Forside Nyheder

I fremtiden kan batterier være på svampe

-
Lektor Jens Laurids Sørensen arbejde i svampelaboratoriet på Aalborg Universitet i Esbjerg. Foto: AAU Esbjerg

Et batteri lavet på svampe af danske forskere er ligeså effektivt som konventionelle batterier, men bæredygtige.

Fremtiden indenfor batteriteknologi kan være svampe. Det lægger forskere fra Aalborg Universitet i Esbjerg nu frem. De har bygget verdens første batteri af biologisk materiale fra svampe.

Teknologien er lige så effektiv som konventionelle batterier, men langt mere skånsom og bæredygtig for miljøet. Indenfor de kommende år vil den kunne revolutionere den måde, vi lagrer strøm på.

Annonce:

Som de første i verden er de to forskere, Jens Muff og Jens Laurids Sørensen, sammen med en lille gruppe ph.d.-studerende igang med at at udvikle en metode til at fremstille batterier af biologisk materiale fra skimmelsvampe.

“Potentialet er kæmpestort”, fortæller lektor Jens Laurids Sørensen.

 

Det bæredygtige batteri

Udviklingen inden for batterier går hurtigt i disse år. Skiftet fra fossile brændstoffer til grøn energi fra vind og sol gør det tvingende nødvendigt at kunne lagre strøm på en effektiv måde, så vi har adgang til energi, når solen ikke skinner eller når det ikke blæser.

I dag bliver de fleste batterier lavet med sjældne metaller som lithium eller af restprodukter fra olieindustrien. Det betyder at batterierne sætter et voldsomt klimaftryk – både når de bliver produceret, men også når de skal kasseres. Derfor har de længe været et miljøtungt led i en stadig mere miljøvenlig energiforsyningskæde.

Med den svampebaserede batteriteknologi, kan de aktive stoffer dyrkes i sukkervand i et laboratorium. Når kapaciteten er opbrugt og batteriet skal skiftes ud, er de resterende stoffer 100 procent biologisk nedbrydelige.

 

Jens Muff (tv) og Jens Laurids Sørensen med deres svampebatteri, som kan blive en løsning til at lagre vedvarende energi i fremtiden. Foto: AAU Esbjerg.

 

Den energiske skimmelsvamp

Ideen til at bruge stoffer fra skimmelsvampe til at lagre energi er aldrig før set i verdenshistorien, og den ligger heller ikke lige for, medmindre man er en ægte svampenørd.

“Skimmelsvampe kan skifte farve når de bliver udsat for lys. Det gør de ved hjælp af nogle pigmenter, forklarer han. Det er egentlig en forsvarsmekanisme hos skimmelsvampe, som de bruger, hvis de fx bliver udsat for UV-stråling”, fortæller Jens Laurids Sørensen, og fortsætter:

“Svampenes pigmenter har den egenskab at de kan oxidere og reducere – de kan ophobe og aflade energi. Det er præcis de samme egenskaber, som man ser i batterier”.

 

Prototypen af svampebatteriet. Foto: AAU Esbjerg

 

Prototypen fungerer

Med støtte fra bl.a. Det Nationale Forskningsråd indledte forskerne sidste år et fireårigt forskningsprojekt, der gerne skal ende med et stort, velfungerende batteri baseret på biologisk materiale fra svampe.

Allerede i løbet af det første år er det lykkedes for den lille forskergruppe at isolere skimmelsvampenes pigmenter, dyrke dem i laboratoriet og bygge en lille, velfungerende prototype.

“Det første batteri vi har bygget er ikke særlig stort – kun omkring 1,5 volt. Men det beviser at teknologien fungerer i virkeligheden og ikke kun i teorien”, siger Jens Laurids Sørensen.

 

Kæmpestort potentiale

Lige nu arbejder forskerne sammen med to PhD-studerende på at forfine blandingen af teknologi og biologi og finde frem til de bedst egnede svampepigmenter.

Deres genetiske sammensætning skal analyseres, isoleres og dyrkes i et laboratorium, inden de kan ende i et batteri.

“Når vores projekt udløber om tre år, skulle vi gerne have fremstillet et batteri, der kan bruges til at oplagre strømmen fra vores solcelleanlæg her på campus”, siger Jens Laurids Sørensen og fortsætter:

“Målet er at det skal være super billigt at producere, så det kan konkurrere med de traditionelle metal eller -oliebaserede batterier. Hvis vi kan udskifte dem med biologiske batterier, der er nemme, miljøvenlige og billige at producere, er potentialet enormt. Så skal de bare ud i verden”.

 

FAKTA

Almindelige batterier fremstilles normalt af metaller som fx Vanadium. Som noget nyt, er man begyndt at fremstille genopladelige batterier af typen redox-flow af elektroaktive organiske reststoffer fra olieproduktion. Stofferne kaldes for petroquinoner. Quinoner kan ophobe og aflade strøm et vist antal gange, inden de er brugt op og skal kasseres.

Pigmenterne fra visse typer skimmelsvamp har egenskaber, der minder meget om quinoner.

Kilde: AAU Esbjerg

 

Annonce:
KILDEPressemeddelelse fra Aalborg Universitet Esbjerg
Forrige artikelTelia udruller ny landsdækkende IoT-teknologi
Næste artikelTEAC genopfinder kassetteafspilleren
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.