hybrid-forstærkningsteknologier, der siges at levere substansen og varmen fra klasse A-forstærkning og effektiviteten og hastigheden fra ​​klasse D-teknologi. En 1000W strømforsyning og et stort kondensator array gør det muligt for MCX fuldt ud at udnytte klasse A + D-designets evne til at levere enorme mængder strøm og hastighed.  Jeg kan konstatere at der er lidt af et reservoir når man trækker strømmen til forstærkeren..for her spiller den lige videre et sekund eller to før lyden forsvinder 🙂 

Hvis du vil vide mere om teknologien, skal du tjekke hjemmesiden som du finder her.

Hvor mange kanaler har du brug for?

Med få tusind kroner forskel i pris, leveres MCX forstærkerne i fire forskellige kanal konfigurationer:

Her Nuprime-X i MCX4 udgaven med fire kanaler med “hatten af”.
Model Antal kanaler Opgivet effekt (RMS Rated) Pris
NuprimeX MCX1 1 1 x 750W@8 Ohms 12.995.-
NuprimeX MCX2 (testet) 2 2 x 550W@8 Ohms 13.875.-
NuprimeX MCX3 3 2 x 180W@8 Ohms; 1 x 550W@8 Ohms 13.875.-
NuprimeX MCX4 4 180W@8 Ohms/channel; 280W@4 Ohms/channel 14.875.-

Nuprime tilføjer til deres effektopgivelser: “For typisk brug af multikanalsforstærkere vil scenariet, hvor alle kanaler drives med maksimal effekt, aldrig ske. MCX-forstærkere er designet til at håndtere en bred vifte af højttalerimpedans fra 2 ohm til mere end 16 ohm. Da højttaler belastningen varierer og falder, øges effekten (normalt vil en belastning på 4 ohm have dobbelt så stor effekt). Men for høj-effektforstærkere kan 4 ohm-effektten dog ikke overstige strømforsyning, forstærker design grænse og sikkerhedsstandard. Mange producenter hævder den teoretiske max power for at “hype” produkt specifikationerne”.

Lyttetest:

Setup:

Jeg sammenligner 3 effektforstærkere i denne lytte session.  De er alle tilsluttet min praktiske kilde, High end afspiller/DAC Cocktail Audio X45Pro, der er så snedigt indrettet at man kan benytte den både som en analog og digital forforstærker.

Den praktiske gris Cocktail X45Pro benyttes som forforstærker og DAC/ streamer i testen.

Jeg har lyttet til SDA-2400 i nogle dage, som jeg oplever har ret neutral, lidt tæt lyd, der ved første lyt godt kan forekomme lidt kedelig. I forhold til SE-R1 oplever jeg en væsentligt “grovere” præsentation,  ligesom mikro dynamikken og hastigheden tydeligt ikke brillerer på samme niveau som SE-R1, hvilket selvfølgelig også er forventeligt.

Højtalerne vi driver, er Technics SB-R1 gulvhøjttalere der har en følsomhed på 88 dB og en nominel impedans på 4 ohm.

I det første skift fra SDA-2400 til NuprimeX MCX-2 er min første reaktion bare “WOW!, det her kan noget andet!”  

Det er en væsentlig anderledes, “livlig” lyd der portrætteres ud af højttalerterminalerne her.

I det første skift fra SDA-2400 til Nuprime-X MCX2 er min første reaktion bare “WOW!, det her kan noget andet!”. 

Jeg oplever mere luft omkring instrumenterne, der leveres med en dynamik jeg ikke mindes at have hørt så intenst på disse højttalere.    Forstærkeren virker ganske enkelt endnu hurtigere end SE-R1.   På dynamiske indspilninger, står guitarstrenge og trommer med et bid og “kant”, og samtidig er der “så højt til loftet” rent effektmæssigt, at jeg drives til ekstremer for at finde grænserne.  

Hej til bundstoppet!

Det gør jeg f.eks da jeg spiller “Siren Singing” fra det sonisk perfekte Yello album “Point Yello” på fuld hammer, hvor jeg for første gang nogensinde oplever at de store Technics SU-R1 møder bundstoppet under de store udladninger i bassen.  Det sker helt uden det mindste tegn på forvrængning fra forstærkerens side.   Jeg kan derfor konkludere at effekten i den grad er til stede, og at MCX-2 med stor sandsynlighed vil drive hvad som helst til ekstremer med den særdeles tjenstvillige forstærkning 🤓.  I kontrast, er reference class R1 systemet skabt i perfekt harmoni til hinanden, og forstærkerens effekt balanceres perfekt til højttalerne.  Nu da vi indsætter en effektmæssig “bølle” foran højttalerne, kan de presses ud over kanten før forstærkeren når klippegrænsen. 

jeg oplever for første gang nogensinde, at de store Technics R1 højttalere møder bundstoppet”

Sonisk safari med recordere.dk playlisten

Jeg tager i de efterfølgende dage på en sonisk rejse henover recordere.dk HIFI 2021 TIDAL playlisten, der byder på mange forskellige lydmæssige snacks der begynder at destillere mine indtryk af Nuprime-X som musikalsk HIFI partner.  

Jeg lytter også til Vinyl via den nye Technics SL-1210GAE 55 year anniversary pladespiller, der leveres med en custom tunet Nagaoka pickup, hvor D`Angelos “Brown Sugar” album på 180 grams vinyl står med en energi, detaljer, varme, punch og liv der løftes perfekt af MCX-2.   Der er en kontrol i bunden, der får en ekstra afgrundsdyb dimension på R1 højttalerne med de store MCX kræfter bagved.   

D`Angelo som jeg kan lide ham, på en fuldfed dobbelt vinyl udgivelse. RIAA klares af en Parasound ZPhono XVM.

Stor personlighed kan også have en pris..

MCX-2 har klart en personlighed, jeg ikke har oplevet på samme måde med andre klasse-D forstærkere tidligere.  Som dagene går, går det dog også op for mig at det også har en pris.   Den åbne, livlige lyd har en karakter/”farvning”, der virker meget tilfredsstillende på den korte bane.  Lidt ligesom man kan opleve med billigere rørgrej.

Ører & Vin….

Jeg oplever det efter længere tid som en form for lyttetræthed, lidt på samme måde som man kan opleve en ekstremt begejstret vin falme lidt efter det første glas**.   Det er mest udtalt på vokaler, der ikke får den intimitet og naturlighed/ægthed  jeg oplever med SE-R1 forstærkeren ved roret. Det er en følelse jeg kan vende tilbage og konstatere igen og igen i de direkte sammenligninger hvor højttaler kablerne flyttes fra den ene til den anden forstærker.    Det er dog ikke unikt for MCX-2 at den fede karakter altså har en pris i form af lidt lyttetræthed, hvis man praktiserer intens fokuseret musiklytning. 


** For de læsere i den bedste alder hvor “vin-analogien” går rent ind, så er MCX-2 den store, frugtige kompetente vin, der falmer lidt efter det første glas, hvor SE-R1 er den mere neutrale, perfekt balancerede, fløjlsbløde håndsorterede franske top vin, der er konsistent en hel flaske igennem (og ikke giver hovedpine dagen efter).   Det sidste er det, der kan skabe en Peter Brixtofte værdig hang til dyr vin / High-End HIFI, hvorimod man stadig kan have store mængder af begejstret sjov & spas til sommerfesten med en stor, fed australsk Shiraz i glasset, hvor man danser Macarena og limbo til polkarytmer, selvom man strengt taget burde lade være.. )


Konklusion:

Efter et par uger med MCX-2 er jeg klar til at give mine mere destillerede indtryk af dette friske pust af en effektforstærker, der har vist sig at være noget af en ulv i fåreklæder.

Karakterfuld, livlig, ekstremt dynamisk, hurtig og  grænseløs power med en dragende virkning på det meste musik.  Dette er en alt andet end kedelig forstærker med effekt nok til at få selv de mest ineffektive højttalere op at ringe.

Prøv at spille en højopløst optagelse af et ukomprimeret trommesæt i aktion, og man opdager hvor meget potentiel mikrodynamisk realisme i den lynhurtige transientgengivelse  der simpelthen kan mangle med andre forstærkere.

Karakterfuld, livlig, ekstremt dynamisk, hurtig og  grænseløs power med en dragende virkning på det meste musik.  Dette er en alt andet end kedelig forstærker med effekt nok til at få selv de mest ineffektive højttalere op at ringe.”

Hvis vi ignorerer prisen fuldstændigt, så er de småting jeg savner i den direkte brutale sammenligning med min reference,  “high-end renheden” der bidrager til den perfekte opløsning i mellemtoneområdet der gør at man kan lytte hele dagen intenst til SE-R1 og præsenteres for den mest realistiske, naturlige lyd.     Jeg savner også lidt den absolutte ro i stereobilledet som SE-R1 præsenterer, hvor MCX2 virker lidt mere “fuzzy”.  

I det samlede billede og under hensyntagen til prisen, er MCX2 den absolut bedste klasse D forstærker…. nej, rettelse:  Den bedste effektforstærker jeg har hørt til 13.000 kroner nogensinde, period. 

I det samlede billede og under hensyntagen til prisen, er MCX2 den absolut bedste klasse D forstærker…. nej, rettelse:  Den bedste effektforstærker JEG har hørt til 13.000 kroner nogensinde, period…”

 

Class D er kommet for at blive!

Går vi lidt dybere i denne tankegang, så er denne effektforstærker, sammen med en passende streaming/pre-amp,  en løsning der kan tilbyde ekstrem god værdi for pengene sammenlignet med mange integrerede forstærkere i prisklassen.  Uanset hvad, er klasse D forstærkere og digitale forstærkere kommet for at blive.  Langsomt men sikkert, gør deres simplere, billigere og mere effektive design og nu også overbevisende lydkvalitet at konstruktørerne mere og mere vil benytte teknikken – også i deres high-end produkter. 

Less is more

Under devisen “less is more”, formår Nuprime at tilføre et velkomment friskt og yderst kompetent pust til effektforstærker segmentet,  der både på papiret og i ørerne repræsenterer suveræn “value for money”, –  så tilfredsstillende at jeg nok bliver nødt til at udskifte alle front kanalerne i min hjemmebiograf med NuprimeX forstærkning.

Er du i markedet efter en upgrade til hjemmebiografen eller HIFI anlægget, kan jeg varmt anbefale at give en NuprimeX MCX serien et lyt.  


Nuprime importeres i Danmark af Studiosound.dk, der anviser nærmeste forhandler.

Mere info fra Nuprime 


Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

NuprimeX - MCX2 effektforstærker
Stjernholm Review Points
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Enorm effekt
Fantastisk Dynamik
Stor, åben lyd
Karakterfuld
Kompakt
Trigger inputs
Balancerede inputs
Stor værdi for pengene!
Minus
Lidt fladt design
Karakteren har en pris
Ingen rackmount
4.9
Karakter

Denne artikel er en del af serien: premium HIFI

Denne artikel er en del af serien: Premium HIFI Forstærkere

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.