Forside Nyheder

Agurketid: Er mobildata efterhånden ikke en folkeret?

 

Agurketid: Er mobildata efterhånden ikke en folkeret?

Ja, så er det sommer, og så skal jeg have lov til at være sur over noget, og i år skal det gå ud over de ellers så medgørlige teleselskaber, og deres latterlige datapriser i udlandet.

Jeg sidder lige nu i Toscana og nyder udsigten fra en bjergtop. Gudskelov er der gratis internet i den ferievilla vi har lejet, for havde det været med mobil data fra udlandet denne artikel skulle publiceres, så havde der været skrivetørke fra min pen de næste to uger.

Selfølgelig skal de tjene penge, meeen

Jeg har stor respekt for at teleselskaberne skal tjene penge, men at de skal tjene dem så mange gange som de gør nu er mig stadig en gåde. Det koster jo ikke en flad femøre at skabe 1 MB data på 3G/4G netværk, og alligevel koster det med de nyligt nedsatte priser stadig over 5-6 kr. pr. Megabyte for slutkunderne at bruge mobildata i udlandet. Det er da helt uhørt, at noget så banalt som internet adgang fra mobilen stadig skal være så dyrt.

Nedenstående tabel fra erhvervsministeriet, viser hvad de maksimale telepriser og datapriser må være både teleselskaberne i EU imellem og ud imod kunderne.


Information fra: Erhvervsministeriet

Så er det jeg bider mig selv i læberne og spørger: Her i 2012 må dataprisen engros maksimalt udgøre 2.32 kr. (med moms) mellem teleselskaberne, men stadig må de fakturere op til 6.52 kr. til slutkunderne. Og så skal vi oven i købet sidde og klappe i hænderne, når teleselskaberne sender en SMS ud om “nye billige priser” på datatrafik.

OK, der skal nok sidde en telemedarbejder eller to, der udskriver fakturaer og udveksler interne notater om priser, men retfærdiggør det en så stor prisforskel på indkøb og salg?

Det er priser der er vedtaget i det succesfulde EU, der jo med stor succes har vist hvordan man kan administrere en fælles valuta, så hvorfor kan de dog ikke lave et fælles flat-rate sæt der gør at kunderne, der rent faktisk lever i 2012 og er meget mere data-brugere end tale brugere, kan bruge den trafik de så gerne vil have.

Nu skal vi også brandbeskattes af Skype

Kan det skyldes at teleselskaberne er ved at være en saga blot, og vi i fremtiden kun ser dataudbydere. Det lugter jo også lidt af magtmisbrug, når enkelte teleselskaber nu vil have særtillæg når folk bruger f.eks. Skype eller anden IP telefoni på deres Smartphones.

Hvad syntes i, er jeg bare en sur gammel mand på ferie, eller burde man sætte ind mod de oftest tidligere statsfinansierede monopoler, der i dag drives som private virksomheder?  Jeg er sikker på at Ole Sohn i sine velmagtsdage ville have nationaliseret selskaberne…

Annonce