Forside Produkter Mobil

TEST: Samsung Galaxy Fold – Foldbar, men er den holdbar?

-
Samsung Galaxy Fold

Hypen var høj da Samsung i foråret viste Galaxy Fold frem for første gang – Sidenhen blev den udskudt og først nu er Samsung klar med deres foldbare Smartphone / mini-tablet. Recordere.dk har testet den.

Recordere.dk var med, da Samsung præsenterede deres Galxy Fold i foråret, og nu har vi endeligt fået telefonen i hånden, og selvom vi er meget imponerede, så er der også nogle ting der taler imod Samsung Galaxy Fold som de flestes næste smartphone.

Vi har leget med den i et par uger, og her kan du læse hvad vi synes om den revolutionerende foldbare Samsung Galaxy Fold.

Annonce:

 

Udpakning og installation

Samsung Galaxy Fold, kommer i en eksklusiv æske, der udover telefonen indeholder et sæt trådløse Galaxy bud høretelefoner, et plastik-cover til at beskytte ydersiden af telefonen, et USB-C kabel og en QC 2.0 USB fast charger.

Det første jeg tænkte da jeg kiggede på telefonen var WOW, men det er også fordi når du pakker den ud, så er den allerede slået op, så det er den 7,3 tommer store OLED skærm, der bare imponerer. Når du så folder telefonen sammen, så er det mere den hedengange Nokia Communicator 9500 man tænker på. Telefonen er foldet hele 1,71 cm tyk, og så vejer den 276 gram.

Og størrelsen kan være en udfordring for mange. Personligt går jeg ofte i jeans med store lommer, så jeg kan faktisk godt have Samsung Galaxy Fold i lommen, men jeg er 100% sikker på at gør jeg det i en længere periode, så vil der blive slidt hul i lommen. Det gør der nu også med min iPhone 11 Pro Max. Og så skal man oven i det være opmærksom på støv og andre små ting der ligger i lommen i forvejen, fordi der stadig er en lille revne mellem de to skærme hvor sådan noget kan komme ind og ridse skærmen i værste fald.

 

Det synlige mellemrum når skærmen er foldet

Designet er ret specielt i forhold til alle andre smartphones på markedet lige nu. I foldet tilstand har du på højre side fysiske knapper til lydstyrke og til tænde telefonen. Og under de knapper har du så en diskret fingeraftrykslæser du kan bruge til at låse telefonen op når du skal bruge den. I toppen af samme side har du så SIM-skuffen som rummer ét SIM kort. I indstillingerne kan man dog også se en eSIM plads, men om deres er nogle danske teleoperatører der understøtter dette ved jeg ikke.

I bunden finder du et USB-C stik, der kan bruges til opladning eller andre USB-C enheder som kablede høretelefoner, for der er ikke noget mini-jack stik i telefonen. Både for- og bagside er dækket af glas, og under bagsiden har Samsung trådløs Qi opladning, ligesom bagsiden gemmer på det samme kamera du kender fra Galaxy S10+.

På forsiden i foldet tilstand finder du en 4.6 tommer HD+ Super AMOLED skærm som kan betjenes når telefonen er foldet sammen. Skærmens størrelse og placering virker for mange helt forkert, fordi der i bund og top er en kant på et par cm., og det virker helt forkert for alle.

Samsung selv siger at de var nødt til at vælge den størrelse skærm, fordi formatet skulle passe til størstedelen af de apps der er på markedet lige nu, og de havde en prototype med skærm til kant, og der fik de mange klager over apps, der virkede endog rigtigt dårligt på den skærm. Derfor får man på forsiden nu en skærm der er på størelse med en iPhone 5s skærm, og det må så være nok til notifikationer og hurtig afsendelse af korte beskeder.

Der er stereo-højttalere med ATMOS og så er der også et 10MP kamera på forsiden. Faktisk er der hele 6 kameraer installeret i denne telefon, så det er ikke linser du kommer til at savne.

Når du folder telefonen ud, så får du din 7,3 tommer QXGA+ Dynamic AMOLED Display (4.2:3) med en opløsning på 2152 x 1536 pixels (362ppi), der kun afbrydes af et kamerahak i øverste højre hjørne, om man kan leve med det kamerahak, må være op til den enkelte især efter Samsung introducerede O-hole på Galaxy S10, men Samsung begrunder det enorme hak med at man ikke kan bruge O-hole teknologi på en foldbar skærm, og det giver meget godt mening, når hele skærmen bevæger sig lidt frem og tilbage hver gang du folder den i og op.

Modellen vi testede var i farven Cosmos Black, men du kan også få Samsung Galaxy Fold i Space Silver. Modellen kommer med 12GB RAM og 512GB lagerplads.

Samsung Galaxy Fold er ikke IP-certificeret, så den er ikke vandtæt eller støvtæt, men Samsung siger at den godt kan tåle et lille stænk vand, dog er det ikke noget de anbefaler.

Designet er en smagssag, men der er ingen tvivl om at WOW faktoren er enorm. Uanset hvor jeg var henne mens jeg testede telefonen, skulle folk lige se med. Men om WOW faktoren er nok til at anbefale et køb vender jeg tilbage til i min konklusion.

Installationen er fuldstændig ens som alle andre Android telefoner, og tager ikke mange minutter, og så er man oppe og køre med de apps, man havde installeret på sin forrige eller anden nuværende Android telefon.

 

Skærmene

Som tidligere skrevet kommer Samsung Galaxy Fold med hele to skærme. På forsiden har du en 4,6 tommer HD+ Super AMOLED skærm (21:9) (720×1680)

(399ppi), som kan bruges når telefonen er foldet sammen. Skærmen har som alle nyere Galaxy telefoner “Allways on” muligheder, så du kan se tid og notifikationer. Men jeg vil ikke bruge så meget mere tid på den lille skærm på forsiden, udover at sige at den er let at betjene og står flot, men med en foldbar telefon oftest blot vil blive brugt til notifikationer og kort besked-læsning. Resten af tiden vil man naturligvis bruge på den 7,3 tommer store skærm.

For det er vel den der gør forskellen for de fleste brugere, der går du fra en klodset Android smartphone, til en fræk 7,3 tommer Android mini-tablet.

Skærmen er bygget op af en række plastik lag, der ifølge Samsung skulle kunne åbnes og lukkes mange tusinde gange uden at tage skade. I deres præsentation, lovede de op til 200.000 foldninger, før der var risiko for skade. Vi oplevede ingen problemer i de to uger vi havde den, men synes selv at den uddybning der kommer til syne i midten af skærmen var ret udtalt i den daglige brug. Især når man sidder med apps der har lys baggrund.

 

Hakket på den store skærm

Oven i det, er der altså et stort kamera hak oppe i højre hjørne. Det er knap 4 cm. langt og en halv cm. højt. Det ses bare så tydeligt, og selvom Samsung siger at man ikke kan lave et hul i den foldbare skærm, så virker det hak bare meget forstyrrende. Der er indstillinger i softwaren, der gør at du “fjerne” det ved at lave en sort bar i toppen, men hvem køber en holdbar 7,3 tommer skærm, for at starte med at fjerne plads på den.

Men skærmen står som de fleste Samsung skærme knivskarpt, og understøtter HDR10+. Skærmen leverer dog ikke mere end 525 nits, som er mindre end både Galaxy Note 10 Plus, og min egen iPhone 11 Pro Max der kan levere helt op til 760 nits.

Vi så et par film og serier på Netflix, og det var en sand fornøjelse at sidde med en mini-tablet, og så folde den og putte den i lommen når man skulle videre. Videoer står knivskarpt, og det er en fornøjelse at arbejde med sine apps på en så stor telefonskærm.

Jeg har dog stadig en bekymring om der kommer snavs og støv ind i den store skærm når den ligger foldet i lommen. Der er et synligt mellemrum, og jeg har tit hundekikserester i min lomme, og de ville sagtes kunne komme ind og ridse. Det er noget man bør være opmærksom på, når man vælger hvad lomme man lægger den i.

Men skærmen er sindsyg lækker, og helt klart et kæmpe plus på Samsung Galaxy Fold.

 

Tre apps kan køre samtidigt på den store skærm

Apps

Samsung Galaxy Fold kommer med Android 9 og Samsungs One UI version 1.5 brugerflade, og One UI har jeg kun gode ting at sige om.

Samsungs One UI er en ren Android oplevelse, og især i Dark Mode virker One UI rigtigt god. Det er efterhånden blevet godt gennemarbejdet, og integrationen mellem Android 9 og One UI er helt gennemarbejdet.

Samsung har for længst ryddet godt op i mængden af bloat-ware (unødvendig software som installeres fra fabrikken), men et tæt samarbejde med Microsoft, Spotify og Netflix er det blevet til, så du får Microsoft Office, Spotify Music og Netflix pre-installeret, når du modtager telefonen. Desværre kan de alle ikke afinstalleres helt, men du kan slå dem fra, så de ikke fylder i app-skuffen.

Samsung får de nyeste sikkerhedsopdateringer til Android hver måned, og du får notifikation når der skal installeres nye opdateringer.

Og så er der jo nogle helt specielle software funktioner på Samsung Galaxy Fold. Du kan sidde med en besked på den lille skærm, hvor der f.eks. er et link til Google Maps, og se det på den lille skærm, og så snart ud så åbner telefonen til den store skærm, så er Maps klart præcist samme sted med et endnu bedre overblik.

At læse email samtidigt med at man har facebook eller andre apps kørende, er ikke noget problem. Du kan dele skærmen op i enten 1+1 eller 1+2 apps, så du kan have op til tre apps kørende samtidigt med ægte multitasking. Du kan selv trække de forskellige apps rundt efter behov, så du har den app du bruger mest på den store del af skærmen.

 

Nu er det da næsten en Nokia Communicator

Du kan også vælge at bruge noget af skærmen til et tastatur, og folde den lidt som en Nokia Communicator, og på den måde have den stående på bordet, og bruge den som en super praktisk tekst-behandler.

Men softwaren er klart godkendt.

 

Ydelse og batteri

Når det gælder rå målt hardware ydelse ligger Samsung Galaxy Fold ikke helt i top, men den scorer flot.

Den scorer 703 på GeekBench 5 Single Core, og 2.621 på Multi Core. På Antutu scorer den dog ret højt (446.926), så skal du game bliver du glad for dens optimerede 3D spille evner. Vi testede med et par 3D spil, og begge imponerede med flydende opdatering af billedet og ingen hakken.

 

Smartphone modelGeekBench 5
Single Core
GeekBench 5
Multi Core
iPhone 11 Pro Max13333459
OnePlus 9 Pro11243514
Samsung Galaxy S21 Ultra11073449
OnePlus 8 Pro9023322
OnePlus 8T8933175
Huawei P40 Pro7552930
Samsung Galaxy S20 Ultra9272861
Samsung Galaxy Note20 Ultra8952514
OnePlus 7T Pro7892873
OnePlus 7T Pro McLaren Edition7852757
OnePlus 7T7822751
OnePlus 7 Pro7502842
Samsung Galaxy Fold7032621
Huawei Nova 5T6742407

Samsung Galaxy Fold kommer med 12GB RAM og 512GB lagerplads, og både spil og apps performer imponerende hurtigt. Også overgang fra den lille skærm på forsiden, til den fulde skærm på indersiden virker helt glat uden forstyrrelser.

Det er en sand fornøjelse at surfe og se video på Galaxy Fold, så når det gælder hardware ydelse er der intet at sætte på Galaxy Fold.

Så er der batteriet. Samsung Galaxy Fold kommer med et 4.380 mAh batteri, og det virker ikke af meget, når man tænker på hvor stor en skærm som telefonen har, men jeg kom fint igennem en hel dag, med blandet brug af den store og lille skærm, men det er klart at er man storspiller eller bruger man alle sine vågne timer på at se på YouTube eller anden video, så vil man nok skulle lade op undervejs. Og der er jeg skuffet over den oplader der følger med.

Du får en 15W oplader med, og det tager hele to timer at lade telefonen fra lavt til fuldt opladet. Og det er endog ved kablet opladning. Galaxy Fold understøtter også trådløs 9W Qi opladning, ligesom du kan oplade andre trådløse enheder via “reverse charging”.

Hardware ydelsen er godkendt. Det er batteriet også, men det ville have klædt Samsung har have leveret den med en hurtigere oplader.

 

Fingeraftrykslæseren

Fingeraftrykslæser på siden

Samsung har valgt at sætte fingeraftrykslæseren på højre side af telefonen under tænd/sluk knappen. Den virker godt, og låser telefonen op hurtigt og effektivt. Det smarte ved placeringen, er at den sidder samme sted uanset om telefonen er foldet ud eller ej.

Det samme gælder den indbyggede ansigtsgenkendelse. Den virker både fra den lille skærm på forsiden og når telefonen er foldet ud. Du kan naturligvis også bruge en simpel pin-kode, hvis du hellere vil det.

Hvordan virker den som telefon

Jeg har intet negativt og sige om dens dækning og opkaldskvalitet. Samsung Galaxy Fold har fine antenneforhold med Telenor som jeg testede med, og både data og opkald var i fin kvalitet i – og omkring Hovedstaden.

De indbyggede stereo-højttalere med ATMOS lyd virker også fint til konferencekald, og jeg testede den til et par interviews, og modparten sagde ikke noget negativt om kvaliteten.

Dens smalle størrelse når den er foldet sammen gør den faktisk ualmindelig behagelig at holde op til øret, og det er også et plus.

 

Kamera på bagsiden

Kameraet er i super Samsung kvalitet.

Kameraet i Samsung Galaxy Fold, er det samme som du finder i Galaxy S10+ og Galaxy Note, som vi allerede har testet og er meget imponeret over.

Vi er også imponeret over kamera og kamera-software på Galaxy Fald. De tre objektiver på bagsiden giver utroligt klare billeder.

Softwaren har mange indstillingsmuligheder, og er man mere pro, kan man arbejde med nærmest alle indstillinger. Personligt er jeg “Auto” typen, der stoler på at kameraet i min mobil vælger den bedste indstilling ud fra det motiv jeg tager lige nu, og der skuffer Samsung Galaxy Fold ikke. Billederne står knivskarpe, og video-delen er også rigtigt god.

 

Designet gør at du kan bruge både den lille og store skærm når du tager billeder, da du bruger samme objektiver uanset om telefonen er foldet eller ej. Det gælder naturligvis ikke selfies, men både kameraet i foldet og udfoldet tilstand giver rigtigt fine selfies også. Jeg kan godt lide den lille ekstra feature, der er på Fold, der gør at de har en trigger-knap til at tage billeder og video som du kan flytte rundt på skærmen, så du har den præcis der hvor du gerne selv vil have den.

Live focus på billeder og videoer giver en god portræt-effekt, men du kan også vælge at gøre dele af billedet sort/hvid og selve portrættet i farver. Der er også en funktion der gør at billedet bag portrættet bliver sådan “roteret”. Det virker ikke rigtigt for mig. Personligt er jeg mest til helt almindelige bokeh, og der kan du vælge hvor meget baggrunden skal sløres. Det fungerer ualmindeligt godt på Galaxy Note 10+, der har en speciel Depth Vision sensor til at klare dybde effekten for dig.

Nedenfor kan du se et galleri af billeder taget med forskellige zoom i forskellige lysforhold. (Billederne er blevet skaleret for at passe til web).

Så kameraet er også klart godkendt

 

Konklusion

Jeg har været meget i tvivl om foldbare telefoner er klar til markedet endnu, og jeg må være ærlig og sige at det er jeg stadig. Jeg er til gengæld ikke i tvivl om at foldbare telefoner har en kæmpe fremtid. Det ser vi også, da flere og flere fabrikanter kommer med foldbare modeller.

Samsung Galaxy Fold er på alle måder en fed telefon, hvis man tager den for WOW effekten, og fordi man gerne vil have en 7,3 tommer stor skærm med sig i lommen, men prisen og risikoen ved at være first-mover er høj og i min optik lige nu for høj. Det handler om holdbarhed og risiko for skader ved støv og småsten i lommerne. Samsung giver en ekstraordinær garanti, men den gælder kun én gang, og det faktum at Samsung giver sådan en garanti understøtter mig kun i min bekymring om at være first-mover. Det var jeg på Apple’s butterfly tastatur, og det kom der ikke noget godt ud af.

Du skal af med 15.999,- for at have din egen Samsung Galaxy Fold, og jeg ville til enhver tid anbefale alle der spurgte mig om de skulle købe en Fold, at overveje at købe en Samsung Galaxy Note 10+ i stedet, der i dag kan købes for under 8.000 DKK, og så købe en tablet for resten af pengene.

Men fair skal være fair, Samsung Galaxy Fold er en fantastisk telefon i Galaxy familien, og du får med garanti en masse misundelige blikke hvis du køber en, og har du de 16.000 DKK som telefonen koster, og har du ikke noget andet du vil bruge dem på, så kan du blive en af de første i Danmark, der kan vise en foldbar smartphone frem.

 

Pris og levering

Samsung Galaxy Fold kan købes nu, og du skal af med 15.990,-. Du kan se aktuel dagspris her.

TEST: Samsung Galaxy Fold – Foldbar, men er den holdbar?

15.990,-
7.5

DESIGN

5.0/10

YDELSE

9.0/10

KAMERA

9.5/10

BATERITID

8.0/10

PRIS

6.0/10

Plus

  • Foldbart er frækt
  • Godt kamera
  • Rigtigt god skærm

Minus

  • Dens voldsomme tykkelse
  • Frygten for om den holder
  • Langtsom oplader
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.