Forside Baggrund

Duellen: Netflix mod internet-udbyderne


 


Kvaliteten på Netflix dropper i USA, men internetudbyderne og streamingtjenesten ikke enige om hvem der skal betale. En duel er igang.


Er der noget Netflix er blevet kendt for verden over, så er det kvalitetsoplevelsen. En streamingtjeneste der virker, tilbyder en rimelig kvalitet og ikke mindst kommer når du kalder. Ingen ventetid af betydning, fra der trykkes PLAY, til filmen eller udsendelsen starter.


Men nu er der kommet knaster i oplevelsen i Netflix’ moderland USA. Kvaliteten falder, og der ventes på at udsendelser starter. Enkelte kunder har helt måttet opgive at streame eksempelvis den seneste sæson af House of Cards. Det fortæller avisen The Wall Street Journal.


 


Flaskehalse i primetime


Årsagen er flaskehalse på internettet, og en strid om hvem der skal betale for at udbedre dem. Lige nu udspilles en “kold krig” imellem flere internet-udbydere og Netflix.


Netflix anerkender at der er nogle tekniske udfordringer i hjemlandet lige nu:


“Vores medlemmer er generelt i stand til at se Netflix, men måske i en lavere kvalitet og med potentielt nogle forsinkelser omkring de travleste tidspunkter på dagen”, lyder det fra Joris Evers, kommunikationsdirektør i Netflix, til avisen.


Hos fiberudbyderen Verizon er den gennemsnitlige streaming-hastighed på Netflix faldet med 14% den seneste måned.


 


Hvem skal betale for nettet?


Udbyderne vil have penge fra Netflix, der nu har nået en størrelse hvor trafikken fra streaming-tjenesten i peak-perioder når at lægge beslag på 1/3 af hele internettets samlede trafik. Netflix vil gerne hjælpe med teknik, men ikke med penge.


De vil istedet løse det ved at få internet-udbyderne til at koble sig direkte på deres eget distributionsnetværk, som flytter indholdsserverne tættere på kunderne. Løsninger vi også ser i brug i Danmark.


 


Netneutralitet er på spil


Helt fra internettets barndom har grundtanken været at alle havde lige ret til nettet, og ingen trafik skulle forfordeles eller det modsatte. Det er den såkaldte netneutralitet.


Det vi ser lige nu i USA er et stort pres på Netflix som indholdsudbyder, om også at betale til kassen med “transportudgifter”. Men kan det gøres uden at udfordre netneutraliteten, uden at det ender som “betal for at få bedre kvalitet end din konkurrent”?


Imens det afgøres holdes kunderne som gisler, med faldende kvalitet og dårligere oplevelse af deres bredbånd.


 


Duellen er igang


Vi har tidligere spurgt Netflix om deres holdning, til at betale internetudbyderne for at få dem til at prioritere netop Netflix-trafikken højere.


Det var i forbindelse med introduktionen af deres Super HD for lidt over et år siden, og der lød svaret:


?Netflix er en premium service, der fremelsker køb af endnu større forbindelser hos kunderne, og derfor burde internet-udbyderne konkurrere på kvalitet og båndbredde?, sagde Joris Evers, kommunikationsdirektør i Netflix, til recordere.dk dengang.


Hvad end det ender med i USA, så kommer det nok til at danne præcedens for resten af verden. Duellen er igang.

Annonce