Forside Tests

Recordere.dk anmelder Sony Xperia S


Sony Xperia S er den ny topmodel smartphone fra Sony (tidl. Sony Ericsson)


 


Sony har ladet sig skille fra Ericsson, og det første produkt med Sony-logo er den spritnye Xperia S – trods et par småfejl er vi imponerede over japanernes velfungerende androide.


Sony Xperia S er den første mobil siden skilsmissen fra Sony Ericsson, og selvom den blev udviklet som et Sony Ericsson-produkt, så er det passende, at dette er den første smartphone, der bare har Sony-navn på fronten.


Formmæssigt er man nemlig ikke i tvivl om, at dette er et Sony-produkt, og det rene, næsten monolitiske, udtryk leder vores tanker hen i retningen af et flot Bravia-tv.


Fronten prydes af en 4,3-tommer stor skærm med 720p HD-opløsning, nedenunder sidder en berøringsfølsom overflade, og designet defineres af det gennemsigtige stykke plast, der faktisk er en del af antennedesignet. Sony Xperia S er en flot og stilig mobil, men der er også megen “spilplads” både over og under skærmen, og det gør mobilen forholdsvis lang, og måske længere end den egentlig behøver at være.


 


 Xperia S er en stor mobil, men den føles godt i hånden og her på Recordere.dk synes vi godt om designet.


 Med 10,6 millimeter er det ikke verdens tyndeste mobil, men slemmere er det nu heller ikke.


 


Flot men lidt buttet


Med en profil på 10,6 millimeter er Xperia S også lidt mere buttet end hvad vi ellers har været vant til, og i det hele taget er det en stor mobil at have i hænderne. Et eller andet sted, så passer det nu meget godt ind og visuelt er den herlig at se på, og derudover føles den fint i hånden.


Sony har kreeret mobilen i plast, og selvom overfladen faktisk er behagelig at røre ved, så foretrækker vi “ægte” materialer som metal og glas, eller en Nokia-løsning som med Lumia 800, hvor skærm og indmad er pakket ind i ét stykke gennemfarvet polycarbonat.


Sony Xperia S er skruet sammen på en måde, så mobilen har mange sømme og samlinger omkring knapper og USB- og HDMI-portene i henholdsvis venstre og højre side. De er gemt bag plastikflapper, som kan være lidt besværlige at få på plads igen. Bagsiden kan tages af, men du kan ikke udskifte batteriet eller udvide lagerpladsen med et MicroSD-kort. I stedet kan du indsætte et MicroSIM-kort, og det er sådan set det. Det er lidt fjollet at bagsiden kan fjernes og resultatet er blot flere samlinger, der kan samle støv og som visuelt ikke ser lige så elegant ud som hvis bagsiden bare var en samlet flade.


 Webbrowseren er hurtig og effektiv, og websider står flot på den store skærm med 1280 x 720-pixel opløsning. 


 


Fantastisk skærm


Men nok om mobilens design og konstruktion. Hvordan er den i brug, hører vi dig spørge.  Den 4,3-tommer store skærm er herlig at se på med 1280 x 720-pixel opløsning, og er faktisk lysstærk nok til at du kan bruge den udenfor i direkte sollys.


Den høje opløsning er et klar plus når du surfer websider, ser videoer eller læser e-bøger, og bagefter er det svært at gå tilbage til knap så imponerende skærme.


Mobilen kommer med Android 2.3, der har fået en overhaling med Sonys egen brugeroplevelse, og det fungerer faktisk rigtig godt selvom vi er glade for, at Android 4.0-opdateringen kommer inden sommer.  De medfølgende widgets er flotte og funktionelle, og Android ser flot og appellerende ud. Sony har fokuseret på at fjerne kludder og skabe en overskuelig og intuitiv brugeroplevelse, og det illustreres bedst af kameraapplikationen, der blot giver adgang til de mest essentielle funktioner, og så giver dig mulighed for at trække genveje ind på skærmen til eksempelvis scenevalg, billedopløsning og geotagging.


 


 Kameraet skyder tilfredsstillende fotos i 12-megapixel opløsning og video i 1080p HD-opløsning.


 


12-megapixel kamera og 1080p video


Nu vi er ved kameraet, så tager det 12-megapixel fotos og video i op til 1080p HD-opløsning. Du forkæles med flotte og skarpe billeder, der matcher mange billige kompaktkameraer, og får endda funktioner som scenegenkendelse, panorama og smilgenkendelse. Kameraet starter hurtigt og i de fleste tilfælde burde du kunne fange det der magiske øjeblik, der kun er tilstede i et par sekunder.


Vi synes at billederne har tendens til at se lidt grynede ud, især når du skyder i dårlig belysning, og du får også rystede billeder hvis du ryster lidt på meget på hænderne eller prøver at skyde hurtigt bevægende motiver, men disse problemer findes i mere eller mindre grad hos alle mobilkameraer. Du er også i stand til at få flot video i hus, og HD-opløsningen giver faktisk flot detaljegrad når du ser slutresultatet på en computer eller blæser det op på stuealtret.


 Vi er ikke vilde med plastflapperne, der beskytter USB- og HDMI-portene.


 Du kan tage bagsiden af, men kun for at isætte MicroSIM-kort. Der er hverken udskifteligt batteri eller plads til MicroSD-kort.


 Det gennemsigtige element er faktisk en del af antennedesignet.


 


God til medieindhold


Sony har udstyret Xperia S med en 1,5-gigahertz Qualcomm Snapdragon dualcore-processor, og den leverer rigeligt med hastighed til Android-operativsystemet. Brugeroplevelsen er hurtig og flydende, og websider loader hurtigt. Internettet er herligt at surfe på den store højtopløselige skærm, og vi glæder os til Android 4.0-opdateringen, så vi kan prøve kræfter med Googles Chrome-browser.


Film står også rigtig flot på skærmen, og selvom vi ville ønske at der var plads til MicroSD-kort, så får du trods alt 32 gigabyte indbygget lagerplads at bolte dig på. Du kan streame indhold via DLNA, og vi havde ingen problemer med at få videoer, fotos og musik over på stuens PlayStation 3.


Du kan også bare koble Xperia S til dit flad-tv via et MicroHDMI-til-HDMI-kabel, og her aktiveres automatisk den indbyggede “TV Launcher,” der giver dig adgang til webbrowseren, YouTube, Facebook, Galleri og lignende apps. Vi prøvede at afspille et væld af forskellige YouTube-videoer i HD, og de stod alle flot på skærmen, og det samme var tilfældet med fotos.


Det spillede, og det spillede godt. Topkarakterer herfra!


 Når du kobler Xperia S til dit stuealter kommer denne app frem på både mobil og fladskærmen.


 Sony gør det nemt at styre funktioner og strømforbrug.


 


NFC gør livet nemmere


Der sidder en NFC-chip inden i Xperia S, men lur os om der endnu ikke går et par år før vi kan bruge skidtet til sikre finansielle transaktioner, som egentlig er den oprindelige ide med teknologien.


Mens vi venter, så slår vi tiden ihjel med Sonys SmartTags, der er disse små runde brikker med NFC, som du kan bruge til at programmere mobilen til at udføre en række opgaver, når du holder den op mod dem. Der følger to med i pakken, og Sony forslår at du eksempelvis smider den ene i bilen, så du med en let berøring kan aktivere MP3-afspilleren, koble mobilen op til bilens stereoanlæg via Bluetooth og starte GPS-applikationen.


Den anden kan du hænge på væggen ved siden af hoveddøren, så du lynhurtigt kan sende en SMS til den bedre halvdel eller børnene om, at nu er du altså hjemme. Du kan købe flere SmartTags, og lave de makroer, der passer ind i dit liv. Placér en SmartTag nær sengen og sæt automatisk alarmen og sæt mobilen på lydløs. Det er slet ikke en dårlig ide, men vi forstår ikke, hvorfor disse makroer ikke kan laves som genveje i Android.


 Xperia S ved siden af Nokia Lumia 800 og Apple iPhone 4S.


 Vi glæder os til Android 4.0, men version 2.3 fungerer faktisk fint på Xperia S.


 


Konklusion


Som nævnt tidligere, så er batteriet ikke udskifteligt, men det gør sådan set ikke så meget for du får 1.750 mAh, og det er nok til en fuld dag med rimelig intensivt brug. Vi følte aldrig at vi var nødt til at passe på og konservere brugen af mobilen, og føler du dig lidt presset, så er Sonys medfølgende widget til funktionskontrol fremragende når du lige vil deaktivere Wi-Fi, Bluetooth eller automatisk datasynkronisering.


Det er ikke fordi, at Sony Xperia S er en perfekt mobil. Der er som nævnt en del småting, der kunne gøres bedre og vi nævner i flæng dele af designet, manglen på udskifteligt batteri og mulighed for MicroSD-kort. Vi så også gerne at den allerede nu havde Android 4.0, og vi må heller ikke glemme at den snart får selvskab af mobiler, der lokker med hurtigere quadcore-processorer.


Men alt det taget i betragtning, så er Xperia S fremragende i brug. Brugeroplevelsen er i top, batterilevetiden absolut godkendt og vi er vilde med den gode håndtering af fotos, video og musik og tilhørende nem afspilning via enten DLNA, Bluetooth eller HDMI.


Du kan i dag finde Sony Xperia S til 3.570 kroner, og det er næsten en tudse billigere end den forventede pris på HTC One X eller Nokia Lumia 900. Til prisen får du rigtig meget smartphone for pengene.


 Sony Xperia S i tal


– Android 2.3
– 4,3-tommer skærm
– 1280 x 720-pixel opløsning
– 1,5-gigahertz dualcore-processor
– Understøtter HSDPA 14,4 mbps i download
– 12-megapixel kamera
– 1080p HD-videooptagelse
– Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
– Bluetooth 2.1
– MicroUSB, MicroHDMI
– FM-radio
– 420 timers standby, 8 timers 30 minutters taletid
– Dimensioner: 128 x 64 x 10.6 mm
– Vægt: 144 gram

Annonce