Forside Tests

Test: Samsung ES9005 75″ LED TV


 


Test: Samsung ES9005 75″ LED TV


Samsungs største 3D LED TV på markedet lige nu, har været igennem recordere.dk?s redaktion. Og vi er begejstrede.


Samsung præsenterede deres 75? ES9005 på IFA, og kæmpen der kommer med kantbelyst LED er toppen af kransekagen inden for Samsungs LED program. TV?et understøtter Full HD.


 
Udpakningen


Selvsagt kommer et 75? TV i en enorm kasse, hvor man udover TV?et finder 2 fjernbetjeninger (Almindelig og en Smart touch fjernbetjening), en IR Blaster, samt manualer og 4 par af Samsungs aktive 3D briller.


Første indtryk er ?hold da op?,  hvor er det imponerende hvor tyndt et så stort TV er. Det er ikke OLED tyndt, eller ligeså tyndt som Samsung C9000 fra 2010, men med alle ind og udgange indbygget i TV?et og ikke i en separat fod, så er TV?et ikke meget tykkere end f.eks. Samsung ES8005. 3.5 cm. på tykkeste sted er alt.


 


 TV’et kommer i en enorm kasse, og er pakket nænsomt ind i et ægte tæppe.


 


Til gengæld skal der nok mere end 4 skruer i væggen, hvis de 44 kg. skal op og hænge. Og hele 49 kg. vejer TV?et når det står på sin enorme fod.


TV?et kommer med en tynd ramme på ca. 1 cm., der har et ret specielt kobberudseende, som Samsung kalder One Design – Rose Gold. Designet at TV?et er smukt og enkelt, og gudskelov har Samsung ikke på dette TV valgt at placere et selvlysende logo i bunden af TV?et.


På toppen af TV?et er der et kamera, som man med et tryk på toppen, kan vise eller skjule. Det kan desværre ikke fjernstyres, så mon ikke de fleste lader det være oppe, hvis de f.eks. ofte bruger Skype eller bevægelsesstyring?


 


 Kablerne kan let gemmes i den smarte “L grav” som samsung har. 


Bagud vendt strømstik.


På bagsiden finder man alle stik, og den efterhånden velkendte L formede I/O grav, hvor alle stik vender ud mod siden eller bunden, men med masser af plads til at dreje rundt uden at komme frem fra siden af TV?et.


ES9005 har 3 HDMI 1.4 porte, 3 USB stik, ligesom der stadig er mulighed for et enkelt SCART stik, hvis nogen da stadig bruger det. Den ene af USB portene kan bruges til USB harddiskoptagelse. Desværre er der kun én tuner, så man kan ikke se en udsendelse, og optage en anden.


Desuden har TV?et også Component  (Y/Pb/Pr) og Komposit indgang, ligesom der er et en optisk lydudgang. TV?et har også både Bluetooth, WIFI og Ethernet indbygget. Der er også et CI+ Interface, hvor man kan montere programkort fra sin signaludbyder.


Der er antennestik for DVB-T2, S2 og C. Ligesom TV?et naturligvis understøtter både MPG2/4. TV?et har også analog tuner, men det er der vel ingen der bruger, hvis de køber et TV til omkring 65.000 kr. Det kan godt undre, at man i et så dyrt TV ikke lige har sat en ekstra tuner i, så man kunne optage en udsendelse, og se en anden. Især når Samsung allerede har teknologien i deres harddiskoptagere.


Som det eneste stik, vender strømstikket lige ud af bagsiden af TV?et. Alle andre vender ud imod en fordybning i TV?et  ligesom på f.eks. ES8005. Det virker ret tåbeligt, også selvom at ES9005 ikke kan bruge Samsungs normale ultra tynde vægmontering, men kræver et VESA 400×400 beslag.


 


 Indstillingsmenuerne er lette og overskuelige. 


Indstilling af TV?et.


TV?et har præcis samme opsætning som sine lillebror 8 serien, hvor en let og overskueligt menu struktur giver adgang til indstillinger for billeder, lyd, netværk osv.


Ved start på kanal indstilling vælger man om man vil sætte den op til kabel, luft eller satellit signal. Da vi har YouSee valgte vi kabel og kun digital, og valgte kabelnummer 100, og så tager det 15-20 sekunder at finde over 200 kanaler.


Det er muligt at flytte rundt på sine kanaler som man vil have dem, hvis man ikke kan leve med de placeringer som ens signaludbyder har valgt.


 


 Import og eksport af kanaler via USB. Smart feature


 


Da vi i forvejen har et ES8005 stående, gav det os chancen for at prøve en indbygget funktion, der gør at man kan tage en sikkerhedskopi af kanalplaceringerne fra ét TV og overføre dem til et andet TV via USB.


Her skal man dog være opmærksom på at Samsung med 2012 modellerne skiftede fil format på den fil man overfører, så man ikke kan kopiere fra ældre modeller.


Metoden fungerede fint, og efter en genstart, havde vi præcis samme kanalopsætning på TV?et som den vi backede op. Måske en idé til Samsung var at få denne funktion ind i AllShare konceptet, så man kunne synkronisere kanalopsætning via netværket. Det ville være en yderst brugbar funktionalitet i en husstand med flere Samsung TV eller harddiskoptagere.


Har man en USB harddisk, kan denne tilsluttes TV?et og bruges som timeshift og til at planlægge optagelser. Desværre har TV?et som tidligere nævnt kun én tuner, så man kan ikke optage en udsendelse og se en anden.


 


 Tal og vink til dit Samsung TV. Sjovt i begyndelsen, men så heller ikke mere. 


Stemmestyring og bevægelseskontrol.


Ligesom 8005 serien kan man styre sit TV med tale og ?viften med armene? kan man skifte kanal og lyd, ligesom man kan spille f.eks. Angry Birds og andre sjove spil, men for mig er det mere en gimmick, der er sjov i kortere tid af gangen, end en egentlig brugbar teknologi.


Personligt vil jeg hellere have en god og brugbar fjernbetjening, men der skal sikkert nok være nogen som finder det godt.


 


 De to medfølgende fjernbetjeninger. Bemærk at Smart Touch kan programmeres til at styre andre enheder via IR Blaster 


Fjernbetjeningerne


UE75ES9005 kommer med 2 fjernbetjeninger, hvor den ene er en almindelig infrarød fjernbetjening med  knapper, og den anden er en ?Smart touch? fjernbetjening som via bluetooth kan betjene TV?et og fungere som universel fjernbetjening for et utal af enheder.


Den almindelige fjernbetjening fungerer fint, og er meget responsiv ved tryk. Men det er ærgerligt at Samsung ikke gør lidt mere ud af designet af fjernbetjeningen, når man har gjort så meget ud af TV?et.


Sammen med fjernbetjeningerne får man i øvrigt en Samsung IR Blaster, der gør Smart Touch fjernbetjeningen til en universel fjernbetjening. Samsung har lavet en video, der viser hvordan Smart Touch og IR Blaster fungerer.


 


 

 
 


 


Det indbyggede Kamera


Som på ES8005 serien har TV?et et indbygget kamera, der gør man kan bruge f.eks. Skype direkte fra TV?et. På ES9005 er kameraet monteret så det kan skjules når det ikke bruges.


Kameraet er ikke motorstyret, og det vil sige at man er nødt til at rejse sig op, for at få kameraet frem, ligesom man er nødt til at have det fremme, hvis man vil bruge Samsungs bevægelseskontrol til f.eks. et spil Angry Birds.


Det er ikke imponerende i kvalitet, men til Skype som lige nu er det eneste brugbare program til kameraet, er det fint nok.


 


 


 Smart TV


Smart TV har været det nye sort for mange TV fabrikanter de sidste par år, og Samsung er blandt de fabrikanter som har det bedste Smart TV indhold


Ser man bort fra alle de ubrugelige spil, tegneprogrammer og sociale netværk, der er integreret i TV?et, så er Samsungs smart TV stadig ganske brugbart til Streaming tjenester og videotelefoni.


 


  


Browseren er ligegyldig, hvis du da ikke har tilsluttet et Bluetooth tastatur, da den ellers er langsom og uoverskuelig at bruge.


Selve browser oplevelsen er af de bedre på Smart TV, men at skulle skrive www.recordere.dk tager en evighed, hvis man som sagt ikke har et tastatur ved sin side.


 At skrive en webadresse tager en krig hvis man ikke har et Bluetooth tastatur


 


Hvor ville jeg ønske at Smart TV lærte af tablets og smartphones enkelthed. Og så bliver man lidt irriteret over at TV?et pludselig går i sort, og skriver at TV?et mangler hukommelse for at vise en web hjemmeside.


 HBO Nordic skal nok blive et hit for Samsung Smart TV.


 


Af brugbare Apps, som jeg selv bruger i det dagligt på et Samsung ES8005 er Plex, Netflix, YouTube og Skype, men både HBO Nordic og YouBio og ViaPlay vil også være gode brugbare apps. I det hele taget er streaming og OTT tjenester Smart TV?s fremtid. Glem dog de håbløse spil og fitnessprogrammer.


 Smart TV på Samsung TV er blandt de allerbedste, og streaming er vejen frem.


 


ES9005 har i øvrigt Smart Evolution Kit port på bagsiden af TV?et, som Samsung garanterer vil kunne opgradere Smart TV?et funktionalitet til nye versioner, når det sker. Alt det ved vi nok meget mere om efter CES 2013 i Las Vegas i Januar. Samsung selv siger at dette skulle kunne bruges helt frem til 2016, men det får vi vel at se.


AllShare delen på ES9005 giver mulighed for at spille optagede TV udsendelser, men kan også afvikle nærmest alle kendte video og billede formater fra USB og netværksdrev og Smart devices.  Og på det område er Samsung i særklasse den bedste spiller.


 Hallo Samsung. Tror i nogensinde i løser YouSee EPG PIP problemet? 


EPG / Programoversigt.


Samsungs EPG er designmæssigt blandt de bedste, og den viser 6 kanaler af gangen i listen, hvor man hurtigt kan finde det program man gerne vil se.


I EPG?en kan man også tidsstyre hvad udsendelser man vil se og eventuelt optage. TV?et kan også godt optage udsendelser mens det er slukket.


Men det undrer mig, at vi på 4. år stadigvæk ikke har et fungerende Picture-In-Picture som YouSee kunde. Det virker ikke som om at det problem har nogen som helst prioritet hos Samsung. Heller ikke på et TV til rigtigt mange tusinde kroner.


 


 Lyden på Samsung UE75ES9005 er imponerende, og vi finder standard indstillingen værende den bedste. 


Lyd


Ifølge Samsung selv leverer TV?et 2 x 15 W, og det med down-firing full-range højttalere.


Samsung ES9005 har klart den bedste lyd vi har oplevet på et Samsung flad TV. Lyden er fyldig, og på musik kanalerne kan man sagtens høre og fornemme bassen. Samsung tilbyder forskellige lydprofiler, og vi føler at Standard indstillingen er den bedste, da de andre virker mere ?dåsede? i deres udtryk.


Naturligvis kan en fladskærm ikke erstatte gode eksterne højttalere, men lyden skuffer ikke.


 


 Både på Blu-ray og på TV signal er der en flot kontrast.


 


 


Billedkvalitet


ES9005 kommer som sagt med et kantbelyst 75? LED panel med lokal dimming, og en avanceret billedbehandlingsmotor under låget.  Og med 75?, er det enormt vigtigt at billedet står knivskarpt ved både SD og HD.


Skærmen er blank, og det giver en del refleksion især i dagslys og du skal være opmærksom hvor du placerer lyskilder i forhold til TV?et. Det giver dog samtidig en rigtig god kontrast både i mørke og lyse rum.


 


 OK. TV’et er slukket, men syntes det giver et meget godt billede af hvor meget reflektion skærmen giver ved mørke bileder. 


På TV siden har vi brugt YouSee kabel på net 100, og på både SD og HD kanaler er vi meget imponeret over billedkvaliteten. Naturligvis er HD meget bedre, men SD står også godt på de fleste kanaler.


Man lider naturligvis endnu mere over dårlig billedkvalitet på de kanaler hvor enten udbyder eller signalleverandør nedjusterer båndbredde og billedkvalitet på grund af panelets størrelse, men generelt er billedkvaliteten helt i top, og lys og skarphed er fin og ensartet på hele skærmen.


 


 TV2 News sender i SD, og står som et godt eksempel på at at SD visning også kan være
klart og dybt i 75″.


 


ES9005 tilbyder en ret avanceret billedbehandling, og kan bl.a. sørge for at der ikke trænger særligt meget lys ind i de sorte bjælker ved f.eks. 2:35:1 visning.


Og i det hele taget oplevede vi ikke nævneværdig lys indtrængen fra siderne, som ellers kan være et problem med kantbelyste TV. Den overordnede skærmkvalitet er helt i top, og klart noget af det bedste vi nogensinde har set på et LED TV.


Farvenøjagtighed og nuancerne i farverne er helt fantastisk. Vi har ikke kalibreret TV?et men oplever at man i billedindstillingen film får et rigtigt godt og nuanceret billede ?out-of-the-box?. Dette gør sig gældende ved både film og TV visning. Der kan sikkert vindes endnu mere, hvis man ofrer en kalibrering.


 


 Superskarpt og uden hakken. Danmark vandt i øvrigt over Rusland


 


Bevægelse på f.eks. sportsudsendelser opleves ikke hakkende. Hverken på SD eller HD. Vi har set flere fodbold og håndbold kampe under testen, og har ikke oplevet nogle problemer.


LCD/LED TV har tidligere haft store problemer med sløring, og derfor har mange entusiaster sværget til plasma paneler, men de sidste par år er afstanden mellem LCD/LED og plasma blevet stadig mindre, og på ES9005 fandt vi intet slør i billedet.


Betragtningsvinkelen på ES9005 er meget bred, og med 75? kunne man sagtens bruge TV?et som mødelokale skærm. 


 


 Brillerne der følger med UE75ES9005 er den store model med genopladning via USV 


3D visning


Samsung bruger aktiv 3D, og der følger 4 par 3D briller med til TV?et.


Samsung bruger med 2012 modellerne Bluetooth til at styre brillernes synkronisering, og Samsung har længe været blandt de bedste LCD/LED producenter, når det gælder 3D billede, og ES9005 skuffer ikke.


Vi bemærkede ikke crosstalk på de 3D film vi testede med, og der er rigeligt med lys til at vise et flot og klart billede med 3D briller på.


 


 
 


Konklusion


Samsung UE75ES9005 er et helt igennem fantastisk TV.


75? flot billede og lyd, og har man 65.000 kr. og behov for et stort TV, ville jeg da nok kigge i retning mod denne model. Men vær opmærksom på, at vi er i en skiftetid, hvor OLED paneler og TV med 4K opløsning banker på døren, og at man derfor køber noget af det ypperste inden for den nuværende teknologi, men nok allerede nu skal begynde at spare op til næste generation.


Vi er skuffet over at Samsung ikke har sat to tunere i TV?et, når man nu laver et high-end TV, hvor man er oppe imod f.eks. Loewe, der har det, og vi er skuffede over at ES9005 stadig ikke har løst deres EPG PIP problem med YouSee.


Men ellers er vi vildt begejstrede. Samsung har lavet et smukt TV, med et nænsomt ydre, og en yderst diskret ramme, med billlede til kant. Og har man en stor stue og en stor pengepung, så giver recordere.dk UE75ES9005 vores bedste anbefalinger.


Pris: ca. 65.000 kr. Og TV?et kan købes i Danmark allerede nu.


Tjek aktuel dagspris her.

Annonce