Forside * Featured

TEST: Cocktail Audio X45 – den ultimative HIFI musikmaskine-player-recorder?

-

Morten Stjernholm har aldrig tilbragt så meget tid i en manual for at forstå alle mulighederne i Cocktail Audios vilde musik monster maskine der kan og vil ALT!

Annonce:

Aldrig har man fået så meget for så lidt…. men hvad er det?

Det er en fil afspiller! Det er en FM radio! Det er en DAB radio! Det er en forforstærker! Det er en hovedtelefon forstærker! Det er en DAC! Der er en RIAA! Det er en digital recorder! Det er en digital editor, Det er en musikdatabase! Det er en CD-Ripper! Det er en fil konverterings maskine! Det er en CD afspiller! Det er en netværksdisk, Det er en CD brænder!, Det er en internet radio! Det er en Airplay enhed! Det er et ROON endpoint, Det er en DNLA renderer, Det er et ALARM UR, Det er en Tidal, Spotify, Qubuz, Deezer, og så videre player. Det er en DAC og ADC med alt i analoge og digitale indgange og udgange, den har USB, den har WIFI, den dekoder MQA og DSD i alle opløsninger, den spiller alle typer audio filer, den er en samba/FTP server, den er netværks klient, den kan tilsluttes til dit TV via HDMI, den kan betjenes på fronten, den kan betjenes med en IR remote, den kan betjenes via en app, den kan betjenes via en ANDEN app, den kan betjenes via en webklient, den lyder godt, den er billig, den har audiofil lydkvalitet, den har en 110 siders manual, den kan tilsluttes dit TV og den har en menustruktur af den anden verden………og PS..(hviske) den er også en slideshow player…

…og PS..(hviske) den er også en slideshow player…”

Spørgsmålet man ender med at stille sig selv er: hvad den skal være for dig?

X45 er bare en model af mange!

Cocktail audio tilbyder mange forskellige modeller i forskellige prisklasser. Jeg har valgt at tage X45 til test fordi den ligger midt i programmet i premium prisklassen, og tilbyder alle features. Der er således tale om det man kunne kalde et “premium” produkt. Se produkt programmet her.

Feature festfyrværkeri

Det logiske hjernekredsløb bliver med usvigelig sikkerhed maximalt tilfredsstillet i mødet med featurelisten til denne maskine, som jeg har overordentlig svært ved at putte i en endegyldig kasse, netop fordi den kan (stort set) alt og vil kunne være noget forskelligt for enhver

“Det logiske hjerne kredsløb bliver med usvigelig sikkerhed maximalt tilfredsstillet”

Prøv at finde noget at brokke dig over her! X45 har ALT!

Only in asia..

Det er et produkt, der kun kan være fra asien, og det er Cocktail Audio X45 naturligvis også, nemlig Korea, – for hvem kunne ellers have begået noget så feature-tungt uden at prøve at berøre den følelsesmæssige bro til brugeren? 😀

Det er et veludført klassisk eksempel på at ville det hele, drevet af en tjekliste af features, uden på nogen måde at prøve at give brugeren en brugs oplevelse.

tjek, tjek, tjek ooooog tjek!

Med andre ord, er Cocktail Audio X45 helt strippet for enhver form for dopamin introducerende lækkerhed såsom elegante bruger interfaces, lækre displays, tilfredsstillende knapper, touch betjening, intuitive, ergonomiske layouts, smarte guides o.s.v. Kaskader af features, gør apparatet til en øvelse at navigere, da der er mange, mange lag i betjeningen, – og hvis noget ikke virker er det ikke nødvendigvis logisk hvor fejlen ligger. Alene antallet af “quirks” jeg opdagede alene på de første par dage er ikke overgået af noget andet musik apparat jeg har prøvet!

Det er som udgangspunkt virkelig synd, da et produkt som dette netop kunne målrettes til de musikelskere for hvem en computer er uønsket.

Hvem er den så til?

Det er der naturligvis ikke noget endegyldigt svar på. De ovennævnte problemer viser sig kun, når du dykker dybere ned. Hvis du er typen der bare gerne vil rippe dine CD`er, og have nem adgang til at spille dem i deres fulde kvalitet, så er X45 enkel og genial (når den først er konfigureret!) . Vil du gerne overspille vinyl eller bånd, redigere og tilføje data, ender du i processer der har flere lag end hvis det blev gjort på en computer.

Placeringen af knapper UNDER de store drejeknapper finder din anmelder generende i daglig brug…

Hvis du er “feature liderlig”, elsker at gå på opdagelse, føler dig tryggest ved at din musikafspiller kan alt, og er teknisk anlagt… så er Cocktail Audio musikmaskinen en drøm der bare venter på at gå i opfyldelse. Der er tilmed ingen tvivl om, at hvis du synes der mangler en feature, – så vil vennerne hos Cocktail Audio helt sikkert lave en ekstra menu til den! 😉

Design:

X45 har to store drejeknapper, og flere små knapper der desværre er placeret under drejeknapperne. Det finder jeg ergonomisk ufedt. Maskinen domineres af det store display, der er af den kvalitet man finder en billige kinesiske kopi-autoradioer (der også kan alt på papiret).

“Maskinen domineres af det store display, der er af den kvalitet man finder en billige kinesiske kopi-autoradioer”

Betragtningsvinklen skal helst være lige på, og det er IKKE et touch display. Her har Cocktail Audio altså valgt at spare. Hertil får man et ordentligt orgel af en fjernbetjening med en masse knapper, som man forventer skal bruges til f.eks indtastning af metadata. (man kan helt sikkert tilslutte en form for keyboard til X45, men så er vi jo et skridt tættere på en computer…)  Der findes også en lækker, simplificeret remote i udført i metal til daglig brug, men denne er ekstra tilbehør.

X45 spiller FM, DAB og internet radio.. Men man skal vælge hvilken..

Daglig brug

Der er faktisk ikke det som X45 ikke kan. Jeg kan i hvertfald ikke komme på noget.
Jeg har lyttet til radio på FM, spillet alle tænkelige filformater fra alle tænkelige kilder. rippet CD`er, optaget vinylplader via phono indgangen og line input, browset TIDAL, streamet via ROON, spotify connect, apple music o.s.v. Problemet er for mig betjeningen, der er grundlæggende meget ret uelegant i mine øjne, og fik mig over i manualen mange gange undervejs, ISÆR hvis man gerne vil bruge de smarte features..

så det…..der findes også en simpel remote udført i metal til daglig brug, men den er ekstra tilbehør.

Langt det fleste brugs scenarier vil dog være ganske enkle for de fleste. Når man først har fået konfigureret maskinen, er det f.eks meget nemt at bladre igennem sin rippede musik, og brug af X45 som ROON endpoint eller spotify / airplay enhed er også helt enkelt. Jeg kan se X45 være et hit for dig, der f.eks gerne vil have en nem måde at rippe CD på.  Det er dog begrænset hvad man kan få lov til samtidig, hvilket f.eks betyder at man ikke kan høre radio mens man ripper en CD..  (Jeg kunne i hvertfald ikke finde ud af det).

Her er vi lige på nippet af en inspirerende oplevelse, når man bladrer igennem sin samling af rippede CD`er i fuld kvalitet… mmmmnnn

I praksis bliver betjeningen dog alt for tung, og til tider direkte ulogisk hvis man giver sig i kast med metadata, redigering af optagelser, overførsel til maskinens database m.v. Jeg endte med at give op, også med hjælp fra manualen… og jeg mener tilmed at have det store kørekort til tungt professionelt udstyr…men jeg blev ganske enkelt betjeningsmæssigt knækket af denne konsumer musikafspiller! 😉

“Jeg blev ganske enkelt betjeningsmæssigt knækket af denne konsumer musikafspiller! ;-)”

Music X NEO appen der skulle være den “nye” af de to apps Cocktail audio vedligeholder til deres afspillere. Det er ikke ligefrem fordi den oser af sex, men den gør jobbet som man siger 🙂

The Quirk master

Jeg oplevede også talrige “quirks”, ting man ikke kunne samtidig, udgange der ikke virkede i nogle sammenhænge, men så pludselig gjorde det igen efter en genstart og en masse andre små unoder, der kendetegner software der mangler et skarpt fokus.

Tag selv en tur i X45

For at få en fornemmelse af softwaren, kan jeg anbefale at se denne video,  og prøve at være opmærksom de næste 36 minutter hvor der skrabes lidt i overfladen af mulighederne og betjeningen af X45 😉

Lytte session:

X45 lyder virkelig fremragende. I mine lytte scenarier var jeg så heldig at have et tidligere anmeldt Technics Reference Class R1 system til min rådighed, og her tilsluttede jeg X45 via USB med et SUPRA USB kabel. Jeg prøvede også med COAX kabel, men foretrak USB, da en del af musikken jeg lyttede til var i ekstreme opløsninger som f.eks DSD256, hvor jeg blandt andet nød hele Vanessa Fernandez fremragende analogt indspillede plade “use me” i højeste DSD opløsning på Technics R1 systemet.   Jeg var målløs over følelsen af at sidde foran et så rent “vindue” til musikken. Bare WOW!

“Jeg var målløs over følelsen af at sidde foran et så rent “vindue” til musikken”

Jeg reality tjekkede pladen i 320k variabel bitrate AAC format og var chokeret over hvor meget nærvær der dør med tidens voldsomme fil kompression.  På den plade som denne er det bare ekstremt hørbart. Jeg kan ikke udsætte noget på de digitale I/O, der alle er af høj standard.

“Jeg kan ikke udsætte noget på de digitale I/O, der alle er af høj standard”

RIAA ikke på niveau med de øvrige analoge inputs

De analoge inputs er også af fremragende kvalitet, det eneste sted det halter er med den indbyggede RIAA til pladespiller. Her virker lyden altså billigere og uden den samme entusiasme, hvilket jeg dobbelttjekkede ved at benytte RIAA delen i en Denon PMA-2500NE tilsluttet via recorder outputtene til X45 i stedet for X45s indbyggede RIAA.  Jeg kunne herefter sammenligne optagelserne, der afslørede en væsentlig mere entusiastisk lydende Denon RIAA.   Omvendt, forventer man jo slet ikke at der er en RIAA på en digital streamer, og den er tilmed ikke dårlig.

X45 kan optage i helt op til 192kHz/24 bit opløsning, og optager fra Vinyl, Line inputs og radio! Man kan også bruge tidsstyret optagelse f.eks til at optage et radioprogram. Old School men fedt!

Jeg kunne desværre ikke teste den indbyggede hovedtelefon forstærker, da den øjensynligt var defekt. Som en højkvalitets DAC er X45 dog 100% godkendt.

“Som en højkvalitets DAC er X45 100% godkendt”

Jeg sammenlignede direkte med min Sony HAP-Z1ES player, der er det nærmeste jeg kommer et sammenlignligt produkt, –  begge tilsluttet via USB til reference systemet.  Her var der stort set ingen forskel.  Tilsluttet analogt til reference systemets AD, lød X45 dejligt neutralt, hvorimod Sony`en tilføjede væsentlig mere karakter på de analoge outputs.

Konklusion

Alt til alle!  Værsågod!

Hvis X45 var en bil, ville den være en Audi A4 cabriolet DIESEL med trækkrog og firehjulstræk. Den kan det hele, men den inspirerer ikke ligefrem…, – den er hverken en sportsvogn eller et terrængående køretøj. Når man kører sådan en bil, er man glad og tryg ved at den på papiret kan løse alle opgaver, men kigger sig aldrig tilbage over skulderen når man går væk fra den… og man ved at den aldrig kommer til at trække en stor trailer igennem mudderet…

De logiske argumenter fejler intet. X45 lyder fremragende, og kan indgå i ethvert system og løse enhver opgave i forbindelse med musik afvikling eller overspilning i høj kvalitet. Den er ”all things to all people”

“De logiske argumenter fejler intet. X45 lyder fremragende, og kan indgå i ethvert system”

Begrænsningens kunst

Musik handler for din anmelder om følelsesmæssig respons, og derfor mener jeg også at det er sådan at produkterne skal interagere med brugeren.

De skal være et værktøj til hjertet og her er Cocktail Audio X45 er præcis det modsatte. Derfor får X45 mine varmeste anbefalinger, men det føles bare ikke rigtigt….

“Derfor får X45 mine varmeste anbefalinger, men det føles bare ikke rigtigt….”

Læs mere og se tekniske specs på Cocktail audios hjemmeside

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges på instagram profilen stjernholmreviews

Cocktail Audio X45
Setup
Design
Daglig Betjening
Lydkvalitet
Fleksibilitet
Fremtidssikring
Value for money
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Kan alt!
fremragende lydkvalitet
en schweizerkniv til dit HIFI
Minus
Quirks
Feel
Skærm kvalitet
Rodet software oplevelse
Mangler fokus
Føles bare ikke rigtigt...
3.2
Karakter

Denne artikel er en del af serien: HIFI Streaming

Denne artikel er en del af serien: premium HIFI

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.