Forside * Featured

TEST: iPhone 11 Pro Max – Kameraet er i fokus

-
iPhone 11 Pro Max (foto: recordere.dk)

Apple er klar med iPhone 11 familien, og som altid tester vi flagskibet i de forskellige mærkers serier. Vi har testet iPhone 11 Pro Max, og på den nye telefon handler det mest om mere kamera, mere batteri og så om iOS 13.

Recordere.dk har fået den nye iPhone 11 Pro Max i hånden, og vi har leget med de nye funktioner, det større batteri, det meget omtalte kamera og iOS 13.

Her kan du læse hvad vi synes om den nye iPhone 11 Pro Max.

Annonce:

 

Bagsiden på iPhone 11 Pro Max (foto: recordere.dk)

Udpakning, design og installation

iPhone 11 Pro Max, kommer i en flot sort æske, der udover telefonen indeholder en 18W USB-C oplader og et USB-C til lightning kabel, så du nu kan oplade din iPhone hurtigere end med den gamle 5W oplader der har fulgt med iPhone i rigtigt mange år. Og så er der et par in-ear hovedtelefoner med lightning kabel med.

 

 

Bemærk at kameraet nu vender ud som det første i kassen på iPhone 11 Pro Max.

Allerede når du åbner æsken kan du se at Apple ønsker at signalere at det nu er kamera og ikke skærm der er i fokus. Det første du ser når du åbner æsken er de tre meget omdiskuterede kamera, der er på bagsiden, og så den nye matte glas bagside, der er lavet et et mere holdbart glas ifølge Apple. Og holdbart det skal det være, for telefonen virker yderst glat at holde på, og jeg er meget glad for at jeg sammen med telefonen har modtaget den officielle læder-case fra Apple, så telefonen ikke glider ud af lommen og ned på gulvet.

 

Venstre side af iPhone 11 Pro Max (foto: recordere.dk)

På vestre side finder lydstyrke og den velkendte mute kontakt, og på højre side finder man tænd, apple-pay og Siri knappen ud fra hvor mange gange, eller hvor længe man trykker på den. Det er også i højre side man finder nano-SIM skuffen, der stadig kun har plads til ét SIM kort, selvom telefonen stadig understøtter dual-SIM. SIM nummer to skal blot være et eSIM kort.

I bunden finder man stadig en lightning-port, og ikke en USB-C port som mange havde regnet med og håbet på, når Apple nu tog Pro navnet i brug på deres iPhone familie.

Skærmen er på 6.5 tommer, og Apple er stadig ikke bange for at bibeholde det store kamera-hak i toppen af skærmen, der også indeholder deres super effektive ansigtsgenkendelse FaceID.

Modellen vi testede var i Space Grey med 256GB lagerplads og 4GB RAM.

iPhone 11 er IP68 certificeret, og vandafvisende ned til 4 meters dybde i op til 30 minutter, ligesom Apple har forbedret dens støv- og stænk afvisning.

Der har som tidligere skrevet været rigtigt mange holdninger til det nye kamera-bump på bagsiden, men de fleste har været baseret på de mange prototyper og dummes der har været i markedet til producenter af cases og covers. Og jeg har personligt også været en af dem som var meget skeptisk, men må indrømme at når man har haft telefonen i hånden og lommen et par timer, så glemmer man helt det er der, og man kigger vel selv også mest på skærmen.

 

OLED skærmen på iPhone 11 Pro Max (foto: recordere.dk)

Skærmen på 6.5 tommer har fået mere lys og farve

Skærmen på iPhone 11 Pro Max har en opløsning på 2.688 x 1.242 (458 ppi), og opløsningen er den samme som på sidste års iPhone XS Max, som vi testede sidste år.

Den nye Super Retina XDR-skærm som Apple har valgt at kalde den, understøtter HDR (Dolby Vision og HDR10), og så har den fået endnu mere lys at bruge af når du står i solen og når du ser HDR film på f.eks. Apple iTunes / TV+ eller Netflix.

I sollys kan du nu få op til 800 nits, som sikrer at du ikke har problemer med at se hvad der står på skærmen, også selvom du står i kraftigt sollys, og oven i det kan den nye skærm peake ved 1.200 nits, når du ser HDR film.

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle steder du kan bruge HDR. F.eks. fungerer HDR på YouTube ikke, da Apple ikke understøtter VP9 codec, så der må du nøjes med helt almindelig 1080p video, i stedet for 4K videoer med HDR.

Super Retina XDR har understøttelse af bredt farveområde med farvestyring på tværs af systemet og True Tone, så der opnås en mere naturlig visuel oplevelse, og tilbyder et kontrastforhold på 2.000.000:1, og tilbyder ægte sort som kun OLED skærme kan det.

Tekst og billeder står rigtigt godt, og endeligt har Apple i 2019 fået “Dark mode”, så du nu kan få mørk baggrund i stedet for hvid og grå, som ellers har været iOS’s varemærke siden starten.

Videoer ser endog rigtigt godt ud når de afvikles, og det er en fornøjelse at læse websider, både med og uden “reader-view” som giver en endnu renere læseoplevelse.

Oven i det er skærmen energieffektiv, så du opnår endnu længere batteritid.

Apple har i forbindelse med lanceringen af 11 Pro fjernet 3D Touch som ikke har fået den succes som forventet, og erstattet det med “langt tryk” som de så kalder “Haptic Touch”, fordi der kommer et fysisk feedback når du trykker på skærmen. Om det er bedre eller dårligere end 3D Touch er ikke så vigtigt for mig, fordi det man nu får er ens uanset om man bruger den mindste eller den største iPhone 11 model. Og det vigtigste for mig er at man ikke har fjernet de nye smutveje, som kommer på de enkelte ikoner. Det er rart at man på kamera ikonet kan vælge at gå direkte til en selfie, eller et portræt, og det samme gælder på andre programmer, hvor de mest brugte funktioner kan findes direkte ved et langt tryk på ikonet.

Men skærmen er klart godkendt, og som altid blandt de allerbedste skærme på markedet. Også selvom Apple langt fra er førende på opløsning.

 

Lightning stik på iPhone 11 Pro Max (foto: recordere.dk)

Ydelse og det større batteri

Apple ligger altid i top når det gælder ydelse. De har en ulige fordel fordi de selv udvikler både operativsystem og deres egen A13 Bionic chipset, som gør at de kan optimere direkte mellem operativsystem og cpu.

GeekBench 5 score

Vi har testet iPhone 11 Pro Max på GeekBench 5, der giver iPhone 11 en score på 1.333 på single-core og 3.459 på multi-core. Dette sammenlignet med iPhone XS Max der scorer 1.106 på single-core og 2.663 på multi-core. Så der er da en fin stigning fra forgængeren, men ikke noget du vil kunne mærke i daglig brug, hvis du allerede har en XS Max. Jeg skal lige sige at GeekBench netop har lanceret GeekBench 5, hvor de har ændret deres scores, så tallene er lavere end de var på GeekBench 4. Det er noget vi vil kalibrere i vores fremadrettede anmeldelser.

Smartphone modelGeekBench 5
Single Core
GeekBench 5
Multi Core
iPhone 11 Pro Max13333459
OnePlus 9 Pro11243514
Samsung Galaxy S21 Ultra11073449
OnePlus 8 Pro9023322
OnePlus 8T8933175
Huawei P40 Pro7552930
Samsung Galaxy S20 Ultra9272861
Samsung Galaxy Note20 Ultra8952514
OnePlus 7T Pro7892873
OnePlus 7T Pro McLaren Edition7852757
OnePlus 7T7822751
OnePlus 7 Pro7502842
Samsung Galaxy Fold7032621
Huawei Nova 5T6742407

 

Men iPhone 11 Pro Max er lynende hurtig, også selvom de stadig ikke har særligt meget RAM (4GB) sammenlignet med rigtigt mange Android telefoner som kommer med både 8, 10 og 12GB RAM i dag. Men det mærker du ikke i daglig brug, netop fordi iOS er optimeret til Apples A13 Bionic chipset, der giver 20% bedre ydelse og bruger 30-40% mindre strøm.

Apps starter hurtigt og navigation og hele brugeroplevelsen er bare glidende som den har været i rigtigt mange generationer af iPhone familien.

Det nye batteri i iPhone 11 Pro Max er blevet mærkbart større, og da man samtidigt har optimeret skærmen så den bruger mindre strøm, opnår man en længere batteritid. Apple siger op til 5 timer, og det er svært at modbevise, da jeg aldrig har været i nærheden af at løbe tør for batteri med iPhone XS og slet ikke med iPhone 11 Pro Max. Batteriet har ofte mellem 30-40% tilbage om aftenen når jeg skal i seng, men jeg indrømmer gerne at jeg ikke sidder i bus, fly eller tog og ser video på telefonen. Til gengæld kører jeg musik næsten hele dagen via bluetooth til mine Sony WF-1000XM3 hovedtelefoner.

Der medfølger nu en 18W USB-C oplader med, så Apple kan oplades hurtigere end før (op til 50% batteri på 30 min.). Du kan også oplade via Qi trådløs opladning, men Apple har ikke fået reverse charging så du f.eks. kan oplade dit Apple Watch eller dine AirPods via din telefon. Det var ellers et af rygterne frem mod lanceringen.

Men både ydelse og batteritid er klart godkendt, og især hastigheden er stadig den bedste du finder i en smartphone.

 

Hvordan virker den som telefon?

iPhone 11 Pro Max har som tidligere skrevet dual-SIM, men kører stadig med et enkelt Nano-SIM og et eSIM plads. Det betyder at du stadig er nødt til at satse på at dit teleselskab understøtter eSIM hvis du vil have friheden til at købe et SIM kort på en feriedestination.

Antennerne i iPhone 11 Pro Max er stadig ikke blandt de bedste, men jeg oplever en bedre dækning end jeg gjorde på min iPhone Xs Max, dog ikke noget jeg kan dokumentere, blot at den oftere har 4 streger end 3 på de steder jeg ofte opholder mig på.

Højttaleren virker godt ved konferenceopkald, og betjeningen ved opkald er stadig den bedste.

Oven i det har iPhone 11 familien fået WiFi 6, og det kan mærkes hvis du har routere eller access-punkter der understøtter den hastighed.

 

Front kamera og Face ID på

Software og Face ID

Nu skal det her ikke udvikle sig til en anmeldelse af iOS 13. Men software-oplevelsen er stadig den gode iOS oplevelse, hvor apps virker logiske, hvis man lige ser bort fra kamera-appen, som vi tager i anmeldelsen af kameraet.

iOS 13 som følger med iPhone 11 Pro Max, har desværre en række småfejl, som Apple allerede har rettet i iOS 13.1 som kommer senere på denne måned.

For mig er Dark Mode den vigtigste ting i iOS 13, ligesom de mange forbedringer i deling mellem apps og andre klienter klæder iOS godt.

Face ID er nu 30 % hurtigere, og virker nu på større afstand ligesom den er blevet mindre følsom for flere vinkler. Og for mig er Face ID stadig den bedste og sikreste login funktion på markedet lige nu.

 

Kamera på iPhone 11 Pro Max (foto: recordere.dk)

Kamera – Det er blevet meget bedre

Og så er der det som det handler mest om på iPhone 11 Pro Max. Kameraet har fået en kæmpe overhaling, og app’en har også fået en del nye funktioner.

På bagsiden finder man 3 linser (Vidvinkel, telefoto og et ultra-bredt objektiv). Alle tre linser på bagsiden er på 12MP, og tilbyder op til 120 graders vidvinkel. Samtidigt har man fra 0.5 – 2 gange optisk zoom, og op til 10 gange digitalt zoom. Jeg kan godt lide den måde man glider mellem de forskellige zoom, og kan også godt lide at Apple nu viser hvad de forskellige zooms passer til i mm.

Kameraet virker rigtigt godt i alle lysforhold, og har fået en automatisk “night-mode”, og der har vi problemet. Apple vil gerne hjælpe brugerne med at gøre alting let, og derfor slår night-mode selv til og fra udfra behov, men du kan ikke selv vælge om du ønsker at bruge den eller ej, og det gør så at du måske står i den “gyldne time”, hvor skellet mellem lys og mørke skifter farver og effekter i billedet, og der skal Apple ikke bestemme om den skal køre night-mode, hvis jeg har lyst til at tage et mørkere billede end de mener. Og det bringer mig så videre til næste problem, hvornår giver Apple en lettere adgang til kamera-indstillinger. Det er en lang rejse fra kamera til indstillinger -> kamera (som ligger endog meget langt ned af siden) -> videoopløsning, hvis jeg vil skifte fra 1080p til 4K. I det mindste kunne Apple smide det ind som en genvej, når du bruger Haptic Touch på kamera-ikonet.

Men når det nu er sagt, så virker Apple’s night mode rigtigt godt. Den forsøger ikke at overbelyse det mørke på samme måde som f.eks. Huawei, men forsøger at finde en balance, der passer bedst til billedet.

Vi prøvede det i en mørk stue kl. 19:40 hvor det var tusmørke, og nedenfor kan du se hvordan det gik.

Night-mode vs. Blitz

Nedenfor kan du se sammenligning mellem Blitz og Night Mode. Billedet er taget hvor det er ganske mørkt udenfor, og billedet til venstre er med blitz og det til højre er taget med Night Mode.

Men både billeder og video er blevet væsentligt bedre end på iPhone XS, men om Apple slår Samsung Galaxy Note 10 er meget svær at sige, men det er noget vi vil teste i en senere test.

På forsiden har du også et 12MP kamera, som nu kan optage slow-motion, og Apple vil gerne registrere varemærket “slowfie”. Det er ikke et hit, og det ender i min bog på præcis samme hylde som Memoji’s som er så uendeligt ligegyldigt. Men for nogle skal det nok være et hit.

Apple har lavet en ny Smart HDR funktion, der tager en række billeder som sættes sammen, og på den måde får du endnu bedre detaljer både i den lyse – og mørke del af billedet.

Men både video og billeder er klart godkendt, og med den nye foto-app, har man fået et bedre overblik over de billeder man har taget. Vi har samlet en håndfuld billeder og video så du kan se hvad iPhone 11 Pro Max kan levere.

 

 

iPhone 11 Pro Max karakter

Konklusion

iPhone 11 Pro Max er en rigtigt god smartphone, og en særdeles god kamera-telefon. Men du får også lov til at betale for herlighederne.

Hvis du allerede har en XS Max, så må det være op til dit behov for et bedre kamera der skal afgøre om du vil smide de mange penge (fra 9.799,- til 12.999,-) som iPhone 11 Pro Max koster.

Men har du en iPhone 8 eller yngre er der rigtigt meget at vinde, og så må det være op til økonomien og behovet for stor skærm om du skal vælge 11 Pro eller 11 Pro Max.

Men du får det bedste Apple kan levere lige nu på en Smartphone, og det er for mange godt nok, også selvom de stadig ikke har mange af de nyere funktioner som du finder på nyere Android flagskibe.

Men iPhone 11 Pro Max lander på en endog meget flot karakter, til trods for de små softwarefejl og mangler.

 

Pris og tilgængelighed

iPhone 11 Pro / Pro Max kommer i farverne Space Grey, Sølv, Midnight Green og Gold.

iPhone 11 Pro Max kommer i 3 udgaver:

‘Lillebror’ iPhone 11 Pro kommer ligeledes i 3 udgaver:

Er til salg nu, og kan købes hos Apple, og hos mange forhandlere og teleselskaber.

 

iPhone 11 Pro Max
DESIGN
Ydelse
Kamera
Batteritid
Pris
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Ydelse
Kamera
Forbedret kamera
Lækker skærm
Minus
Fejl i iOS13
Få nu smidt indstillinger for kamera ind i kamera app
Ingen USB-C
4.5
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.