Forside * Featured

HIFI TEST: Bluesound Node N130 – Magisk Streaming DAC!

-

Den er billig, men den er samtidig uden tvivl en af ​​de BEDSTE streamere, jeg nogensinde har haft på “bænken”, målt på brugbarhed og lyd for pengene.  Morten Stjernholm tager en tur i ringen med Bluesound Node N130!


HIFI REVIEW:

Annonce:

Produkt:  Bluesound Node N130, Kompakt Streaming DAC

Land: UK

Pris: Set til 4.799.- incl moms til staten der udgør 960 kroner af det samlede beløb

Venligst stillet til rådighed af: HIFI-Klubben


Frisk tænkning

Bluesound er en ung virksomhed, og det mærkes med det samme i deres tilgang til produkterne. Da firmaet fokuserer mere på “bekvemmeligheds lyd” end på audiofili, – vil mange måske undre sig over, hvad pokker denne 4.800 kroners (incl moms vel at mærke) Node-streaming-DAC laver i et Stjernholm HIFI review på recordere, – og det er bestemt et meget legitimt spørgsmål at stille. 

Men.. Bluesound er et helt system, med mange forskellige produkter der bruger platformen, tjek deres hjemmeside hvis du er interesseret i “bekvemmeligheds lyd” generelt for de mange smarte løsninger.  

Denne test tillader sig at fokusere på Bluesound Node N130 som et HIFI produkt for musikelskeren. 

Det er svært at gøre det svære simpelt.

I moderne HIFI er det ikke længere bare at sætte en plade på og trykke play..  For vi er nu i en verden med et utal af streaming tjenester, trådløse teknologier, –  og for den audiofile –  måske endda lokale filer på disk og/eller medieservere, hvor gammeldaws indstillede HIFI-producenter skal tidligt op, for at kunne mestre kunsten at skabe software, der kan gøre alt det til en bemyndigende og fed brugeroplevelse at navigere i det hele.

  Denne opgave mestrer majoriteten af HIFI producenter efter min mening ikke særlig godt, en ting jeg kommer ind på igen og igen i mine anmeldelser.  

Her kan man tale om klumset betjening, der vil efterlade mange lidt nedslåede uden ny musik i højttalerne. Cocktail Audio X45 læs vores test af denne.

Det er som om, at klassiske HIFI producenter bare ikke er flasket op med det at lave raffineret software, der sætter brugeren i centrum.  Engang i mellem er det også med omvendt fortegn, en software producent der laver egen hardware (der også viste sig at have problemer, hvilket man kan lære mere om her) men stadig har horribel software. Et eksempel på dette kunne være Cocktail Audio X45, som vi har testet her. 

Den primære rod-årsag til de dårlige brugeroplevelser, er formentlig at man ikke prioriterer software oplevelsen som grundlag for hele udviklingen fra starten, – og dermed ofte bliver en “afterthought” eller et 3 parts projekt man køber ude i byen så billigt som muligt.  Det i realiteten også svært at bygge apps, der understøtter alle scenarier for forbrugerne, da landskabet af formater, teknologi og tjenester der skal understøttes, ændrer sig hele tiden.  

Hertil har producenterne et mareridt med diverse godkendelser og certificeringer de også skal igennem, der kan være en ordentlig mundfuld. Men det er IKKE nok at lave funktionel software. Resultatet skal også give brugeren mulighed for at føle sig forbundet med deres musik og nyde en følelse af succes, når de interagerer med produktet, UANSET kilden til musikken, hvis resultatet skal være et produkt man ender med at ELSKE.   Kun ganske få producenter forstår “magien”. 

Ideelt set bør produktet jo understøtte det hele, OG lade dig styre og kombinere din musik på en måde hvor musik flydende skal kunne stikkes sammen, uanset kilden, ved at kombinere musik fra drev, streamingtjenester og servere i samme afspilningskø og playlister.

Man skal også kunne interagere med streameren på en række intuitive måder, så man kan tænde for musikken lige så nemt som at sætte et fysisk medie på 😜. 

For mig at se, er det præcis det som Bluesound har opnået, med løbende og kontinuerlig udvikling af deres platform BluOS i kombination med menneskevenlig hardware,  der samlet gør det til et så fantastisk produkt at leve med – et produkt man kan elske i alt sin simpelhed. 

Bluesound Node har været på markedet i et stykke tid, men denne seneste version med betegnelsen N130,  indeholder seriøse forbedringer, der gør den bedre lydende, venligere og mere alsidig. 

Det var så den rent filosofiske side, – lad og straks tale om lyden! 

Lyttesession

Node 2i vs Node N130. På overfladen er det “kun” betjeningspanelet der er anderledes.

Jeg tilslutter med spænding straks den ældre node 2i og den nye node N130 til testbænkens super transparante forforstærker, en Yamaha C-5000, hvor jeg snildt kan skifte mellem dem for at sammenligne lyden.   Dette gør jeg også i en blindtest med Tim Harris, der bekræfter mine indtryk, der afslører en klart bedre lydende DAC inde i Node 130. Der er en større følelse af åbenhed, bedre soundstage, engagement og endnu vigtigere RO i lyden.   Den lyder dyrere og virker langt mere anvendelig som en audiofil DAC i den billigere ende, hvor man med Node 2i på et vel-opløst system som her, tydeligt kan høre forskel til mere kostbare DAC`s ved at begejstringen udebliver, – så udviskes forskellene altså meget mere med N130 modellen.   Der er lydmæssigt “bang for the buck” med denne nye og dyrere model!   

Vi bruger en Yamaha C-5000 forforstærker til blindtesten

Da jeg tidligere testede IFI Audio Neo Stream (se testen her),  lavede Tim og jeg ved samme lejlighed en blindtest, hvor vi inkluderede Node 130. Selvom de meget dyrere DAC’er var marginalt bedre, holdt den sig chokerende godt til prisen.  I blindtesten indgik i øvrigt også den integrerede forstærker Lyngdorf TDAI-3400 (testet her) opsat som ren DAC, og den klarede sig også fremragende.   

For de, der måtte ønske at kombinere en N130 med en digital forstærker som eksempelvis Technics SU-G700mkll (testet af recordere her) , ville man ganske enkelt blot bruge det digitale output og den indbyggede DAC i forstærkeren.  Man er således ikke “låst” til N130 indbyggede DAC på nogen måde, hvis man senere måtte ønske at gøre noget andet, men beholde al den fede funktionalitet fra Bluesound:

Vil man audiofili opgradere, kan man altid benytte en extern højkvalitets DAC, som f.eks denne Nuprime AMG DAC til omkring 17.000 Kr.

FUNKTIONER OG DAGLIG BRUG


Som en stand alone streamer/DAC til ethvert HIFI system, synes jeg at Bluesound virkelig har ramt en fornem balance gennem forfining af deres software over årene. (BluOS står tilmed overfor en stor opgrade til version 4 senere i år) . Dette er en opskrift, der giver fantastiske resultater, da selv små justeringer og forbedringer bliver til meget over tid i software.  Tænk blot på Tesla biler, der hvor den samme model nærmest bør testes måned til måned med alle de løbende forbedringer og nye funktioner der implementeres.

I stedet for minutiøst at gennemgå alle muligheder med Node N130, så vil jeg i stedet give et par eksempler man kan udfordre enhver anden streamer med:


Først og fremmest elsker jeg de vel prioriterede og moderne tilslutningsmuligheder. Her er det som de fleste kan tænkes at have brug for,  og bluesound node kan endda fint træde i stedet for en decideret forforstærker med en extern digital eller analog kilde. Der kan også tilsluttes en aktiv subwoofer, USB-harddisk, LAN-netværk eller WIFI, og vi finder endda en trigger-udgang, der kan bruges til at tænde og slukke for den eksterne effektforstærker, man elsker. (man kan også købe Bluesound produkter med indbyggede forstærkere, men det er en helt anden historie). 

Ganske vel prioriterede tilslutningsmuligheder, bemærk at der nu også er HDMI ARC.

En af de nye muligheder på N130 er en HDMI indgang, der tillader at den kan forbindes med dit TV.  Hertil er der tilslutning for hovedtelefoner med minijack på fronten OG mulighed for at bruge bluetooth hovedtelefoner, hvis man er til den slags.

Den gør alt dette, mens den samtidig fylder så lidt, at den snildt kan finde plads hvor den kan stå centralt fremme, hvilket er noget man GERNE vil have med Node N130, for det lille vidunder er bare sådan en fornøjelse at interagere med.

Interaktion

Ved første øjekast ser det ikke ud af meget, men i det nye touch panel på toppen af N130, har bluesound reelt destilleret alt, hvad man har brug for i daglig brug, ned til den mest vidunderlige brugeroplevelse, jeg længe har set. 

Man skal bare blot nærme sig med hånden, hvorved displayet lyser op og inviterer dig til at interagere med det. Det er her kraften i god software kommer i spil.

Øverst på skærmen er der fem små prikker, der hver repræsenterer et preset, der kan være enten en internetradiostation eller en afspilningsliste, hver med en individuel lydstyrkeindstilling. Dette er så genialt i al sin simpelhed, da det er nemt at huske fem forudindstillinger, og det vil dække de fleste behov. Man kan godt have flere presets, men det er de første fem der kan være tilgængelige direkte på displayet. 

Bare man nærmer sig, så tænder det indbydende betjeningspanel, der er meget svært at “gå galt i byen” i.

De fem prikker giver således mulighed for, med et enkelt tryk, –  at igangsætte førnævnte preset og derved få musik, uden nogensinde at åbne en app. 

Selvom det lyder banalt, så er tilgangen ret unik og vil give enhver bruger følelsen af succes med et touch af magi.  Den nederen følelse af at skulle finde den rigtige app, fedte rundt i den o.s.v fjernes helt i daglig brug. 

Nedenunder har vi en en dejligt responsiv lydstyrke slider,  (der kan deaktiveres hvis brugt med extern DAC).  Under denne finder vi forrige/næste knapper, en herlig ting at have tilgængelig, når man gerne vil springe det irriterende autotune umpti-umpti nummer over,  der fandt vej til playlisten ved en fejl midt i sin Yoga session 🤪. 


Igen, perfekt afbalanceret prioritering og meget indbydende at bruge.

Den “nærheds” følsomme skærm fortjener altså at blive placeret et let tilgængeligt sted i indretningen, men man  kan også købe en traditionel IR-fjernbetjening til få penge som ekstra tilbehør.  Node har endda en ekstern IR-indgang, der skal bruges, hvis node skal installeres skjult i et skab eller lignende med et IR øje til at opfange fjernbetjeningen.

Software

Mine anmeldelser har en tendens til at dække (for) meget. I tilfældet med noden har jeg naturligvis testet det hele, incl de externe indgange, – men jeg vil blot nøjes med at rapportere, at bluesound har nået et meget højt niveau af funktionalitet og funktioner med deres software, som har en begrænset indlæringskurve.  For brugere, der vil bruge software som Roon eller Tidal til al deres musik, –  er det eneste, man ville bruge Bluesound OS-appen til, at lave forudindstillinger og opsætning. Ellers streamer man bare direkte fra den tjeneste, man bruger. man kan også oprette forbindelse til noden ved hjælp af bluetooth… hvis man nænner det.  I begge tilfælde kan den specifikke app styre lydstyrken, hvis det er nødvendigt.

Her er musik fra 3 forskellige kilder kombineret i en afspille-kø. Lækkert!

Hvis man derimod vil udforske Bluesound OS-appens mange talenter til at spille internetradio, højopløselige filer fra drev og medieservere, kan man nyde en række virkelig fede funktioner. En jeg ofte taler om er muligheden for at sætte musik i kø til afspilning, uanset hvad kilden er, således at man nemt kan kombinere musik fra drev, udvalgte streamingtjenester og medieservere i samme kø.  Dette er for mig total frihed. 

Noden laver endda en database over din lokale musik, så man kan gennemse og søge i den på flere måder.

Eksempler på presets. Bemærk Stjernholm Reviews “Sonic Snacks” playlisten er også på “speed-dial”.

Presets kan knyttes til alarmer, der kan sættes til afspilning på et bestemt tidspunkt, evt. på specifikke ugedage og i specifikke perioder.  Der kan tilmed sættes en specifik volumen!   Genialt til brug i mange custom install scenarier, lige fra wellness afdelingen der åbner klokken 6, til restauranten, supermarkedet  eller hjemme hos dig selv, hvor morgenrutinen kan være orkestreret af bluesound. Jeg forestiller mig straks et “coming to america” opvågnings scenarie tilsat lidt Barry White fredag aften, helt automatisk. 

Bluesound OS giver også mulighed for at styre flere noder fra den samme app, der kan grupperes, hvis det er nødvendigt, –  og dette er kun toppen af ​​isbjerget af det ret raffinerede funktionssæt, som Bluesound OS-appen tilbyder. 


Hullerne i osten


Selvom jeg dårligt har kradset i overfladen af ​​mulighederne med bluesound, er det næsten nemmere at pege på de par småting der kan være “hullerne i osten”, for der er faktisk ikke meget at pege på!

For hardcore audiofile kunne manglen på indbygget DSD-afspilning være en. Dette betyder ikke, at N130 ikke kan afspille DSD,  men vil konvertere DSD til .flac format for at afspille DSD filerne. 

Jeg fandt også et par irriterende mangler med cover-art på lokal musik,  hvor der ikke er nogen mekanisme til at hjælpe med at få manglende cover-art. 

Konklusion:

Bluesound Node 130 Det er et glimrende eksempel på, hvor gode consumer HIFI produkter kan være, når der er en klar vision for hvordan et produktet skal føles i daglig brug.  Til pengene lyder Bluesound Node N130 fremragende i forhold til 2i, jeg hidtil har brugt som kontrast reference i blindtests af kilder.

Det er en fantastisk måde at slippe af med klodsede brugeroplevelser fra middelmådig software ved at bruge Bluesound Node som streaming-frontend eller forforstærker for den sags skyld.  Her er ingen klik, pop eller pludselige volumen skift, og det er sågar muligt at stille start niveau og max niveau. 

For den mere hardcore audiofile, kan man således altid bruge N130 som en ren digital streamer, hvis man gerne vil have funktionaliteten den tilbyder. Det er meget få produkter der lander på min bænk, hvor jeg ikke kan finde meget at klage over. 

Bluesound node 130 er sådan et produkt, der volder brugeren meget lidt øv, og møder dig på enhver måde man måtte have behov for.  Den er ekstremt alsidig, raffineret og stabil og gav mig lyst til at høre endnu mere musik. 

Jeg vil have en, – og det er noget, jeg troede, jeg aldrig ville sige om en streamer i den prisklasse!


Se mit internationale review her:


For mere info & specs, besøg bluesound

eller den danske importør, HIFI klubben


Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter eller medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig rådgivende konsulent og “youtuber” med kanalen “Stjernholm Reviews”.

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan også følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews 

Denne artikel er en del af serien: HIFI Streaming

Denne artikel er en del af serien: Streaming forstærkere

Bluesound Node N130

DKK 4.799
8.6

Stjernholm Review Points

8.6/10

Plus

  • Venlig & "magisk"
  • Fleksibel
  • Stabil og raffineret software
  • Virkelig god DAC for pengene
  • Trigger out, HDMI ARC, Sub out
  • Fungerer fint som preamp!
  • Placeringsvenlig

Minus

  • Ingen native DSD support
  • Ikke support for aller-højeste samplingsfrekvenser
  • Mangler en mekanisme til at finde cover-art
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.