Forside Indhold og distribution Musik

Metas nye AI kan lave musik for dig

-
(Foto: AI-genereret med Microsoft Image Creator/Meta)

Ligesom med billeder og tekst kan du nu få en AI til at generere helt ny musik baseret på dit eget tekstinput.

Der har altid været en god forretning i at give folk uden ret meget musikalsk uddannelse og træning mulighed for at skabe musik. Den slags går helt tilbage fra 1970’ernes elorgeler med automatisk akkompagnement, og traditionen er fortsat i de performance-keyboards, der fylder op i de få musikbutikker, der er tilbage.

Dertil kommer alverdens mobile apps, og loop/sample-baserede musikkreations-programmer som Garageband med videre. I mange år har enhver kunne stykke noget musik sammen, hvis de virkelig ville, også selvom de aldrig har haft et musikinstrument i hænderne.

Annonce:

Men nu er det blevet endnu nemmere. Det vælter ud med nye generative AI-løsninger, og ligesom vi har kunnet bestille ny-kreerede billeder med DALL-E, Midjourney m.fl. og har kunnet sætte ChatGPT og Bard til at skrive tekst for os, er turen nu kommet til musikken. AI er allerede en del af mange musikeres produktionshverdag, men Meta har nu også givet ikke-musikere noget at lege med.

Metas AI-hold har sluppet en ny open source-musikgenerator ud til verden, hvor du blot kan taste en beskrivelse af musikken, og så (efter en lang tænkepause) kommer AI’en op med noget, der ligner din beskrivelse. Vi prøvede to gange at få MusicGen, som AI’en hedder, til at lave noget dødsmetal, hvor en lille pige synger ”la-la-la-la” hen over, men resultatet, som du kan høre herover, var ikke ligefrem overbevisende. Den der lillepige-vokal er helt fraværende, og det samme er bassisten.

Ingen fulde percussionister

Derefter prøvede vi at få den til at lave et latin percussion-groove, hvor percussionisten er meget, meget fuld. Det blev til en slags percussion-groove, men som du kan høre herunder, lyder det ikke til at have ret meget fuldskab involveret. Du kan give AI’en noget at rette sig efter ved at uploade en lydfil eller synge ind i din computers mikrofon. Det prøvede vi dog ikke.

MusicGen er dog blot en af tre AI-modeller der til sammen udgør AudioCraft. Selve modellerne har været ude i noget tid, men har krævet, at du selv sætter modellerne op. Med AudioCraft har Meta givet adgang til alle og enhver, der har lyst til at lege med AI’en, i første omgang med MusicGen. Vi har ikke kunnet finde åbne implementationer af de to andre endnu.

De to andre AI-løsninger er EnCodec, der er en demonstration af AI-drevet lydkompression, og så AudioGen, der laver lydeffekter på samme måde som MusicGen laver musik. I begge tilfælde er det dog begrænset, hvor lange lydsekvenser og musikstykker, du kan få AI’en til at lave. MusicGen laver musikstykker på 12 sekunder.

MusicGen kan prøves på HuggingFace, en AI-hostingplatform, der bliver mere og mere populær for open source-AI’er og for folk, der gerne vil arbejde med AI, men ikke nødvendigvis har adgang til den slags serverressourcer, Meta og Google har på hjemmebanen. Så du kan jo selv prøve, om du kan få bedre resultater ud af den, end vi kunne.

Annonce:
Forrige artikelTEST: Homey Pro ’23 – Du får ikke et smartere smart home!
Næste artikelSamsung udvider ViewFinity-serien med den nye 5K ViewFinity S9 monitor
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.