Forside Baggrund

Bag kulissen: Arvingerne (DR Drama)

Grønnegården. Foto Martin Lehmann / DR
Grønnegården. Foto Martin Lehmann / DR

Indledning

Jeg er på vej til en hemmelig adresse på sydfyn, et landsted der har været beboet af den internationalt anerkendte kunstner Veronika Grønnegård.

Turen går ud på de små veje, hvor den gamle slægtsgård ligger godt gemt af vejen.

Veronika er lige død, og arvingerne er samlet for at gøre arven op. Det er hendes fire voksne børn, hvis markante opvækst har præget deres liv på vidt forskellige måder.

De har levet spredt for alle vinde, men nu er de tilbage på den idyliske Grønnegården.

Umiddelbart inden sin død testamenterer Veronika huset til sin bortadopterede datter Signe. Hun bor med sin kæreste i et roligt parcelhuskvarter i den lokale provinsby og har aldrig kendt sandheden om sit ophav. Det får fatale konsekvenser.

Hvad der for de fire søskende skulle have været en hurtig og smertefri bodeling, bliver begyndelsen på en rejse ind i hemmeligheder og løgne. Det vender op og ned på deres liv, og tvinger dem til at se på både hinanden og dem selv med nye øjne.

 

Kun en kulisse

I virkeligheden hedder den slet ikke Grønnegården og Veronika er fiktiv.

Hun spilles af Kirsten Olesen, og arvingerne er skuespillerne Trine Dyrholm, Carsten Bjørnlund, Lene Maria Christensen og Mikkel Boe Følsgaard. Jesper Christensen spiller den excentriske far til Gro (Trine Dyrholm), og han bor i en ombygget skurvogn i baghaven.

Jeg er ankommet til settet for Arvingerne, forårets drama-serie på DR.

Det bliver en skildring af 68-generationen og deres børn.

En fortælling om de markante spor og konsekvenser en heftig brydningstid har sat i det moderne familieliv – hvad enten det er foregået i et tilsyneladende frigjort og progressivt kunstnerhjem, eller i et mere traditionsbundet og fællesskabsorienteret håndboldmiljø i provinsen.

 

Signe Larsen (Marie Bach Hansen). Foto: Martin Lehmann / DR
Signe Larsen (Marie Bach Hansen). Foto: Martin Lehmann / DR
Frederik, Emil og Gro Grønnegaard (Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm). Foto: Martin Lehmann / DR
Frederik, Emil og Gro Grønnegaard (Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm). Foto: Martin Lehmann / DR
Thomas Konrad (Jesper Christensen). Foto: Martin Lehmann / DR
Thomas Konrad (Jesper Christensen). Foto: Martin Lehmann / DR
Veronika Grønnegaard (Kirsten Olesen). Foto: Martin Lehmann / DR
Veronika Grønnegaard (Kirsten Olesen). Foto: Martin Lehmann / DR
Gro Grønnegaard (Trine Dyrholm). Foto: Martin Lehmann / DR
Gro Grønnegaard (Trine Dyrholm). Foto: Martin Lehmann / DR

 

Aktivitet på settet

Optagelserne til serien foregår flere steder. Gården her på sydfyn er den primære location til udendørsoptagelser, og optagelser i moderens gamle værksteder i kælderen, stalde, haven og Gros fars hus i baghaven.

Gårdens rigtige ejer, Jørgen, bor her stadig, og derfor er stueetagen i hovedbygningen ikke berørt af filmoptagelserne. Her har DR istedet bygget indendørs kulisser op ude i studierne i TV-byen (den gamle i Søborg), ligesom andre locations rundt omkring på Fyn og Sjælland også bruges.

Men gården her er meget central for serien, og derfor har DR inviteret os ind for at få et smugkig på optagelserne.

Rundt omkring på gården er der fyldt med sjove ting, som flyvemaskinen uden vinger på gårdspladsen. Alt dette er noget filmholdet har plantet, som en del af scenografien.

Der er travlhed. Mens vi får en orientering om serien, og skuespillerne interviewes til diverse aviser, blade og tv, så rigges der til.

Bilerne fra DR ruller ind på gårdspladsen en efter en, og udstyr til lyd, optagelser og monitering rykker ind i kælderen hvor næste optagelse skal i hus.

 


Video: Gårdspladsen på “Grønnegården” og skuespillerne på slap line til fotografering

 

Ingen glamour

Sådan et dansk filmset er iøvrigt meget langt fra Hollywoods glamour.

Der er ingen catering-kok. Kaffen må de selv tanke fra termokanderne på havebordet, og er der brug for lidt at skylle halsen med, så står der også kildevand med skuespillernes navne på. Til at stille sulten fås senere en sandwich bolle med pålæg.

Vi står udenfor sidebygningen, et ældre beboelseshus i mere beskedne rammer end den mere majestætiske hovedbygning (med hele 3 skorstene!). Bygninger der dog alle bærer præg af en lang historie, hvor tidens tand har gnavet sin del.

Her i sidebygningen har filmholdet også “kontor”, kostumerne er linet op på stativerne i en af “stuerne”, og det lille toilet deles alle om.

 

Klar til prøve

Ind imellem de mange interviews, så er skuespillerne også i sminken og kommer i kostumerne. De trådløse mikrofoner får de på lige inden de første prøver. Trine Dyrholm får en sidste briefing via iPad, og så er vi klar til optagelse.

Klar til prøve, vi skal have ro, og så er de første optagelser igang.

Den allerførste prøve går dog op i hat og briller, for der står 15 fotografer inde i et alt for lille lokale, sammen med skuespillere og kamerahold. Men det var lige for at vise os hvordan det foregik, og resten af tiden må vi nøjes med at følge med på en lille monitor ude i gården.

Fra skuespillerholdet er det Jesper Christensen, Trine Dyrholm og Kirsten Lehfelt der er på arbejde nu.

 

 

Optagelse

Samme scene skydes flere gange. Hvis der er mistanke om et uskarpt kamera, kigges seneste optagelse igennem, ellers gøres bare klar til næste. Forskellige beskæringer afprøves, denne gang skydes scenen lidt tættere på.

Rundt omkring på de øvrige dele af settet er der forskellig aktivitet. Der gøres klar til grill-party med kulørte lamper og bar til senere, nok til en aftenscene for klokken nærmer sig 17.

Hver gang en ny optagelse går igang, så falder aktiviteten i “myretuen” udenfor, også selvom selve optagelsen foregår indendørs i kælderen, lidt væk fra det øvrige.

Klar til optagelse …. jeg skal be’ om ro.

Kommandoen får nogle på settet til at stoppe op, tage en kop kaffe, og følge med på den monitor der viser filmoptagelsen live. Andre arbejder videre, men lister henover perlestenene i gården, for ikke at forstyrre hverken optagelse eller dem der følger den.

Her er det så også blevet tid til at vi lister af igen fra dette smugkig, så settet kan få arbejdsro og dagens øvrige optagelser kan komme i hus. Når det hele er på plads og redigeret, så ender det med en familiesaga i 10 afsnit, med premiere 1. januar 2014.

Billederne i galleriet ovenfor er skudt på settet.

 

Annonce