Forside Baggrund

Intels CEO: ARM-chips er ”ubetydelige”

-
Intel ser ikke ARM-chips som nogen trussel, men derimod en mulighed for dens produktion af chips for andre (Foto: Intel Foundry).

Chip-giganten ser ikke ARMs vækst i markedet som en trussel mod dens egen dominans med x86-arkitekturen.

Mandag nat dansk tid vil Apple formentlig præsentere den nyeste chip i M-serien, M3, i en række nye Macs. Denne forventes at blive temmelig hurtig, hvilket understreges af, at Apple har valgt at døbe præsentationen ”Scary Fast” – hvilket naturligvis også hentyder til at eventen finder sted på Halloween.

Apple succes med sin Apple Silicon-strategi skyldes blandt andet, at det er lykkedes firmaet at lave lynhurtige chips baseret på ARM-arkitekturen. ARM har længe været dominerende på smartphone og tablets, inklusive i Apples A-serie og Qualcomms Snapdragon-chips, der sidder i langt de fleste smartphoones på verdensplan.

Annonce:

Med M-serien brød Apple dog igennem muren til computer-verdenen og lykkedes som de første med at lave endog meget brugbare laptops og stationære maskiner baseret på ARM. Det har siden fået andre chipproducenter til at annoncere lignende tiltag.

Således annoncerede Qualcomm for nogle dage siden deres ARM-baserede Snapdragon X Elite-chip til PC, der i multithread-tests med Geekbench 6 har vist sig 50% hurtigere end Apples M2-chip. Den skulle begynde at dukke op i PC’er til næste år. Også AMD og NVIDIA vil udgive ARM-baserede processorer til computere.

”En ret ubetydelig rolle”

Men udviklingen bekymrer tilsyneladende ikke Intel, der holder fast i sin x86-strategi og ikke planlægger at lave ARM-chips. Sådan er det i hvert fald ifølge topchefen Pat Gelsinger. Han sagde i forbindelse med Intels regnskabsfremlæggelse sent i sidste uge, at ”kombinationen af ARM og Windows spiller en ret ubetydelig rolle på PC-markedet”.

Intels topchef, Pat Gelsinger (Foto: Intel).

Gelsinger har naturligvis ret i, at ARM-baserede maskiner med Windows ikke ligefrem har overtaget markedet, til trods for at store producenter som Lenovo, Dell, Acer m.fl. har kastet sig ud i ARM-baserede PC’er. Det samme gælder Microsoft, der tilbyder Surface-tablets baseret på ARM.

Problemet har primært været at få software-producenter på PC-platformen til at udvikle ARM-versioner. Det har haltet på Windows, selv om Microsoft har gjort sit ved at tilbyde en ARM-version af styresystemet. Det løste Apple naturligvis med Rosetta, der kører x86-baseret software virtuelt på ARM. Og der ser i det hele taget ud til at være en bevægelse i gang.

Mulighed for foundry-divisionen

Dette bekymrer dog heller ikke Gelsinger: ”Vi tager naturligvis al konkurrence alvorligt. Men hvis vi kigger på det rent historisk, ser vi ikke [ARM-baserede PC’ers] potentiale som noget, der kan få ret meget betydning. Vi har et stærkt momentum lige nu. Og vi har et stærkt roadmap”, udtalte CEO’en.

Under Gelsinger er Intel også gået ind i det såkaldte foundry-markedet, altså selve fremstillingen af chips for andre, noget som Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ellers sidder tungt på med over 50% af markedet. Gelsinger ser ARM-udviklingen som en potentiel forretningsmulighed i den forbindelse:

”Når vi tænker på alternative arkitekturer som ARM, tænker vi også, at wow, det er en kæmpe mulighed for vores foundry-forretning”. Intel har tidligere udtrykt en ambition om at blive nummer to på foundry-markedet og dermed overhale Samsung, der p.t. sidder på andenpladsen. Det vil kræve, at Intel øger sin nuværende markedsandel fra de nuværende lige under 10% til over det dobbelte.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.