Forside Produkter Mobil

TEST: Samsung Galaxy Note20 Ultra – Kontoret i lommen

-

Sidste år da vi testede Samsung Galaxy Note 10+, var vi nødt til at opfinde et nyt begreb “Super-flagskib” fordi telefonen gav os så meget mere. Og selvom Galaxy Note20 Ultra giver os mere af det samme, har man samtidigt også gjort nogle valg det ikke er helt super mere.

Samsung er klar med den nyeste version af deres Galaxy Note familie, der kommer med 5G, 6,9” 120Hz display, Wi-Fi 6, en lynhurtig S-pen og så et kamera der matcher Galaxy S20 Plus.

Sidste år kaldte vi Samsung Galaxy Note 10+ et super-flagskib, men i år er vi nødt til at fjerne super foran, fordi Samsung har truffet nogle valg, der gør at vi som danskere ikke får det super-flagskib som f.eks. USA får.

Annonce:

 

 

Udpakning og installation

Samsung har lånt os en top-model af Samsung Galaxy Note20 ultra i farven Mystic Bronze, der kommer med 12GB RAM og 256GB lagerplads.

I den flot designede æske finder man udover Note20 Ultra telefonen også en 25W USB-C oplader, samt et USB-C kabel til opladning og et par AKG USB-C in-ear hovedtelefoner, en SIM-nål samt en meget lille Quick Start manual. Og så er der selvfølgelig den indbyggede S Pen, der er blevet en hel del bedre siden sidste Note model.

Designet står super elegant, hvor man på forsiden har den 6,9 tommer store buede AMOLED skærm med 120Hz opdatering, og skærmen er iøvrigt beskyttet af Corning’s nye Gorilla Glass Victus, der skulle kunne beskytte fald på op til 2 meter. Bagsiden er også dækket af Gorilla Glass og så det voldsomme kamera bump, der gør at telefonen vipper hvis man lægger den på bordet for at skrive på den.

Der vippes ivrigt når du har Note20 Ultra liggende på bordet

 

Men Samsung er nødt til det, for at få plads til deres 50x Space Zoom der kræver lidt mere indmad i kameraet.

I bunden finder man hul til S Pen, højttaler og USB-C stik til hurtig opladning. I toppen finder man en dual-SIM skuffe, der på Note20 Ultra også kan bruge til ét SIM og så et MicroSD kort, så man kan få endnu mere lagerplads.

På højres side finder man lydstyrke og en knap som udover tænder og slukker, også kan bruge til kamera og ….. Bixby som standard, hvis du holder knappen inde. Det er så trælst at Samsung ikke her tillader at du skifter til Google Assistant, men du kan vælge at fjerne Bixby funktionen og så erstatte den med den mere avancerede tænd / sluk menu. Du kan dog vælge at bruge dobbelttryk til en valgfri funktion, og på den måde få Google Assistant. Jeg fik ikke testet, om den app vi brugte sidste år fra XDA Developers stadig kan fjerne Bixby funktionen.

Telefonen måler 77,2 x 164,8 x 8,1 mm (B x H x D), og vejer 208 gram, og selvom det for nogle kan føles tungt, skal man huske at man både har en enorm skærm og en medfølgende indbygget S Pen i telefonen.

Designet er som skrevet yderst elegant, og jeg synes faktisk at Samsung Galaxy Note20 Ultra er en af de pæneste telefoner på markedet.

Installationen er hurtig og let, og Android 10 og OneUI 2.5 er let at sætte op, så efter mindre end 15 minutter, er de fleste af apps og indstillinger klar.

Du kan få Samsung Galaxy Note20 Ultra i farverne Mystic Bronze, Mystic Black og Mystic White. Samsung har dog fravalgt den hvide model i Danmark.

 

Skærmen – 6,9” AMOLED kærlighed med 120Hz opdatering

Samsung har løftet deres AMOLED skærme endnu engang, og på Galaxy Note20 Ultra får du et 6,9” 19,3:9 – 120Hz Dynamic AMOLED 2X display, der har fået 25% mere lys.

Skærmen er nærmest til kant i top og bund, og da siderne er buede går de der udover kanten. Skærmen er kun afbrudt af et lille O-hul i midten af toppen af skærmen som bruges til selfie-kameraet. Skærmen er beskyttet af Corning’s Gorilla Glass Victus, der skulle kunne tåle fald på op til 2 meter, uden skærmen revner.

Samsung tilbyder 120Hz skærmopdatering, men kun hvis du vælger at kører i FHD+ (2.316 x 1.080) opløsning. Ønsker du at udnytte den fulde WQHD+ (3.088 x 1.440 508PPI) får du kun mulighed for 60Hz skærmopdatering. Så for at få glæde af 120Hz, skal du altså køre FHD+ eller mindre. Det er ærgerligt at Samsung ikke tilbyder den fulde opløsning og stadig 120Hz skærmopdatering. Især fordi Samsungs skærmopdatering kan køre variabelt, og selv sætte hastigheden efter behov. Dette er med til at spare på batteriforbruget.

Skærmen står knivskarp, og understøtter HDR10+, så du kan se Netflix videoer med HDR effekt. Og der er rigeligt med lys i skærmen til at se tekst og billeder selv i klart sollys.

I højre side har du mulighed for at bruge Samsung Edge Panel, hvor du kan lægge en masse forskellige værktøjer og links til programmer du bruger tit. Det er for nogle en brugbar funktionalitet, og for andre en gimmick man slår fra. Personligt kan jeg godt lide funktionen, da jeg har en lille håndfuld apps jeg bruger hele tiden, og i stedet for at plastre hjemmeskærmen til med en masse ikoner, så ligger de pænt i Edge panelet.

Indbygget i skærmen finder vi også en ultrasonic fingeraftrykslæser, der fungerer rigtigt godt.

 

Ydelse – Hvorfor skal vi snydes i Danmark ?

Her er det så jeg bliver lidt ærgelig over at Samsung ikke giver danskerne samme performance som de amerikanske brugere. I USA får Galaxy Note 20 Ultra købere telefonen med Snapdragon 865+, der yder 841 på Single-Core og 3.112 på Multi-Core, mens de fleste andre lande i verden får den med Samsungs Exynos 990 SoC i stedet, og det yder 30% mindre på Multi-Core end den amerikanske model. Den danske model scorer 895 på Single-core og 2.514 på Multi-Core på GeekBench 5. Og det er nødt til at trække ned på karakteren.

Smartphone modelGeekBench 5
Single Core
GeekBench 5
Multi Core
iPhone 11 Pro Max13333459
OnePlus 9 Pro11243514
Samsung Galaxy S21 Ultra11073449
OnePlus 8 Pro9023322
OnePlus 8T8933175
Huawei P40 Pro7552930
Samsung Galaxy S20 Ultra9272861
Samsung Galaxy Note20 Ultra8952514
OnePlus 7T Pro7892873
OnePlus 7T Pro McLaren Edition7852757
OnePlus 7T7822751
OnePlus 7 Pro7502842
Samsung Galaxy Fold7032621
Huawei Nova 5T6742407

Men når det er sagt skal det siges at Galaxy Note20 Ultra stadig er en hurtig telefon, og var det ikke fordi jeg havde skrevet ovenstående var der sikkert mange der slet ikke ville bemærke det.

Modellen vi testede kom med 12GB LPDDR5 RAM og 256GB lagerplads, og det giver rigeligt med plads til at have rigtigt mange programmer åbent samtidigt, og apps, musik, billeder og andet gemt på telefonen, og er det ikke nok plads, kan du installere et 512GB MicroSD kort i telefonen, og på den måde opnå endnu mere plads til data.

I dagligt arbejde fungerer Samsung Galaxy Note20 Ultra flydende og performance er meget fin. Alle apps starter hurtigt, og alt opleves

 

4.500 mAh batteri og hurtigere trådløs opladning

Samsung Galaxy Note20 Ultra kommer med et 4.500 mAh batteri, og sammen med telefonen får du en 25W kablet oplader, men det nye i år er muligheden for op til 25W trådløs opladning. Samsung vil ifølge rygter lancere en 25W trådløs oplader

Du får stadig trådløs PowerShare, der gør du kan oplade andres telefoner, smart-ure, høretelefoner eller andet udstyr der understøtter trådløs opladning via QI standarden.

Der er rigeligt med batteri til at komme igennem en dag, og som kendt fra de fleste Samsung smartphones, har Galaxy Note20 Ultra en AI funktionalitet, der begynder at lære hvordan man bruger sin telefon og så optimere batteriforbrug yderligere efterhånden som man bruger telefonen.

Opladningen er hurtig, og du kan få en hel dags forbrug (50% opladning) på 30 minutter. En fuld opladning fra 0 – 100% tager lidt over en time med den medfølgende USB-C oplader.

Det indbyggede batteri er klart godkendt

 

eSIM er indbygget i flere nye telefoner, ure og tablets. Foto: Shutterstock.com

 

Du får Dual-SIM og eSIM, 5G og WiFi 6 – What’s not to like?

Samsung Galaxy Note20 Ultra har arvet mobil og Wi-Fi delen fra flagskibet Galaxy S20 Ultra, og har derfor også den fulde pakke når det gælder telefoni og trådløst internet.

Den understøtter både 3/4G/LTE og 5G når det frigives i Danmark. Og så har du så mange muligheder for at kombinere SIM kort som aldrig før. Du kan have et eller to fysiske SIM-kort i telefonen, eller to fysiske og et eSIM (Dog kun to aktive samtidig).

Du kan også have et eSIM og et fysisk SIM og så have plads til et MicroSD-kort. Så der er rigeligt med muligheder for at finde den – eller de kombinationer af SIM-kort du har brug for.

Udover 4G/LTE og 5G får du også VoLTE og WiFi opkald, så du får den bedste opkaldskvalitet du kan få. Det kommer naturligvis an på hvad din teleudbydere tilbyder.

De indbyggede antenner (Testet med TDC) gav god ydelse i Hovedstadsområdet, og samtalekvaliteten er i top, også til konferencekald. Jeg testede Galaxy Note20 Ultra i hovedstadsområdet, og i Nordsjælland, og havde på ingen tidspunkt dårlig dækning, udover det sædvanlige 3G hul lige før Frederiksværk.

Galaxy S20 Ultra har også Bluetooth 5.0 og understøttelse af WiFi 6, så uanset om du bruger trådløse hovedtelefoner eller skal på internet via trådløst internet, så får du det bedste inden for trådløse forbindelser.

Oven i det får du stereo-højttalere, som er optimeret af AKG og tilbyder Dolby Atmos.

 

S Pen er blevet lynende hurtig

Samsung har forbedret S Pen, så den nu køre ultra hurtig opdatering. Den nye S Pen på Note20 Ultra har en responstid på kun 9ms, der gør at der ikke er nogen forsinkelse fra trykket på den hurtige skærm til det du skriver vises.

Samsung har lavet mange nye funktioner i forbindelse med Galaxy Note20 Ultra, og den kraftigt forbedrede Samsung Notes kan nu lave PDF’er, og Samsung og Microsoft har indgået et tæt samarbejde, der gør at meget af det grafiske arbejde og tekstredigering du laver med S Pen kan bruges i f.eks. PowerPoint.

Du kan nu også indtale kommentarer til dine S pen noter, så du kan optage hvad der sker omkring dig mens du tager noter eller tegner diagrammer, og så genhøre hvad der blev sagt mens du tog notater.

Arbejdet med S Pen har givet mange nye funktioner, og nu kan den hurtigt genkende din håndskrift (også på dansk), og konvertere det til tekst som kan læses og kopieres.

Oven i det har Samsung nu lavet en Sync funktion, der gør at dine notater kan synkroniseres til Windows eller MacOS computer.

 

Samsung og Microsoft i tæt samarbejde, du kan køre dine Samsung Apps i Windows

Samsungs strategiske samarbejde med Microsoft har gjort at Galaxy Note20 Ultra har tætte integrationer til Microsoft, og du nu kan have genveje på din Windows desktop, hvor du kan køre dine favorit programmer.

Det betyder du kan klippe og klistre via et delt clipboard mellem telefon og Windows. Samsung er på vej med en opgradering af integrationen, der kommer senere på året, så du kan køre flere Samsung mobil apps samtidigt på din Windows Desktop.

Det fungerer smart, og idéen er kendt fra Mac og iOS, og det bliver godt at man får en tæt integration mellem Android og Windows nu.

Oven i det er Note20 serien bygget til spil, og du kan i forbindelse med lanceringen faktisk købe et bundle, hvor du får Xbox Game Pass sammen med telefonen, og så får du også et trådløst joystick med. 

 

I “gamle” dage skulle du have et kabel på Dex. Det skal du ikke mere – Nu er Dex trådløs

Det trådløse Dex bliver bare bedre og bedre.

Da Samsung for nogle år siden kom med Dex, der på det tidspunkt krævede en dedikeret dock, havde jeg ikke meget til overs for idéen om at du kunne bruge din Samsung telefon som en PC i lommen. Især fordi du netop skulle have en Dock med.

Siden kom Samsung med et lille USB-C til HDMI kabel som løftede oplevelsen, og nu er Dex blevet helt trådløs. Du kan nu tilslutte din Samsung Galaxy Note20 til alle TV der understøtter Miracast, uanset om det er et Samsung TV eller ej. Det gør at du med et Bluetooth tastatur og en trådløs mus kan bruge din Note20 som en smart trådløs PC, hvor du let kan køre alle de apps du har på telefonen. Nogle af dem er endog optimeret til Dex. F.eks er alle Microsoft Office programmerne optimeret til fuld skærm via Dex også.

 

Fantastisk kamera blandt de bedste

Kameraet på Samsung Galaxy Note20 Ultra er stort set det samme som du finder på Samsung Galaxy S20+

Du har 3 objektiver på bagsiden (12MP Ultra Wide, 108MP Wide-Angle og 12MP Tele). Kameraet tager rigtigt gode billeder i både lyse og mørke fohold, og på video kan du optage i op til 8K opløsning.

Du kan naturligvis optage i 21:9 billedformat og muligheden for at optage videoer i professionel klasse. Brug den kraftige Pro Video tilstand med manuelle indstillinger til fokus, lydoptagelse, eksponering, lys, zoomfunktion og 120fps optagelse ved FHD-indstillinger til “filmisk stil”-videoer.

Samsung har også fundet plads til en Laser Auto Focus sensor på Galaxy Note20 Ultra, der hjælper med autofokus og bedre dybde i billederne. På Makrofotografering kæmpede laserfokus dog en del, men størstedelen af billederne blev endog rigtigt gode.

Der er også et 50X space zoom, som du kan bruge til at tage billeder tæt på. Personligt kan jeg bedre lide den optiske 5X zoom. Du kan også styre og justere mikrofonen på Galaxy Note20 i forskellige retninger for en mere nøjagtig lydoptagelse når du optager video.

Jeg er ikke en af dem der falder i svime over voldsomt zoom på en smartphone, så snart du kommer over det dobbelte af hvad sensor og objektiv selv kan tilbyde optisk, så begynder kvaliteten at falde. 

Nedenfor kan du se nogle eksempler taget med Samsung Galaxy Note20 Ultra.

 

Kameraet er klart godkendt.

 

Konklusion

Samsung Galaxy Note20 Ultra er en superlækker kontortelefon, som har en fast skare af loyale brugere, der har været med siden de første Notes kom frem.

Galaxy Note20 Ultra er en rigtig god smartphone, hvor du får en i særklasse god skærm med 120Hz opdatering, samt HDR10+ lysstyrke og klarhed i farver.

Det eneste der i min bog trækker ned, er at Samsung snyder de europæiske kunder med en meget langtsommere chip i forhold til USA. Det bør Samsung stoppe med, for det skal trække ned i den samlede karakter, der ellers ville være en topscorer. Så på både pris og ydelse har jeg været nødt til at trække ned. Fordi vi betaler det samme som dem der får Snapdragon 865+.

Men når det er sagt, så begejstrer Samsung Galaxy Note20 Ultra, og hvis du er på jagt efter en lækker arbejds-telefon, bør du give den en chance i dine overvejelser.

 

Priser og levering

Samsung Galaxy Note20 kommer i farverne Mysic Grey, Mysic Bronze og Mystic Green (Green sælges kun i Elgiganten), mens Note20 Ultra kommer i farverne Mysic Black, Mystic White (kommer ikke i DK) og Mystic Bronze.

Samsung Galaxy Note20 Ultra:

Samsung Galaxy Note20:

  • Mystic Grey, Mystic Green, Mystic Bronze kr. 8.299,- (se dagspris)

Samsung Galaxy Note20 familien kommer i butikkerne 21. august.

 

Galaxy Note20 UltraGalaxy Note20
Mål77,2 x 164,8 x 8,1 mm75,2 x 161,6x 8,3 mm
Vægt208 gr.192 gr.
Display6,9" WQHD+ Edge

19,3:9 Adaptive 120Hz
6,7" FHD+ Flad

20:9, 60Hz
FingeraftrykslæserFOD (Ultrasonic, 9x4)FOD (Ultrasonic, 9x4)
Bagkam. 1 (Wide)108MP PD OIS (F1,8)12MP 2PD OIS (F1,8)
Bagkam. 2 (Tele)12MP OIS (F3,0 5X Zoom)64MP (F2,0 3X Zoom)
Bagkam. 3 (UW)12 MP (F2,2)12 MP (F2,2)
Frontkam.10MP 2PD AF (F2,2)10MP 2PD AF (F2,2)
ChipsetExynos 990 + S5121Exynos 990 + S5121
RAM8/12GB LPDDR58GB LPDDR5
Lagerplads256/512GB, MicroSD256GB
Batteri4.500 mAh4.300 mAh
Opladning

Kablet / Trådløs / D2D
25W / 15W / 4,5W25W / 15W / 4,5W
UWB0X
Audio3 mic., stereo højt.3 mic., stereo højt.
AndetIP68, WiFi 6IP68, WiFi 6

 

Samsung Galaxy Note20 Ultra

10.199,-
8.7

Design

9.7/10

Ydelse

7.5/10

Kamera

9.0/10

Batteritid

9.5/10

Pris

8.0/10

Plus

  • Lækker Samsung AMOLED skærm
  • S Pen er lynhurtig
  • 5G som standard

Minus

  • Vi bliver snydt for Snapdragon ydelse
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.