Forside Nyheder

Apple gav os et kig på deres næste store TV+-satsning: ’Foundation’

-

Så er den første teaser-trailer for storserien baseret på Isaac Asimovs livsværk landet. ’Foundation’ er på vej til Apple TV+

Under mandagens WWDC-keynote lod Apple os vide, at deres streaming-app Apple TV+ nu er at finde på over en milliard enheder. Det lyder naturligvis flot, men der er en grund til, at Apple ikke praler med, hvor mange af disse enheder rent faktisk har et abonnement aktiveret i app’en. Apple TV+ har nemlig ikke været så stor en succes, som Apple havde regnet med.

Annonce:

Bloomberg kunne i maj rapportere, at Apple var begyndt at købe rettigheder til serier og film ind i studiernes bagkatalog, og således ikke længere blot ville satse på deres egne produktioner. Det anses nemlig for at være udvalget, der har holdt Apple TV+’s succes tilbage.

Ifølge Bloombergs kilder havde Apple TV+ kun 10 millioner abonnementer, målt tilbage i februar, og ud af disse var kun cirka halvdelen rent faktisk aktive. Dertil kommer, at mange af disse er det års gratis abonnement, der følger med købet af et nyt Apple-produkt. Til sammenligning hentede Disney+, der lanceredes nogenlunde samtidig, 10 millioner abonnenter på den første dag, streamingtjenesten var i luften – også selv om den slet ikke var tilgængelig i det samme, store antal lande, som Apple TV+ var.

Ud over at indkøbe gamle serier og film har Apple fyret den ansvarlige for egenproduktionerne, og prøver nu med en reboot. Den første, store satsning i den sammenhæng er serien ’Foundation’, som Apple brugte noget af tiden ved mandagens WWDC-præsentation på. Vi fik en trailer at se, der afslørede mere, end hvad vi hidtil havde hørt om serien.

En af de helt store

For eksempel ved vi nu, at skuespillerne Jared Harris og Lee Pace er blandt seriens hovedrolleindehavere – eftersom de er med i traileren. Men derudover er serien baseret på en bogserie af en af science fiction-genrens helt store forfattere fra det 20. århundrede, Isaac Asimov.

Jared Harris i rollen som Hari Seldon

Asimov anses for at være en af Science Fiction-genrens ”Big Three” forfattere, hvoraf de to andre er Robert A. Heinlein og Arthur C. Clarke. Han er primært kendt for sine bøger om robotter og deres forhold til mennesker, hvoraf den mest kendte, ’I, Robot’, har været inspiration for både Will Smith-filmen af samme navn og Steven Spielberg’s ’A.I.’.

Men Asimovs livsværk er imidlertid ’Foundation’-serien. Hans arbejde med denne serie strakte sig fra publiceringen af de første noveller i science fiction-magasiner i 1942 og frem til Asimovs død i 1992. Den sidste bog i serien blev udgivet posthumt året efter. Det er her, Asimov begiver sig ud i at bygge et fremtidsunivers, der har størrelse af en mytologi, sådan som man også f.eks. kender det fra Frank Herbert’s ’Dune’ eller, for den sags skyld, ’Star Trek’, ’The Expanse’ eller ’Star Wars’.

Lee Pace som galaksens kejser, Brother Day.

Af samme årsag har ingen hidtil turdet binde an med at filmatisere ’Foundation’-serien. Det var for svært at proppe det hele ind i en enkelt film, men bøgernes indhold krævede på den anden side et budget til visuelle effekter, der langt oversteg, hvad der var råd til i tv-serie-regi. Men så kom streaming-revolutionen, hvor de store tech-selskaber kunne bruge en del af deres mange penge på at producere dyrt udseende serier.

Store pengebeløb og tunge drenge

Apple havde i forvejen lavet en af de dyreste tv-serier på streamingmarkedet, ’The Morning Show’, så de var ikke nødvendigvis bange for at kaste penge efter ’Foundation’, og vi så altså noget af resultatet i den nedenstående trailer. Jared Harris, i hans første store rolle efter succesen med ’Chernobyl’ på HBO sidste år, spiller Hari Seldon, en statistiker, der finder en måde at forudsige fremtiden på gennem algoritmer. Metoden kaldes ”psychohistory” og er også nævnt i traileren.

Hvis det lyder bekendt, så er det nok fordi, Big Data og Predictive Analytics lige nu påstår at kunne gøre det samme, netop gennem algoritmer og machine learning. Men Asimov skrev altså om det i 1940’erne. Seldons forudsigelse er dog ikke så rar. Han ser for sig, hvordan det 12.000 år gamle galaktiske imperie, historien begynder i, står for fald.

Asimov var inspireret af romerrigets fald og hvad der derefter skete. Og det er præcis det samme, ’Foundation’-serien handler om. Brother Day er navnet på den galaktiske kejser (og ja, George Lucas lod sig til dels inspirere af Asimov, da han skrev ’Star Wars’), og han spilles af førnævnte Lee Pace. Bag serien står bl.a. David Goyer, der var med til at skrive Christopher Nolans Batman-trilogi, samt ’Man of Steel’ og ’Batman v Superman: Dawn of Justice’.

Seriens premieredato er endnu ikke fastlagt, ud over at det bliver engang til næste år.

 

Apple WWDC nyheder

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.