Forside CES * CES 2024

OPDATERET MED DATO: Apple gør klar til Vision Pro-lancering…og det samme gør konkurrenterne

-
(Foto: Apple)

Med en nært forestående annoncering af salgsstarts-datoen (OPDATERET: 2. februar) for Vision Pro, forsøger billigere rivaler som XREALs Air 2 Ultra at stjæle noget af opmærksomheden på CES.

OPDATERET: Ganske som ventet drillede Apple alle firmaerne, der forsøgte at få nyheder ud på CES ved at annoncere mandag morgen lokal tid, at Vision Pro lanceres 2. februar. Også ganske som ventet bliver dette til en pris på 3.499 dollar for versionen med 256GB lagerplads. Det svarer nogenlunde til 23.800 kroner før danske skatter og afgifter, og hvis du har lyst til at lægge det beløb, kan du forudbestille fra 19. januar. Det står ikke helt klart endnu, om det også gælder den danske Apple-hjemmeside, men Apple vil primært sælge headsettet online og sine amerikanske Apple-butikker.

Det er efterhånden nogle år siden, vi først begyndte at skrive om Apples Vision Pro-headset. Man kan ikke sige andet om det, end at det er længe ventet. Hvis Apples XR-strategi går, som Tim Cook gerne vil have det, bliver Vision Pro-lanceringen en slags nyt ”iPhone moment”, hvor en niche-produktkategori går mainstream.

Annonce:

Ligesom med den allerførste iPhone (og i endnu højere grad, den første iPad) forventes det at tage en eller to generationer efter lanceringen af den nye produktkategori, før det for alvor går mainstream. Om Apple kan gentage succesen fra perioden 2007-2011 og få hele verden over på smartphones, vil kun fremtiden vise.

Men det ser dog i det mindste ud til at blive det nære fremtid. Ifølge den som regel ret troværdige Apple-spåmand Mark Gurman fra Bloomberg, nærmer vi os med stormskridt lanceringen af Vision Pro. Det kan ske allerede i februar, og en annoncering af en konkret lanceringsdato er lige om hjørnet, skriver Gurman.

Ifølge Gurman vil Apple forsøge at stjæle noget af al den opmærksomhed, der lige nu går i retning af Las Vegas og CES-messen, hvor mange af Apples konkurrenter (heriblandt især Samsung) vil annoncere et væld af nye produkter. CES går officielt i gang tirsdag, så ifølge Gurman kommer der altså en Vision Pro-annoncering fra Apple i den kommende uge.

XR-brille til en femtedel af prisen

Gurman skriver i øvrigt også, at Vision Pro-headsettene så småt er begyndt at blive sendt ud til varehuse rundt omkring. I forhold til CES, så har Apple ikke deltaget på CES i mange år (selv om d’herrer Jobs og Wozniak faktisk annoncerede en floppy disk-controller til Apple II på messen i 1978). Men når katten er ude, danser musene på bordet.

Det betyder, at andre selskaber, der rent faktisk er på CES, forsøger at komme Apple i forkøbet. Det sker især med langt billigere produkter end Vision Pro, der som følge deraf heller ikke kan helt så meget.

XREAL Air 2 Ultra (foto: XREAL)

Et af disse er fra XREAL Selskabet hed tidligere NReal, men har skiftet navn for at vise sit fokus på XR (eXtended Reality) i alle dets former. På CES vil de vise en ny XR-solbrille frem, der koster en femtedel af Vision Pro. Den hedder XREAL Air 2 Ultra og er som navnet antyder, en opfølger til Air 2, som firmaet udsendte sidste år.

Den nye model bringer nogle hardware-opgraderinger med sig, der er ret væsentlige. Først og fremmest har brillen en frihedsgrad på 6 DoF (Degrees of Freedom), hvilket betyder, at den kan bruges til Mixed Reality-oplevelser på samme måde som Metas Quest 3 og Vision Pro, der dog begge er lukkede headset.

Mere ”spatial computing”

Det muliggøres blandt andet af to nye 3D-kameraer på hver side af brillen, der registrerer omgivelserne og skaber en 3D-model som indholdet i brillen så skabes i henhold til. De to nye kameraer muliggør også håndtracking, sådan at du ikke skal bruge en controller til at styre slagets gang.

XREAL skriver på deres hjemmeside, at brillen primært er kompatibel med Samsung Galaxy S22 og S23 (med Snapdragon-processorer) hvis brugeren gerne vil have en ægte ”spatial computing”-oplevelse. Det er bemærkelsesværdigt, at Apples udtryk for XR nu også bliver taget op af konkurrenterne.

(Foto: XREAL)

XREAL kan dog også kobles op med kabel til stort set hvilken som helst computer-platform, hvis man vil bruge den som ekstra skærm. Det kan også ske fra enheder som f.eks. Steam Deck og ROG Ally, hvilket muliggør VR-spil på disse platforme.

XREALs første kundegruppe for brillen er app-udviklere, men det betyder ikke, at andre nysgerrige kunder ikke kan købe Air 2 Ultra. XREAL sælger til alle og sender ud til hele verden fra sin hjemmeside, ser det ud til. Air 2 Ultra koster 699 dollar, eller lige omkring 4.760 kroner før evt. danske skatter og afgifter kommer oven i.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.