Forside * Featured

TEST: IFI Aurora – Alt-i-et anlæg der tør noget nyt!

-

Men… er dette HIFI?

Normalvist er et alt-i-et anlæg i 12.000 kroners klassen ikke noget der har min helt store anmelder interesse, da der jo altid er tale om et stort kompromis på bekostning af lydkvaliteten – og dermed i min verden, – respekten for dem der udøver og skaber musikken.

MEN… Da jeg tilfældigvis falder over IFI Aurora bliver min nysgerrighed alligevel vækket, fordi der her må siges at være tale om nytænkning på “alt-i-et-anlæg” området, og så tilmed fra et firma der er kendt for deres højkvalitets micro-DACs, transportable DACs og signal / strøm rensnings udstyr i den nørdede ende.

Annonce:

HIFI Review: IFI Audio Aurora

Kategori: Alt i et anlæg

Pris ca. 11.995.-


sløjdtime hos 3.B eller genialt design ala 2021? I testperioden havde jeg ingen negative kommentarer fra folk der så den i virkeligheden.

Nytænkning, ja tak!

Måske det er det netop det, der har givet næring til ideen om at lave et radikalt anderledes bud på et alt-i-et system, der benytter en del af virksomhedens teknik i et nyt design?

Jeg elsker nytænkning, – og derfor var det naturligt at bede om at få lov til at teste en enhed.

Design

Det mildest talt anderledes udseende er en kombination af Japansk og fransk inspireret design, udført i miljøvenlig bambus træ (der i virkeligheden er en græs-sort) . Dermed burde tidligere medlemmer af Alternativet på Frederiksberg være ekstra opmærksomme nu 😜 .

Jeg synes kombinationen af trekanten i midten og de horisontale og vertikale linjer med touch betjening i de tre vandrette “strips” giver mig fornemmelsen af et rumskib. Når man placerer anlægget på en passende plads i sommerhuset, køkken, udestue eller andet sted hvor man ønsker musik, får den straks en dragende effekt.  Der er noget organisk og naturligt over det.

Magisk tiltrækning på begge køn

I testperioden medbragte jeg systemet til forskellige sammenkomster, hvor der lige skulle bruges en “bluetooth højttaler”, –  og hver gang fik anlægget mere opmærksomhed end sammenkomstens centrum.  Pludselig havde alle lyst til at spille mere musik.   Der er altså noget voldsomt tiltrækkende ved designet i “real life” der virker dragende på begge køn.

Frisk, nyt design deler ofte vandene, men i dette tilfælde har jeg altså ikke hørt en eneste der har set den “live” sige at de ikke kan lide designet.   Det er min opfattelse, at det er et design der vinder ved længere tids samkvem og brugen af bambus er “hyggelig” i de fleste sammenhænge.

Teknik

IFI Aurora er udstyret med rør i forforstærkeren… Ja du læste rigtigt… Der sidder et russisk rør i signalvejen, hvilket er noget der bestemt kan høres i den oplevede “sound”, der har en meget varm og blød “rør-karakter”, hvor man tydeligt fornemmer den harmoniske forvrængning der introduceres af røret.  Det giver aurora en distinkt lyd karakter, der ikke minder om noget du har hørt før i denne produkttype.

IFI er også gået til yderligheder for at hælde så meget effekt og højttaler overflade i det lille system som muligt. Lyden er fyldig, takket være to firkantede bas-woofere med lang vandring, der er placeret i bunden af systemet. Her møder form altså funktion på genial vis, da vinklingen er med til at forstærke lyden.

Højttalersystemet “auto kalibreres” ved hjælp af ultralydssensorer hver gang det tændes, for at systemet performer bedst muligt i den placering det har fået. IFI kalder systemet Auto Room Tailoring (forkortet ART) og de blærer sig med at det hele foregår i det analoge domæne. Anlægget har også 12 volt input, og er således også oplagt at smide i en stor båd eller Autocamper!

Det er meget fint alt sammen, og der kan skrives meget om teknikken bag, men det kan du selv læse om på deres hjemmeside! Du vil sikkert hellere læse om hvordan det opleves.

Oplevelsen af IFI Aurora

Det visuelle er ikke kedeligt og har en dejlig organisk men alligevel højteknologisk karakter. I rummet får systemet således en forlokkende virkning der gjorde folk nysgerrige.

Sådan spiller man musik

Aurora benytter lige nu MÜZO App (en generisk streaming app) der dog er i gang med at blive udfaset af en ny app der desværre ikke var kommet i skrivende stund. App`en bruger man til at forbinde Aurora til sit WIFI eller LAN netværk, og herefter kan man DNLA, Airplay eller bluetooth streame til systemet.  Der er også mulighed for at benytte to forskellige internet radio services i MÜZO.

Externe inputs

Der er også  analoge og digitale indgange til f.eks en CD afspiller eller streamer efter eget valg. Hertil rundes der af ved at man også kan spille filer fra f.eks en USB Stick eller direkte fra telefonen eller tablets fil bibliotek. Der er sågar også et Micro SD slot hvis man har musik på sådan nogle… I testperioden brugte jeg mest systemet med Airplay, og spillede musik fra TIDAL (der er direkte supporteret i App`en ) og via ROON over airplay.

Jeg testede også DNLA streaming i opløsninger op til 24 bit / 192KhZ, hvilket der slet ikke var nogen ben i, bortset fra at DSD filer ikke lader til at være supporteret. Det er nok det mindste problem for langt de fleste. Alle mine rippede CD på husets medieservere spillede og var tilgængelige med det samme.

Bagpanelet byder på alt hvad man med rimelighed kan forvente.

Der er ingen ben i at sætte det op. Eneste irritation er, at man skal tænde anlægget og trykke på “netværk musik” knappen før at man kan spille musik. Det er altså ikke muligt at blot at vælge IFI Aurora fra din musik app, og så tænder anlægget og går i gang af sig selv.  Man skal tænde anlægget først.  På den anden side, risikerer man ikke at nogen i familien spiller ved et uheld midt om natten hvis anlægget ikke er tændt.

Den lille fjernbetjening minder om den hedengangne Apple TV remote i designet, men er ikke udført nær så lækkert. På den anden side – så bruger man den stort set aldrig!

Sådan lyder IFI Aurora

Dette system er den bedste “bluetooth højttaler” jeg nogensinde har hørt. Jeg må i den forbindelse understrege at jeg faktisk ikke har hørt så mange, da jeg plejer at løbe skrigende bort straks når denne type musik systemer “voldtager” musikken sonisk, men i tilfældet med Aurora må jeg sige at systemet har en evne til at fylde rummet med lyd på imponerende vis, – tilmed med en vis mængde musikglæde!  Det, koblet med størrelsen, design m.v. er en ret unik lille cocktail, der bringer mere fokuseret musik ind, – flere steder.

“Aurora har en evne til at fylde rummet med lyd på imponerende vis”

Så har man set det med. Et alt-i-et anlæg, bestykket med rør… og ja, det skal lige varme op når man tænder systemet! 👍

Det er IKKE et HIFI system!

Med HIFI ørerne på, er det selvfølgelig på ingen måde en erstatning for et rigtigt HIFI system, men det er et anlæg der kan fylde et rum med lyd der har krop, fylde og en overraskende stor bredde. Der er ikke skyggen af dybdeperspektiv eller realistisk dynamik, – og man kan sagtens høre at systemet dybest set presses ud over fysikkens grænser når der spilles højt.

Musikglad – (som i: “jeg bliver ikke deprimeret..”)

MEN… i dagligdagen, hvor man bare til høre noget musik, mens man går rundt, træner, laver mad o.s.v leverer dette lille system imponerende og indretnings venlig lyd, og kan spille imponerende højt og fyldigt.  Jeg blev IKKE deprimeret, fordi at Aurora stadig har fat i intentionen i musikken.

“Jeg blev IKKE deprimeret, fordi at Aurora stadig har fat i intentionen i musikken”

Langtidsholdbar klang

Klangen er varm og “hyggelig” med masser af bas, nærmest “out of this world” bas, i forhold til den beskedne visuelle størrelse og vil være en kæmpe upgrade for alle med en almindelig bluetooth højttaler eller bilka anlæg.

Som lyd entusiast, vil jeg vil ikke betænke mig 2 sekunder på at installere sådan en i sommerhuset, autocamperen eller kontoret. Man bliver heller ikke træt af at lytte på IFI Aurora, der er klar på det meste ved alle niveauer.

Konklusion:

Jeg har nydt IFI Aurora i mange forskellige sammenhænge og finder at kombinationen af originalt design, skæg betjening, systemets “presence” i rummet og imponerende lyd for størrelsen/prisniveauet ganske tillokkende. Som i det gamle ordsprog “fra børn og fulde folk skal man høre sandheden”, har IFI, (sikkert uden at være bevidste om det) begået en tiltrængt fornyelse i segmentet, der trækker på både ny og gammel teknologi, nytænkning og miljø der tilsammen giver et praktisk, men inspirerende produkt som alle med lidt fantasi bør tjekke ud. Til prisen, får man musikglæde for hver en krone.

“Til prisen, får man musikglæde for hver en krone.”

Jeg har svært ved at se nogle oplagte konkurrenter i klassen. Det kunne f.eks være Technics SC-C70MK2 (tidligere omtalt her) til kr. 7.000.-, der også både har en indbygget DAB Radio og CD afspiller.  Denne vil jeg teste når den bliver tilgængelig og se om den kan måle sig med Aurora rent lydmæssigt.

Mere Information

IFI Aurora 

Nærmeste forhandler henvises af distributøren

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

IFI Audio Aurora
Stjernholm Review Points
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Spændende Design
Stor lyd til prisen
Stor tiltrækningskraft
Musikglæde
Rør!
WIFI
Bluetooth
Mulighed for 12V drift
Minus
Ikke så "handy"
App overskuelighed
Ingen Spotify Connect p.t.
4.4
Karakter

Denne artikel er en del af serien: alt i et hifi

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.