Forside Baggrund

Samsung vil vippe Sonos af tronen


Demonstration af Samsung WAM. Video: recordere.dk


 


Samsung WAM


Samsung går målrettet efter at gøre deres trådløse multirum musiksystem nr.1 i verden, og dermed vippe Sonos af tronen.


Arbejdet med Samsungs trådløse musiksystem skrider frem. Dag for dag rykker det nærmere funktionaliteten i Sonos.


De kalder det WAM, Wireless Audio Multiroom, og det er trådløse højttalere til hjemmet. Til mono, stereo eller i en surround-opstilling.


Vi har besøgt Samsung i Stockholm, hvor det nordiske hovedkontor ligger, for en demonstration af hvor de er nu. Her hvor de forbereder den nordiske lancering.


 


 
Galleri: Samsung M5 og M7 højttalere for WAM. Foto: recordere.dk


 


 


Streaming-højttalerne M5 og M7


Lad det være sagt med det samme. Systemet er ikke færdigbygget endnu, hvis målestokken er Sonos. Men det er rykket nærmere.


Det begyndte med en USA-premiere på streaming-højttalerne M5 og M7 i efteråret. I Sonos-verdenen svarer de nogenlunde til PLAY:3 og PLAY:5.


Designet på højttalerne er trekantet, og de er lavet til både at kunne ligge vandret på en hylde, stå lodret eller væghænges.


Senere følger en mindre højttaler, så de også har noget i PLAY:1-segmentet.


Nu følges det op af en premiere på et egentlig multirum-system, hvor i højttalerne M5 og M7 kan indgå. Iøvrigt sammen med de nye TV, Blu-ray, Soundbars mv. der kommer til at understøtte det trådløse system direkte.


 


 
Galleri: Samsung WAM Hub. Foto: recordere.dk


 


 


Sit eget netværk


Samsung WAM benytter sit eget Mesh netværk, som Sonos også gør det. Samsung fortæller at det var nødvendigt at isolere det fra husets normale WiFi, for at sikre kvaliteten af den trådløse musik.


Ligesom Sonos har de så en boks, der danner bro imellem det normale netværk og multirum-systemet. Hos Sonos hedder det en bridge, Samsung kalder det en hub.


Der kan indgå flere Samsung WAM Hubs i et multirum-system. Det kan både benyttes til at øge dækningen, men også til at sprede belastningen.


Der er ingen øvre begrænsning på hvor mange højttalere der kan indgå i Samsung multirum, men de anfaler en ny hub for hver 15-20 højttalere.


 


Mono, stereo og surround


Højttalerne kan spille både som mono eller indgå i en stereo- eller en surround-opstilling. Men det er ikke enten/eller.


I det ene øjeblik kan det være en række mono-højttalere i “party-mode” der bare spiller det samme rundt omkring i huset. Det næste øjeblik kan det være musik i stereo i de enkelte rum, eller højttalerne kan indgå i en 5.1 surround-opstilling (sammen med et TV, soundbar el.lign) når der skal ses film eller musik på TV.


Det kan også være at der ses film med surround i stuen. Høres musik i mono på køkken-højttalerne, mens der spilles stereo i et værelse. Højttalerne gør bare det man sætter dem til at gøre, lige nu og her.


 


Tilslutning til andre mærker


Ved den nordiske premiere vil der ikke være mulighed for at benytte andre højttalere eller stereo-anlæg. Men det følger senere.


Samsung kommer også med en boks, så andre mærker, eller tidligere Samsung-produkter uden WAM, kan indgå i deres multirum-system.


Altså en boks der kan streames til, som så afleverer lyden videre til 3.part. Som det kendes fra Sonos.


Samsung kalder den Link Mate.


 


 
Galleri: Samsung App til WAM. Foto: recordere.dk


 


 


Indhold


Men et er selve teknologien, der skal jo også noget indhold i. Hvad selve musikken angår så arbejder Samsung med:  • Lokale afspillere (smartphone, tablet osv).
  • Streaming-tjenester. Spotify Connect er klar i begyndelsen af juni.
  • Internet Radio
  • Lokale kilder via DLNA (NAS, computere).

Derudover vil højttalerne også få understøttelse for Spotify Connect senere, så de selv kan overtage streamingen af musikken.


App’en findes til Android og Apple iOS.


 


Pris og tilgængelighed


Priserne er:  • Samsung WAM Hub, kr. 450,-
  • Samsung WAM Link Mate, kr. 2.600,- 
  • Samsung M5 højttaler, kr. 2.290,-
  • Samsung M7 højttaler, kr. 2.990,-

Er klar til salg i butikkerne nu.


 


 


 
Galleri: Samsung M7 højttaler for WAM (th). Foto: recordere.dk


 


 


Konklusion


Samsung virker til at mene det meget seriøst med Wireless Audio Multiroom. De går vitterligt efter at bygge det bedste system på markedet, og at vippe Sonos af pinden som største leverandør af den type multirum musiksystemer.


Det vi oplevede i ved demonstrationen i Stockholm var et musiksystem med et stort potentiale.


2014 bliver året hvor Sonos for alvor får konkurrence. Se også: Her er årets Sonos-konkurrenter.


Se også: Samsung WAM er først med Spotify Connect til multirum


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.