Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Trådløs HIFI! Vi tester DALI Sound Hub med DALI Rubicon 6C

-

Gulvhøjttalere er bare noget særligt!

Jeg må indrømme at jeg er lidt forelsket… selvom jeg har gjort meget for ikke helt at ville indrømme det, så kan fuldfede gulvhøjttalere bare noget som små kompakt højttalere og sat/sub kombinationer bare ikke kan, nemlig at levere et fuldt frekvensområde fra samme lokation. Jeg var derfor ret spændt, da jeg pakkede dette sæt trådløse, aktive Rubicon 6C gulvhøjttalere ud fra Danske “Danish Audiophile Loudspeaker Industries”, også kendt som DALI. Med sættet var medsendt den tilhørende Dali Sound Hub kontrolenhed/forforstærker incl et BluOS modul monteret.

Annonce:

Samlet pris for hele herligheden er 48.495 kroner INCL BluOS modulet.

 

Design:

Lad os med det samme dvæle ved designet. Helt oplagt for gulvhøjttalere, er min bedre halvdel den første jeg præsenterer dem for, efter de er sat op ved stuens hvide halvvæg med de flotte grå stof-fronter på.

Hun udbrød “de er pæne!” …..

Til min store overraskelse proklamerede hun at de er “pæne”, og da jeg giver hende den lille bluetooth fjernbetjening til DALI Sound Hub i hånden,  tænder for Norah Jones “Cold, Cold heart” uddyber hun, at de er “rigtig pæne” med stof på,  – og at fjernbetjeningen er smart. Til min store glæde synes hun også at det lyder virkelig godt, og smasker på en helt særlig måde, som  hun kun gør når hun er oprigtigt tilfreds 😉

“Til min store overraskelse proklamerede hun at de er “pæne”.

Dermed er der slået hul i fordommen om, at gulvhøjttalere er noget som kvinder ikke vil acceptere, – og det slår mig pludselig, at jeg måske har holdt mig selv nede på det punkt i 25 år, hvor jeg måske helt unødvendigt har valgt diskrete løsninger når det kom til lyden i boligen, af hensyn til min bedre halvdel? (grunden er måske også at jeg fik rigeligt med lyd på arbejdet, der foregik det meste af tiden bag pulten i et studie…)

Den lille bluetooth fjernbetjening er absolut godkendt, og en fornøjelse at finde rundt i.

Anyways…, Rubicon 6C som den står der i hvid højglans med moderigtigt gråt stof er hermed accepteret ind i hjemmets midte! Det lille, yderst diskrete Dali Sound Hub kontrolcenter, kan placeres overalt i boligen, da der ikke er nogen højttalerkabler at bekymre sig om. Designet er flot, enkelt og stilrent synes jeg, men det hele er dog lavet i billig plastik og den samlede pakke vejer sølle 1.6 kilo… så man skal passe på når man lufter ud, at stereoanlægget ikke flyver ud af vinduet 🙂

“Designet er flot, enkelt og stilrent synes jeg, men det hele er dog lavet i billig plastik og den samlede pakke vejer sølle 1.6 kilo”

Setup:

Sound Hub ankom med BluOS modul monteret, og opsætningen  af de trådløse højttalere var meget enkel. Det foregår med en enkelt knap på Sound Hub og bag på højttalerne, hvor man indikerer hvilken højttaler der er højre og venstre. Et venligt bimmelim, indikerer at nu er højtalerne på talefod med Sound Hub, og vi kan derefter begynde at høre musik. Enkelt!

Link og connect, enkelt!

“Et venligt bimmelim, indikerer at nu er højtalerne på talefod med Sound Hub”

Trådløst, men alligevel ikke…

Det kan forekomme lidt fjollet at erstatte et højttalerkabel med et strømkabel.. Dette er dog for det fleste et mindre problem, hvis der bare er en strøm kontakt lige bag der hvor man vil have højttaleren stående. Man skal heller ikke underkende, at det er en fordel at de store forstærkere som der sidder mindst to af i hver højttaler ikke skal finde plads udenfor. I det hele taget, giver den trådløse tankegang en stor fleksibilitet til at man kan stille tingene hvor de giver mest mening, og sandsynligheden for at der er en stikkontakt i nærheden er stor.

overdrivelse fremmer forståelsen 🙂

“I det hele taget, giver den trådløse tankegang en stor fleksibilitet til at man kan stille tingene hvor de giver mest mening”

Trådløs teknologi der er….audiofil?

Den trådløse teknologi der benyttes i mellem Sound Hub og højttalerne er baseret på WIFI netværk og opererer ved flere frekvenser (2.4 og 5.8 GhZ) som “point til multipoint”. Flere kanaler bæres således frem til en eller flere “modtagere” i perfekt sync. Det kan ikke udelukkes at hvis man bor i et lejlighedskompleks med ekstremt mange trådløse netværk eller mange Dali Soundhubs at man vil kunne løbe ind i nogle problemer. Teknologien leverer 24 bit/96KhZ audio ukomprimeret i et 30 bit signal, hvor de resterende bits benyttes til lydstyrke og metadata omkring højttalerne. Der er altså ikke tab af bits til volumen kontrol. Systemet skulle levere en meget stabil forbindelse, og jeg har heller ikke oplevet udfald i test perioden.

“Teknologien leverer 24 bit/96KhZ audio ukomprimeret i et 30 bit signal”

Sound Hub parring med højttalere

Daglig betjening og brug.

Lad os starte med det åbenlyse. Sound Hub har ved første blik nogle mangler….

“Sound Hub har ved første blik nogle mangler….”

Sound Hub jo kan placeres lige der hvor ens kilder er (hvis man har nogen). Hos den moderne gennemsnits hipster er det et stort fladskærms TV og måske en pladespiller. Resten er nok streaming, tænker jeg? Sound Hub mangler både en HDMI indgang til TV lyd OG en RIAA indgang til pladespiller. Det udelukker dog ikke at man kan tilslutte disse ting, da man måske kan benytte bluetooth, RCA (line) eller optisk audio ud af TV`et og kan have en pladespiller med indbygget RIAA (som f.eks den Technics SL-1500C vi har testet her). imidlertid er det ikke særlig “velintegreret” da man så mister muligheden for at anlægget bare “følger med” når man ser TV.

Det virker her som om, at DALI har været enormt forhippet på at gøre grundprisen på Sound Hub så billig som mulig, at de har udeladt disse funktioner. Til gengæld er den veludstyret med både analogt input, bluetooth, og diverse digitale indgange som de fleste i det jeg forestiller mig er kundesegmentet,  nok ikke engang har brug for?  Den er også udstyret med et Pre-out for tilslutning af en ekstern effektforstærker og har et sub output med 100hz delefrekvens. Standard er der altså ingen airplay, spotify connect, tidal, Roon o.s.v. indbygget i Dali Sound Hub, men man får det hele med BluOS modulet som jeg vil anbefale at man får med.

Her bør der sidde et BluOS modul, hvis man gerne vil kunne bruge streaming tjenester optimalt.

“man får det hele med BluOS modulet som jeg vil anbefale at man får med”

Jeg testede det lille anlæg med en SACD afspiller tilsluttet både analogt og digitalt. Det virkede fremragende, og den daglige betjening med den lille bluetooth remote er enkel og med fin visuel feedback PÅ fjernbetjeningen med DALIs egne sære ikoner, der lige kræver lidt tilvænning. Det er fedt at det er en Bluetooth fjernbetjening, hvor man ikke skal bekymre sig om “line of sight” eller placering af apparatet.

“Det er fedt at det er en Bluetooth fjernbetjening, hvor man ikke skal bekymre sig om “line of sight” eller placering af apparatet.”

Plug-in moduler giver muligheder og fremtidssikring…hvis..

For at få streaming funktionalitet, tilføjer man et BluOS modul, der er en fortrinlig platform der understøtter stort set alt hvad man kan komme på af streaming-tjenester incl Roon RAAT support, MQA, direkte via BluOS app til både Android, Iphone, Mac og PC. Tilføjelsen af BluOS modulet næsten fordobler prisen på Sound Hub. Det er fint nok, og giver mulighed for, at brugere der ikke er interesseret i “streaming-halløj”  andet end bluetooth kan nøjes med det.

Der er hele to plug-in modul pladser bag på Sound Hub, der kunne betyde at DALI måske har planer om at lave andre moduler. Med erfaringerne fra andre producenter, der forsøger sig med modulopbygning ved vi, at udvidelses moduler ofte er længe undervejs, – men det er fedt at på den måde at kunne håbe på fremtidige udvidelsesmuligheder, hvis DALI ellers leverer på konceptet. Jeg vil gerne foreslå et “hipster” modul med RIAA og HDMI input til at starte med 😉

“udvidelses moduler ER ofte længe undervejs…”

Hvordan lyder de

Rubicon 6 er det jeg kalder en “Party-girl”! Altid frisk på en drink mere og en tur på dansegulvet, og ikke specielt kritisk hvad angår musikken eller drinks`ne  😉

Lyden er som en god “søbe-vin”, venlig, blød, velafrundet, behagelig, god til al mad (eller uden mad for den sags skyld).

Der er flere trådløse medlemmer i DALI familien..

“Lyden er som en god “søbe-vin”

Dermed ikke sagt, at Rubicon 6C er en “leverpostej højttaler”, langt fra, – blot at den har en klang, der ved første møde vil tiltale rigtig mange, uanset musikalsk stilart. Jeg stikker dem Beethovens femte og de kvitterer med eminent dynamik og u-anstrengt kraft, de får herefter en serie med mere bastunge tracks inspireret af den fornemme punchy bas jeg hører dem levere:

Chaka Chan – One for all time
Ledisi – Higher than this
The Weeknd – Blinding lights
Duo Lipa – Dont start now

Sidste track får stuen til ligne en klassisk Soul Train Line fra et sted i mellem halvfjerdserne og halvfemserne (hvis du ikke ved hvad det vil sige, klik linket og find ud af hvorfor alting bare var federe dengang!) hvor danse inspirationen finder nye højder hjulpet på vej af den veloplagte Rubicon “party girl klang” og et velnæret lydniveau.

“Sidste track får stuen til at  ligne en klassisk Soul Train Line

Da sveden begyndte at springe, slappede jeg naturligvis straks af med lidt mere sofistikerede, luftige ting:

(links til spotify, bemærk ikke nødvendigvis de faktiske mastere jeg har lyttet til via egne rip eller tidal)

Frank Sinatra & Count Basie: Pennies from heaven
Down to the bone – Concrete jungle
Jose Carreras – Torna a Surriento
Bruce Springsteen – Western Stars
The Doobie Brothers – Here to Love you
Roxy Music – Avalon (føj, for en væmmelig remaster på spotify)
Ben Sidran – Song for a sucker like you
Dianne Reeves – Dreams
Van Morrison – Whenever god shines his light
Neil Diamond – Free man in paris
Bob Dylan – Shelter from the storm
Bonnie Raitt – I cant make you love me
Billy Joel – Lullabye (goodnight, my angel)
Diana Krall – Temptation

her viser Rubicon 6C en anden side, for vel er lyden “hyggelig” og dynamisk, men der mangler raffinement især i mellemtonen der er noget tilbagetrukket. På Diana Krall “temptation” der om noget er med vokalerne helt fremme, forsvinder guitaren forbløffende meget bag en vokal der mangler kropsfylde. Det samme går igen med Bruce Springsteen “Western stars” hvor den gamle han-kats stemme lider under den lidt tamme mellemtone.

Congas og klaver på Doobie Brothers “Here to love you” står med et fantastisk “Bid” i mellemtonen og flot mikro dynamik, men igen, vokal området er ikke så veldefineret som man kunne ønske sig. Jeg spiller lidt instrumentalt med Down to the Bone “Concrete Jungle” og her opleves det ikke lige så udtalt. Bassen på Dianne Reeves fede version af Fleetwood Mac klassikeren “dreams” virker lovlig mudret, uden den stramme definition jeg har hørt på andre højttalere. Diskant detaljer på Rubicon 6C er virkelig lækre, med en blød og meget vel-opløst top, der helt sikkert er hjulpet godt på vej af den specielle dobbelt diskant konstruktion.

Det anbefales at rubicon 6 C placeres placeres “lige på” uden Toe-in til lytte positionen, da de skulle sprede lyden meget fint. Jeg oplever dog, at stereoperspektivet virker noget diffust, hvilket jeg ikke kan forstå, da der ikke er nogen udtalte tidlige refleksioner i stuen. Mistanken falder på den trådløse overførsel, og jeg beslutter mig derfor for at gøre noget jeg måske ikke burde have gjort….

“Mistanken falder på den trådløse overførsel, og jeg beslutter mig derfor for at gøre noget jeg måske ikke burde have gjort….”

Rubicon 6C med kabel….

Jeg tilslutter en Technics SU-G700 integreret forstærker (tidligere anmeldt her), som sættes op i “pre-amplifier mode” og tilsluttes med et par kraftige RCA kabler til ADC inputtet på Rubicon 6C. Kilden er en Bluesound Node 2 tilsluttet digitalt. Herefter lytter jeg til den samme repertoire igen…

Forskellen er slående, for alt strammes op og skæres ud tydeligere. Der er mere luft omkring instrumenterne, mikro dynamikken er endnu vildere og perspektivet bliver dybere og højere. Det ærgerlige er blot at systemet nu ikke er trådløst længere, og er blevet væsentlig dyrere med en 19.000 kroners integreret forstærker foran som Pre-amp. Gad vide om det blot er fordi at vi ikke kører trådløst eller er der mere på spil her? For at finde ud af det, tilslutter jeg Bluesound Node2i direkte til højttalerne, da denne også har analoge udgange og en pre-amp indbygget. Jeg har således lavet et endnu billigere og minimalistisk BluOS streaming anlæg med en Node2i til kun 4.000 kroner.

“Der er mere luft omkring instrumenterne, mikro dynamikken er endnu vildere og perspektivet bliver dybere og højere.”

WOW.. jeg overraskes jeg over hvor skidt de analoge outputs på Node2 rent faktisk lyder. Ikke alene er der hørbar egenstøj, men de lyder også raspende og temmelig hårde i klangen. Perspektivet er diffust igen og afstanden i mellem instrumenterne forsvundet. Node2 er bare ikke et match til et sæt aktive Dali Rubicons. Jeg kan således konstatere at Dali Sound Hub ikke fejler noget, men måske ikke helt er på niveau med Rubicon 6C`s fulde potentiale. Spørgsmålet er så, om DALI Callisto 6C, der er en billigere “lillebror” i den trådløse daliserie til 15.000 DKK mindre i virkeligheden er en mere ligeværdig partner? Jeg har ikke hørt dem, men det vil jeg foreslå enhver der kigger på et fedt trådløst system med gulvhøjttalere at gøre inden man smider 15.000 DKK ekstra.

Rubicon 6C “Real life” med skjulte strømkabler. Afstanden til bagvæggen påvirker basgengivelsen en del. Højttaleren på væggen er en for testen helt u-relateret M&K S-300T surround højttaler 🙂

“Jeg kan således konstatere at Dali Sound Hub ikke fejler noget, men måske ikke helt er på niveau med Rubicon 6C`s fulde potentiale”

Konklusion:

Trådløse høj-kvalitets højttalere er noget vi først lige er begyndt at se. Overførsels Teknologien er der, og leverer høj og stabil kvalitet. DALI viser med Sound Hub og den aktive, trådløse udgave af Rubicon 6 at der er store musikoplevelser at hente, OGSÅ hvis man gerne vil have den placerings-convenience der er i trådløs lyd.

Testen viser, at Rubicon 6C har endnu mere at byde på, med en bedre Pre-amp. Jeg tillægger ikke forskellen at signalet blev kablet, så meget som jeg tillægger kvaliteten af Sound Hub selve forskellen i den subjektive oplevelse. Det ændrer ikke ved, at der er meget lyd, som de fleste vil kunne lide, party stemning og musikglæde at hente i dette smarte trådløse hifi system, der tilmed har noget så sjældent som gulvhøjttaler WAF faktor.

“Det ændrer ikke ved, at der er meget lyd, som de fleste vil kunne lide, party stemning og musikglæde at hente i dette smarte trådløse hifi system, der tilmed har noget så sjældent som gulvhøjttaler WAF faktor.”

Nu mangler vi bare en Sound Hub, der også tager HIFI entusiasten alvorligt. Her melder det sidste problem sig, for versionen af den trådløse teknologi DALI anvender, virker kun med DALI trådløse højttalere, så du er prisgivet hvis du gerne vil have en endnu bedre Sound Hub, for den er der kun et firma der kan tilbyde til dine trådløse Rubicon højttalere, nemlig DALI.

Jeg var skuffet over ikke at finde HDMI og RIAA indgang på et produkt der netop vil være genialt til disse kilder, da et trådløst system jo kan placeres lige der hvor kablet er.

“Jeg var skuffet over ikke at finde HDMI og RIAA indgang på et produkt der netop vil være genialt til disse kilder, da et trådløst system jo kan placeres lige der hvor kablet er”

Lydmæssigt er Rubicon 6C en fremragende all-rounder, der bytter ultimativt nærvær ud med bredere penselstrøg. Er du til tidens pumpede pop, og “i dit fjæs” mixede rock og electronica tracks, tror jeg ikke du vil skænke min kritik af mellemtonen en tanke, for her vil det sikkert være en fordel.

 

“Er du til tidens pumpede pop, og “i dit fjæs” mixede rock og electronica tracks, tror jeg ikke du vil skænke min kritik af mellemtonen en tanke”

Hvis du på den anden side går op i klassisk, jazz, opera, big band, og generelt følsomme luftige, fintmaskede lydoplevelser med maximalt nærvær, – så skal du heller ikke være trådløs til at starte med og vil finde mere nærvær i andre løsninger.

Stjernholm karakteren er givet for det den samlede oplevelse af Dali Sound Hub med Rubicon 6C højttalere

Læs mere om DALI Sound Hub og se specs hos DALI

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: alt i et hifi

Denne artikel er en del af serien: premium HIFI

DALI RUBICON 6C + SOUND HUB

48.495 incl BluOS modul
6.6

Setup

7.5/10

Fleksibilitet

5.0/10

design

7.0/10

daglig betjening

7.0/10

Lydkvalitet

6.5/10

Dynamisk formåen

6.5/10

fremtidssikring

6.0/10

Value for money

7.0/10

Plus

 • Trådløs højkvalitets lyd!
 • All round lyd mange vil elske
 • Kompakt sound hub
 • placeringsvenlighed
 • Hustru godkendt gulvhøjttaler
 • Party Girls er sjove at være sammen med

Minus

 • lidt svampet bas
 • mangler nærvær
 • DALI låst teknologi
 • Sound Hub er ikke match for Rubicon 6C
 • INGEN HDMI
 • INGEN RIAA
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.