Forside Baggrund

Politikere vil tvinge Apple og Google til at overgive sig i app-butikskrigen

-

Et nyt lovforslag vil forbyde tvungne app-betalingssystemer og ikke mindst tvinge Apple til at åbne for installation af apps uden om App Store.

Mens Epic Games og Apple går rundt og venter på at der skal falde dom i retssagen mellem de to, kan politikere i USA afgøre striden mellem de to kombattanter. Et nyt lovforslag vil nemlig ulovliggøre store dele af Apples og Googles nuværende appbutik-praksis.

Hvis du har brug for en hurtig reminder om sagens kerne, så lod Epic Games, der bl.a. står bag spilhittet ’Fortnite’, spillere foretage køb inde i spil-apps på bl.a. iPhone uden om Apples betalingsteknologi i App Store. Det skete som en protest mod at Apple netop tvinger app-udviklere til at anvende firmaets eget betalingssystem, som automatisk fratrækker en kommission på 30%.

Annonce:

Det var ikke noget uventet træk, eftersom Epic Games havde protesteret mod betingelserne over længere tid, og Apple var da også lynhurtige på aftrækkeren og smed Epic Games’ apps ud af App Store – og så var der grundlag for en retssag. Epic Games har en lignende retssag kørende med Google over betingelserne i Play Store, dog uden helt så meget dramatik.

Selve retssagen kørte tilbage i maj, og firmaerne afventer nu at der senere i år skal falde en dom. Men står det til tre medlemmer af det amerikanske senat, vil dommen ikke nødvendigvis få så meget betydning. Demokraterne Richard Blumenthal og Amy Klobuchar, samt republikaneren Marsha Blackburn har fremlagt et lovforslag, der helt kan forbyde Apples og Googles nuværende betingelser.

Sideloading skal være tilladt

Ifølge det nye lovforslag vil det ikke længere være tilladt for app-butikkerne at tvinge apps til at bruge et bestemt betalingssystem til betalinger i selve appen. Et andet interessant aspekt af lovforslaget er, at det påtvinger app-baserede platforme at give brugerne lov til at installere apps fra andre kilder end platformens egen.

Den sidstnævnte klausul er nærmest direkte rettet mod Apple, der som bekendt ikke tillader ”sideloading”, altså installation af apps på f.eks. iPhone og iPad uden om App Store. I juni udsendte Apple en længere forklaring (med endog meget pædagogiske eksempler) af, hvorfor de foretrækker at holde tredjeparts-appbutikker ude af økosystemet.

Det nye lovforslag, der bærer navnet The Open App Markets Act, har ikke nogen indvendinger mod hverken eksistensens af, eller størrelsen af, kommissioner der opkræves af app-butikkerne. Lovforslaget vil blot skabe konkurrence med introduktionen af flere app-butikker på platformene, og det vil typisk tvinge både kommissioner og slutbrugerpriserne ned.

Lovforslaget har gode chancer for at blive til lov, eftersom det er støttet af medlemmer begge partier repræsenteret i USA’s lovgivende institutioner. Det skal dog stadig først vedtages i Senatet og så igennem samme tur i Repræsentanternes Hus. Hvis det sker, vil loven naturligvis kun gælde i USA, men vil formentlig få konsekvenser for Apple og Googles app-butikker på globalt plan.

EU også igang

Især EU vil næppe stå tilbage for USA, når det gælder reguleringen af app-butikker, og EU-kommissær Margrethe Vestagers hold er allerede i gang med at undersøge, om app-butikkernes praksis er i strid med god konkurrenceskik. Hvis både USA og EU forbyder tvungne betalingssystemer vil Apple og Google formentlig sætte de samme regler på globalt plan.

I den kommende tid vil lobbyister fra Apple og Google formentlig forsøge at overtale de amerikanske politikere til at stemme imod lovforslaget, eftersom det især i Apples tilfælde vil få store konsekvenser. Apple markedsfører som bekendt sine produkter som værende både sikre og private, mens indtægten fra app-butikkerne og firmaets tjenester udgør en større og større del af omsætningen.

Annonce:
Forrige artikelNu kan der betales med Google Pay fra ure
Næste artikelTEST: B&O Beoplay EQ – In-ear med aktiv støjreduktion
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.