Forside Nyheder

Alle husstande bør tjekke antenne-installationer


 


Her til januar tages de nye frekvenser til mobildata i brug. Da der er sammenfald med TV-frekvenser i kabel-tv, kan det give forstyrrelser.


Alle husstande med kabel-tv bør tjekke deres antenne-installationer for at sikre sig mod forstyrrelse af tv-signalet.


Den 1. januar åbner teleselskaberne for det nye såkaldte LTE-800 eller 4G-net, der sender på frekvenser fra 791 til 862 MHz. Ca. ti pct. af alle kabel-tv-kanalerne er placeret i dette frekvensområde. Tidligere blev det anvendt til det luftbårne, analoge sendenet, men Danmark har i lighed med andre europæiske lande besluttet at anvende området til mobil-telefoni/data.


?Der vil utvivlsomt være husstande, der vil opleve forstyrrelser, fordi installationen i boligen ikke er god nok. Derfor opfordrer vi til, at man tjekker, om antenne-kabler og stik er i god stand”, siger underdirektør Mads Arnbjørn Rasmussen, der er leder af driftsafdelingen i YouSee.


Risikoen for forstyrrelser er større, jo tættere man befinder sig på ?støjkilden?. Men da både sendemaster og mobiltelefoner kan forstyrre tv-signalerne, er man ikke beskyttet, blot fordi boligen ligger langt fra en mobilmast. ?Støjen? kan komme fra hjemmets egen eller naboens mobiltelefon.


YouSee forventer, at eventuelle forstyrrelser i begyndelsen primært vil komme fra mobilmaster, da der endnu kun er solgt meget få mobiltelefoner, som kan bruge det nye net. I takt med at markedet vokser, risikere man, at fænomenet bliver mere udbredt, ligesom det kan vokse i takt med, at teleselskaberne bygger flere master.


 


Striber, pixeleringer og skærm frys


Mads Arnbjørn Rasmussen fortæller, at eventuelle signalforstyrrelser vil vise sig som ?sne? eller striber på traditionelle billedrørs-tv. På moderne digitale fladskærme viser det sig som pixeleringer, frysninger af billedet eller kortvarig sort skærm.


?I langt de fleste tilfælde vil årsagen være, at der er opsat ekstra antennestik og trukket nye kabler i boligen, uden man har været opmærksom på at skærme signalet ordentligt. Det er gået godt, så længe der ikke har været forstyrrende signaler i nærheden af husstanden, men nu kan vi pludselig have balladen,? siger Mads Arnbjørn Rasmussen.


Han vil dog ikke sætte tal på, hvor mange der blive berørt.


?Der har været budt på op til 25 pct. af alle husstande, men det er et gæt. Jeg forventer ikke, at det bliver noget særligt udbredt fænomen, men det reelle omfang får vi først en fornemmelse af, når der kommer strøm på de nye sendere,? siger Mads Arnbjørn Rasmussen.


 


Kanaler der kan blive berørt hos YouSee-kunder


Analoge kanaler: TV 2 Sport, TV3 Puls, Eurosport 1, Disney XD og Nickelodeon, MTV og Cartoon Network.


Digitale kanaler: TV 2 Sport HD, Eurosport 1 HD og 2 HD, Nickelodeon HD, Disney HD, TLC HD, TNT HD, MTV HD.


 


Nyttige links


Stofa: Dit TV er truet


YouSee guide til godt signal

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.