Forside * Featured

Året der gik: HJEMMEBIO – lidt af det bedste og værste

-

HJEMMEBIO: Noget af det bedste og lidt af det værste i 2020

Tak til alle der har leget med!

Tak til alle distributører, installatører, forhandlere og læsere der har bidraget til denne artikel, hvor vi forsøger at opsummere nogle af de mest spændende, innovative, revolutionerende og bedste AV oplevelser fra året der gik, i elektronik, skøre ideer, film og musik inden for PREMIUM TV, HIFI og SURROUND. 

Denne artikel fokuserer på HJEMMEBIO området 

Annonce:

Er dit brand blevet forbigået, forsmået og efterladt i rendestenen 😉 ? 

Hvis der sidder folk i branchen der føler sig forbigået, så husk at i altid er velkommen til at sende presseinformation til recordere.dk og foreslå produkter til review i 2021!  Vi kigger på alt hvad der kommer ind , og som bekendt er “ude af øje, ude af sind!”, så vær selv med til at skabe fokus på fede AV oplevelser i hjemmet.    

Samtidig vil vi fra PREMIUM HIFI & SURROUND redaktionen sige tak for jeres engagement og ønske jer alle et fantastisk AV år i 2021!


TV & Projektor

Mest innovative:   

Rulleskærme!“Jeg synes det er cool og det tegner godt for fremtidig nytænkning i design af skærme – store som små. LG SIGNATURE OLED TV’et så vi tidligere,  og i 2020 har vi set de første superfede bud på mobiltelefoner, hvor skærmen folder sig ind/ud. Rent Star Trek og jeg elsker det!” skriver Johan,  og vi kan kun give ham ret i denne spændende udvikling nok skal kaste fantastiske nye produkter af sig.  Tænk at gennemsigtige skærme i OLED kvalitet engang bliver noget vi “klister” på væggen?

i 2020 har vi set de første superfede bud på mobiltelefoner, hvor skærmen folder sig ind/ud. Rent Star Trek og jeg elsker det!”

Bedste TV:

 LG OLED CX serien (priser fra ca  10.000)

LG OLED CX

2020 var året, hvor flere kunne få glæde af OLED teknologien, da LG, der er den største producent af OLED paneler, – fandt en fin balance imellem billedkvalitet,  features og pris med deres CX serie. 

Nu OLED fra 48″ til 77″

Nyt var også en “lille” 48” model til 9-10.000 kroner.  CX Serien tilbyder ud over LGs fremragende OLED paneler, HDR, Dolby Vision, Dolby Atmos, en ret udviklet app platform der understøttes af stort set alle streamingtjenester, smart remote med stemmekontrol og meget mere.  Helt igennem fremragende billed og oplevelses kvalitet, konkurrencedygtige priser og størrelser fra 48” til 77”.  77” modellen blev i år solgt på diverse tilbud helt ned til kr. 27.000 (normalt 40.000). 

DTS blev valgt fra

Desværre droppede TV producenterne (ikke kun LG) direkte support for DTS lyd formaterne i deres skærme!  Vi synes det er ærgerligt på den måde, – MED VILJE at give kunderne potentielle legacy problemer for at spare en lille licensbetaling til DTS. 

Vi synes det er ærgerligt på den måde, – MED VILJE at give kunderne potentielle legacy problemer for at spare en lille licensbetaling til DTS”

En gang OLED…

På redaktionen oplevede vi også tusindkronesedlerne flyve ud af pungen, da det med OLED bliver lidt for traumatisk at se på andet… måtte alle ældre skærme omkring os udskiftes i år.  Regn med at det kommer til at påvirke dømmekraften i 2021!  😀

Bedste Projektor: 

Sony VPL-VW790ES (kr. 89.900)  

Sony har stadig fokus i deres projektor udvikling, hvilket vi lagde mærke til da de b.la introducerede VPL-VW790ES 4K HDR Laserprojektoren der frister de seriøse hjemmebio entusiaster med dynamisk HDR tonemapping, 20.000 timers levetid på laseren, lavt støjniveau, relativt kompakt design m.m.  

I kategorien er JVC, der i mange år har domineret premium projektor markedet ikke kommet med så meget nyt i 2020.  Det er stadig N5 (ca kr 48.000) , N7 (ca. kr 60.000) projektorerne der bider skeer med det meste.

Største billed AHA oplevelse

Største AHA oplevelse, på redaktionen i år, var at se Samsungs “The Wall” for fuld lysudblæsning i en biografopstilling.  Kombinationen af ekstremt lys, totalt sort, kæmpe farverum, ekstrem levetid og billedstørrelser i op over 500″ gør denne micro-LED teknologi til noget man bør holde øje med i fremtiden.

The Wall burde have været døbt “The WOW!”.  🙂


Home Cinema Audio

Bedste Surround Processor: 

Lyngdorf MP-40 (kr. 74.900)

For feinschmeckeren, der ønsker top performance fra separate komponenter, skinner et produkt igennem i årets lanceringer, nemlig Lyngdorf MP40, der i prisklassen næsten ligner et knaldtilbud i sammenligning med sin bror, den 104.900 kroner dyre MP-60.

MP40 byder på næsten samme features, samme lyd,  men et mindre HDMI board til de, der ikke har brug for mere end et output og har få kilder.  Er man der, får man den berømte lyngdorf lyd i processor form for kun 74.900.- .

“MP40 byder på næsten samme features, samme lyd,  men et mindre HDMI board til de, der ikke har brug for mere end et output og har få kilder” 

I den tungere custom install afdeling, lancerede Storm Audio deres ISP MK2 processor, der også har taget et hav af priser, b.la en CEDIA award for sin ekstreme fleksibilitet til store, sofistikerede højttaler setups, post processing og en masse andet der muliggør perfekt integration i lyd,billede og betjening.   

Vi kigger den efter i sømmene i 2021!  Firmaet lancerede også den noget nær perfekte home cinema effektforstærkere PA8 og PA16 MK2, der leverer hele 16 kanals UMAC klasse D forstærkning med nok effekt til at kunne tørlægge alle almindelige stikkontakter. 

Storm ISP2 MK2 til de tunge hjemmebio setups

I den forbindelse skal vi også nævne multi-prisbelønnede Trinnov Audio, der betragtes som den absolutte top inden for Home Cinema Audio med deres Altitude 16 og Altitude 32, der i 2020 lancerede en af deres hidtil største updates til deres yderst sofistikerede software platform. De fik som de første DTS-X Pro codec, og med seneste update kan ejerne nu i realtime overvåge hvordan Dolby Atmos bliver distribueret rundt i biografen via en Dolby atmos Object viewer, der ligner den de professionelle filmfolk arbejder med.  Det er super-frækt! 

Vi synes dette ligner noget man godt ville gide at have stående i stuen! Anthem AVM 90, til test i det nye år!

 Længere nede i “pris-hierarkiet” hos de dedikerede processorer, finder vi f.eks Marantz AV8805 (kr. 30.000) og AV7706 (kr. 18.000, hvilket er VILDT billigt for en pre-processor!), der i januar 2021 får konkurrence af spændende nyheder fra Anthem, i form af AVM 70 og AVM 90 der lover godt med stilsikkert design, nyudviklet egen platform, endnu flere features og en overraskende god pris, der skal bide skeer med f.eks ARCAM AV40.  Vi forventer at teste Anthems nye baby i starten af det nye år og give dig vores indtryk. 

Bedste surround AVRs: 

Skal der være forstærkere med ombord i kommando lydcentralen i hjemmebio anlægget, så kalder vi det en AVR. I denne katagori, lagde vi især mærke til værdi for pengene i Marantz SR7015 (kr. 12.700)  & NAD T778 (kr. 20.000)

Marantz SR7015 er en kraftfuld AVR der vil kunne få de flestes båd til at gynge.  Audyssey rumkorrektion, inputs fra alle typer kilder, 9 kanalers fremragende forstærkning, og tilmed forberedt for 8K/60 Hz* HDMI.   Med et par ekstra eksterne forstærker kanaler, håndterer denne processor op til 7.2.4 immersive audio.  Til prisen på under 13.000 vurderer vi, at dette er seriøs value for money! Kan man strække budgettet til 20.000 er NAD T778 et spændende alternativ, med sofistikeret musikstreaming, Dirac rumkorrektion, bedre kontrolmuligheder, mere fremtidssikring via MDC moduler,  og naturligvis den berømte NAD sound m.m.  

Det kører for NAD, der med T-778 er meget tæt på “den perfekte storm” indenfor AVRs i prisklassen.

Ønsker man en kraftigere og mere kompromisløs AVR i 2020, lancerede Denon en audiofil jubilæums hyldest version af deres AVC-X8500H, kaldet  AVC-A110, til kr. 40.000, der kommer med alt hvad der kan proppes ind af features, sammen med mulighed for Dolby Atmos konfigurationer op til 7.2.6 eller 9.2.4.  Sørgeligt nok, bliver dette efter sigende kun en limited edition, så man skal være hurtig hvis man drømmer om audiofil Denon AVR nirvana.

Denon har ikke noget at være flove over, så de smider tøjet på AVC-A110, andet end det ikke er en standard model i deres program…. og hvor er den dedikerede processor og effektforstærker?

Hjemmebio Højttalere:

Et brand stak ekstra meget ud i vores lille AV boble i 2020, nemlig Norske Arendal, der lancerede en ny serie norsk designede, Kinesisk producerede THX godkendte højttalere kaldet 1723, samt en lidt mindre udgave af de samme højttalere kaldet 1723 S.

Der blev også lanceret en serie nye store subwoofere under 1723 navnet, både i lukkede (Sealed) og åbne (Vented) versioner, med avanceret DSP og meget kraftfulde avalance forstærkere.

Arendal 1723 S serien, sætter nye standarder for pris vs. ydelse (siger de selv). Review i januar 2021

De nævnes her, fordi de på papiret ligner ekstrem værdi for pengene, hvilket også er meningen, da Arendal sælger direkte til kunderne (med 60 dages returret).

Vi finder ud af hvordan de spiller, når vi tester deres 1723 Monitor og 1723 Sub 2S. Pakkerne er ankommet, og efter vægten at dømme, er der tale om noget virkelig seriøst stuff…

Ny THX standard til de tungeste drenge!

THX certificering har altid været en rigtig god guideline for forbrugere og Custom Installere af hjemmebiografer.  Nu får vi endnu en, nemlig THX Dominus.

For de af jer, der ikke kender de forskellige certificeringer, er her en hurtig oversigt:

THX Certificering Skærmstørrelse op til Rum op til
THX Compact 2.4m 28m2
THX Select 3m 57m2
THX Ultra 3.6m 85m2
THX Dominus 6m 184m2

 

Nyt er Dominus certificeringen, der dækker systemer til de største og mest kraftfulde hjemme biosystemer i store rum, med

  • immersive audio
  • 2-3 stolerækker
  • 6 meters afstand til lærredet

I forhold til THX Ultra systemer skal THX Dominus minimum kunne levere mere end 6dB ekstra output.

Med Dominus standarden sikrer THX, at der også er en certificering for de helt store hjemmebio installationer.

De første producenter har meldt sig under Dominus fanen.  Vi glæder os til at følge området i 2021.

Læs mere i denne lille PDF: THX Dominus, eller besøg THX.com.

Du kan også lære mere om hvad THX Certificering er, og hvordan det foregår i denne lille video:


Største AHA oplevelse:  

 I året der gik,  så redaktionen mange HIFI anlæg og hjemmebiografer. 

En hjemmebiograf i Jylland inspirerede dog ekstra meget, da “Brians Klipsch Cave” viste hvor langt man kan komme lidt med knofedt, klog prioritering, entusiasme og ganske få penge.  

Brian har hele vejen igennem haft fokus på en helstøbt oplevelse i stedet for den nyeste teknik, og på den måde skabt en forrygende hjemmebio der virkelig leverer AV oplevelser i særklasse for pengene, der ikke står tilbage for noget.   

Læs eller genlæs besøgs historien her. 

Brian rammer lige hvad det det hele handler om. Fede Hjemmebio oplevelser & filmglæde! Brian leverede en oplevelse i sin hjemmebiograf  der lød af 10 gange så mange penge ved at prioritere alle de rigtige steder. Godt gået!

Bedste “convenience” filmoplevelse

Vi kan ikke lade året gå på hæld, uden at fremhæve den måske nemmeste måde at bringe noget der minder om en rigtig film oplevelse ind i stuen, – nemlig Sennheiser Ambeo soundbar. 

Denne overraskede testholdet temmelig meget.  En soundbar, der under forudsætning af, at den placeres optimalt i stuen kan formidle imponerende dynamik og immersive audio.  Alt sammen for en brøkdel af hvad et rigtigt surround system koster.

Læs eller genlæs testen her.

Det tog et firma fra den professionelle verden, at skabe en soundbar der har kunnet imponere premium redaktionen lydmæssigt. Sennheiser Ambeo

Årets største fis i en hornlygte:  

Det kunne være så godt, men blev det aldrig…..i hvert fald ikke endnu..  

IMAX Enhanced er potentielt en fantastisk ting, hvis det blot var nogle forbedrede “mastering practices” der ville sikre forbrugeren bedre lyd og billede.  Nu har man endt med noget, der hverken er det ene eller det andet og luften er gået af ballonen.   Hvor er de “hundredvis” af titler Sony annoncerede i Maj?  Vi kalder årets største fis i en hornlygte.   Antallet af kommercielle titler i “formatet” kan ikke engang tælles på een hånd, og hvad får forbrugerne egentlig?  Det er stadig uklart.  Det virker som om luften gik af ballonen.  Vi håber på at IMAX enhanced gør det bedre i 2021, for der er i den grad brug for fokus på reel kvalitet i hjemme underholdningen, når man ikke kan gå i biografen! BUH!


Måske mest oversete home cinema produkt?

Franske Zappiti laver et medie player system, der tillader filmnørder at digitalisere deres disk samling i fuld kvalitet, tilgå alle filmene via deres cloudbaserede Zappiti database og afvikle via deres prisvindende dedikerede medieplayer hardware.    

Software front-end er meget brugervenlig, og systemet har da også vundet en EISA pris, men har på trods af dette ikke nogen danske forhandlere. 

Vi ligger ikke fingre imellem, når vi bruger det som den vildeste bruger ville bruge det, og leverer et grundigt review 2021.  

Kan franskmændende noget, hvis man vil konvertere en kæmpe samling af diske til en ny simpel browse og afspilnings oplevelse eller vil man være indlægningsmoden på sindsyge anstalten?  Følg med i 2021!

Ingen nævnt, ingen glemt!

“Kåringerne” er på ingen måde fyldestgørende, og repræsenterer i bedste fald hvad redaktionen og læserne har været i kontakt med i løbet af året.  Det er en stor branche, med producenter der ofte ikke er repræsenteret i danmark, eller lever et “hen-gemt” liv hos små distributører.  Derfor er listen et udtryk for de ting redaktionen og vores cirkler har været i kontakt med i løbet af året.  Ordet “bedste” skal altid opfattes i relation til den relative prisklasse, i det vi kalder “Value for money”.


Se også: HIFI året der gik 

Læs flere reviews fra recordere.dk

Recordere.dk lyd sektion


Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: Året der gik

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.