Forside Baggrund

B&O gav inspiration til Apple iPod


iPods betydning har været enorm. Men vidste du at Apple hentede inspiration hos Bang & Olufsen, til den første iPod?


iPods betydning, for såvel Apple som måden vi forbruger musik på, har været enorm. Til dato er der solgt hundrede af millioner af dem, og det har været med til at ændre musikindustrien og det har flyttet markante markedsandele indenfor elektronikverdenen.


Men vidste du at Apple hentede inspiration hos Bang & Olufsen til den første iPod?


Mange mener at Apple hentede inspiration til iPod igennem Brauns lommeradio T3, som tydeligvis har træk der minder om den første iPod. Og det kan ikke udelukkes at Apples designere hentede ideer fra Braun også, i designet af iPods visuelle look.


 Braun T3 tv. og den originale iPod th.


 


Men oprindelig var Apple stærkt i tvivl om hvordan de skulle designe et interface, der på en enkel og intuitiv måde kunne skabe overblik over de 1000 musiknumre, som den første iPod kunne indeholde.


“En af vores store spørgsmål var, hvordan vi ville skulle lave brugergrænsefladen”, fortæller en kilde der var tæt tilknyttet projektet til Fast Company, og fortsætter:


“Apple håbede at kunne levere en enhed til 1.000 sange. Problemet var at finde en innovativ måde, til at assistere brugerne med at gennemse deres musikbiblioteker. Alle havde disse fjollede knapper, og vi hadede knapperne, så hvordan gør vi det?”


Inspirationen fandt de hos B&O og deres Beocom 6000 håndsæt.


 


 
Bang & Olufsen BeoCom 6000


 


Phil Schiller fra Apple marketing havde set Beocom 6000, og mente Apple skulle lave noget tilsvarende dens hjul.


B&O havde nemlig i drejehjulet skabt et alternativ til betjening med knapper, og da designeren ønskede kliklyde på hjulet, fandt ingeniørene hos B&O ud af at generere de lyde kunstigt igennem telefonens højttaler.


Det var det koncept Apple faldt for.


Da Phil Schiller viste B&O BeoCom 6000 til Apples team var reaktionen den samme hele vejen rundt:


“Der er den. Der er løsningen. Wow!”


Sådan gik det til at Apple lånte lidt fra Struer, til det der senere blev kendt som “The iPod Click Wheel”.


 


Indholdet i denne artikel er iøvrigt også lånt, øh inspireret, af Fast Company, hvis oplysninger er baseret på interviews med over 50 tidligere Apple-medarbejdere. Mange af dem har ikke tidligere udtalt sig offentligt. Det er en del af et større arbejde, med at kortlægge og beskrive Apples design-historie.


  Et udvalg af senere iPods


 

Annonce