Forside Nyheder

Anmeldelse af Oppo BDP-103EU

 Indledning


Oppo er klar med næste generation blu-ray og medieafspiller (med Netflix). Vi kigger nærmere på den her.


En dag kom der en e-mail fra Oppo BD UK, om jeg kunne tænke mig at være blandt de første til at modtage en Oppo BDP-103EU, og dermed have muligheden for, at anmelde denne til recordere.dk. Og naturligvis kunne jeg tænke mig det, mit gamle anmelder-blod kom næsten i kog.


Jeg skal lige gøre opmærksom på, at jeg for kort tid siden lavede et “Smugkig” af den her anmeldte Oppo afspiller, hvorfor flere af beskrivelserne bliver gentaget.


Oppo BDP-103EU er 3. generation af Oppo´s Blu-Ray afspiller. De to første Blu-Ray afspillere (BDP-83 og BDP-93), var begge nærmest revolutioner når vi taler om Blu-Ray (BD) afspillere. Revolutionen var sært nok ikke så meget relateret til afspilning af BD i egentlig forstand. Det der var specielt for Oppo´s første generationer af afspillere i forhold til de øvrige producenter var: • Høj kvalitet ved afspilning af DVD ved anvendelse af høj kvalitets videoprocessorer
 • Hurtig opstartstid ved afspilning af BD-disc´s. Øvrige producenters afspillere var væsentligt langsommere.
 • Glimrende funktionalitet
 • Ganske høj kvalitet i konstruktion og i de anvendte komponenter.

Et andet punkt som Oppo som producent og leverandør adskiller sig fra deres konkurrenter, er en fremragende kundeservice, og her altså også for slutbrugeren. Oppo har i forbindelse med udviklingen af deres produkter antaget den ganske geniale holdning, at deres fremtidige produkter blev udsendt til et antal Beta-testere.


Atså næsten almindelige brugere, som kunne fremkomme med deres tilbagemeldinger og meninger, inden produktet blev lanceret offentligt. På den måde kommer der oftest et mere færdigt produkt ud af produktionen, end hos de producenter der blot tester og udvikler internt.


Jeg skal lige huske at fortælle, at Oppo´en som jeg har integreret hos mig, er forsynet med en firmware version som i skrivende stund endnu ikke er offentligt tilgængelig.


 


  


 


Udpakning


Udpakningen af en Oppo afspiller udgør uden tvivl et helt specielt ønske fra Oppo´s side – en lille positiv oplevelse af omtanke. Afspilleren er emballeret i en robust dobbeltkasse.


Når den inderste kasse er åbnet, så ligger der et stort billede af den enhed, som man nu er ved at ud pakke – og med oplysninger om afspillerens specielle egenskaber. Længere nede i emballagen finder man ikke som vanligt, et stykke folieplast som er omviklet enheden. Næh, man finder en sort bærepose i stof, og inde i den, der ligger afspilleren – rigtigt godt beskyttet under forsendelser.


I emballagen finder man også en nydelig lille sort kasse der indeholder det sædvanlige medfølgende udstyr, nemlig fjernbetjening, diverse stik og batterier m.v. For folk der er bekendt med Oppo´s emballage, så er alt ved det gamle. Faktisk har jeg kun oplevet en tilsvarende udpakningsoplevelse, og det er for Vincents produkter.


 


   Design og byggekvalitet


Designet adskiller sig ikke væsentligt for sin forgænger BDP-93EU, med undtagelse af, at betjeningsknapperne på frontens højre side ikke er helt så elegant flush, som forgængeren. Tidligere var afspillerens USB adgang på fronten skjult bag en lille elegant gummidup, denne er nu fuldt synlig, og i øvrigt suppleret af en ny HDMI indgang. Selve fronten er en ret kraftig aluminiumsprofil, ikke så meget plastic – fantastic her.


Men stadig er afspilleren yderst elegant, og meget stringent i sin opbygning, i det mindste efter min opfattelse.


Byggekvaliteten er helt på linje med forgængeren. Med sine 4.9 kg virker afspilleren robust, og ikke indeholdende det rene ingenting.
En ny ting for dette års Oppo afspiller er jo som nævnt HDMI indgangen på afspillerens front. HDMI indgangen er en MHL port, som muliggør tilslutningen af f.eks. en smartphone, og man får der i gennem adgang til afspillerens billede – og lydkredsløb.


Afspilleren er ikke forsynet med ventilator, ligesom jeg bestemt ikke kan høre den fra normal siddeafstand – ja, jeg kan faktisk heller ikke høre den tæt på.


 


  
 


 


Opsætning


Opsætningen af BDP-103EU er det absolut nemmeste som jeg har været ude for. Afspillerens forskellige parametre er forhåndsdefineret til at passe vel 80 % af brugerne.


Det eneste som i mit setup var nødvendigt var at ændre, var panelindstillingen for afspilning af 3D fra 40 tommer til 55 tommer.


Nå ja, og så opsætningen af det trådløse netværk, som bare gik som fod i hose.


 


 
 


 


Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen følger i store træk design og opbygning fra sin forgænger. Én god ting er dog, at fjernbetjeningen er blevet “Kraftigere”, forstået på den måde, at man for at opnå den ønskede funktion, ikke behøver at rette fjernbetjeningen helt så præcist som tidligere.


Fjernbetjeningen er forsynet med et fornuftigt afdæmpet hvidt lys til brug i mørklagte filmfremvisnings rum. Ingen rund til at fumle efter fjernbetjeningens funktionsknapper, men visse af os skal dog nok huske læsebrillerne, for flere af betjeningsknapper er nu ikke store.


Fjernbetjeningen er forsynet med flere knapper som giver direkte adgang til funktioner, som jeg i det mindste sætter pris på. Disse direkte adgange er undertekster, billedopløsning, zoom, lydformater m.v. I disse tider med visse plasmapaneler der for mange bruger opleves med en genopståen af retentions problemer, er zoomfunktionen faktisk en fredfyldt oplevelse. Det gode er, at underteksterne placeres rigtigt, og at selve billedkvaliteten ikke ødelægges totalt.


Desuden er der en direkte adgangsknap til Netflix, og andre tilsvarende tjenester hvortil der endnu ikke er adgang.


Nu når vi er ved Netflix, så foregår opkoblingen hertil på omkring 20 sekunder. Og funktionaliteten er som på mit TV. Men ligesom på mit TV, billedkvaliteten er ganske okay, men bestemt ikke som på en afspillet BD.


 


 


Menuer


Menuerne er ændret en smule fra tidligere, dette er dog typisk begrundet i de lidt flere muligheder der findes i afspilleren. Menuerne er dog som før, logisk opbygget, og med et indbydende i design.


Indstillingen af billedkvaliteten er næsten en hel ISF kalibrering værdig. Gad vide om det dog ikke er de færreste der kommer den vej rundt. Navigationen i menuerne er en hel del hurtigere og lækkert glidende end ved BDP-93EU. Måske vi her finder en sammenhæng med de nye dual core processorer.


Der en mængde af indstillingsmuligheder i menuen, som man egentlig, for at få det optimale ud af afspilleren, nok bør kigge nærmere på.


 


  


 


Billede og lydkvalitet


Hvis man som den ærede læser genlæser min anmeldelse af Oppo BDP-93EU, så skal man være opmærksom på, at jeg har skiftet mit panel, receiver og subwoofer. Og disse udskiftninger kan have indflydelse af mine oplevelser udi lyd og billede.


Oppo BDP-103EU er jo forsynet med den nye Marvell Kyoto-G2H video processor. Jeg forestiller mig lidt, at den nye videoprocessors primære opgave er at kunne opskalere til 4K, som jo er en 4 gange så stor løsning som det nuværende 2K (Full HD). Jeg har ikke kunnet støve et 4K panel eller projektor op. Jeg har endda prøvet at annoncere efter en “Bidragsyder” med et 4K panel eller projektor. Desværre uden resultat.


For lige at rette eventuelle misforståelser, så kan Oppo BDP-103EU ikke aflæse en 4K disc hvis man lige kunne få fingrene i en sådan, men afspilleren kan der i mod at opskalere f.eks. en 1080p Blu-Ray disc til 4K.


Og så til det store spørgsmål, viser den nye Oppo et bedre HD billede end forgængeren? Jeg tør næsten ikke fremkomme med mine indtryk – men ja, det mener jeg faktisk. Forskellen til BDP-93EU er på ingen måde revolutionerende, men jeg synes faktisk jeg aner en lille forbedring.


Forbedringen som jeg opfattede det, lå i detaljer, i farver og i klarhed. En demo-BD fra JVC som jeg også viser billeder fra i denne anmeldelse, udviste en lille kende bedre samlet billedkvalitet. Den samme forbedrede billede oplevelse havde jeg med filmen “The Art of Flight”, som i meget stor grad foregår i sne. Her observerede jeg lidt flere detaljer og billeddybde, dels omkring sne og sne fygning, og dels omkring dybde i landskabsmotiver.


Jeg skal ikke kunne afvise at det faktum, at jeg står med den nye Oppo afspiller, og denne monteret med en ny og bedre video processor har påvirket mig. Men jeg genså begge scener flere gange, på både min egen Oppo, og den nye Oppo, og jeg var egentlig ikke i tvivl om den lille forbedring. Men ligefrem noget videnskabeligt bevis – som nogen sikkert vil bede om, det bevis har jeg ikke.


Billedet er jo helt afhængig af det optagedes kvalitet. Er indspilningen i orden som f.eks. ved Avatar, så fremstår billedet i en helt fantastisk og lækker kvalitet, uden billedstøj og med en endnu større billeddybde end jeg har set på netop Avatar tidligere. Fra tid til anden spørger jeg egentlig mig selv, hvordan kan et Full HD billede (eller højere), dog blive bedre. Disse tanker relatere sig som sådan ikke alene til Oppo afspilleren, men i lige så høj grad de billeder jeg ser rundt omkring hos seriøse forhandlere, som har hygget sig med billedindstillingerne. Men bare vent John Hother, billedet kommer fremover til at blive endnu bedre.


3D afspilles lige så fornemt som sin forgænger, og jeg observerede ikke crosstalk, dette fænomen kan dog også afhænge af panelets egenskaber. Billedet i 3D er på mange måder lige så flot som 2D udgaven. Naturlige og fint afgrænsede farver, stor detaljering grad, og en skøn klarhed – og nå ja, så er billeddybden jo bare til UG med kryds og slange. Men det er Oppo nu ikke alene om.  Min egen oplevelse omkring 3Dafspilning, så er producenterne af både paneler, projektorer og afspillere kommet en lang vej siden introduktionen af 3D.


Som noget andet nyt for Oppo BDP-103, så er der kommet en mulighed for, at omgøre 2D til 3D. Og hvilken BD er mere egnet til at checke det forløb med, end Avatar. Avatar er for mig blandt de aller bedste produktions BD i 3D. Når jeg så lod Oppo afspilleren processe 2D til 3D, så var min oplevelse, at 3D ikke helt var på højde med originaludgaven af Avatar i 3D. 3D oplevelsen var såmænd ganske okay, mindede mig lidt om Panasonics første produkter i 3D, men der manglede lidt klarhed og lidt billeddybde.


Og hvor mange kan lige prale af, at have set Inspector Morse i 3D – jeg kan. Som en anden ny feature på Oppo BDP-103, så kan man skam også omdanne DVD til 3D. Jeg forsøgte som nævnt med Inspector Morse, og oplevelsen var faktisk rigtig fornuftig. For i den nævnte film var der ingen effekter der “Kom ud af panelet”, men billedet blev stort set bare tilført noget ekstra dybde. Faktisk ikke så ringe.


Videre til test af afspilning af DVD. Her benytter jeg bl.a. Spears og Munsil. Og en pudsig ting blev konstateret, de-interlace var ikke helt så perfekt som det plejer at være. Kontakt til Oppo UK, og her fik jeg bekræftet, at der faktisk var et de-interlace problem, “Though a minor one”. De arbejder på sagen” As a case of urgency”. Jeg føler mig ret overbevist om, at problem løses meget snart, og formentligt inden afspilleren kommer i handlen generelt. Så den videre test af afspilning af DVD blev derefter indstillet.


Men et uomtvisteligt faktum er det jo, at Oppo BDP-103EU er en fremragende BD afspiller, og bliver sikkert også mindst lige så god som forgængeren hvad angår afspilning af DVD. Hånden på hjertet, for mig er en Blu-ray afspiller primært en digital enhed til afspilning af BD og DVD.


Oppo BDP-103EU er monteret med samme DAC´s som sin forgænger, nemlig Cirrus Logic CS4382A (8-ch, 24-bit, 192khz). Men jeg er lidt tilbøjelig til at anerkende, at Oppo ved at foretage ændringer i deres design/integration af deres lyd kredsløb, har opnået hørbare forbedringer på den analoge lydside.


Hvad angår den digitale lydkvalitet, og her i 5.1 surround, jamen den er dynamisk, klang – og kraftfuld og velplaceret, og det uanset om man afspiller en spillefilm, eller en koncertoptagelse. Jeg skal lige tilføje, at mine lydoplevelser blev opnået uden anvendelse af min receivers Audyssey indstillinger. I det store og hele tror jeg klart, at Oppo BDP-103 EU er meget lig sin forgængers digitale lydkvaliteter. Og se det er slet ikke så ringe endda. Bemærk, at Oppo BDP-103 er en 7.1 surround afspiller.


Hvad angår den analoge surround lyd i analog 7.1 (ved anmeldelsen har jeg kun benyttet 5.1 surround opsætning), så fornemmer jeg også en forbedring i lyden. Oppo har udtalt at man har optimeret designet at lyd kredsløbene, og det mener jeg har haft en lille positiv forbedring på den led, at lyden nu er mere detaljeret og åben. Oppo BDP-103EU er i det mindste helt på linje med hvad jeg har hørt fra en tilsvarende Denon afspiller.


Noget som jo ofte interessere er jo tiden for load af BD-disc´s. Oppo´afspillere er jo generelt blandt de hurtigste til load af film. Men mon ikke også her, at de nye dual core processorer spiller lidt ind, for med et slag på tasken vil jeg anslå, at tiden til disc-load er nedsat med ca. 25%. Ingen tid til at sætte kaffe over, man skal være glad hvis man når sofaen inden filmen er klar.


Og så til afspilning af CD. Jeg er selv ret krævende hvad angår stereo og CD/SACD. Ser man isoleret på Oppo afspillerens egenskaber som CD afspiller, jamen så gør den det faktisk ret flot – inden for afspillerens pris. Men tro nu ikke som overbevist stereo-nørd at Carl Nielsen lyder lige så lækkert og dynamisk på denne Oppo afspiller som på en dedikeret CD/SACD afspiller af god kvalitet. Og det gælder naturligvis både analog og digital stereo afspilning.


Afspilleren har en lille finte hvad angår afspilning af digital SACD. Normalt vil man via HDMI udgang 1, kunne hente stort set de fleste signaloverførsler videre til det tilsluttede setup. Det gælder pudsigt nok ikke for SACD. Ønsker man at lytte til SACD via HDMI 1 – jamen så skal signalet være et PCM signal.


 


    


 


Networking


Det er jo også muligt at streame fra min PC til Oppo´en, og det gælder jo både videoer, billeder og musik. Selve opkoblingen til min PC via det trådløse netværk gik gnidningsfrit.


Ved streaming fra min PC, så er der virkelig sket en forbedring i hurtighed siden den første officielle firmware version, hvor funktionen var ret så langsom.


Alle menuer og filer som jeg henter fra min PC kommer nu relativt hurtigt på banen. Jeg vil dog mene – set i relation til mine øvrige enheder hvorfra jeg kan streame, at der endnu er plads til lidt forbedringer for Oppo afspilleren.


 


  


 


Forskelle mellem Oppo BDP-93 og Oppo BDP-103


Lad os lige kort opsummere de væsentligste forskelle mellem den nye Oppo afspiller og forgængeren: • 4K opskalering
 • 2D til 3D afspilning
 • 2 HDMI ind/udgange, hvoraf én MHL
 • Dual Core processor
 • 3 USB indgange.

 


 


 


Tekniske specifikationer


De tekniske specifikationer kan indgående studeres her


 


  


 


Konklusion


Hvis man som jeg sætter pris på en fornuftig teknisk opbygning, et lækkert design, en funktionalitet hvor man virkelig skal læse grundigt i den omfattende brugermanual for at få det hele med, og ganske imponerende præstationer, jamen så findes der ikke så meget der kan matche den anmeldte Oppo afspiller i prisklassen omkring 5500 kroner.


Med Oppo BDP-103EU har Oppo Digital formået at forbedre stort set alle de væsentligste funktioner, og her tænker jeg på billedet ved BD, og til dels den analoge lyd.


Afspilleren kan håndtere et hav af fil-formater. Man har tilført nye features som generelt virker glimrende, og Oppo har dermed øget brugbarheden og fleksibiliteten af afspilleren, og henvender sig nu til en endnu større kundekreds.


Og alt er opnået uden at forhøje prisen for afspilleren.
 

Grejet benyttet til dette første kig • Display : Panasonic TX-P55VT50  (ISF Calman auto kalibreret)
 • Højttalere : ELAC FS247, ELAC CC241, Velodyne SPL-1000 Ultra & M&K CS-29
 • HT kabler : CSN Custom Cables
 • HDMI kabler : Supra og Oppo
 • Receiver : Integra DTR-80.2
 • CD Afspiller : Sony SCD-XA5400ES
 • Blu-ray afspiller : Oppo BDP-93EU.

Annonce:
Forrige artikelDAB rejseradio
Næste artikelJurassic Park i 3D
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.