Forside * Featured

EU dropper at fokusere særligt på iMessage, Bing og Edge

-

Det betyder blandt andet, at EU ikke vil tvinge Apple til at integrere iMessage med andre besked-tjenester.

Der er nok en del jurister og topledere hos Apple og Microsoft der ånder lettet op i dag. EU har nemlig meddelt de to firmaer, at en del af deres produkter alligevel ikke bliver omfattet af den såkaldte ’Gatekeeper’-status, og det giver selskaberne lidt mere albuerum.

Annonce:

’Gatekeeper’-begrebet optræder i Digital Markets Act (DMA)-lovpakken, der trådte i kraft tidligere i år. Det er en særlig status, der tilskrives firmaer, der driver platforme, der er aktive i mindst tre EU-lande, har en bestemt mængde omsætning og mindst 45 millioner månedlige brugere, eller 10.000 business-kunder.

Dette skal ikke forveksles med de såkaldte VLOP’er (Very Large Online Platform) eller VLOSE’er (Very Large Online Search Engine), der også bruger 45 millioner månedlige brugere som et kriterie. Disse betegnelser hører til i Digital Services Act (DSA), der er mere fokuseret på at beskytte brugerne fra et indholdsmæssigt synspunkt, hvor DMA er fokuseret på fri konkurrence og forhindring af monopol-aktiviteter.

Apple og Microsofts blev begge tilbage i september tildelt Gatekeeper-status af EU, og den status bliver de ved med at have. Men de to selskaber har indvendt overfor EU, at det ikke er alle deres produkter og platforme, der bør omfattes af denne status, ganske enkelt fordi de ikke har store nok markedsandele eller ikke i sig selv opfylder de ovenstående kriterier.

Skuffelse for Google

I forhold til dette synspunkt er EU-kommissionen efter en undersøgelse nu kommet de to tech-giganter i møde. Det har kommissionen netop offentliggjort i en pressemeddelelse. Det betyder, at Apples iMessage- og Microsofts Bing-, Edge- og Microsoft Advertising-produkter ikke længere bliver sat under mikroskop og skal opfylde særlige regler.

I forhold til Apples iMessage betyder det, at Apple ikke (modsat f.eks. USB-C på iPhone, alternative betalingsmetoder og tredjeparts-appbutikker) bliver tvunget til at åbne iMessage op for andre platforme eller integrere tjenesten med nogle af dens konkurrenter.

Nyheden vil formentlig blive modtaget med sure miner hos Google, der i november skrev direkte til kommissionen og forsøgte at få dem til at tvinge Apple til at bryde de digitale mure ned omkring iMessage. Apple har meddelt, at selskabet vil indføre en delvis RCS-integration i iMessage.

Når det gælder Microsofts Bing-søgemaskine og Edge-browser, er det formentlig mere en PR-udfordring, at EU ikke mener, der er nok brugere og omsætning forbundet med disse, at de kræver særlig opmærksomhed fra myndighederne. Microsoft har for nylig forsøgt at gøre noget ved dette gennem integrationen af AI-botten Copilot, der er baseret på OpenAIs teknologi.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.