Forside Nyheder

Første kig på ny macOS Catalina

-

Klar med nye funktioner og apps, samt Sidecar der udvider Mac-arbejdsområdet med iPad.

Apple gav i dag et første kig på den kommende macOS Catalina.

Annonce:

I det nye operativsystem der vil de tre underholdningsprogrammer, Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-app’en, erstatte iTunes.

Den helt nye Sidecar-funktion giver brugerne mulighed for at udvide deres Mac-computer, da de kan bruge deres iPad som en ekstern skærm eller som en meget præcis inputenhed på tværs af kreative Mac-programmer.

Nye sikkerhedsfunktioner holder brugerne bedre beskyttet, og de kan styre deres Mac udelukkende med stemmen ved hjælp af Stemmekontrol.

 

Apple Music på macOS Catalina

 

 

Den nye Musik-app til Mac hjælper brugerne med at finde ny musik med over 50 millioner sange, playlister og musikvideoer i Apple Music.

Brugerne får desuden adgang til hele deres musikbibliotek, uanset om de har downloadet sangene, købt dem eller overført dem fra en CD. Hvis man bedst kan lide at eje sin musik, er iTunes Music Store kun et klik væk.

Den helt nye Apple TV-app samler forskellige måder, man kan finde og se film og serier på, i én effektiv app. Apple TV-app har Apple TV-kanaler, personlige anbefalinger og mulighed for at søge, købe eller leje over 100.000 film og serier fra iTunes – så brugerne kan se 4K HDR-film og film, der er understøttet af Dolby Atmos.

Se nu-fanen indeholder en Kø, hvor seerne kan holde styr på, hvad de er ved at se, og se videre på en hvilken som helst skærm. Til efteråret vil Apples originale videoabonnementstjeneste, Apple TV+, blive tilgængelig i Apple TV-app.

 

Podcasts på macOS Catalina

 

Apple Podcasts kommer med et katalog på over 700.000 udsendelser samt mulighed for at få automatisk besked om nye afsnit, så snart de bliver tilgængelige. App’en byder også på nye kategorier, udvalgte samlinger fra redaktører i hele verden og avancerede søgeværktøjer, der kan finde afsnit ud fra vært, gæst eller endda samtaleemne.

Brugere, der synkroniserer deres medier til deres enheder ved hjælp af et kabel, kan gøre det nemt og hurtigt i de nye underholdnings-apps. Og når brugerne slutter en enhed til deres Mac, vises den med det samme i indholdsoversigten i Finder, så de kan sikkerhedskopiere, opdatere eller gendanne deres enhed.

 

Sidecar på macOS Catalina

 

Sidecar

Med Sidecar kan iPad bruges som en udvidet skærm til Mac og en meget præcis tegnetablet på tværs af understøttede Mac-apps. Med Sidecar er det intet problem at have en ekstra skærm med sig på farten, så man kan fordele sit arbejde på to skærme, uanset hvor man er.

Når iPad kombineres med en Apple Pencil, kan de bruges til at tegne, skitsere eller skrive i ethvert Mac-program, der understøtter stylus-input. Sidecar er et fantastisk værktøj til at redigere video med Final Cut Pro X, tegne med Adobe Illustrator eller markere iWork-dokumenter. Og som alle andre kontinuitetsfunktioner kan Sidecar køre på en trådløs forbindelse, så brugerne kan arbejde med større mobilitet.

 

Twitter på macOS Catalina

 

Tilgængelighed

Med macOS Catalina introducerer Apple nye hjælpeteknologier, der hjælper hver eneste bruger med at få mest muligt ud af sin Mac.

Stemmekontrol kan anvendes af brugere, der ikke kan bruge traditionelle inputenheder, til at styre deres Mac.

Nye mærker og net giver brugerne mulighed for at interagere med stort set alle apps ved hjælp af omfattende navigationsværktøjer, og lydbehandlingen foregår på enheden. Stemmekontrol er nu også tilgængelig på iOS og iPadOS, så brugerne kan styre deres enhed udelukkende med stemmen – selv bevægelser som at trykke, swipe og scrolle.

 

Gallery på macOS Catalina

 

Sikkerhed

Med macOS Catalina kontrollerer Gatekeeper nu alle apps for kendte sikkerhedsproblemer, mens nye databeskyttelsesfunktioner kræver, at alle apps får tilladelse, inden de tilgår brugerdokumenter.

Godkendelse med Apple Watch giver brugerne mulighed for at godkende mange sikkerhedsbeskeder ved blot at trykke på sideknappen på Apple Watch.

Nu understøtter alle Mac-computere med T2 Security-chippen Aktiveringslås, så der er mindre risiko for, at de bliver stjålet. Og med det nye Find min-program kan placeringen af en mistet eller stjålet Mac blive videresendt på en sikker og anonym måde til ejeren via andre Apple-enheder, selv når den er offline.

 

Screen Time på macOS Catalina

 

Skærmtid

Skærmtid på Mac giver brugerne indblik i, hvor meget tid de bruger i apps og på websites, samt værktøjer, der kan hjælpe dem med at beslutte, hvordan de skal bruge deres skærmtid. Skærmtid er udviklet til den måde, folk bruger deres Mac på, bl.a. med en ny “One more minute”-funktion, der giver brugerne mere tid til at gemme deres arbejde eller logge ud af et spil.

Brugerne kan planlægge tid væk fra deres Mac og afgøre, hvor meget tid de vil bruge i apps, på websites eller i specifikke programkategorier.

Med iCloud kan brugerne synkronisere indstillinger for Skærmtid og kombinere brugen på tværs af iPhone, iPad og Mac helt anonymt gennem end-to-end-kryptering. Familiedeling giver desuden forældre nye værktøjer til bedre at administrere deres børns brug af enheder, herunder muligheden for at vælge, hvem deres børn må kommunikere med og hvornår.

 

Safari browser på macOS Catalina

 

Yderligere forbedringer af apps

Fotos giver en flot ny browseroplevelse, der på intelligent vis viser brugerens bedste billeder.

Safari har en opdateret startside, der bruger Siri-forslag til at fremhæve ofte besøgte websites, bogmærker, iCloud-faner, Læseliste-udvalg og links sendt i Beskeder.

Mail i macOS Catalina har tilføjet muligheden for at blokere mails fra en bestemt afsender, sætte en meget aktiv tråd på lydløs og afmelde mailing-lister.

Noter har nu en helt ny gallerivisning, mere effektive søgeværktøjer og flere muligheder for samarbejde.

Påmindelser har fået et nyt design med en helt ny brugergrænseflade, der gør det nemt at oprette, organisere og spore påmindelser.

 

Photos på macOS Catalina

Tilgængelighed

Udviklerversionen af macOS Catalina er tilgængelig for Apples Developer Program-medlemmer fra i dag på developer.apple.com, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig for Mac-brugere senere på måneden på beta.apple.com.

macOS Catalina vil kunne fås til efteråret som en gratis softwareopdatering til Mac-computere, der blev introduceret medio 2012 eller senere.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.