Forside * Featured

TEST: ROON – musikafspilleren for musik-elskere?

-

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, hvor han b.la har arbejdet som DJ, musik producer, studieteknikker, tv & film audio designer og mixer, teknisk chef, dolby broadcast konsulent, underviser, pro audio/video konsulent, system designer, Pro AV konsulent, salg/marketing dude  m.m.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche. 

På recordere.dk anmelder han især premium HiFi og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Annonce:

Mortens lyd-eventyr kan følges på instagram profilen stjernholmreviews

Vi mistede noget da musikken blev fil-baseret..

Der var engang, hvor vejen til at opdage ny musik var i radioen, og hvor musikafspilning i hjemmet skete via bånd, vinyl albums og senere CD. De havde alle det tilfælles, at lytteren enten fik informationer om musikken fra et menneske i radioen, eller kunne læse masser af information på mediernes covere og inlays.

Alt det forsvandt med et trylleslag i fascinationen over at kunne digitalisere musikken på harddisk, hvorved alle disse dyrebare informationer forsvandt.  Samtidig forsvandt opdagelsen af ny musik, da den “formaterede radio” blev født og alle radiostationer fik det som deres øverste mission i livet at sørge for at gøre alle til viljeløse zombier ved at spille de samme 4 plader hele dagen. Da vi fik streaming tjenester var al denne information heller ikke tilgængelig. Selv i dag, hvor streaming tjenesterne er udviklet og forfinet langt mere, er det mere reglen end undtagelsen at finde pladeudgivelser uden fyldestgørende credits, tekster o.s.v.

Det er præcis hvad Roon lover at bringe tilbage, når de siger at Roon er en “musikafspiller for musikelskere”, og derfor har din anmelder sat sig for at komme lidt ned under huden på firmaet der står bag, og teste produktet der nu er i version 1.7.

Få et overblik over Roon i hovedtræk i vores lille lyn-gennemgang:

 

Da Enno besluttede sig for at bringe respekten for musikken tilbage

Manden bag Roon er Enno Vandemeer, hvis passion for musik og viden om programmering fik ham til at skabe ROON Labs sammen med en partner. De startede i 2015, og fem år senere beskæftiger firmaet 30 medarbejdere og har et sekscifret antal brugere.

Denne flotte og sympatiske mand er Enno Vandemeer, Roon Labs CEO.

Din anmelder har sat Enno i stævne på skype der passioneret fortæller om Roon til brug for artiklen her: “Vi tror på at forbinde mennesker dybere med musikken, og derfor har vi designet ROON til at berige al din musik med data uanset hvor den kommer fra – og afspille den i den højest mulige kvalitet. Vi samler al din fil baserede musik og streaming services som Tidal, Qobuz og kobler den sammen med enorme mængder information fra mange forskellige kilder for en ny, berigende måde at opleve musikken”.

Igennem samtalen lærer jeg, at Roon er resultatet af en længere rejse, der startede før der var dedikerede fil baserede afspille systemer med et produkt der hed Sooloos. Under finanskrisen i 2008 løb firmaet tør for penge, og indgik derfor et samarbejde med HIFI producenten Meridian, hvor Enno Vandemeer og Sooloos holdet udviklede videre på Sooloos, men nu i Meridian regi. Produktet var forud for sin tid, med en lækker grafisk brugerflade der blev præsenteret på en 17” touchskærm med dyrt dedikeret afspille hardware. I 2015 gik Sooloos holdet solo, med det der blev til Roon, der var baseret på al den akkumulerede knowhow fra både Sooloos og andre musikafspiller-projekter for bl.a. HP.

“Vi tror på at forbinde mennesker dybere med musikken, og derfor har vi designet ROON til at berige al din musik med data uanset hvor den kommer fra – og afspille den i den højest mulige kvalitet”

ROON opbygning

Roon sigter altså på musik-entusiasten, for hvem Spotify, Apple Music og andre lossy musiktjenester ikke tilbyder nok indsigt og lydkvalitet i musikken.

Rygraden i Roon er dit eget musikbibliotek. Det forudsætter at der er et bibliotek af musik du selv har rippet fra f.eks din CD samling på en harddisk eller netværksdrev, som Roon så analyserer og skaber en omfattende, rig database for, og ikke mindst præsentation af, der herefter kan tilgås af alle enheder på dit netværk. Musik fra Tidal, Qobuz (der ikke er tilgængelig i DK!) og Dropbox kan også søges og tilføjes til biblioteket, således at Roon bliver en samlet hub for al musik.

Roons enorme database og metadata kilder tilsættes til al din musik, der præsenteres på en helt ny måde.

Roon Core

Roon fungerer på tablets, telefoner og computere. For at alle disse enheder kan tilslutte til din Roon database, installerer man en “master” kaldet en “Roon Core”, der i sig selv også er en fuldblods afspiller. Det kan f.eks være en PC/Mac eller et synology netværksdrev (med kraftig CPU) der får denne tjans. Roon producerer også en dedikeret, audiofil Roon Core-server kaldet Nucleus der blot skal tilsluttes en harddisk med al din musik.

Når Roon Core er på plads, kan alle andre computere tilslutte til denne core, og kontrollere afspilning til alle de roon afspillere der måtte være på netværket, eller tilsluttet direkte til core.

Roon endpoints, grupper og DSP

Roon sender audio til mange forskellige typer enheder. For den højeste kvalitet og oplevelse skal man have et “Roon Ready” certificeret endpoint. Enno fortæller at firmaet selv certificerer deltagende produkter, og har et eksemplar af ALLE understøttede enheder i laboratoriet. På denne måde sikrer de at oplevelsen med et Roon tested produkt altid er i orden. Et endpoint behøver ikke at være Roon tested, det kan også være en USB DAC sat direkte til Roon Core eller Airplay-enheder som f.eks et Apple TV. (se videoen for eksempler)

Man kan spille forskellige ting til forskellige endpoints, eller samle endpoints i grupper til multi-rum streaming. Hver enhed kan også have sine egne DSP indstillinger. (se også vores gennemgangs-video for mere om dette).

Anmeldelse af Roon:

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg har været Roon bruger i noget tid, ca. 6 måneder. I starten forstod jeg ikke umiddelbart hvad ideen var med at have en “Roon Core”, og jeg synes faktisk også det var lidt svært at navigere rundt i softwaren og finde ud af at bruge alle de smarte funktioner.

“I starten forstod jeg ikke umiddelbart hvad ideen var med at have en “roon core”, og jeg synes faktisk også det var lidt svært at navigere rundt i softwaren og finde ud af at bruge alle de smarte funktioner.”

Fem-øren faldt imidlertid da jeg endelig fandt ud af at få tilføjet min egen musiksamling fra husets Synology medieserver. Over 18.000 numre blev analyseret og var pludselig ikke længere blot foldere og filer på et netværksdrev, men derimod detaljeret, velorganiseret og rig information der kunne søges og browses på et utal af måder.

Da jeg senere fik et Tidal abonnement og tilføjede det til Roon var jeg helt solgt. Ikke alene kan man holde styr på sit bibliotek, men Roon gør alt for at inspirere dig til at opdage din samling igen… Apps på telefon og tablet fungerer fremragende, og jeg bruger ofte også min laptop i lytte sessions.

Roon Core er installeret på en iMac Pro, der alligevel altid er tændt, da den bruges i kontoret af hele familien, og denne har rigeligt med muskler til at kunne køre Roon Core og alt det DSP man kan finde på at smide på (hvilket i mit tilfælde er ganske lidt..)

Man skal altså have en maskine på netværket der kan bruges som Roon Core. I princippet kan det være en hvilken som helst computer, men det bør være en ikke alt for gammel maskine og gerne en der har en SSD disk.

Tilfældigt screenshot af “discover” siden i mit Roon

Audiofil player engine:

Din anmelder bruger ofte roon til nemt at kunne skifte i mellem forskellige systemer når vi sammenligner udstyr i tests. Her er Roon også handy!

Sidst men ikke mindst, så er selve leverings/playback mekanismen let at bruge og meget sophistikeret med både signalkæde dokumentation og avancerede DSP-funktioner der kan stilles individuelt for hver lyd destination, også selv om de arbejder sammen i en gruppe. Det giver rigtig gode tilpasningsmuligheder.

Enno fortæller om certificeringsprocessen af “Roon ready” produkter “for at et produkt kan blive certificeret gennemgår det en lang række tests, hvor at Roon sikrer at al funktionalitet, lyd og præsentation fungerer perfekt”

 

 

“Enno fortæller om certificeringsprocessen af “roon ready” produkter , –  for at et produkt kan blive certificeret gennemgår det en lang række tests, hvor at Roon sikrer at al funktionalitet, lyd og præsentation fungerer perfekt.”

 

eksempel på overblikket i signalvejen til dine Roon endpoints. Bemærk at Roon Ready produkter rapporterer alt hvad der sker i signalvejen retur til Roon til stor tilfredsstillelse for ægte nerds.

DSP-mulighederne og den perfekte afspilning af alle high-res medietyper, har faktisk ført til at mere og mere af min musik lytning foregår via Roon, på trods af at jeg stadig elsker at spille vinyl, SACD, DVD Audio, Bluray audio og CD.

Jeg bruger timevis på at gå på opdagelse i det store, rige musikunivers, og en simpel funktion som “tagging” gør det enkelt at have sin helt egen klassificering/organisering af sin musik der giver mening for en selv.

For alle med en kæmpe CD samling, der ender med at spille de samme 8 CD`ere der lå ved siden af pejsen, kan man f.eks lave et tag der bare hedder “CD`erne ved siden af pejsen” til sin bedre halvdel. Det er også muligt at have flere brugere med hver deres profil, så familien ikke blander playlister eller forslag fra Roon og alle kan spille deres egen musik til deres eget endpoint.

Roon og verden udenfor dit eget netværk.

Roons eneste akilleshæl er ganske enkelt at der ikke er adgang til Roon udenfor dit eget netværk. Det er rigtig ærgerligt at bruge timevis på at lave playlister med musik fra både Tidal og egne filer, for ikke at kunne lytte til dem på farten, i bilen eller i sommerhuset.

Det bringer jeg naturligvis ind i samtalen med Enno Vandemeer, der fortæller at det er den allermest ønskede feature i Roon blandt de entusiastiske brugere i Roons bruger forum, og at det er noget de løbende arbejder på. Han tør ikke at give en tidshorisont, men bekræfter at det er i udviklings-pipelinen. Roon programmørerne har med den nye version 1.7 fokuseret på at udvikle den nye motor døbt “Valence” der kommer med forslag og lærer baseret på brugernes adfærd og input.

“Roons eneste akilleshæl er ganske enkelt at der ikke er adgang til Roon udenfor dit eget netværk”

Pris:

Med Roon køber man licens til at køre en Roon Core enten for livet eller for et år af gangen.

Prisen per år er $119 svarende til ca 810 kroner. En livstids licens koster $699, svarende til ca 4.750 kroner. Enno fortæller i interviewet, at der overvejes endnu flere licensmuligheder i fremtiden.

Konklusion

Alle Informationer om komponisterne, producerne, musikerne, teknikkerne, studierne, programmørerne, teknikken, m.v, – er dels anerkendelse og respekt for skabernes arbejde, men også en fantastisk mulighed for at opdage ting og sammenhænge man kan lide, og derigennem opdage ny musik. Roon er den mest inspirerende måde at konvertere en digital musik samling til rigt media, og genopdage sin musiksamling og ny musik igennem Roons mange unikke indgangsvinkler. Den seneste version har også tilføjet internetradio.

Måden Roon samler alle informationer og skaber overblik og nye vinkler til opdagelse har jeg ganske enkelt ikke set bedre, og selve afspilnings mekanismen fungerer utrolig godt og giver meget sofistikerede muligheder for såvel musikelskeren som lydnørden.

Jeg har svært ved at se at der er nogen konkurrenter i markedet lige nu, der kan levere den samme rige brugeroplevelse, kombineret med perfekt levering af audio til high-end enheder. (skriv endelig i kommentar sporet hvis du kender et produkt der er en reel konkurrent)

Roon er stadig et nicheprodukt, fokuseret på musikelskere med hang til dybde, opdagelse og audiofil lydkvalitet. Med andre ord, er Roon ikke er for alle, før at det bliver tilgængeligt som en cloud løsning med support for alle streamingtjenester, indtil da må de uindviede leve med det man får hos streaming tjenesterne…. eller… tilbage til de vidunderlige, fysiske medier 😉

Læs mere hos Roon, hvor der også er oversigter over understøttet hardware, system requirements og meget mere.

Roon Software
Setup
Design
Daglig Betjening
Lydkvalitet
fleksibilitet
Value for Money
Fremtidssikring
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Berigelse af din musik
Valence engine
DSP funktioner
Roon Ready certificering
En game changer
Glæden ved at opdage musikken
Minus
Ingen cloud
Avanceret setup
3.9
Karakter

Denne artikel er en del af serien: HIFI Streaming

Denne artikel er en del af serien: High-end HIFI

Denne artikel er en del af serien: premium HIFI

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.