Forside * Featured

Året der gik: HIFI – lidt af det bedste og værste

-

HIFI: Noget af det bedste og lidt af det værste i 2020

Tak til alle der har leget med!

Tak til alle distributører, installatører, forhandlere og læsere der har bidraget til denne artikel, hvor vi forsøger at opsummere nogle af de mest spændende, innovative, revolutionerende og bedste AV oplevelser fra året der gik, i elektronik, skøre ideer, film og musik inden for PREMIUM TV, HIFI og SURROUND. 

Denne artikel fokuserer på Premium HIFI området 

Annonce:

Er dit brand blevet forbigået, forsmået og efterladt i rendestenen 😉 ? 

Hvis der sidder folk i branchen der føler sig forbigået, så husk at i altid er velkommen til at sende presseinformation til recordere.dk og foreslå produkter til review i 2021!  Vi kigger på alt hvad der kommer ind , og som bekendt er “ude af øje, ude af sind!”, så vær selv med til at skabe fokus på fede AV oplevelser i hjemmet.    

Samtidig vil vi fra PREMIUM HIFI & SURROUND redaktionen sige tak for jeres engagement og ønske jer alle et fantastisk AV år i 2021!


Branchen voksede i 2020 – trods Covid-19

Covid-19 epidemien havde en positiv effekt i antallet af kunder i landets AV butikker.   Flere fik øjnene op for bedre AV oplevelser i hjemmet.  Ikke bare kom vi til at strække internettet til det yderste med video kommunikation og digitale samarbejdsløsninger, men når vi havde fri, steg eventyrlysten når det kom til musik og film i hjemmet.   Landets AV forhandlere har oplevet store stigninger i efterspørgslen, og da pengene ikke ligefrem bliver brugt på rejser, byture og nyt tøj – er der luft i budgetterne til at bruge flere penge på AV.  De lave renter, gør det også nemmere at realisere AV drømmene.    Den professionelle filmbranche oplevede en nærmest total nedlukning i filmproduktionerne, men streaming området oplevede et kæmpe boost, med flere og flere virksomheder der gerne ville kunne video kommunikere selv, og derfor anskaffede sig eller lejede produktionsudstyr som kameraer, video switchere, encodere, transmissions udstyr o.s.v.  Med det, kom også efterspørgsel efter professionelle, der kunne få det til at fungere.


 Ingen nævnt, ingen glemt!

“Kåringerne” er på ingen måde fyldestgørende, og repræsenterer i bedste fald hvad redaktionen og læserne har været i kontakt med i løbet af året.  Det er en stor branche, med producenter der ofte ikke er repræsenteret i danmark, eller lever et “hen-gemt” liv hos små distributører.  Derfor er listen et udtryk for de ting redaktionen og vores cirkler har været i kontakt med i løbet af året.  Ordet “bedste” skal altid opfattes i relation til den relative prisklasse, i det vi kalder “Value for money”.


HIFI området

Mest opløftende: 

Johan skriver til redaktionen:

“HIFI er faktisk ved at blive mainstream. Jeg er selv ved at være en halvgammel stodder og har været glad hifi dreng siden starten af firserne. Prøv lige at tænke på hvor langt vi faktisk er kommet med vellyd i dag. Rigtig mange ‘non-hifi’ mennesker lytter i dag på Spotify i 320 kbps med et par over-ear hovedtelefoner i 2.000 – 3.000 kr. klassen og det er sgu ikke så ringe endda.

Nuvel, der er stadig et stykke op til et godt hifi anlæg der er stadig langt foran, men hey … i forhold til et par medfølgende øresmadrende iphone hovedtelefoner, så er barren løftet klart højere i 2020. Måske også drevet af, at over-ear hovedtelefoner er blevet fuldt accepteret som en del af ungdommens ‘beklædning’. Men det lærer dem hvad god lyd er,  og sætter en standard, hvor mange ikke accepterer at gå et par trin tilbage fra. Dét er opløftende!”

over-ear hovedtelefoner er blevet fuldt accepteret som en del af ungdommens ‘beklædning’. Men det lærer dem hvad god lyd er”

Jens Kaare Toftehøj skriver til redaktionen:

“Jeg selv er sprunget på Bluesound med TIDAL musiktjeneste som understøtter 24-bit HD-lyd. Virkelig en fornøjelse og jeg er kommet tilbage til kvalitet og lækkerhed i musikken igen. 

Mens billedkvalitet på elektronik bare stiger og stiger i opløsning har alle forsømt lyden og nedgraderet til MP3 og hørt lyd på dårlige højtalere. Det nærmest en fornærmelse mod musikerne.

Bluesound platformen er meget komplet, og understøtter stort set alle streaming platforme. NAD er bannerfører, men platformen tilbydes også til andre producenter.

jeg er kommet tilbage til kvalitet og lækkerhed i musikken igen”

Så jeg vil gerne udpege både Bluesound og TIDAL som 2 geniale produkter som er kommet til min vished i 2020!”    

Vi siger tillykke med den genfundne musikglæde, Jens! Du rammer med dette skønne indlæg, lige i det vi mener at HIFI altid burde handle om, nemlig musikglæde. 


Innovation: Bluetooth 5.0 – plads til alle i den audiofile familie! 

IFI Audio ZEN Blue – Højkvalitets Bluetooth til fars superanlæg

I denne kategori finder vi HIFI nytænkning med f.eks IFI Audio Zen Blue (kr. 1.195), der bedst kan betegnes som er et bluetooth super interface, der tillader at hele familien kan få glæde af farmands high-end HIFI system også via bluetooth, og på den måde gøre det nemt for alle der bare “gerne vil spille et eller andet” at få lyd ind i super-systemet, der stadig nægter at inkludere bluetooth..     Det innovative består i den tekniske løsning med Bluetooth 5.0, der tages til højeste niveau med re-clocking og Sabre ESS DACs med både RCA og Balanceret output. 

Det innovative består i den tekniske løsning med Bluetooth 5.0, der tages til højeste niveau”

Med Bluetooth 5.0 er træder Bluetooth lige så stille ud af skyggen kvalitetsmæssigt, og er et praktisk alternativ der går mindre på kompromis end nogensinde før.  Med ifi ZEN Blue bliver en bedre lydkvalitet tilgængelig for rigtig mange mennesker på en nem og relativ billig måde.  Lur os, om vi ikke kommer til at se mere til denne version af teknologien. 


Innovation: Streaming anlæg med charme, bæredygtighed, power og russisk rør

IFI Audio var også ansvarlig for et  årets mest spændende alt-i-et streaming anlæg. Har du en holdning til soundbars, pæne hvide stofæsker med lyd, eller bare rigtig gerne vil have god lyd med det hele, bør man ikke snyde sig selv for at opleve IFI Aurora, der er gået helt nye veje både i design og teknik.  12.000 kroner køber herligheden som vi testede her i årets løb.


Spændende nytænkende HIFI Produkter:

HIFI Forstærkere:  

Producenterne begyndte stille og roligt at tilpasse deres produkter i begge ende af skalaen fra de puristiske analoge til de digitale troldmænd.   Spændende var det at se produkter som mini forstærkeren Rega IO, der viser at der kan være masser af højkvalitets musik i små puristiske pakker.  Rega IO bygger på teknikken fra den populære Rega BRIO forstærker og koster kun lige under 4.000 kroner.  En lækker indgang for den audiofile purist rookie!  

Purisme i en lille pakke – Rega IO

En lækker indgang for den audiofile purist rookie!”

I den anden ende af “mini-skalen” kom den længe ventede Lyngdorf TDAI-1120, der leverer alt det bedste fra firmaets avancerede high-end produkter i et lille, meget komplet produkt, med streaming, roomperfect rumkorrektion, stor fleksibilitet, brugervenlighed og meget mere.  Vi testede en prototype i starten af året – og var ret begejstrede for denne danske milepæl, der ikke rigtig har noget der minder om konkurrenter der tilbyder det samme.   Læs eller genlæs testen her. 

Lyngdorf TDAI-1120 er blevet vores sammenlignings reference, for små anlæg i prisklassen. Helstøbt og teknologisk fremme i skoene.

NAD Viser fremtiden

I den lidt dyrere premium/high-end klasse var det NAD der viste hvor den integrerede forstærker er på vej hen med M33, der er et perfekt mix af moderne funktioner som HDMI, Bluesound streaming, RIAA input, hovedtelefon udgang, Alexa, google assistant, touch display, Dirac Live rumkorrektion, og ikke mindst den seneste digitale forstærker teknologi fra Purifi, der leverer stor effekt og ekstrem lav forvrængning. 

Helstøbt, moderne, kraftfuld, er bro i mellem den nye og “gamle” verden NAD M33

Det er summen af alle disse dele, der viser vejen, pakket ind i et attraktivt design, der er klar til fremtidens audiofile hjem.  Sammenlignet med prisen på enhver del-komponent i denne klasse, ligner M33 et kæmpe hit til prisen på godt 37.000, hvor man aldrig har fået mere funktionalitet og power for pengene!  Vi kigger den efter i sømmene i 2021. 

Det er summen af alle disse dele, der viser vejen, pakket ind i et attraktivt design, der er klar til fremtidens audiofile hjem”

Årets største test var af integrerede forstærkere i 20-30.000 kroners klassen.

Når vi taler om forstærkere, var 2020 også året hvor recordere lavede en kæmpe stortest, der strakte sig over flere måneder med 10 forskellige gode integrerede forstærkere i prisklassen 20-30.000.   Dette lærte vi enormt meget af, gennem de nidkære sammenligninger og lyttetests forstærkerne i mellem.   Vi konstaterede også, at det går generelt godt med kvaliteten i premium HIFI produkterne og at man får meget lydkvalitet for pengene.  Læs eller genlæs den store test der er delt op i 5 dele. 

Innovationen fortsætter

Sidst men ikke mindst, er HIFI forstærker området stadig et sted for innovation og stræben efter yderligere forbedringer.   Det viser f.eks Technics med nyheden SU-R1000, en ny integreret forstærker i deres reference class af produkter, der bedst kan beskrives som “digital purisme”… Vi glæder os til at teste de nye digitale landvindinger i løbet af 2021. 

Technics SU-R1000 repræsenterer ny digital lyd innovation pakket fredeligt ind.

Højttalere

På højtaler området begyndte vi at se trådløse højttaler systemer fra f eks danske Buchardt (der stadig finder på undskyldninger for ikke at sende et sæt A500 til test 😉 

Aktiv, dansk og wireless. Buchardt A500

Vi testede b.la Dali Rubicon i den trådløse udgave og Dali introducerede i året også den “pris optimerede” Dali Oberon C, der bringer fed trådløs HIFI lyd til endnu flere. 

Dali Oberon C – trådløse HIFI højttalere til flere

danmark er rigtig godt med på verdenskortet med en skov af gode højttaler producenter”

Da højttalere er det største bidrag til den oplevede lyd, er det et område vi vil bruge mere energi på i 2021, ved at bringe dig flere højttaler reviews.  Som med mennesker, er der den rette højttaler til enhver derude, hvor danmark er rigtig godt med på verdenskortet med en skov af gode højttaler producenter, incl B&O der har stået for en del innovation på højttaler området, b.la med deres herligt extreme Beolab 90, men også med produkter som f.eks Beosound balance

Beolab 90 – +8.000 watt dansk innovation

Da højttalere er det største bidrag til den oplevede lyd, er det et område vi vil bruge mere energi på i 2021″

I 2021 har vi allerede linet reviews af Arendal 1723, B&W, Dynaudio, Buschardt, Fyne, Genelec, Yamaha m.fl op. 


Pladespilleren er tilbage, – men hvor længe?

Salget af vinyl og pladespillere fortsatte i 2020, og vi tolker det som et udtryk for de digitale platformes manglende emotionelle forbindelse og dybere interesse i musikken.  Der mangler credits, billeder, tekster – og lytternes interesse bliver mere og mere overfladisk, hvilket reflekteres i spilletider under 2 minutter på tidens mainstream musik.     Digitale løsninger som f.eks ROON (testet her), forsøger at kompensere.    Vinyl er noget organisk, og især gammel vinyl kan repræsentere noget meget autentisk rent lydmæssigt.   

Det kniber dog med lyden på en del af de nye udgivelser, der rangerer fra “fantastiske” til “virkeligt horrible”.  Et godt lokalt eksempel på “horribelt” kunne være Østkyst Hustlers 2020 album “Ti Tusind Timer”, der lydmæssigt er en perle i genren, men kun er tilgængelig på streaming ELLER vinyl (ingen CD).   Vinylpladen er pinlig, og lyder ganske enkelt forfærdeligt. 

Her rammer vi noget vigtigt, – for hvis industrien og musikerne selv ikke tager sig selv og pladekøberen alvorligt, hvordan skal de så kunne forvente loyale købere i fremtiden?

Man kan godt se at Nikolaj Peyk er ikke helt stolt af lyden på vinyl-udgaven – hårdt for en mand der ellers sætter fanen højere end gennemsnittet i alt hvad han laver 🙂

“hvis industrien og musikerne selv ikke tager SIG SELV OG pladekøberen alvorligt, hvordan skal de så kunne forvente loyale købere i fremtiden?”

Det fysiske medie bør altså kalde på ekstra omhyggelighed og ikke mindst fokus på kvalitet i det tekniske og kunstneriske, hvis det skal kunne fastholde et publikum.  Dette ISÆR på et så følsomt medie som vinyl. 

Hvor nørd er du?

Vi nørdede lidt med opsætning og praktisk sammenligning af pladespillere, tiltænkt novicen med et par hurtige videoer.  Se eller gense Morten på slap line her og test dit niveau af nerdness. 


HIFI VOODO

En anden ting der heller ikke skaber flere loyale kunder i længden er HIFI Voodo.   Intet i verden kan få en til at føle sig dummere end at konstatere at det 5.000 kroners kabel man har købt, i virkeligheden ikke lød spor bedre end et tilsvarende 300 kroners kabel. Når tanken falder på pladespillere, så er det et område hvor der aldrig har været mere af det vi kan kalde “HIFI voodoo”. 

Kuren er hel simpel:   Lyt med,   og stol på –  kroppen og ørerne når du køber HIFI udstyr.

Branchen får desværre nogen gange lagt lidt for meget voodo i kurven,  i stedet for at fokusere på musikoplevelsen hjemme hos kunderne.

Når du mærker at “voodo” tager over,  og kablerne er blevet vigtigere end den musik du elsker, er det et tegn på at du har fat i den forkerte butik, MEDMINDRE du selv elsker kabler mere end musikken, naturligvis!   

Lyt med,   og stol på –  kroppen og ørerne når du køber HIFI udstyr”

Blandt de mange sjove “voodo” produkter og kabler vi så i årets løb, gav denne det største smil på læben:  ORB Pickup varmeren.   Vi kæmper stadig med at finde egnede ord! 

så det…den ændrer helt sikkert lyden, da alle pickupper jo er konstrueret til at virke bedst i stuetemperatur..

Læs flere reviews fra recordere.dk

Recordere.dk lyd sektion


Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: Året der gik

Denne artikel er en del af serien: premium HIFI

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.