Forside * Featured

El-bilrevolution: Elektrisk firhjulstrækker udsolgt på 12 sekunder

-

På CES præsenterede GM i går deres første, elektriske pick-up truck. I dag er alle de første eksemplarer revet væk.

Man skulle tro, der var tale om koncertbilletter til en Gasolin’-genforeningskoncert fra før Kim Larsen døde, eller biografbilletter til den første i en ny trilogi af Star Wars-film. Men der er tale om noget, der koster mange flere penge: En elbil.

Men der er heller ikke tale om hvilken som helst elbil. Og det hurtige salg giver håb for dem, der tror på elbiler som en løsning på (i det mindste) nogle af planetens klimaproblemer. Der er nemlig tale om en firhjulstrækker i den klassiske, amerikanske pick-up truck-stil.

Annonce:

For hvad hjælper det, at næsten 65% af alle biler solgt i Norge i 2021 er elbiler, når der kører millioner af benzinslugende pick-up trucks rundt i USA, Canada, Central- og Sydamerika, Afrika og Indien? Når det er en kultur i disse regioner at køre i sådan en fætter, fordi den både er praktisk og har masser af hestekræfter til at klare både bjergstigninger og tunge trailerlæs?

Derfor ses den seneste bølge af firhjulstrækkere med elmotorer som en positiv udvikling for elbiler. Ud over den lidt aparte Cybertruck fra Tesla, har Ford afsløret sin mest populære truck i en el-udgave med navnet F-150 Lightning. RAM-serien, der tidligere hørte under Dodge-navnet, bliver nu også lavet af Ford, og her er der planlagt en truck til lancering i 2024.

Praktisk, men dyr

Men mange har ventet på at en af de mest populære pick-up trucks i verden, Chevrolet Silverado, kom i en elektrisk version. Og nu er den blevet annonceret. Det skete på CES-messen, der i højere og højere grad også er hjemsted for nylanceringer af avanceret teknologi på auto-området. Inklusive, altså, elbiler.

Chevy Silverado RST blev i første omgang præsenteret i en hundedyr, eksklusiv version, der i USA koster 105.000 dollar. Det er altså et køretøj, der med de komplicerede, danske elbils-afgifter og rabatter formentlig kommer op over en million kroner. Selv uden sidstnævnte afgifter anses en bil til 105.000 dollar for at være i den dyre klasse i USA.

Men det afholdt tilsyneladende ikke amerikanerne fra at kaste sig over Silverado RST First Edition, som modellen officielt hedder. Modellen blev afsløret onsdag, og torsdag kunne direktøren for GM, der står bag Chevrolet, så vende tilbage med en god nyhed. CEO Mary Barra afslørede, at det kun tog 12 sekunder, før luksusudgaven af Silverado RST var totalt udsolgt.

De, der var heldige at få sat deres navne på et eksemplar, kan forvente at få den leveret i 2023. Der kommer naturligvis også en mere betalelig model, der ligger på omkring 40.000 dollar, eller omkring, hvad en Tesla Model 3 koster. Denne vil dog først blive leveret fra begyndelsen af 2024.

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad man får for de penge, så er det som følger: Silverado RST  har 664 hestekræfter, og GM siger, den går fra 0-100 km/t på omkring 4,5 sekunder. Den kan holde til at du smider 589 kg om på ladet. Den kan trække et trailerlæs på lidt over 4.500 kilo.

Og når det gælder den altafgørende rækkevidde på en opladning, så siger GM, at Silverado RST First Edition kan køre over 640 kilometer på en opladning. Og når den lades op, kan den føje 160 kilometer til rækkevidden på 10 minutter, hvis laderen understøtter det.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.