Forside Tests

Anmeldelse af Panasonic DMR-E100

 


 


Forord

Panasonic DMR-E100 er tidens topmodel fra Panasonic. Derfor så jeg frem til denne test og anmeldelse med stor respekt, og håb om at se et apparat som ville vise hvorfor det koster lidt ekstra at erhverve (ihvertfald her i Danmark).

Ville den mon være pengene værd?

Det er jo ikke nogen hemmelighed at Pioneer nye topmodel, DVR-5100H, er kommet på gaden i skrivende stund. Uundgåeligt opstår der derfor en interesse for hvad Panasonics topmodel har at byde på, når de mange små detaljer i kvalitet, betjening og funktionalitet udstilles.

Dette er dog en selvstændig anmeldelse. Eventuelle sammenligninger og tests de to imellem hører hjemme i en anden artikel, eller i forummet for HDD Recordere


Udpakning

Papkassen indeholder:

Apparat
Fjernbetjening + batterier
220V kabel
Antennekabel
Kopi-kabel
En DVD-RAM disk
Manualer på flere sprog (incl. dansk)

Dette apparat ligner sig selv på billeder. Selve designet er typisk Panasonic. Der er en gennemgående linie – og Panasonic har valgt en sort.


Den nederste halvdel af fronten er et spejl. Nogle vil sikkert mene det er lidt for meget, mens andre vil syntes det er fedt. Men det afhænger nok også meget af hvad der spejler sig i den, for et gulvtæppe som her er ikke det pæneste motiv. Der er en god vægt i apparatet, når det holdes i hånden.


Personligt syntes jeg at det er udtryk for en stilforvirring at overklistre nye apparater med diverse farvestrålende klistermærker. Dette kan næppe være i designernes ånd. Disse kan selvfølgelig tages af når apparatet kommer hjem i stuen, men ville det ikke sælge en topmodel bedre helt uden (?).

Alt i alt, et førstehåndsindtryk der hverker overrasker eller skuffer.

Bag klistermærkerne gemmer sig en lille vippelåge, med indgange til video (composite & s-video), analog lyd (stereo) samt DVBag på finder man 2x scart stik. AV, S-Video & antenne ind/ud. Digital optisk audio ud.

I venstre side sidder en blæser/fan, for køling af elektronikken indeni. Den ser voldsom ud, for det er lykkedes udviklingsingeniørene hos Panasonic at få plads til en stor 80mm (som i de fleste PC’ere). Dette er en fordel. En større blæser skal dreje med færre omdrejninger – for at flytte samme mængde luft – og det støjer normalt mindre.

Og apparatet viser sig da også ikke at sige så meget. Lige når man tænder pludrer harddisken en del, men kun indtil den er “bootet”. Helt tæt på kan den selvfølgelig godt høres, men trækker man blot et par meter væk er den forbavsende stille. Det kan næppe gøres bedre. En stjerne til Panasonics udviklingsteam.

 
Ibrugtagning


Apparatet er ikke det hurtigste på markedet, når strømmen er sat til og der tændes på fjernbetjeningen. Der går en 4-5 sekunder fra man har trykket til den begynder at vågne, og skriver noget i displayet. De første gange tror man slet ikke at den fangede fjernbetjeningens tryk.

I alt tager harddisk recorderen hele 21 sekunder om at blive klar til brug, og apparatet bruger derefter yderligere 18 sekunder hvis der ligger en DVD-R disk i som også skal indlæses. Man vænner sig til den lange opstartstid i dagligdagen, men den kan dog virke ganske lang når det er her og nu man vil optage (f.eks. hvis det ringer på døren).

Den indledende installation er næsten helt automatisk. Når der er valgt sprog, går recorderen igang med at finde og indlæse tv-kanalerne.


Med fjernbetjeningens nederste sektion styres de fleste funktioner (se billede). Afspilningen styres med knapperne øverst i billedet. I midten er menu og navigeringsknapperne og nederst forskellige knapper der benyttes i forbindelse med f.eks. optagelser, status og kopiering.

Apparatet har iøvrigt kun en stop knap, som stopper senest igangsatte funktion.

Rec Mode vælger optagekvalitet. Time Slip kalder en speciel del af tidsforskydningen frem (mere senere). Status viser altid en aktuel status på forskellige ting. Prog/check og timer styrer timingsfunktionerne.

Der er en lille trædhed i nogle af apparatets funktioner, så fjernbetjeningen bør altid peges nogenlunde mod apparatet, så der ikke opstår tvivl om hvorvidt seneste tryk blev opfanget.


Øverst på fjernbetjeningen sidder to knapper, hvor der vælges om det er HDD eller DVD recorderen der styres. Der er også mulighed for at styre et Panasonic TV med samme fjernbetjening.

 


Optagelse


Der er ingen hokus pokus i betjeningen af Panasonic DMR-E100 som en videomaskine. Vælg tv-kanal, tryk på REC og optagelsen er igang.


Efter endt optagelse, tryk Direct Navigator på remoten.

Her vises en liste med de enkelte optagelser – de enkelte clip – som recorderen optog.

I eksemplet til venstre er der optaget et enkelt clip. Der er ingen små billeder (thumbnails) af optagelserne i denne menu, til gengæld er listen meget hurtig i det daglige brug.

Panasonic DMR-E100 har fem optage kvaliteter.

 • XP er den højeste kvalitet.
  Denne kvalitetet kunne eksempelvis bruges til egne kameraoptagelser, storfilm, koncertoptagelsen som skal ud på DVD bagefter. Eller til andre optagelser hvor bedst mulig kvalitet ønskes. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 17 timer i alt på harddisken (1 time på DVD).


 • SP Standard Play
  Denne kvalitet vil de fleste nok finde tilstrækkelig til daglige optagelser af programmer, serier og film, som ses senere og slettes igen. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 34 timer i alt på harddisken (2 timer på DVD).


 • LP Long Play
  Denne kvalitet vil nogle måske finde for dårlig, mens andre vil finde den ganske brugbar. Niveauet her er synligt dårligere end SP. Omvendt, er man bortrejst, og gerne vil optage en hel masse imens, så kan denne være ganske fin. Men det er en kvalitet der deler vandene, for og imod. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 68 timer i alt på harddisken (4 timer på DVD).


 • EP Extended Play
  Denne kvalitet vil de fleste nok finde uegnet til daglig brug. Hvis man ser fjernsyn på en lille 14″ så måske, men man investerer nok ikke i en Panasonic DMR-E100 for at bruge den på et 14″ TV. Men der kan måske findes anvendelsesmuligheder for denne kvalitet. Optages kun i denne kvalitet, er der plads til 102 timer i alt på harddisken (6 timer på DVD).


 • FR Flexible rec. Manuel kvalitet
  Den femte kvalitet er den manuelle. Den er kun tilgængelig fra hoved menuen, og man starter – hver gang – med at indtaste den ønskede kvalitet i antal timer/minutter fra 1-6 timer svarende til en optagelse fra XP til Ep i kvalitet. Flexible Rec er også tilgængelig ved optagelse fra harddisk, dog skal man også her indtaste den ønskede kvalitet i optagetider svarende til hvis harddisken havde været DVD disk. Flexible Rec. virker umiddelbart for besværlig at bruge i det daglige.
Timeren er enkelt at bruge, og nem at programmere. Når timer optagelsen skal aktiveres trykkes “timer” og apparatet går i en speciel timer mode. I denne mode er andre optagelser ikke mulige, men afspilning både fra harddisk og DVD kan stadig benyttes. Man kan tage apparatet ud af “timer mode” igen, hvis man lige ønsker en hurtig optagelse, blot man husker at sætte den tilbage igen bagefter.

 


Medier


Panasonic DMR-E100 understøtter to DVD formater, det genskrivelige DVD-RAM og “engangsformatet” DVD-R. DVD-RAM formatet sikrer kompatibiliteten bagud hvis nuværende Panasonic ejere udskifter den gamle model med denne topmodel.

At bruge DVD til daglige optagelser, i en harddisk-recorder, virker ikke umiddelbart som noget flertallet vil gøre brug af. DVD virker simpelthen trægt, når man har prøvet at bruge en harddisk istedet. Da DVD-RAM diske også samtidig er dyre, dvs. uegnede til arkivering i større stil, så er det efter min vurdering ikke DVD-RAM delen i denne maskine som vil blive slidt ned først.

Det andet understøttede format, DVD-R, kan kun skrives en gang. Men sålænge disken ikke er færdiggjort (finalized) så kan nye optagelser tilføjes, og ganske få redigeringer (som f.eks. at give de enkelte clip titler) er mulig. Der understøttes DVD-R i 4x hastighed, hvilket giver mulighed for en ganske hurtig kopiering fra harddisk til DVD.

 
Tidsforskydning

Panasonics tidsforskydning hedder Time Slip. Den giver mulighed for at se en tidligere indspilning, mens der optages en ny. Når en optagelse er igang, og man trykker PLAY, så starter afspilningen forfra i den sekvens – det clip – som der optages. Mens en tidsforskudt afspilning er igang, kan man pause, fast forward, rewind og de andre ting som på en almindelig afspilning. Ja, faktisk er det jo blot en almindelig afspilning med den forskel at recorderen ikke er færdig med at indspille det hele.

Man kan også kalde disk navigatoren frem, for en liste over alle klip der er indspillet på harddisken, og starte afspilning af en tidligere optagelse istedet. Hvis man midt i en timeslip trykker STOP, så afbrydes denne og recorderen vender tilbage til at vise selve optagelsen (der hvor den nu er nået til). Trykkes her PLAY igen, genoptages timeslip fra der hvor man slap – altså en “resume” funktion også på timeslip.


En meget lækker og funktionel detalje ved Panasonic DMR-E100 er dens visuelle timeslip. Et tryk på timeslip knappen, mens en optagelse er igang, og apparatet viser et dobbelt billede med både optagelsen og afspilningen synlig. Hvis en timeslip ikke var igang allerede, så startes en automatisk med afspilningen 30 sek. forskudt i tid. Det er kun lyden fra afspilningen som høres.


Med Time Slip knappen skiftes frem og tilbage imellem det dobbelte vindue, og den tidsforskudte afspilning.

Trykkes pause mens timeslip er aktiv pauses afspilningen. Dette virker både når dobbelt-vinduet er fremme og når timeslip afspilningen vises fuld skærm.

Ringer telefonen. Ringer det på døren, eller er det tid til at træde af på det lille hus, så tryk REC – Timeslip – Pause. Det lyder måske som mange tastetryk, men det forekommer nu meget naturligt. REC og timeslip sidder lige ved siden af hinanden på remoten. Og pause er jo sammen med PLAY & STOP en af de taster man hurtigt lærer hvor sidder.

Man kan også bare trykke REC, og når man kommer tilbage fra sit æringe så trykke PLAY og recorderen afspiller fra begyndelse af optagelsen. Fordelen ved at bruge timeslip knappen – syntes jeg – er at så hører man ikke lyden imens.

Status


Med et multifunktions apparat som dette, så kan man ind imellem godt miste overblikket. Er det nu DVD, HDD, afspilning, optagelse mv. som der kigges med på lige nu.

Her er status knappen ganske nyttig. Et tryk, og et lille status vindue vises i hjørnet af skærmen. Med flere tryk på status, vises flere detaljer.


En disk bar viser indspilning / ledig plads. En anden disk bar viser afspilning, hvor langt inde i clip’et afspilningen er er nået til. Ved næste tryk på status vises bitrates, også for henholdsvis indspilning og afspilning (herunder). Alle disse status opdateres real-time.


Kopiering

Funktionen for kopiering fra harddisk til DVD eller omvendt hedder Dubbing, og den befinder sig i apparatets hovedmenu. Via forskellige under menuer opbygges en liste over de clip som skal kopieres. Der vælges hvilken kvalitet som overspilningen skal foretages med, og kopieringen startes. Ved kopiering til DVD-RAM og 4x DVD-R kan kopien foregå i ekstra høj hastighed, den såkaldte high speed. Ved high speed copy flyttes data bit for bit. Dog skal man på forhånd, før high speed kopiering tages i brug, vælge format imellem 4:3 og 16:9, samt bestemme hvilket lydformat alle high speed kopieringer skal foretages med. Dette gør desværre funktionen en del mindre anvendelig.


Der er ingen mulighed for at benytte apparatet til andet, mens en kopiering er igang. Så hvis man på forhånd ved, at man ønsker at kopiere en optagelse fra harddisk til DVD for arkivering, så kan man med fordel optage på harddisk i samme kvalitet som der er plads til på DVD’en. For eftersom en high speed copy er en rå kopi, kan der ikke ændres på kvaliteten under kopieringen. Skal kvaliteten ændres mens der kopieres, foregår kopieringen altid i realtime. Så en 2-timers film tagar 2 timer at kopiere, uden mulighed for at bruge recorderen til andet imens.


 

Afspilning af andre formater


Panasonic DMR-E100 understøtter også andre formater end DVD Video. Der er Video CD (VCD) (ikke afprøvet), og så er der forskellige former for musik. Apparatet understøtter afspilning af DVD Audio, og deruover både den almindelige musik CD og MP3 CD.

Læg en blanding af MP3 musikfiler på en CD, og ind i Panasonic’en med den. Tryk Play, og numrene spiller. Tryk “disc navigation” og en liste over numrene vises, for afspilning af andre numre. Der er ingen “shuffe” funktion, kun afspilning i den rækkefølge numrende ligger på CD’en.
 

Evaluering

Første indtryk er positivt. Apparatet virker robust, vejer godt, og har et ganske præsentabelt ydre – når man piller klistermærkerne af. Fjernbetjeningen virker med sin top af aluminium mere elegant end flertallet af “plastic fjernbetjeninger”. Taget i betragtning at apparatet har både harddisk og blæser, så er det ganske lydsvagt. Støjen ved kopi til DVD kan dog være meget høj.

Billedet er godt, både direkte fra tuner og efter en optagelse. Forskellene og nuancerne er små, og det er ude på de små marginaler, men billedet er det bedste jeg endnu set på DVD og harddisk-optagere. Flere små forskelle, i Panasonics favør.

Apparatet har fuld understøttelse for RGB, både ind, ud og via scart-loop. Sidstnævnte er hvor apparatet tilsluttet Scart 2 sendes igennem til TV’et tilsluttet Scart 1, med alle signaler incl. RGB og alle signaleringer (aktiv, widescreen signalering ect). Dette virker upåklageligt, et plus til Panasonic.

Timer-funktionen i Panasonic’en er gammeldags. En harddisk optager kan også bruges til daglige optagelser af faste programmer, f.eks. Nyhederne, men for at gøre det med denne maskine skal man huske at sætte den i “timer mode” hvergang den forlades. Det er kun når den står i “timer mode” at timeren virker. Den går ikke automatisk i timer mode. Et stort minus.

Time Slip er helt fantastisk. Rigtigt mange funktioner, mange muligheder, og lækre detaljer. Det dobbelte billede, hvor både optagelse og afspilning ses, er ikke kun smart at se på – det er meget nyttigt og giver et hurtigt overblik over de igangværende ting. Det helt store plus.

Kopi funktionen er generelt fin, men den mangler lige det allersidste for at være i top. Det er en ulempe at hele apparatet er låst under en kopiering. Det er et multifunktionsapparat, men Panasonic har valgt at under kopiering skal alt være låst. Selv under en high speed copy, hvor der “blot” flyttes data. Det er også en ulempe at high speed copy låses til et bestemt format i billede+lyd. F.eks. at man før funktionen tages i brug skal vælge om resultatet af kopieringen skal ende som 4:3 eller 16:9 format. Det bør bemærkes at disse valg foretages som et setup, allerede inden første optagelse til brug for high speed copy. Det er ikke noget man kan bestemme før hver kopiering.

Panasonic gør ikke så meget brug af små billeder, thumbnails, men holder hovedsalig betjeningen til lister med tekstlinier. Dette er et valg som Panasonic har gjort, ligesom det må være et valg hvilken type betjening der virker bedst for en eventuel køber. Jeg har dog ikke brugt dette apparat længe nok til at sige om det er en fordel eller en ulempe, så det er hverken noget som trækker op eller ned i denne bedømmele.

Apparatet er lang tid om at vågne. 18 sekunder på harddisk-recorderen, og hele 37 sekunder hvis der sidder en DVD disk i som også skal læses. Dette virker som meget lang tid, hvis det lige ringer på døren og Time Slip skal aktiveres. Men i det daglige tror jeg ikke det generer.

Der er indbygget kortlæser for PCMCIA kort og SD-card, for indlæsning af digitale fotos og små videosekvenser. Dette kunne desværre ikke testes.


Sidst men ikke mindst, så er den enkel at bruge. Et dejligt apparat.


 

Konklusion

Der findes apparater på markedet, som man aldrig helt ved hvor man har. Dette gælder ikke Panasonic DMR-E100. Her er man helt tryg i den daglige betjening, på det område er det en topmodel værdig. Der er også et væld af funktioner gemt i apparatet, mange flere end der blev plads til i denne anmeldelse.

Investerer man i dette apparat, får man en top-moderne HDD+DVD Recorder.

Men er den pengene værd? På de fleste punkter er dette måske et lidt bedre apparat, til en lidt højere pris. Om den så også er pengene værd for dig, vil i høj grad afhænge af om dens minusser, timeren, kopi-låsen og de øvrige begrænsninger i high speed copy, har betydning eller ej. Samt selvfølgelig om du gerne vil have dens DVD-RAM funktion med. Måske fordi du allerede benytter dette format i dag. Så jeg lader spørgsmålet forblive åbent.

Bedømmelse4,5 Design og finish
4,5 Støj
4,5 Betjening
5,0 Kvalitet
4,0 Fleksibilitet
4,0 Pris


En stor tak til Tape Connection for udlån af apparatet til denne anmeldelse.

Følgende er ikke behandlet i denne anmeldelse: Redigeringsmuligheder, præcis hvad kan den og hvad kan den ikke. DV in, specielt mht. til kontrol af camcorder. Hvordan afspiller den andre formater som DVD+R/+RW. Disse ting tilføjes på et senere tidspunkt.

Kommentarer er velkomne i forummet for HDD recordere

Annonce:
Forrige artikelNyt chipset omgår DVD kopibeskyttelse
Næste artikelNy harddisk optager fra NorthQ
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.