Forside * Featured

TEST: Hegel H190 – integreret enkelthed

HIFI Review: Hegel H190 – Forsigtig integreret enkelthed


Dette er et “snack-size” uddrag fra vores stortest af integrerede forstærkere i 20-30.000 kroners klassen.  10 forstærkere blev testet.

Annonce:

  Du kan læse hele testen, og hvordan den foregik her. 


Fra en stor, respekteret familie!

Fra vores højtærede nordiske broderland Norge kommer her stortestens hvide prins, med sit enkle og personlige design og et par unikke features. Den findes også i sort, og er ud af en familie med fire brødre (H90, H190, H390 og H590) Hvor H190 altså ligger lige midt i feltet.  Store brødrende er b.la med DUAL mono opbygning.

Hegel går på 3 høje gummifødder (testens højeste, faktisk!)  sine helt egne veje på nogle områder, og byder på en minimalistisk og lækker tilgang til design og funktioner.

“Hegel går sine helt egne veje på nogle områder, og byder på en minimalistisk og lækker tilgang til design og funktioner.”

Forsigtig streaming

Hegel H190 er hverken helt fugl eller fisk. Der er en netværksstik der tillader at man kan Airplay 2 via Hegels egen “soundengine 2” implementation af Airplay.  Man kan også benytte H190 som en DLNA renderer (hvor man sender audio fra en DLNA enhed). USB DAC havde vi svært ved at få til at fungere ordentligt, måske det har noget at gøre med at det er en ældre TE7022 USB chip der sidder i? I hvert fald var HEGEL H190 sammen med Rotel de eneste af testens forstærkere vi ikke kunne få hul igennem på USB via Cocktail Audio X45 playeren.  H190 har indbygget DAC hvor der kan tilsluttes digitale kilder med COAX (1 stk)  og Optiske (3 stk)  udgange.  Her kunne man med fordel f.eks tilslutte en streamer, CD afspiller og lign. Dog finder vi ud af, at det er værd lige at lytte til de analoge outputs fra sit udstyr, for som testen viser, er det ikke den nødvendigvis den indbyggede DAC der giver de bedste resultater med denne forstærker.

“DET ER VÆRD LIGE AT LYTTE TIL DE ANALOGE OUTPUTS FRA SIT UDSTYR, FOR SOM TESTEN VISER, ER DET IKKE DEN NØDVENDIGVIS DEN INDBYGGEDE DAC DER GIVER DE BEDSTE RESULTATER MED DENNE FORSTÆRKER”

Bedste lyd via XLR

Bedste digitale lyd oplevede vi ved at bruge H190 som DLNA renderer, hvilket dog begrænser afspille mulighederne en del. Vi brugte Synology Audio Station som player i dette tilfælde. Man lægger straks mærke til, at der er gjort lidt ekstra ud af tingene i Hegel H190. Når man skifter mellem inputs, foregår det med et lækkert lille “fade” og hvert eneste spring på volumenknappen er i perfekt balance. Bedste lyd var med de balancerede inputs med SU-R1 som DAC (se del 1 af stortesten hvis du vil vide hvordan det var sat op), hvor Karsten straks bemærker at lyden virker varmere og mere vedkommende i forhold til den indbyggede DAC.

“MAN LÆGGER STRAKS MÆRKE TIL, AT DER ER GJORT LIDT EKSTRA UD AF TINGENE I HEGEL H190”

H190 byder både på Balancerede XLR inputs og pre outs for tilslutning af en recorder eller anden effektforstærker.

Streaming?

Det virker lidt mærkeligt, at H190 umiddelbart er så begrænset streamingmæssigt til Airplay og DLNA.  Vi savner Roon support, Chromecast og spotify Connect* (UPDATE, H190 har fået en software update med spotify Connect m.m. efter test tidspunktet!), som man kan håbe måske implementeres i en fremtidig update.   Det ærger også at der ikke er WIFI, så man er tvunget til at skulle bruge et LAN kabel.

Lydindtryk

Lyden fra H190 opleves blød, fast og slank. Sat direkte ved siden af f.eks Denon PMA-2500NE eller technics , virker den dog ikke nær så spilleglad på testens højttalere.. Karsten bemærker også en slank men fast bas, og at der er godt styr på det hele.  På Joan Amatrading “Merchant of love” (find i spillelisten) er vokalen lige som han kan lide at høre den, nemlig dejligt fremme.  Karsten synes også at Hegel H190 leverer en god luft omkring instrumenterne. Dynamiske udladninger leveres lidt for høfligt på trods af der bestemt ikke mangler effekt, og det bidrager altså sammen med den lidt slanke lyd (i direkte sammenligning med nogle af konkurrenterne vel at mærke!) – til en lidt for politisk korrekt lydsignatur på både R1 og JBL L100 højttalerne. Jack bemærker, at han oplever den som værende noget “køns normativ” og insisterer på at kalde Hegel for “hen” i resten af hans lyttesession 😄.

Den digitale afdeling på H190. Vi var ikke så imponerede over den indbyggede DAC i denne Hegel model.

Top hovedtelefon forstærker

Hovedtelefon udgangen er i forhold til f.eks Technics SU-G700,  hvis hovedtelefon udgang jeg tidligere har skamrost  – omend ENDNU mere velbalanceret, harmonisk og clean i klangen.

“DIREKTE SAMMENLIGNET MED HOVEDTELEFON UDGANGEN PÅ SU-R1 ER HEGEL DEN FORSTÆRKER MAN VENDER TILBAGE TIL IGEN OG IGEN MED HOVEDTELEFONEN”

Der er masser af kraft til at drive HD800, og direkte sammenlignet med hovedtelefon udgangen på SU-R1 er Hegel den forstærker man vender tilbage til igen og igen med hovedtelefonen.  Umiddelbart kan Hegel hovedtelefon forstærkeren også nemt måle sig med den dedikerede Sennheiser HDVD800 super-premium hovedtelefon forstærker.

“JACK BEMÆRKER, AT HAN OPLEVER DEN SOM VÆRENDE NOGET “KØNS NORMATIV” OG INSISTERER PÅ AT KALDE HEGEL FOR “HEN” I RESTEN AF HANS LYTTESESSION.”

Hegel H190 skal nok parres en anden type højttaler. Kvalitets indtrykket fejler imidlertid intet.  Det er præcisions kram inderst til yderst og de ting den kan (på nær USB) virkede altsammen bund solidt i vores test setup.

Fjernbetjening, eller hvad det nu er?

Imponerende ringe remote rent ergonomisk

På trods af nogle virkelig hårde konkurrenter i kategorien “værste fjernbetjening” er Hegel helt i top , med en lille metal remote der insisterer på at være mærkelig,  med verdens mindste, helt ens knapper og batteri isætning der kræver at man fjerner fire skruer, der i øvrigt ridser bordet da de ikke er undersænkede 👍.  Der er intet i vejen med en lækker remote i metal, men det her er i top når det gælder betjenings fjendtlighed! 😜.

“…EN LILLE METAL REMOTE DER INSISTERER PÅ AT VÆRE MÆRKELIG,  MED VERDENS MINDSTE, HELT ENS KNAPPER”

Display

Displayet er måske ikke alles kop te, men det er tydeligt og funktionelt.  Man er aldrig i tvivl om der er netværksforbindelse, eller hvilket input der er valgt.

Særligt værd at fremhæve:

Balancerede inputs (1 sæt), Særlig Airplay , DNLA Renderer, lækkert skift mellem kilder, pre-out (både variabel og fixed “recording” output).

Lyd karakter:

Slank, clean, fast nøgtern lyd.  Klæder ikke rigtig hverken L100 eller R1, samlet lidt for tyndbenet. Uengageret dynamik, god luft og pæn kontrol.  Vellykket hovedtelefon udgang. DAC virker noget hård i klangkarakteren i forhold til referencen.

enkel og overskuelig bagplade hvor det er nemt at finde rundt! Bemærk skueterminalernes forskudte placering.

Særlige særheder:

Network playback, simpeltheden er næsten for meget, fjernbetjening med verdens mindste, ens knapper,  Ingen DSD support, ingen RIAA,  USB chip virker ikke med alt.

Stjernholm reviews medaljer & priser

Politisk korrekthed giver vi ikke priser for, men hvis vi gjorde! 😜

Medaljer:

 • Delt medalje med Marantz for værste remote
 • Højeste fødder
 • Mest alternativt placerede powerknap

Mere information

Vejledende Pris:  Kr. 22.995.-

Mere info & tekniske specs hos Hegel

Dansk forhandler:  HIFI Klubben

(Kommentar sporet på denne artikel er lukket p.g.a ringe omgangstone.)Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: Premium HIFI Forstærkere

Hegel H190

DKK 22.995
9

Stjernholm Review Points

9.0/10

Plus

 • Stilfuld minimalisme
 • Perfekt volumenkontrol
 • Stor effekt
 • Clean lyd
 • FED hovedtelefon udgang!
 • Balanceret input
 • Airplay 2, Spotify Connect
 • DLNA Renderer

Minus

 • Frygtelig fjernbetjening
 • USB virkede ikke med vores afspiller
 • Noget "slank" i lyden
 • Den Indbyggede DAC
 • Lidt livløs dynamik
Annonce: