Forside Nyheder

Skal du med til Månen? Japansk milliardær gi’r en rumrejse

-
Illustration af SpaceX-raketten Starship, som den vil tage sig ud på månen, når den engang kommer derop (Grafik: SpaceX)

Du kan nu skrive dig op til at komme en gratis tur til Månen og tilbage igen i 2023 på SpaceX’ ’Starship’-raket, betalt af Japans 22. rigeste mand.

Der er sikkert en hel del af Rec.dks læsere, der akkurat som undertegnede skribent drømmer om en tur ud i rummet. Efterhånden som teknologierne udvikler sig hos private rumfartsselskaber som Elon Musks SpaceX, Richard Bransons Virgin Galactic og Jeff Bezos’ Blue Origin, kommer drømmen om rumturisme tættere og tættere på.

Når det gælder SpaceX, forventes selskabets første, egentlige rumturist-tur at foregå i 2023 med fartøjet, der ganske enkelt og ligefremt er blevet døbt ’Starship’. Sidstnævnte er en del af Elon Musks strategi om at sende folk til Mars ved at lade rige folk betale for at teknologien udvikler sig.

Annonce:

På den måde ligner Starship-strategien den samme strategi som Musk valgte med Tesla, hvor de rigeste fik lov at betale dyrt for at elbil-teknologien kunne masseproduceres på en måde, der på længere sigt fik prisen ned. Men når det gælder Starship, handler det naturligvis ikke om at købe rumraketter til personlig transport.

Nummer 22 er tilstrækkelig rig

Det handler i stedet om at betale for pladser ombord på Starship, når fremtidige versioner af rumskibet tager på missioner udenfor Jordens atmosfære. Sådan en raketbillet er dyr, men det var de første Tesla-roadstere jo også. Og der er såmænd folk, der har råd til at betale for flere af dem.

Tag nu den japanske milliardær Yusaku Maezawa. Han startede i 2004 onlinebutikken Zozotown, der sælger modetøj. Websitet er nu det største af sin art i Japan, og det har gjort ham personligt ret velhavende, også selv om han ”kun” er nummer 22 på listen over Japans rigeste mænd.

Det er dog tilsyneladende nok til at have råd til ni raketbilletter med Månen som destination. I hvert fald lavede Maezawa i 2018 en aftale med Elon Musk om at han og otte andre personer kunne komme en tur op til Månen og tilbage igen. Der bliver dog ikke tale om en landing, men derimod en tur rundt om Månen, før der igen sættes kurs mod Jorden.

I 2018, da Maezawa og Musk offentliggjorde, at Maezawa ville blive SpaceX’ første rumturist, hed det sig, at Maezawa ville tage otte kunstnere med sig ud i rummet. Han er nemlig stor fan af moderne kunst, og ville gerne se, hvad kunstnerne fik ud af en tur til Månen og retur. Idéen var, at kunstnerne skulle udtrykke deres indtryk fra turen i kunst, så snart de var hjemme igen.

Du kan skrive dig op nu

Men nu har Maezawa skiftet mening. I stedet for kunstnere har han nu åbnet for, at alle kan skrive sig op til at komme med på turen. Hvis du melder dig til på dette website, modtager du en email med kriterierne for, hvordan de otte personer bliver udvalgt. Maezawa ønsker dog angiveligt primært folk, der har ”flyttet grænserne for, hvordan man hjælper andre og samfundet helt generelt” og ”ønsker at støtte andre besætningsmedhjælper med samme ånd”.

Med andre ord bliver det formentlig nogle hverdagshelte, der bliver belønnet for deres indsatser (for eksempel under COVID-19) med en tur til månen. Men der sker jo ikke noget ved at prøve at skrive sig op. Det kunne jo være, du var heldig.

Dog skal du være forberedt på, at to tidlige versioner af Starship foreløbig kun har været 12,5 kilometer oppe i luften – og i begge tilfælde eksploderede raketterne under landingen. Så det kunne også være, du var u-heldig…

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.